ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

APEROL SPRITZ : ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΑΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΑΠΕΡΙΤΙΦ! // APEROL SPRITZ


APEROL SPRITZ : ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΑΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΑΠΕΡΙΤΙΦ!

Το αγαπημένο μας απεριτίφ, δεν θα μπορούσε παρά να έχει ιταλική καταγωγή! Δροσερό, αρωματικό, ελαφρύ, όχι πολύ γλυκό (τείνει προς το γλυκόπικρο) ξεδιψάει και τονώνει και  επιπλέον έχει και εντυπωσιακή παρουσία! Φέτος, που το καλοκαίρι προέκυψε ιδιαίτερα καυτό, το τιμήσαμε δεόντως, πολύ περισσότερο από την μπύρα και οποιοδήποτε άλλο αλκοολούχο ποτό.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το σπρίτζ (spritz) είναι ένα ελαφρύ αλκοολούχο κοκτέϊλ, το οποίο προκύπτει από την αραίωση του κρασιού με νερό, συνήθως ανθρακούχο. Η ονομασία προέρχεται από το γερμανικό ρήμα spritzen, που σημαίνει ψεκάζω, υπονοώντας ακριβώς το αραίωμα του κρασιού με λίγο νερό. Η συνήθεια αυτή, λέγεται ότι προήλθε κατά την διάρκεια της αυστριακής κατοχής στην Βόρεια Ιταλία; οι αυστριακοί στρατιώτες, που ήταν βέβαια συνηθισμένοι να πίνουν  μπύρα, έβρισκαν τα βενετσιάνικα κρασιά πολύ αλκοολούχα και γιά να τα φέρουν στα γούστα τους, άρχισαν να τα αραιώνουν με νερό ή με seltz. Το ζέλτς, είναι το μεταλλικό νερό, το οποίο αναμιγνύεται λίγο πριν να χρησιμοποιηθεί με διοξείδιο του άνθρακα, μέσα σε ειδικά σιφώνια; η ονομασία προήλθε από το φυσικά ανθρακούχο νερό της πηγής του Seltzer (Γερμανία), το οποίο είναι κάτι σαν την δικιά μας Σουρωτή. 
Το σπρίτζ, παρασκευάζεται συνήθως με λευκό κρασί, κατά κανόνα αφρώδες αλλά μπορεί και με ξηρό, ανθρακούχο νερό ή σόδα, και κάποιο μπίτερ (πικρό) λικέρ, μεταξύ των AperolSelectCampari, και Cynar. Οπως είπαμε, το σπρίτζ ξεκίνησε από περιοχές την Βόρειας Ιταλίας, βασικά από το Βένετο, αλλά και την Λομβαρδία. Κατά τις δεκαετίες του ΄20 και του ΄30, άρχισε να γίνεται δημοφιλές καθώς συνδυάστηκε με τα πρωτοεμφανιζόμενα μπίτερ Άπερολ και Σελέκτ. Στην δεκαετία του '70 είχε ήδη καθιερωθεί ως το κατ΄ εξοχή απεριτίφ των ιταλών, αλλά ακόμη και στην εποχή μας εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα δημοφιλές; υπολογίζεται ότι μόνο στο Βένετο καταναλώνονται 300.000 ποτήρια την ημέρα! Το Άπερολ σπριτζ θεωρείται πλέον κλασσικό, αλλά το καθαρά βενετσιάνικο είναι το Σελέκτ σπρτιζ, καθώς το Σελέκτ παρακευάζεται στην Βενετία (το Άπερολ παρασκευάζεται στην Πάδοβα).
Η παρασκευή του Άπερολ σπρίτζ στο σπίτι είναι απλούστατη, αρκεί αν έχετε στην διάθεση σας τα 3 βασικά υλικά : Prosecco, Aperol και ανθρακούχο νερό ή σόδα. Το προσέκο (prosecco) είναι ένα αφρώδες κρασί, με ελαφρά πικρή επίγευση, το οποίο παράγεται αποκλειστικά στην τοποθεσία Valdobbiadene του Treviso. Το Aperol  είναι ένα ιταλικό λικέρ, ελαφρά αλοκοολούχο (11%), παρασκευάζεται με συνταγή που κρατείται μυστική,  αρωματίζεται με ρίζες και βότανα, ενώ το υπέροχο, έντονα πορτοκαλί χρώμα του, είναι φυσικό και οφείλεται στην ρίζα της γεντιανής αλλά και στο εκχύλισμα που προκύπτει από ειδική επεξεργασία πορτοκαλιών και νεραντζιών. Για το ανθακούχο νερό, όπως είπαμε προτιμούμε ένα μεταλλικό νερό με προσθήκη ανυδρίτη του διοξειδίου του άνθρακα ή εναλλακτικά σόδα (η διαφορά είναι ότι η σόδα είναι αναψυκτικό, με αλκαλικό Ph και πολλές φορές προσθήκη αρώματος, οπότε δίνει λίγο διαφορετική γεύση στο κοκτέϊλ). Για το σερβίρισμα θα χρειαστούμε φέτες πορτοκαλιού ή πράσινες ελιές και παγάκια.
Συνοδέψτε το Άπερολ σπρίτζ με κάτι αλμυρό; αν βρεθείτε στο Βένετο θα σας το σερβίρουν μαζί με τα ciccetti, τα λεγόμενα και βενετσίανικα τάπας, δηλαδή μία ποικιλία από αλμυρά μεζεδάκια, ξεκινώντας από διάφορα τηγανητά συνήθως ψαρικά, μέχρι σαντουιτσάκια της μπουκιάς, καναπεδάκια με αλλαντικά και βραστά αυγά.

Βαθμός δυσκολίας συνταγής : πολύ εύκολη
Υλικά : 3 μέρη prosecco,
                2 μέρη Aperol,
                1 μέρος ανθρακούχο νερό ή σόδα,
                φέτες πορτοκαλιού ή πράσινες ελιές,
                παγάκια.
Προετοιμασία :
Και τα 3 βασικά υλικά μας, καλό είναι να είναι κρύα, από το ψυγείο.
Πάρτε ένα ποτήρι του κρασιού με πόδι ή ένα παλιμοδίτικο κοντό ποτήρι rock. Βάλτε μέσα 3-4 παγάκια και μισή φέτα από ακέρωτο πορτοκάλι ή μία πράσινη ελιά.
Ρίξτε πρώτα το προσέκο, έπειτα το ανθρακούχο νερό και τέλος το Άπερολ, με κυκλική κίνηση, ώστε να μην καθήσει στον πάτο του ποτηριού.
Σερβίρετε αμέσως.





APEROL SPRITZ

Aperol sptitz è stato per noi l' aperitivo preferito durante l' estate caldissima del 2017! Frizzante, leggerissimo, fresco, dissetante e buono, e sempre a portata, siccome è tanto facile a prepararlo anche a casa!
Lo spritz è un cocktail dolce-amaro, di origine molto probabilmente dal Veneto. Si dice che durante l' occupazione del Veneto, le truppe dell' esercito austriaco, abituate piuttosto alla birra, hanno cercato di mitigare l' alta gradazione alcolica dei vini locali, aggiungento una spruzzata di acqua o di seltz. Da questa abitudine viene anche il suo nome, dal vebo trdesco spritzen, che significa appunto spruzzare. 
Durante gli anni '20 e '30 lo spritz è stato arricchito con gli amari Aperol e Select. Agli anni '70 era già l' aperitivo più amato dagli italiani, mentre oggi, solo nel Veneto, si calcola che si consumano ben 300.000 bicchieri al giorno! 
Gli ingredienti principali dello spritz sono : il prosecco, un amaro, tra Aperol, Select, Campari e Cynar, e il seltz o la soda. La differenza tra il seltz (acqua gassata servita con l' apposito sifone) e la soda, è che la seconda,  è di pH alcalino e oltre all' anidiride carbonica, può contenere anche aromi. L' Aperol spritz è certo il più popolare, ma Select spritz si considera il veneziano purosangue! Non sono riuscita a trovare il Select in Grecia, mentre Aperol è abbastanza comune... 

Difficoltà della ricetta : facilissima
Ingredienti : 3 parti prosecco,
                            2 parti Aperol,
                            1 parte seltz o soda,
                            fettine di arancia non trattata o olive verdi,
                            cubetti di ghiaccio.
Preparazione :
Meglio che i 3 ingredienti principali siano ben freddi.
Prendete un bicchiere ballon per i grandi rossi o un old-fashined rock. Versate 3-4 cubetti di ghiaccio e mezza fettina di arancia o un' oliva verde.
Versate prima il prosecco, poi lo seltz o la soda e per ultimo l' Aperol, con un movimento circolare, per non precipitare tutto nel fondo.
Servite subito! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.