ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ ΜΕ ΠΑΤΑΤΑ ΚΑΙ ΦΙΝΟΚΙΟ // VELUTTATA DI PATATE E FINOCCHIO


ΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ ΜΕ ΠΑΤΑΤΑ ΚΑΙ ΦΙΝΟΚΙΟ

Οπως έχουμε ξαναπεί, το κρύο σίγουρα μας φέρνει την διάθεση να απολαύσουμε μια αχνιστή, λαχταριστή σούπα. Και την τελευταία εβδομάδα, από κρύο άλλο τίποτε! Πάγωσαν τα πάντα στην Θεσσαλονίκη και τα περίχωρα, οι γηραιώτεροι θυμούνται οτι παρόμοιες καταστάσεις είχαν ζήσει στις αρχές της δεκαετίας του '60.
Το Σάββατο το πρωί το κρύο είχε αρχίσει ήδη να σφίγγει, οπότε αναβάλλαμε τα σχέδια μας για μακαρονάδα και είπαμε να φτιάξουμε μία σούπα. Σκέφτηκα ότι μια παρμεντιέ (συνταγή εδώ) θα ήταν ιδανική, αλλά σύντομα ανακάλυψα ότι δεν είχα πράσο; αντιθέτως όμως είχα ένα πολύ λαχταριστό φρέσκο φινόκιο, οπότε αποφάσισα να φτιάξω μία βελουτέ με αυτό, καθώς ήταν και μία γεύση που δεν την είχα δοκιμάσει ακόμη.
Η σουπίτσα μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ήταν έτοιμη και την απολαύσαμε ιδιαίτερα, σεβριρισμένη με μία φέτα τραγανό μπέϊκον!

Δόση : γιά 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : πολύ εύκολη
Υλικά : 1 ρίζα φινόκιο,
                 2 μέτριες πατάτες,
                 1 σκαλόνιο,
                 1 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                 1 κ.σ. βούτυρο,
                 500 ml σπιτικό ζωμό κοτόπουλου,
                 100 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά,
                 πιπέρι λευκό,
                 αλάτι.
γιά το σερβίρισμα : μπέϊκον σε φέτες,
                                    pul biber.
Προετοιμασία :
Καθαρίστε το φινόκιο από τα εξωτερικά φύλλα και από τα κοτσάνια, πλύντε το, σκουπίστε το και κόψτε το σε λεπτές φετούλες.
Καθαρίστε τις πατάτατες και κόψτε τες σε κύβους.
Καθαρίστε και ψιλοκόψτε το σκαλόνιο. Μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ένα μικρό κίτρινο κρεμμύδι.
Σωτάρετε πολύ σύντομα το σκαλόνιο. Προσθέστε το φινόκιο και σωτάρετε μέχρι να εξατμιστεί το νερό του και να μαραθεί. Προσθέστε τις πατάτες και τον ζωμό ζεστό. Αφήστε να βράσει σε μέτρια φωτιά γιά περίπου 12 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά και πολτοποιήστε το περιεχόμενο με το ραβδομπλέντερ.
Προσθέστε την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι σύμφωνα με το γούστο σας και βάλτε το και πάλι να πάρει μία βράση.
Αφήστε την σούπα να σταθεί ένα δεκάλεπτο.
Σωτάρετε το μπέϊκον με λίγο λάδι, μέχρι να γίνει τραγανό.
Σερβίρετε την σούπα ζεστή, με μία φέτα τραγανό μπέϊκον. Αν σας αρέσουν οι πικάντικες γεύσεις, προσθέστε και λίγο pul biber.



VELUTTATA DI PATATE E FINOCCHIO

La stagione fredda in Grecia, quest' anno si è rivelata moooolto fredda! E già da un mese che fa freschino ma durante l' ultima settimana è stato gelato tutto, con temperature sotto zero per tutto l' arco della giornata, e innumerevoli problemi sia nei trasporti che nella vita quotidiana, siccome non siamo abituati al gelo e alla neve! 
Una zuppetta fumante e saporita è certo molto gradita durante i giorni freddi, sia come primo, ma anche come un pasto leggero e saziante. Volevo preparare la parmentier (ricetta qui) ma all' ultimo momento ho scoperto che non avevo il porro. Intanto avevo un bel finocchio e ho pensato di provare con questo. Mezz' oretta dopo già godevamo i primi sorsi di bontà di questa vellutata, servita con qualche fettina di pancetta affumicata croccante.

Dosi : per 4 persone
Difficoltà della ricetta : molto facile
Ingredienti : 1 fioncchio,
                              2 patate medie,
                              1 scalogno,
                              1 cucchiaio olio extravergine di oliva,
                              1 cucchiaio di burro,
                              500 ml brodo di pollo fatto a casa,
                              100 ml panna fresca,
                              pepe bianco macinato,
                              sale.
per la finitura : pancetta tesa affumicata,
                               pul biber.
Preparazione :
Montate il finocchio, eliminate le foglie esterne, lavate, asciugate e tagliate a fettine sottili, per facilitare la cottura.
Sbucciate le patate e tagliate a cubetti.
Tritate finemente lo scalogno.
Saltate lo scalongo con l' olio ed il burro. Aggiungete il finocchio e saltate fino ad appassire. Aggiungete le patate ed il brodo caldo. Lasciate cuocere a fuoco moderato per 12 minuti ca., fino ad intenerire i vegetali. 
Ritirate dal fuoco e frullate il tutto con un frullatore ad immersione. 
Aggiungete la panna, salate e pepate a piacere e portate di nuovo sul fuoco. Lasciate cuocere per un paio di minuti.
Ritirate dal fuoco e lasciate riposare per una decina di minuti.
Nel frattempo fate rosolare le fettine della pancetta con un goccio d' olio, fino a diventare croccanti.
Servite la veluttata di patate e finocchio calda, con una fettina di pancetta croccante. Se vi piaccioni i piccanti, potete insaporire con qualche pizzico di pul biber.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.