ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΡΙΚΟΤΑ // TORTA DI PESCHE ALLA RICOTTA


ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΡΙΚΟΤΑ

Κάθε Κυριακή φροντίζω να ετοιμάσω και κάτι, κατά προτίμηση γλυκό, για το πρωινό μας : πότε ένα κέϊκ, πότε μία πάστα φλώρα κάθε 15 ημέρες περίπου που αναπιάνω το προζύμι μου, ένα μπριός, τις πιό πολλές φορές με σοκολατένια γέμιση.
Αυτήν την φορά είχα στο ψυγείο μου ροδάκινα, που δεν μου άρεσαν ιδιαίτερα, οπότε και δεν καταναλώθηκαν άμεσα, μία ρικότα που ήταν πολύ κοντά στην λήξη της και αρκετά μπισκοτάκια αμαρέτι. Η ροδακινόπιτα σκαρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Την απολαύσαμε ακόμη χλιαρή με μία μπάλα παγωτό κρέμα αλά φιορεντίνα!

Δόση : γιά 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : μέτρια δύσκολη
Υλικά :  2 μεγάλα ώριμα ροδάκινα (γιαρμάδες),
                  3 αυγά,
                  180 gr + 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη demerara
                  1 κ.καφέ φυσικό εκχύλισμα βανίλιας,
                  250 gr ρικότα,        
                  250 gr αλεύρι γοχ.,
                  15 gr baking powder
                  1 πρέζα αλάτι,  
                  20 μπισκοτάκια αμαρέτι,
                  ζάχαρη άχνη  μη υγροσκοπική γιά το σερβίρισμα.
Προετοιμασία
Τα ροδάκινα που είχα ήταν μεγάλα, περίπου 300 gr το καθένα; αν δεν έχετε τόσο μεγάλα ροδάκινα χρησιμοποιήστε 3-4 μικρά. Αφαιρέστε την φλούδα από το ένα ροδάκινο και κόψτε το σε μικρά κομματάκια. Το δεύτερο κόψτε το σε λεπτές φέτες.
Χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών σε σφιχτή μαρέγκα.
Χτυπήστε τους κρόκους με την ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε την ρικότα και χτυπήστε 1-2 λεπτά ακόμη, μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές.
Κοσκινήστε το αλεύρι μαζί με το baking και το αλάτι. Προσθέστε τα στο μίγμα των αυγών και αναμείξτε με μία μαρίζ. Ενσωματώστε και την μαρέγκα σταδιακά, αναμιγνύοντας με την μαρίζ απαλά και με κινήσεις από κάτω προς τα επάνω. Προσθέστε τέλος και τα κομματάκια από το ροδάκινο.
Βουτυρώστε ή αλείψτε με το αντικολλητικό μίγμα μία φόρμα ή τερίνα με διάμετρο 24-26 εκ. Ρίξτε μέσα το μίγμα και ισιώστε την επιφάνεια του. Τοποθετήστε ακτινωτά τις φετούλες από το ροδάκινο επάνω στην επιφάνεια του κέϊκ, πασπαλίστε με τα τριμμένα αμαρέτι και την 1 κουταλιά ζάχαρη.
Ψήστε την ροδακινόπιτα σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.
Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη, κατά προτίμηση μη υγροσκοπική (δείτε εδώ πως μπορείτε να την παρασκευάσετε) πρίν την σερβίρετε.




TORTA DI PESCHE ALLA RICOTTA

Di solito la domenica preparo una torta per la prima colazione. Questa volta avevo nel frigo un paio di pesche scadenti e una confezione di ricotta, avanzata da un' altra preparazione. La torta alle pesche e ricotta l' abiamo assagiata ancora tiepida, con una pallina di gelato crema alla fiorentina!

Dosi : per 6 persone
Difficoltà della ricetta : media
Ingredienti : 2 pesche grandi mature (ca. 300 gr ciascuna non necatrine),
                               3 uova divise,
                               180 gr + 1 cucchiaio zucchero di canna demerara,
                               1 cucchiaino da caffè estratto naturale di vaniglia,
                                250 gr ricotta,        
                                250 gr farina 00,
                                15 gr lievito chimico,
                                1 pizzico di sale,  
                                20 amaretti,
                                zucchero bucaneve.
Preparazione :
Se non avete a disposizine delle pesche grandi, come quelle che avevo io, certo potete certo mettere 3-4 più piccole. Sbucciate una delle pesche e tagliate a pezzetini. L' altra tagliatela a fettine, senza sbucciare.
Montate gli albumi a neve ferma.
Sbattete i tuorli con lo zuccchero e l' estratto di vaniglia, fino a prendere una crema chiara e spumosa. Aggiungete la ricotta e sbattete per un paio di minuti, per amalgamare il tutto.
Settacciate la farina col lievito ed il sale. Versate nel composto dei tuorli e mescolate. Incorporate gradatamente anche la meringa, mescolando con una spatola e con movimenti dal basso verso l' altro. Aggiungete infine la pesca a pezzettini.
Imburrate o spenellate con il composto antiaderente una tortiera con diametro 24-26 cm. Versate il composto e livellate. Disponete sulla superficie le fettine di pesca a raggiera. Cospargete con 1 cucchiaio di zucchero e con gli amaretti sbriciolati.
Infornate in forno preriscaldato a 180°C, modalità statico, per 45 minuti ca., fino a dorare.
Sfornate e lasciate raffreddare.
Prima di servire, cospargete con zucchero a velo, preferibilmente bucaneve.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.