ΤΑ ΤΕΛΕΙΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΓΙΑ ΜΠΕΡΓΚΕΡ (ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ)
Ψωμάκια για σάντουιτς είχαμε ξαναφτιάξει στο laboratorio (εδώ) πριν αρκετά χρόνια. Αν και η συνταγή ήταν επιτυχημένη, καθώς περνούσαν τα χρόνια και μάθαινα όλο και κάτι πραπάνω για τα ζυμάρια, ήθελα να ξαναφτιάξω μία νέα εμπλουτισμένη εκδοχή. Η ευκαιρία παρουσιάστηκε πριν λίγες εβδομάδες, όταν χρειάστηκε να ξαναφτιάξω ψωμάκια σάντουιτς, για μια συνταγή που ετοιμάζαμε μαζί με τις φίλες από τους Quanti Modi di Fare e Rifare. Σκέφτηκα να σας τα παρουσιάσω μόνα τους, αφού δεν είναι και το κύριο θέμα της συνταγής που θα ακολουθήσει, ώστε να υπάρχουν στο αρχείο του blog σαν ξεχωριστή συνταγή, γιά πιό γρήγορη ανεύρεση.
Hamburger buns ή ψωμάκια σάντουιτς ή ψωμάκια για χάμπουργκερ ή και σκέτο μπέργκερ λοιπόν για ακόμη μία φορα. Με πιό πλούσια γεύση, μαλακά και αφράτα, αν και χρησιμοποίησα λιγότερη μαγιά. Καθώς η ημίγλυκη ζύμη τους συγγενεύει με το μπριός, διατηρούνται μαλακά γιά πολλές ημέρες, παρ' όλο που δεν περιέχουν συντηρητικά. Ταιριάζουν με αλμυρή αλλά και με γλυκειά γέμιση.
Με αυτήν την ζύμη, μπορείτε να φτιάξετε επίσης ψωμάκια για μπουφέ, μόνο που θα πρέπει να τα πλάσετε αρκετά μικρότερα (περίπου το 1/3 από τα ψωμάκια για σάντουιτς).
Δόση : 15 ψωμάκια
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : μέτρια δύσκολη
Υλικά : 10 gr μαγιά μπύρας νωπή (ή 3,5 gr ξηρή),
100 gr νερό χλιαρό,
300 gr αλεύρι Π,
200 gr αλεύρι γοχ,
2 αυγά,
50 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
140 gr γάλα φρέσκο πλήρες,
30 gr βούτυρο σε κομματάκια,
6 gr αλάτι θαλασσινό.
γιά το ψήσιμο : λίγο γάλα,
σουσάμι.
Προετοιμασία :
Διαλύστε την μαγιά στο χλιαρό νερό και αφήστε την να σταθεί ένα δεκάλεπτο.
Βάλτε τα αλεύρια στον κάδο του μίξερ, προσθέστε την προ-ζύμη και αναμείξτε. Προσθέστε τα αυγά, την ζάχαρη και το γάλα και αφήστε το μίγμα να δουλευτεί σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά και να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου. Προσθέστε το βούτυρο σε κομματάκια, καλύτερα λίγο μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου, και τέλος το αλάτι. Αφήστε την ζύμη να δουλευτεί για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να γίνει ελαστική και να μαζευτεί σαν μπάλα γύρω από τον γάντζο του μίξερ.
Σκεπάστε την ζύμη σε καμπάνα, τοποθετήστε την σε μέρος χλιαρό και αφήστε να ξεκουραστεί μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Χωρίστε την ζύμη σε κομματάκια βάρους περίπου 90 gr το καθένα. Πλάστε με τα κομματάκια της ζύμη μπαλάκια και τοποθετήστε τα μέσα σε ταψί φούρνου στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Τοποθετήστε τα σε μέρος χλιαρό και αφήστε τα μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
Με ένα πινέλλο, αλείψτε την επιφάνεια από τα ψωμάκια με λίγο γάλα (σε θερμοκρασία δωματίου, οχι κρύο) και πασπαλίστε με αρκετό σουσάμι.
Ψήστε τα ψωμάκια σε φούρνο προθερμασμένο στους 190°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Βγάλτε τα από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν επάνω σε μία σχάρα.
Διατηρούνται μαλακά και αφράτα, σαν φρεσκοψημένα, για αρκετές ημέρες.
PANINI SEMIDOLCI PER HAMBURGER
Non è la prima volta che preparo i panini semidolci, adatti per farcitura salata o dolce. Anche se quella prima ricetta (qui) era abbastanza buona, volevo sempre rifarli, siccome nel frattempo avevo imparato tante cose sugli impasti. L' occasione è venuta qualche settimana fa, quando mi preparavo per l' appuntamento con le ragazze dei Quanti. Certo la ricetta c'è pure anche nel rispettivo post, ma volevo che esistesse anche da sola nel blog, piuttosto per i miei lettori greci, per facilitare la ricerca con le parole chiave.
Dosi : 15 panini
Difficoltà della ricetta : media
Ingredienti : 10 gr lievito di birra fresco
100 gr acqua tiepida,
300 gr farina 00 di forza,
200 gr farina 00,
140 gr latte fresco intero,
2 uova,
50 gr zucchero semolato,
30 gr burro a pezzetti,
6 gr sale marino.
per la finitura : latte qb,
semi di sesamo.
Preparazione :
Tutti gli ingredienti devono essere a temperatura ambiente.
Stemperate il lievito nell' acqua tiepida e lasciate riposare per una decina di minuti.
Nella bacinella della planetaria ponete le farine, aggiungete il lievitino e azionate a velocità bassa. Aggiungete le uova, lo zucchero ed il latte e continuate ad impastarea a velocità medi. Aggiungete il burro a pezzetti e alla fine anche il sale. Lasciate lavorare fino ad incordare (12-15 min).
Coprite a campana, posizionate in luogo tiepido e lasciate riposare fino al raddoppio.
Prendete l' impasto, ricavate dei pezzetini di ca. 90 gr ciascuno e formate delle palline. Se volete preparare i panini per un buffet, fateli più piccoli, di ca. 30 gr ciascuno. Posizionate su una leccarda (ne occorrono piuttosto 2) foderata con carta forno.
Posizionate in luogo tiepido e lasciate lievitare fino al raddoppio.
Spenellate con latte (a temperatura ambiente) e cospargete abbondantemente con semi di sesamo.
Infornate in forno caldo a 190°C, modalità statico, per 15 minuti ca., fino a dorare.
Sfornate e lasciate raffreddare su una gratella.
Si conservano benissimo per parecchi giorni.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.