ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΛΙΚΕΡ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΥΚΟ // RATAFIA DI FICHI ACERBI


ΛΙΚΕΡ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΥΚΟ

Ενα σπάνιο και εξαιρετικό λικέρ της εποχής : πράσινο σύκο!
Το λικέρ αυτό δεν το γνώριζα, μέχρι που μία πελάτισσα μου είπε ότι κάπου της κέρασαν λικέρ με άρωμα πράσινου, άγουρου σύκου! Καθώς έχω μία ιδιαίτερη αγάπη γιά τα λικέρ, αποφάσισα αμέσως να επιχειρήσω να το φτιάξω. 
Συνταγή δεν βρήκα πουθενά, ούτε σε ιταλικά site, οπότε, επιστρατεύοντας τις γνώσεις και την εμπειρία που έχω αποκτήσει μέχρι τώρα γύρω από τα λικέρ, αυτοσχεδίασα. Αρχικά ήθελα να χρησιμοποιήσω καθαρή αλκοόλη ποτοποιϊας, αλλά ξέρω ότι δεν βρίσκεται εύκολα στην Ελλάδα, έτσι αποφάσισα να βάλω ως βάση ένα αλκοολούχο ποτό και διάλεξα ιταλική grappa. Οπως θα διαπιστώσετε, δεν χρησιμοποίησα κανενός είδους αρωματικό, γιατί ήθελα το λικέρ μου να έχει μόνο τό λεπτό άρωμα από τα άγουρα σύκα!
Η διαδικασία γιά την παρασκευή του λικέρ ξεκίνησε τον Απρίλιο, με τα πρώτα πράσινα συκαλάκια, οπότε σήμερα που σας παρουσιάζω το λικέρ, είναι ήδη αρκετά ώριμο, ώστε να μπορέσει να εκτιμηθεί σωστά ή γεύση και το άρωμά του! Μπορείτε όμως να ξεκινήσετε να το φτιάχνετε και τώρα, όσο είναι ακόμη μικρά τα αυγουστιάτικα συκαλάκια.
Οι φωτογραφίες μου, δυστυχώς δεν μπόρεσαν να αποδώσουν σωστά το χρώμα του λικέρ, που δεν είναι κίτρινο, αλλά έχει μία πρασινωπή απόχρωση.

Δόση : 800 ml περίπου
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 10-12 άγουρα σύκα,
                400 ml γκράπα.
γιά το σιρόπι : 400 gr νερό,
                            300 gr ζάχαρη.
Προετοιμασία :
Δεν είναι δυνατόν να σας δώσω ακριβώς τον αριθμό των σύκων που χρειάζεται γιά να φτιάξετε αυτό το λικέρ, αφού εξαρτάται και από το μέγεθος τους. Το σημαντικό είναι όμως να είναι άγουρα, ιδανικά είναι τα μαγιάτικα σύκα.
Κόψτε καμμιά δεκαριά σύκα στα τέσσερα, βάλτε τα μέσα σε ένα βάζο και προσθέστε την γκράππα. Η γκράππα πρέπει να εμβρέχει καλά τα σύκα, αν και αυτά είναι ελαφριά και επιπλέουν. Κλείστε καλά το βάζο με το καπάκι του και τοποθετήστε το σε μέρος σκοτεινό. Αφήστε το να σταθεί 40 ημέρες, χωρίς να ξεχνάτε να το ανακινείτε καθημερινά.
Οταν περάσει ο απαιτούμενος χρόνος εκχύλισης, στραγγίστε την αρωματισμένη γκράπα πρώτα με ένα σουρωτήρι, ώστε να συγκρατήσει τα μεγάλα κομμάτια των φρούτων, και έπειτα με τα ειδικά χάρτινα φίλτρα γιά λικέρ (θά τα βρείτε σε ηλεκτρονικά καταστήματα του εξωτερικού).
Ετοιμάστε το σιρόπι, βράζοντας την ζάχαρη με το νερό (κατά προτίμηση εμφιαλωμένο) γιά 4 λεπτά. Αφήστε το να κρυώσει τελείως.
Αναμείξτε το σιρόπι με την αρωματισμένη γκράπα. Βάλτε το λικέρ σε ένα μπουκάλι και τοποθετήστε το σε σκοτεινό μέρος. Αφήστε το να σταθεί ακόμη ένα μήνα, να ωριμάσει.



RATAFIA DI FICHI ACERBI

Un liquore insolito, preparato con i fichi acerbi. 
L' idea me l' ha data una cliente in farmacia, che mi ha parlato di questo liquore. Siccome mi vanto di aver preparato quasi tutti i liquori di frutta, questo certo non mi poteva sfuggire! Non è stato possibile però rintracciare una ricetta, tanto in siti italiani ma neanche in siti greci. Così, basandomi sulla esperienza che ho sui liquori, ho improvvisato ... 
Ho evitato di utilizzare l' alcool puro, siccome in Grecia, la legge impedisce la libera vendita. Così ho utilizzato la grappa. Ho cominciato la preparazione ad aprile, con i primi fichi del nostro albero, con i quali facciamo di solito il dolce al cucchiaio. Ho dovuto aspettare però, prima di postare la ricetta, siccome volevo assaggiarlo, per essere certa del risultato. In questo periodo, potete trovare ancora i fiche acerbi, dagli alberi tardivi, che maturano i propri fichi ad agosto. 
Le foto che ho scattato non lasciano vedere le sfumature verdastre del liquore...

Dosi : 800 ml ca.
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 10-12 fichi acerbi,
                            400 ml di grappa.
per lo sciroppo : 400 ml acqua,
                                300 gr di zucchero semolato.
Preparazione :
La quantità di fichi dipende anche dalla loro grandezza, così non è possibile a darvi un numero preciso. Ideali sono i primi che spuntano in primavera, potete però utilizzare anche quelli tradivi, che spuntano ora.
Tagliate a quattro una decina di fichi, poneteli entro un barattolo e aggiungete la grappa. La grappa deve coprire i fichi, anche se questi sono leggerssimi e galleggiano. Tappate e posizionate il barattolo in luogo buio. Lasciate macerare per 40 giorni, senza omettere di agitarlo spesso.
Trascorso il tempo necessario per la macerazione, filtrate la grappa, prima con un colino e dopo con gli appositi filtri per i distillati.
Preparate li sciroppo. Mescolate lo zucchero con l' acqua (preferibilmente minerale non gassata) e fate cuocere per 4 minuti. Lasciate raffreddare completamente.
Mescolate la grappa con lo sciroppo e imbottigliate. Posizionate il liquore in luogo buio e lasciate stagionare per un mese.



1 σχόλιο:

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.