ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΑΦΡΑΤΗ ΦΟΚΑΤΣΑ // FOCACCIA SOFFICE SOFFICE


ΑΦΡΑΤΗ ΦΟΚΑΤΣΑ

Ακόμη μία συνταγή γιά φοκάτσα, με υπέροχη, αφράτη ψίχα και τραγανή κόρα!
Το μυστικό γιά την αφράτη ζύμη είναι βέβαια το γάλα; έχουμε ξαναμιλήσει γι΄αυτού του είδους την ζύμη στα ψωμάκια γιά χάμπουργκερ. Σήμερα όμως θα την απολαύσουμε σε φοκάτσια!
Με τις δόσεις της συνταγής, μπορείτε να φτιάξετε μία μεγάλη φοκάτσα, 2 μικρότερες (όπως έκανα εγώ) αλλά και μικρά φοκατσάκια, τα οποία είναι τέλεια για μπουφέ! Γιά την γαρνιτούρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα υλικά, ανάλογα με το γούστο σας, τα διαθέσιμα υλικά και την έμπνευση της στιγμής! Εγώ χρησιμοποίησα ντοματάκια κονφί (από τις καλοκαιρινές μου κονσέρβες, συνταγή εδώ) και ροδέλες ελιάς με ρίγανη; μπορείτε επίσης να τις αφήσετε σκέτες και να πασπαλίσετε μόνο με χοντρό αλάτι ή να βάλετε μίγμα μυρωδικών (ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, φακόμηλο, βασιλικό), κάππαρη, κομμάτια βραστής πατάτας, πιπεριές, μανιτάρια κ.α.

Δόση : 2 φοκάτσες
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 130 gr φυσικό προζύμι*,
                 350 gr αλεύρι 70%,
                 150 gr αλεύρι δυνατό,
                 5 gr βύνη,
                 325 gr γάλα φρέσκο πλήρες χλιαρό,
                 25 gr ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                 15 gr αλάτι.
γιά την γαρνιτούρα : ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                                         ντοματίνια κονφί,
                                         ελιές σε ροδέλες,
                                         ρίγανη,
                                         αλάτι θαλασσινό χοντρό.
Προετοιμασία :
Το προζύμι πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Διαλύστε την βύνη σε λίγο από το γάλα. Αν δεν έχετε βύνη μπορείτε να βάλετε μέλι ή ζάχαρη.
Μέσα στον κάδο του μίξερ κόψετε σε κομμάτια το προζύμι. Προσθέστε τα αλεύρια, την βύνη το μισό γάλα και ξεκινήστε το ζύμωμα με το εξάρτημα γάντος. Προσθέστε το υπόλοιπο γάλα σταδιακά, έπειτα  το λάδι και στο τέλος το αλάτι. Αφήστε την ζύμη να δουλευτεί γιά τουλάχιστον 10 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί το δίχτυ της γλουτένης, δηλαδή μέχρι να γίνει ελαστική, και να μαζευτεί γύρω από τον γάντζο του μίξερ.
Αδείαστε την ζύμη στη επιφάνεια εργασίας, πλάστε την με τα χέρια σε μιά μπάλλα, μαζεύοντας και κλείνοντας την ζύμη στο κάτω μέρος, σκεπάστε την σε "καμπάνα" και αφήστε την να ξεκουραστεί γιά 1 ωρίτσα, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Αφού περάσει ο χρόνος ξεκούρασης, κάντε 2-3 γύρους με διπλώματα στα 3 (δείτε εδώ πως γίνεται).
Αλείψτε με λάδι ένα μεγάλο γυάλινο μπώλ, μεταφέρετε μέσα την ζύμη και σκεπάστε με διάφανη μεμβράνη. Τοποθετήστε την στο ψυγείο και αφήστε να ξεκουραστεί γιά όλη την νύχτα ή γιά 12 ώρες. Τώρα τον χειμώνα, που τα σπίτια δεν είναι πολύ ζεστά, μπορείτε να την αφήστε και σε θερμοκρασία δωματίου.
Αφού περάσουν τουλάχιστον 12 ώρες, βγάλτε την ζύμη από το ψυγείο και αφήστε την σε θερμοκρασία δωματίου γιά τουλάχιστον 1 1/2 -2 ώρες. Εγώ την χώρισα στα 2 και έφτιαξα 2 φοκάτσες.
Λαδώστε καλά 2 ταψάκια με διάμετρο 26 εκ. Ανοίξτε το κάθε κομμάτι ζυμάρι με τα χέρια σας και βάλτε τα μέσα στα αντίστοιχα ταψάκια. Αλείψτε με λίγο λαδάκι και τοποθετήστε τες σε μέρος χλιαρό, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
Βυθίστε τα δάχτυλα σας στο ζυμάρι, ώστε να σχηματιστούν οι χαρακτηριστικές τρύπες της φοκάτσα, προσθέστε την γαρνιτούρα και περιχύστε με αρκετό λαδάκι, ώστε να γίνουν τραγανές, και χοντρό αλάτι.
Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, στις αντιστάσεις, γιά περίπου μισή ωρίτσα, μέχρι να ροδίσουν ωραία.
Είναι υπέροχες ακόμη ζεστές, μόλις βγούν από τον φούρνο, εξ' άλλου μοσχομυρίζουν τόσο υπέροχα που δεν θα μπορέσετε να τους αντισταθείτε!

* αν δεν διαθέτετε φυσικό προζύμι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 20 μαγιά μπύρας νωπή, το γάλα θα το προσθέστε σταδιακά μέχρι να δείτε πόσο σηκώνει το αλεύρι σας.



FOCACCIA SOFFICE SOFFICE

Focaccia sofficissima, preparata con l' impasto al latte. 
Con le dosi della ricetta, potete preparare una focaccia grande, due medie o delle foccaccine, che sono ideali come fingerfood ad un buffet. Potete lasciarle nude, cosparse solo di sale grosso, o guarnire con pomodorini, olive, capperi, funghi, patate lessate a fettine, trito di erbe aromatiche etc. QUesta volta ho preparato due gusi : con pomodrini confit sott' olio (ricetta qui) e con rondelle di olive e origano.

Dosi : 2 focaccie 26 cm
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 130 gr lievito madre,
                              350 gr farina 00,
                              150 gr farina manitoba,
                              5 gr malto d' orzo,
                              325 gr latte fresco intero tiepido,
                              25 gr olio extravergine di oliva,
                              15 gr sale marino.
per guarnire : olio extravergine di oliva,
                             pomodorini confit sott' olio,
                             olive nere a rondelle,
                             origano,
                             sale grosso.
Preparazione :
Il lievito madre deve essere a temperatura ambiente.
 Stemperate il malto in poco latte. Se non disponete il malto, potete aggiungere del miele o zucchero semolato.
Spezzettate il lievito madre entro la bacinella della planetaria. Aggiungete le farine, il malto e metà del latte. Azionate la planetaria e impastate col gancio. Aggiungete il latte restante gradatamente, l' olio ed infine il sale. Lasciate impastare per almeno 10 minuti, fino ad incordare.
Rovesciate l' impasto sul piano del lavoro e formate una palla. Coprite a campana e lasciate risposare per un' oretta.
Continutate con un paio di giri di pieghe a 3 (vedete qui come farle).
Spenellate d' olio una ciotola capiente, traferite l' impasto e coprite con pellicola transaprente. Posizionate ne frigo e lasciate riposare per tutta la notte, o per 12 ore. Siccome in questo periodo la mia casa non è molto calda, io l' ho lasciato a temperatura ambiente. 
Trascorso il tempo di riposo, estraette l' impasto dal friglo e lasciatelo rinvenire a temperatura ambiente, per 1 1/2 - 2 ore. 
Come ho detto alla premessa, io ho preparato 2 focaccie. Spenellate abbondantemente d' olio due teglie da 26 cm di diametro. Dividete l' impasto in due, stendetelo con le mani e disponetelo sulle rispettive teglie. Spenellate con poco olio e posizionate in luogo tiepido. Lasciate riposare fino al raddoppio (occorrono 2-3 ore). 
Affondete i polpasterlli nell' impasto per formare le fossette. Guarnite con gli ingredienti che avete scelto. Irrorate abbondantemente d' olio, per aiutare a formare una bella crosticina croccante, e cospargete di sale grosso.
Infonrate in forno ben riscaldato a 200°C, modalità statico, per mezz' oretta, fino a dorare.
Le focaccie sono divine appena sfornate, e sono certa che non riuscite a resitete alla tentazione di assaggiarle, siccome il loro profumino è molto invitante!




1 σχόλιο:

  1. Είναι λαχταριστές όταν τις έχεις εμπρός σου αφράτες και ζεστές Μαρίνα μου!
    Και εμείς στο σπίτι τους έχουμε ιδιαίτερη αδυναμία, όπως άλλωστε σε όλα τα αρτοπαρασκευάσματα :-))
    Καλό βράδυ εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.