ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

DAHL ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΝΔΙΑ : ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΦΑΚΕΣ ΜΕ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ // DAHL INDIANO (LENTICCHIE SPEZIATE)


DAHL ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΝΔΙΑ : ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΦΑΚΕΣ ΜΕ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ

Οι φακές είναι ένα όσπριο πλούσιο σε πρωτεϊνη, δεν περιέχουν λιπαρά, είναι νόστιμες και επιπλέον μαγειρεύονται εύκολα και γρήγορα, ενώ είναι και ιδιαίτερα οικονομικές. 
Νταλ (dahl) στην ινδική γλώσσα σημαίνει φακές, αλλά είναι και η ονομασία ενός από τα πιό αγαπημένα πιάτα  της ινδικής κουζίνας. Εδώ οι φακές συνδυάζονται με πολλά μπαχαρικά, χωρίς να είναι απαραίτητα πικάντικες, και σερβίρονται σκέτες ή με βρασμένο ρύζι.
Σίγουρα θα έχετε δεί συνταγές για φακές με τζίντζερ και κουρκουμά στο διαδίκτυο, αυτή όμως είναι η αυθεντική συνταγή από την οποία προέρχεται η έμπνευση για τον συνδυασμό τους. Εγώ χρησιμοποίησα κόκκινες αποφλοιωμένες φακές, μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε και τις πιό συνηθισμένες καφέ. Το ντάλ μπορεί να γίνει επίσης με σπασμένο μπιζέλι.
Η παραδοσιακή ινδική συνταγή γίνεται με ghee, δηλαδή βούτυρο κλαριφιέ. Μπορείτε όμως να το αντικαταστήσετε και με λάδι, οπότε το πιάτο μπορεί να γίνει νηστήσιμο αλλά και vegan.

Δόση : γιά 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : πολύ εύκολη
Υλικά : 400 gr κόκκινες φακές,
                  1 κ.καφέ σπόρους μουστάρδας,
                  1 μέτριο κρεμμύδι,
                  2 σκελίδες σκόρδο,
                  1 καφτερό πιπεράκι,
                  3 κ.σ. βούτυρο κλαριφιέ,
                  1 κ.γ. τριμμένο φρέκο τζίντζερ,
                  2 κ.γ. κουρκουμά,
                  1 κ.γ. μίγμα μπαχαρικών garam masala,
                  1 κ.γ. πάπρικα γλυκειά,
                  1 κ.καφέ κύμινο,
                  2 δαφνόφυλλα,
                  1 γεμάτη κ.σ. ντοματοπελτέ,
                  αλάτι,
                  φρέσκο κόλιαντρο γιά το σερβίρισμα.
Προετοιμασία :
Ξεπλύνετε τις φακές και βράστε τες για 10 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Στραγγίστε τες και κρατήστε τες στην άκρη.
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Σε μία σωτέζα ή χαμηλή κατσαρόλα, βάλτε το βούτυρο και βάλτε το στην φωτιά. Προσθέστε τους σπόρους της μουστράρδας και μόλις αρχίσουν να σκάνουν προσθέστε το κρεμμύδι. Σωτάρετε μέχρι να μαραθεί και προσθέστε το σκορδο, το πιπεράκι, το τζίντζερ, τον κουρκουμά, το garam masala, την πάπρικα και το κύμινο. Σωτάρετε 1-2 λεπτά και προσθέστε τον ντοματοπελτέ. Σωτάρετε 1 λεπτό και προσθέστε 3 ποτήρια ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών και τα δαφνόφυλλα. Σκεπάστε το σκεύος και αφήστε να σιγοβράσει ένα δεκάλεπτο.
Προσθέστε τις φακές και το ανάλογο αλάτι (1 κ.γ.) και αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά. Το ντάλ έχει την μορφή παχύρρευστης σούπας. Αν χρειαστεί προσθέστε λίγο ζεστό νερό ακόμη.
Κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήστε το φαγητό να ξεκουραστεί ένα μισάωρο.
Σερβίρετε το ντάλ χλιαρό, με ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο και χυμό λεμονιού.

.... με το λίγο νταλ που περίσεψε, την επόμενη ημέρα έφτιαξα νόστιμες πολπέτες, προσθέτοντας λίγο μπαγιάτικο ψωμί, φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο και 1 αυγό.




DAHL INDIANO (LENTICCHIE SPEZIATE)

Le lenticchie sono un legume ricco in proteine di buona qualità, non contiene grassi, è buono e perdippiù costa poco.
Dahl in indiano significa appunto lenticchie, ma con lo stesso nome si intende anche un piatto molto amato nella cucina indiana. Per preparare il dahl, le lenticchie si abbinano a tante spezie, il risultato non è piccante, e viene sevito da solo o con riso cotto.
Ho utilizzato le lenticchie rosse, decorticate, ma potete preparare il dahl anche con quelle comuni, o con i piselli spezzati. La ricetta originale prevede l' uso del ghee, ossia burro chiarificato, ma potete sostituirlo con l' olio per trasformare la ricetta da vegetariana a vegan.

Dosi : per 4 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 400 gr di lenticchie rosse decorticate,
                              1 cucchiaino da caffè semi di senape,
                              1 cipolla di media grandezza,
                              2 spicchi d' aglio,
                              1 peperoncino piccante,
                              3 cucchiai di burro chiarificato,
                              1 cucchiaino di zenzero fresco grattugiato,
                              2 cucchiaini curcuma,
                              1 cucchiaino garam masala,
                              1 cucchiaino paprica dolce,
                              1 cucchiaino da caffè cumino macinato,
                              2 foglie di alloro,
                              1 cucchiaio colmo di tiplo-concentrato di pomodoro,
                              sale marino qb.,
                              coriandolo fresco per la finitura.
Preparazione :
Sciacquate le lenticchie e fate lessare per 10 minuti, fino ad intenerire. Scolate e tenete da parte.
Tritate la cipolla e l' aglio.
Ponete il burro chiarificato in una casseruola e portate sul fuoco. Aggiungete i semini di senape e saltate fino a cominciare a scoppiarsi. Aggiungete la cipolla, saltate fino ad appasire. Aggiungete l' aglio, il peperoncino, lo zenzero grattugiato, la curcuma, il garam masala, la paprica ed il cumino. Saltate per un paio di minuti, aggiungete il triplo-concentrato di pomodoro e saltate per 1 minuto. Aggiungete 3 bicchieri di acqua calda o brodo di verdure e le foglie di alloro. Coprite la casseruola e lasciate cuocere per una decina di minuti.
Aggiungete le lenticchie, salate a piacere (ci ho messo 1 cucchiaino di sale) e lasciate cuocere per una decina di minuti.
Il dahl deve risultare come una zuppa densa. Aggiungete un po' di acqua calda se necessario.
Ritirate dal fuoco e lasciate riposare per mezz' oretta.
Servite il dahl tiepido con foglie di coriandolo tritate e succo di limone.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.