ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΚΕΪΚ ΜΕ ΜΠΥΡΑ GUINNESS // TORTA DI CIOCCOLATO ALLA BIRRA GUINNESS


ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΚΕΪΚ ΜΕ ΜΠΥΡΑ GUINNESS

Τελικά οι αμερικάνοι, φτιάχνουν τα πιό λαχταριστά σοκολατένια κέϊκ! Βέβαια περιέχουν πολλή ζάχαρη και λιπαρά, αλλά γίνονται ζουμερά και κάθε μπουκιά πλημμυρίζει το στόμα σοκολατένια γεύση! Στο laboratorio έχουμε δοκιμάσει διάφορα από αυτά και ήρθε ο καιρός να δοκιμάσουμε και το κέϊκ με μπύρα Guinness
Η ιρλανδέζικη μπύρα Guinness είναι μία πολύ ιδιαίτερη stout, με χρώμα σκούρο, σχεδόν μαύτο και γεύση πικρίζουσα που την χαρακτηρίζει. Χρησιμοποιείται στην κουζίνα συνήθως για το μαρινάρισμα του κρέατος. Ταιριάζει πολύ ωραία με την σοκολάτα και τονίζει την γεύση της, οπότε στην συγκεκριμένη συνταγή το αποτέλεσμα είναι  ένα φανταστικό full chocolate κέϊκ. Αν το συνδυάσεις δε και με ένα πλούσιο frosting με κρεμώδες τυρί το κέϊκ μεταμορφώνεται σε μία καταπληκτική τούρτα! Μάλιστα θα μπορούσε να πεί κάποιος ότι η σκουρόχρωμη τούρτα με το λευκό γλάσσο στην κορυφή μοιάζει με ένα τεράστιο ποτήρι μπύρας Guinness!
Η αρχική συνταγή είναι της Nigella Lawson (εδώ), αλλά τελικά για τις δόσεις των υλικών εμπιστεύτηκα το αγαπημένο Giallo Zafferano (εδώ), σε μία παραλλαγή με περισσότερη μπύρα, χωρίς sour cream και με μασκαρπόνε στην κρέμα σπικάλυψης (frosting), που σίγουρα το προτιμώ κι εγώ από οποιοδήποτε επεγεργασμένο "τυρί" κρέμα. 

Δόση : γιά 8-10 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 400 ml μπύρα Guinness σε θερμοκρασία δωματίου,
                 250 gr βούτυρο,
                 400 gr κατστανή ζάχαρη demerara,
                 100 gr κακάο άγλυκο,
                 2 μεγάλα αυγά,
                 200 gr αλεύρι γοχ.,
                 50 corn flour,
                 20 baking powder.
γιά το  frosting : 150 gr τυρί κρέμα,
                                 200 gr μασκαρπόνε,
                                 4 κ.σ. ζάχαρη άχνη,
                                 ελάχιστη βανιλίνη.
Προετοιμασία :
Βάλτε την μπύρα και το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι, και ζεστάνετε το μίγμα μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Προσθέστε την ζάχαρη και το κακάο και αναμείξτε μέχρι να ενσωματωθούν. Αφήστε το μίγμα να χλιαρίνει.
Κοσκινήστε το αλεύρι με το corn flour και το baking.
Χτυπήστε τα αυγά και προσθέστε τα στο μίγμα με την μπύρα. Προσθέστε και το μίγμα με τα στερεά υλικά και αναμείξτε καλά.
Περάστε με το αντικολλητικό μίγμα (δείτε εδώ πως μπορείτε να το φτιάξετε) μία φόρμα με λυόμενο τσέρκι, διαμέτρου 26 εκ. και ρίξτε μέσα το μίγμα του κέϊκ.
Ψήστε το κέϊκ σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, στις αντιστάσεις, γιά 50 λεπτά. Ελέγξτε το ψήσιμο με μία οδοντογλυφίδα. Σβύστε τον φούρνο και αφήστε το κέϊκ μέσα για ακόμη ένα δεκάλεπτο. Βγάλτε το από τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει εντελώς.
Ξεφορμάρετε το κέϊκ μέσα σε έναν δίσκο σερβιρίσματος.
Ετοιμάστε το γλάσο. Χτυπήστε με τον αυγογδάρτη το μασκαρπόνε με το τυρί κρέμα την άχνη και ελάχιστη βανιλίνη, για 1-2 λεπτά να αφρατέψουν. Το γλάσσο δεν είναι πολύ γλυκό, γιατί το κέϊκ ήδη περιέχει πολλή ζάχαρη, αλλά αν το προτιμάτε πιό γλυκό αυξήστε την ποσότητα της ζάχαρης άχνης.
Απλώστε το γλάσο στην επιφάνεια του κέϊκ και με μία σπάτουλα δημιουργήστε κορυφές.
Λόγω του γλάσσου το κέϊκ πρέπει να διατηρηθεί στο ψυγείο.



TORTA DI CIOCCOLATO ALLA BIRRA GUINNESS
CHOCOLATE GUINNESS CAKE

Ancora una torta cioccolatosa, da quelle americane, umide, ricche di sapore (e purtroppo anche di calorie!) abbinata ad una crema di ricopertura (frosting) al formaggio spalmabile. 
La birra irlandese Guinnes, con il suo colore scuro, il sapore amarognolo ed inconfondibile, viene utilizzata spesso in cucina, di solito per marinare la carne. Si abbina divinamente al cioccolato e in questa torta ne esalta il sapore. Inoltre la torte scura con la glassa bianca ricodra di per sè un enorme bicchiere di birra Guinnes!
La riceta originale è di Nigella Lawson (qui) ma io ho preferito la versione di Giallo Zafferano, con più birra nel composto e senza il latticetto (ricetta qui). 

Dosi : per 8-10 persone
Difficoltà della ricetta : media
Ingredienti : 400 ml birra Guinness a temperatura ambiente,
                               250 gr burro,
                               400 gr zucchero di canna demerara,
                               100 gr cacao amaro,
                               2 uova grandi,
                               200 gr farina 00,
                               50 maizena,
                               20 lievito chimico per dolci.
per la crema di ricopertura : 150 gr formaggio spalmabile,
                                                          200 gr mascarpone,
                                                          4 cucchiai zucchero a velo,
                                                          poca vanillina (sulla punta di un cucchiaino).
Preparazione :
Ponete la birra col burro in un pentolino e fate scaldare fino che il burro si sciolga. Aggiungete lo zucchero ed il cacao e mescolate fino ad amalgamare il tutto. Lasciate intiepidire.
Settacciate la farina col lievito.
Sbattete le uova e aggiungete al composto della birra. Aggiungete le polveri e mescolate.
Spenellate con il composto antiaderente una tortiera di 26 cm di diametro. Versateci il composto della torta.
Infornate in forno preriscaldato a 180°C, modalità statico, per 50 minuti. Fate la prova stecchino. Spegnete il forno e lasciate dentro la torta per 10 minuti. Sfornate e lasciate raffreddare.
Sformate su un vassoio da portata.
Preparate la crema di ricopertura. Sbattete con le fruste il mascarpone insieme al formaggio spalmabile (tipo Philadephia), lo zucchero e la vanillina. Con una spatola decorate la torta con ciuffi di crema.
La torta viene conservata nel frigo.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.