ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΡΙΚΟΤΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣΚΑΡΠΟΝΕ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ // CROSTATA CON CREMA DI RICOTTA E MASCARPONE CON FINITURA ALLA CONFETTURA DI FRUTTI DI BOSCO


ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΡΙΚΟΤΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣΚΑΡΠΟΝΕ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ

Οταν θέλω να φτιάξω ένα εύκολο και νόστιμο γλυκό, συνήθως καταφεύγω στις τάρτες. Η πιό απλή τάρτα βέβαια είναι η πάστα φλώρα, την οποία , κατά γενική ομολογία, την έχω εξελίξει  σε αριστούργημα!
Αυτή την φορά όμως ήθελα η τάρτα μου να έχει και κρέμα, και τι πιό απλό από το να φτιάξω μία κρέμα με τα γαλακτοκομικά προϊοντα που χρησιμοποιούν κατ' εξοχή στα γλυκά τους οι ιταλοί, δηλαδή την ρικόττα και το μασκαρπόνε? Η βάση της τάρτας είναι η λεγόμενη frolla montata, πολύ μαλακιά τριφτή ζύμη, που την χειριζόμαστε με το κορνέ, γιατί δεν μπορεί να ανοιχτεί σε φύλλο. Με την ίδια ζύμη φτιάχνουμε και μπισκότα με την μπισκοτομηχανή. Το σύνολο συμπληρώσε γευστικά και οπτικά η μαρμελάδα με φρούτα του δάσους, που είχα φτιάξει πρόσφατα.

Δόση : γιά 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά
γιά την βάση : 250 gr αλεύρι γοχ.,
                             250 gr βούτυρο μαλακό,
                             100 gr ζάχαρη άχνη,
                             1 αυγό,
                             1/2 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας,
                             1 πρέζα αλάτι.
γιά την κρέμα : 250 gr ρικόττα,
                               125 gr μασκαρπόνε, 
                               100 gr αλεύρι αμυγδαλόψιχας,
                               120 gr ζάχαρη άχνη,
                               1 αυγό,
                               1 κ.καφέ φυσικό εκχύλισμα βανίλιας.
γιά την επικάλυψη : 250 gr μαρμελάδα με φρούτα του δάσους,
                                         2 κ.σ. φιλέ αμυγδάλου.
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε την μπισκοτένια βάση της τάρτας. Βάλτε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ, προσθέστε το αλάτι, την ζάχαρη και το βούτυρο (μαλακό αλλά όχι λιωμένο) και αρχίστε να δουλεύετε το μίγμα. Προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας και ατο αυγό και αφήστε να δουλευτεί μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Βάλτε το μίγμα σε ένα κορνέ με μύτη φαρδειά και ίσια και στρώστε το μέσα σε μία φόρμα γιά τάρτες, βουτυρωμένη ή ακόμη καλύτερα αλειμμένη με το αντικολλητικό μίγμα (δες συνταγή εδώ). Καλύψτε όλο τον πάτο της φόρμας, αλλά και περιμετρικά τα τοιχώματα, μέχρι το χείλος της φόρμας (ύψος 4 εκ.). Βάλτε την βάση στο ψυγείο για μισή ωρίτσα.
Ετοιμάστε την κρέμα. Στραγγίστε την ρικότα και το μασκαρπόνε από το ζουμάκι τους, αναμείξτε τα και χτυπήστε τα με τον αυγογδάρτη να αφρατέψουν. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπήστε με τον αυγογδάρτη μέχρι η κρέμα να γίνει ομοιογενής.
Αδειάστε την κρέμα επάνω στην βάση της τάρτας και ισιώστε την επιφάνεια της. Καλύψτε με την μαρμελάδα και σκορπίστε στην επιφάνεια το φιλέ αμυγδάλου.
Ψήστε την τάρτα σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, στις αντιστάσεις,  για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Βγάλτε την από τον φούρνο και αφήστε την να κρυώσει τελείως πριν την δοκιμάσετε.                           
Διατηρείται στο ψυγείο.                       




CROSTATA CON CREMA DI RICOTTA E MASCARPONE CON FINITURA ALLA CONFETTURA DI FRUTTI DI BOSCO

Quando viene voglia di un dolce semplice e saporito, di solito preparo una crostata! La più semplice delle crostate, viene dalla tradizione pasticcera greca e non è altra che la pasta flora, che da quanto mi dicono tutti, l' ho evoluta in opera d' arte!
Questa volta però volevo una crostata con la farcia cremosa. Siccome non è il tempo di passare tante ore tra i fornelli, la soluzione più semplice e veloce è di preparare una crema con la ricotta e il mascarpone! La base della torta è di frolla montata, tanto facile da preparare e da maneggiare. Il tutto è stato completato con la confettura di frutti di bosco, preparata recentemente.

Dosi : per 8 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti
per la frolla : 250 gr farina 00,
                           250 burro morbido,
                           100 gr zucchero a velo,
                           1 uovo,
                           1/2 cucchiaino estratto naturale di vaniglia,
                           1 pizzico di sale
per la crema : 250 gr ricotta,
                             125 gr mascarpone,
                             100 gr farina di mandorle,
                             120 gr zucchero a velo,
                             1 uovo,
                             1 cucchiaino da caffè estratto naturale di vaniglia.
per la finitura : 250 gr confettura di frutti di bosco,
                                2 cucchiai mandorle a filetti.
Preparazione :
Preparate la frolla. Ponete la farina nella bacinella della planetaria, aggiungete il sale, lo zucchero ed il burro (morbido ma non fuso) e cominciate ad impastare. Aggiungete l' estratto di vaniglia e l' uovo e lavorate il composto fino a riusltare omogeneo. Ponete in un sac-a-poche con becuccio liscio e largo.
Spenellate con il composto antiaderente uno stampo per crostate. Disponete il composto della frolla, coprendo tutto il fondo e i bordi. Ponete nel frigo per mezz' oretta.
Preparate la crema. Colate la ricotta ed il mascarpone, mescolate e frullate per far sciogliere eventuali grumi. Aggiungete tutti gli ingredienti restanti e mescolate per renderla omogenea.
Versate la crema nello stampo e livellate. Disponete anche la confettura e cospargete con lamelle di mandorle.
Infornate in forno preriscaldato a 180°C, modalità statico, per 35-40 minuti, fino a dorare.
Sfornate e lasciate raffreddare completamente.
Si conserva nel frigo.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.