ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΜΙΚΡΑ ΚΕΡΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ // TORTINO ALLA NOCCIOLA


ΜΙΚΡΑ ΚΕΡΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ

Μικρά κεράσματα με φουντούκια, ένα γλυκάκαι απλό, ελαφρύ και πολύ νόστιμο.
Εύκολη συνταγή, με πολύ λίγα υλικά, που σας βοηθάει να αξιοποιήσετε τα ασπράδια αυγών που σας περίσσεψαν, με τον καλύτερο τρόπο!
Την γκρανέλα των φουντουκιών μπορείτε να την προμηθευτείτε έτοιμη. Εγώ επειδή δεν είχα τον χρόνο να την ψάξω την έφτιαξα μόνη μου. Καβούρντισα τα φουντούκια στον φούρνο, στους 180°C στον αέρα, για 10 λεπτά περίπου. Οσο ήταν ακόμη ζεστά, τα έτριψα ανέμεσα στα δάχτυλα μου, ώστε να ξεφλουδίσουν και τα άφησα να κρυώσουν. Μετά τα έκοψα πολύ ψιλά με ένα καλά ακονισμένο μαχαίρι του σεφ. Μην επιχειρήσετε να τα κόψετε στο μούλτι, γιατί το μεγαλύτερο μέρος θα αλεστεί και στην γκρανέλα θέλουμε μόνο μικρά κομματάκια από τον ξηρό καρπό.
Η συνταγή είναι του Luca Montersino από το βιβλίο του Croissant e biscotti και είναι κατάλληλη και γιά όσους ακολουθούν δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Δόση : για 15 κεράσματα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : πολύ εύκολο
Υλικά : 200 gr ασπράδια αυγών,
                 μία πρέζα κρεμόριο,
                 200 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                 5 gr κακάο άγλυκο,
                 100 gr αλεύρι φουντουκιών,
                 100 gr γκρανέλα φουντουκιών + επιπλέον γιά τις φόρμες.
Προετοιμασία :
Χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου, μαζί με το κρεμόριο, ρίχνοντας την ζάχαρη σταδιακά, μέχρι να πάρετε μία σφιχτή μαρέγκα. 
Προσθέστε το κακάο, κοσκινισμένο, το αλεύρι και την γκρανέλα των φουντουκιών, και αναμείξτε απαλά με μία μαρίζ, πάντα με κινήσεις από κάτω προς τα επάνω, ώστε να μην ξεφουσκώσει το μίγμα.         
Βουτυρώστε καλά μικρές ημισφαιρικές φορμίτσες σιλικόνης. Πασπαλίστε με την επιπλέον γκρανέλα, με τρόπο ώστε να μείνει κολλημένη στα τοιχώματα της φόρμας.
Βάλτε το μίγμα σε ένα κορνέ μίας χρήσης, χωρίς πρόσθετη μύτη, και γεμίστε τις φορμίτσες κατά τα 2/3. Ισιώστε την επιφάνεια.
Ψήστε σε φούνρο προθερμασμένο στους 170°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 20 λεπτά.
Πριν σερβίρετε τα κεράσματα, μπορείτε να τα πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη (έτσι προτείνει η αρχική συνταγή του Montersino). Εγώ προτίμησα να τα πασπαλίσω με κακάο, γιατί μου φάνηκαν ήδη αρκετά γλυκά.



TORTINO ALLA NOCCIOLA

Deliziosi tortini alla nocciola, preparati con le istruzioni del maestro Luca Montersino, tratti dal suo libro Croissant e biscotti.
Ricettina facile e veloce, ideale per smaltire gli albumi avanzati.
La granella di nocciole potete certo procurarvela già pronta. Io non avevo il tempo a cercarla e così l' ho preparata da sola. Ho fatto tostare le nocciole per una decina di minuti, in forno ventilato, preriscaldato a 180°C. Poi le ho sfregate tra le dita, per eliminare la pellicina scura, e le ho lasciate raffreddare. Le ho sminuzzate con un coltello affilato, perchè quando ho tentato di farlo con il cutter, il risultato non mi è piaciuto, siccome grande parte veniva macinata.

Dosi : per 15 tortini
Difficoltà della ricetta : molto facile
Ingredienti : 200 gr albumi,
                               1 pizzico di cremor tartaro,
                               200 gr zucchero semolato,
                               5 gr cacao amaro in polvere,
                               100 gr farina di nocciole,
                               100 gr nocciole in granella + per gli stampi.
per la finitura : zucchero a velo (io ho utilizzato cacao amaro in polvere).
Preparazione :
Montate gli albumi a temperatura ambiente con il cremor tartato (questa è una mia aggiunta, non esiste nella ricetta originale), aggiungendo gradatamente lo zucchero, fino a prendere una neve ferma. 
Aggiungete a mano il cacao settacciato, la farina  e la granella di nocciole e mescolate delicatemente con movimenti dal basso verso l' alto, per non fare smontare il composto. 
Imburrate degli stampini a mezza sfera in silicone e ingranellate. 
Ponete il composto in un sac-a-poche monouso senza bocchetta, e riempite gli stampi per i 2/3. Livellate
Infornate in forno preriscaldato a 170°C, modalità statico, per 20 minuti ca. 
Sfornate e lasciate raffreddare.
Prima di servire cospargete a metà con zucchero a velo. Io ho preferito il cacao amaro, siccome i tortini mi sono apparsi troppo dolci per i miei gusti.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.