ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΕΞΩΤΙΚΗ ΤΟΥΡΤΑ ΜΕ ΜΠΑΝΑΝΑ, ΑΝΑΝΑ ΚΑΙ ΓΛΑΣΣΟ ΤΥΡΙΟΥ (HUMMINGBIRD CAKE) // HUMMINGBIRD CAKE


ΕΞΩΤΙΚΗ ΤΟΥΡΤΑ ΜΕ ΜΠΑΝΑΝΑ, ΑΝΑΝΑ ΚΑΙ ΓΛΑΣΣΟ ΤΥΡΙΟΥ
HUMMINGBIRD CAKE

Οσο και αν αγαπάω και θαυμάζω την ιταλική κουζίνα, οφείλω να ομολογήσω ότι τα πιο ωραία κέϊκ τα έχω ανακαλύψει μέσα από την αμερικάνικη ζαχαροπλαστική! Πλούσια σε υλικά και σε γεύση, ζουμερά, συνήθως γαρνίρονται με εξ' ίσου ωραία frosting και μπορούν άνετα να παρουσιαστούν και ως τούρτες γενεθλίων!
Σήμερα θα φτιάξουμε ένα ακόμη υπέροχο αμερικάνικο κέϊκ, όπου κυριαρχούν οι γεύσεις τροπικών φρούτων, του ανανά και της μπανάνας! Γιά να είμαστε ακριβείς το χάμινγκμπερντ κέϊκ (hummingbird cake), προέρχεται από την Τζαμάϊκα. Γύρω στα τέλη της δεκαετίας του '70, ο Φορέας Τουρισμού της Τζαμάϊκα, έκανε μία διαφημιστική καμπάνια με σκοπό να προσελκύσει τουρίστες από τις Ηνωμένες Πολιτείες; μέσα από αυτήν την διαφημιστική καμπάνια, δημοσιεύτηκε και μία σειρά από τοπικές συνταγές μαγειρικής, μεταξύ αυτών και το χάμινγκμπερντ κέϊκ. Η αρχική συνταγή από την Τζαμάϊκα ήταν λιτή, αλλά προσαρμοσόστηκε στα αμερικάνικα γούστα, και προστέθηκαν τα καρύδια πεκάν, πολύ αγαπημένα στον Αμερικανικό Νότο ιδίως κατά την δεκαετία του '70, και το πλούσιο βουτυρένο γλάσσο με τυρί κρέμα, που χαρακτηρίζει πολλά από τα κλασσικά αμερικάνικα κέϊκ. Η συνταγή πολύ σύντομα κυκλοφόρησε σε διάφορα περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας και καθιερώθηκε, ιδίως στις Νότιες Πολιτείες, όπου συνηθίζεταια ακόμη και σήμερα να προσφέρεται σε γιορτές και επετείους.
Η ονομασία hummingbird cake, προήλθε από ένα είδος κολίμπρι, το οποίο είναι ενδημικό στην Τζαμάϊκα, και αποτελεί το σήμα κατατεθέν της. Το πουλί έχει την επιστημονική ονομασία Trochilus polytmus αλλά ονομάζεται κοινώς και πουλί-γιατρός ή πουλί με ψαλιδωτή ουρά, επειδή το ενήλικο αρσενικό έχει μακρυά ψαλιδωτή ουρά (ο συσχετισμός με τον γιατρό είναι ότι η μακρυά ουρά παραπέμπει στο ιατρικό στηθοσκόπιο!).
Το χάμιγνκμπερντ αποτελούσε και το σήμα της πάλαι ποτέ αεροπορικής εταιρείας Air Jamaica (εξαγοράστηκε από την Caribbean Airlines με την οποία συγχωνεύθηκε οριστικά το 2015). Λέγεται ότι αυτός ήταν ένας από τους λόγους που προωθήθηκε η διαφήμιση του ομώνυμου γλυκού, ώστε να γίνεται ο συσχετισμός του με την εταιρεία και τον τουρισμό στο νησί! 
Πληροφοριές από : Wikipedia, toriavey.com
Η συνταγή είναι εύκολη και το μίξερ χρειάζεται μόνο γιά να αναμείξετε το φρόστινγκ. Αλλη μία ιδιαιτερότητα της συνταγής, είναι ότι τα φρούτα προστίθενται σε κομματάκια και όχι λιωμένα, όπως συνήθως, γι΄αυτό και αποφεύγεται η χρήση μίξερ. Το φρόστινγκ είναι πολύ πλούσιο, μπορείτε άνετα να μειώσετε την ποσότητα του στο μισό. Το χάμινγκμερντ κέϊκ, μπορείτε άνετα να το παρουσιάσετε και ως μία εναλλακτική τούρτα γενεθλίων, και να είστε σίγουροι ότι θα εντυπωσιάσει με την γεύση και την υφή του! 

Δόση : γιά 10 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά
γιά το κέϊκ :  450 gr ώριμες μπανάνες (περίπου 4 μέτριες, καθαρισμένες),
                        250 gr (1 φλ.) ανανάς από κονσέρβα με το σιρόπι του,
                        400 gr (3 φλ.) αλεύρι γοχ.,
                        400 gr (2 φλ.) καστανή ζάχαρη demerara,
                        1 κ.γ. σόδα φαγητού,
                        1 κ.γ. κανέλα,
                        1 κ.γ. αλάτι,
                        260 ml (1 1/4 φλ.) σπορέλαιο,
                        175 gr αυγά (3 μεγάλα),
                        2 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας,                 
                        120 gr (1 φλ.) τριμμένα καρύδια πεκάν.
γιά το γλάσσο τυριού : 400 gr (2 φλ.) τυρί κρέμα,
                                          200 gr (1 φλ.) ανάλατο βούτυρο σε αλοιφώδη μορφή,
                                          750 gr (8 φλ.) ζάχαρη άχνη,
                                          2 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας.
γιά το γαρνίρισμα : 60 gr (1/2 φλ.) καρύδια πεκάν.
Προετοιμασία :
Κόψτε τις μπανάνες και τον ανανά σε κυβάκια. Γιά να μην μαυρίσουν οι μπανάνες, αναμείξτε τες με τον ανανά και το ζουμάκι του.
Ανάψτε τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις.
Αναμείξτε τα στερεά υλικά : αλεύρι, ζάχαρη, σόδα, κανέλα αλάτι. Προσθέστε τα αυγά, χτυπημένα ελαφρά και το εκχύλσιμα βανίλιας και αναμείξτε. Προσοχή, μην χρησιμοποιήσετε μίξερ, αναμείξτε τα υλικά του κέϊκ με μία μαρίζ ή ξύλινη κουτάλα. Ενσωματώστε στο μίγμα τις μπανάνες και το ανανά με το ζουμάκι του και προσθέστε τέλος και τα τριμένα καρύδια πεκάν (μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με τα κοινά καρύδια).
Αλείψτε με το αντικολλητικό μίγμα 3 ταψάκια, διαμέτρου 23 εκ., και μοιράστε ισόποσα το μίγμα του κέϊκ. Ψήστε στον ζεστό φούρνο για 35 λεπτά. Προσοχή να μην παραψήσετε το κέϊκ, πρέπει να μείνει ζουμερό!
(Αν ψήσετε το κέϊκ σε μεγάλη φόρμα, κατεβάστε την θερμοκρασία στους 170°C και ψήστε για 70-80 λεπτά).
Αφήστε τα κέϊκ να κρυώσουν τελείως πριν το γαρνίρετε με το γλάσσο. Μπορείτε να τα διατηρήσετε μέχρι 5 ημέρες, σε σακκουλάκια τροφίμων.
Ετοιμάστε το γλάσσο : Χτυπήστε στο μίξερ το μαλακό βούτυρο με το τυρί κρέμα και προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας και σταδιακά την ζάχαρη άχνη, μέχρι να πάρετε ένα αφράτο, αλλά σταθερό γλάσσο (δεν πρέπει να είναι ρευστό γιατί δεν θα μπορέσει να καλύψει το κέϊκ).
Τοποθετήστε το πρώτο κέϊκ επάνω σε έναν δίσκο σερβιρίσματος. Καλύψτε με ένα παχύ στρώμα γλάσσο (περίπου 2 εκ. - 1 φλ.). Συνεχίστε με το δεύτερο και το τρίτο κέϊκ. Καλύψτε όλο το κέϊκ με το γλάσσο που περίσσεψε. Στολίστε με τριμμένα και ολόκληρα καρύδια πεκάν (εγώ έβαλα και μία φέτα ανανά κονσέρβας).
Βάλτε το κέϊκ στο ψυγείο. Είναι ακόμη καλύτερο την επόμενη ημέρα. 
Διατηρείται στο ψυγείο για περίπου 1 εβρδομάδα.



HUMMINGBIRD CAKE
TORTA ALLE BANANE E ANANAS CON GLASSA AL FORMAGGIO SPALMABILE

Adoro le torte americane! Anche se sono per niente dietetiche, anzi sono vere bombe di calorie siccome di solito contengono tanto zucchero e altrettanto burro. Però sono sempre ricche di sapore e spesso vengono composte da un biscotto umido e succoso, che ne vado matta! 
Oggi prepariamo insieme ancora una famosa torta americana, l' hummingbird cake. Per essere precisi, questa torta viene da Giamaica. Alla fine degli anni '70, l' Ente di Turismo di Giamaica ha inaugurato una campagna pubblicitaria per attirare turisti dagli Stati Uniti. Tra le tante iniziative, c' erano anche delle ricette tipiche giamaicane, adatte però ai gusti americani; una di loro era l' hummingbird cake, in versione arricchita con abbondante frosting al formaggio spalmabile (tipo Philadelphia, ingrediente tanto amato dagli statunitesi!) e noci pecan. La ricetta ha avuto quasi subito grande successo, sopratutto negli Stati del Sud, dove ancora oggi viene preparata per celebrare feste e ricorrenze.  
Il nome della torta hummingbird cake, viene dall' ucellino Trochilus polytmus, chiamato anche ucello con coda a forbici o ucello-dottore (la lunga coda a V del maschio, ricorda lo stetoscopio dei medici), che è una specie di colibri, indigena di Giamaica. E tanto caratteristico che è diventato uno dei simboli nazionali della isola di Giamaica. Veniva perfino raffigurato accanto al nome della compagnia aerea di bandiera di Giamaica (Air Jamaica è stata integrata da Caribbean Airlines nel 2015) e si dice che l' idea di fare una promozione speciale dell' hummingbird cake, era per collegare il suo nome alla compagnia aerea della quale ne era il simbolo. 
Informazioni tratte da : Wikipedia, toriavey.com
La preparazione della torta hummingbird è facile. Per preparare il biscotto non ci vuole lo sbatittore elettrico o la planetaria, che saranno utili solo per la preparazione della glassa. La glassa è abbondantissima, potete preparare metà dose. Potete fare questa torta anche in versione nude cake, cioè non coprirla tutta con la glassa. E molto buona e molto impressionante e può essere presentata anche come torta di compleanno. 

Dosi : per 10 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti
per la torta : 450 gr banane maturi (4 medie, sbucciate),
                         250 gr (1 tazza) ananas in scatola con il suo sciroppo,
                         400 gr (3 tazze) farina 00,
                         400 gr (2 tazze) zucchero di canna demerara,
                         1 cucchiaino bicarbonato,
                         1 cucchiano cannella,
                         1 cucchiaino sale,
                         260 ml (1 1/4 tazza) olio di semi,
                         175 gr uova (3 grandi),
                         2 cucchiaini estratto naturale di vaniglia,             
                         120 gr (1 tazza) noci pecan tritate finemente.
per la glassa : 400 gr (2 tazza) formaggio spalmabile,
                            200 gr (1 tazza) burro a pommata,
                            750 gr (8 tazze) zucchero a velo,
                            2 cucchiaini estratto naturale di vaniglia.
per la finitura : 60 gr (1/2 tazza) noci pecan.
Preparazione :
Tagliate le banane e l' ananas a cubetti. Per prevenire di annerire le banane, mescolatele con il succo dell' ananas.
Accendete il forno a 180°C, modalità statico.
Mescolate le polveri : farina, zucchero, bicarbonato, cannella e sale. Aggiungete le uova, sbattute leggermente, e l' estratto di vaniglia e mescolate. Attenzione! non utilizzare lo sbattitore, mescolate con un cucchiaio di legno o con una spatola. Incorporate anche le banane, l' ananas e le noci pecan (se non trovate le noci pecan, potete utilizzare le noci comuni). 
Spenellate con il composto antiaderente 3 teglie da 23 cm di diametro (potete utilizzare anche quelle monuso di aluminio) e versate il composto, suddiviso ugualmente a 3 parti. 
Infornate per 35 minuti. Attenzione, non stracuocere il biscotto, che deve rimanere umido.
(Se cuocete il biscotto in tortiera abbassate la temperatura a 170°C e aumentate il tempo di cottura a 70-80 min - fate la prova stecchino).
Sfornate e lasciate raffreddare completamente. Potete conservare i biscotti, chiusi in sacchetti per alimenti, fino a 5 giorni.
Preparare la glassa : sbattete il burro con il formaggio, aggiungete l' estratto di vaniglia e gradatamente lo zucchero a velo, fino a prendere un composto fluffoso ma stabile.
Disponete il primo biscotto su un vassoio da portata e spalmate un abbondante strato di glassa (ca. 2 cm - 1 tazza). Fate lo stesso con gli altri 2 biscotti. Coprite la torta con la glassa restante. Decorate con le noci pecan (io ci ho messo anche una fetta di ananas sciroppato). 
Ponete la torta nel frigo. Meglio lasciarla riposare per tutta la notte, risulta ancora più saporita. 
Si conserva nel frigo per 1 settimana. 



2 σχόλια:

  1. Με πολύ εξωτικό άρωμα, όντως Μαρίνα μου.
    Καθώς μου αρέσει δε, ιδιαίτερα ο ανανάς, ευχαρίστως θα έτρωγα το έτοιμο σερβιρισμένο κομμάτι στο πιατάκι :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με πολυ χαρα ευχαριστως θα δεχομουν και ενα δευτερο κομματι.1 η Πηνελοπη 2 εγω.πολλα φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.