ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΡΑΣΟ ΚΑΙ ΦΙΝΟΚΙΟ // TORTA DI ERBETTE IN PASTA FILLO


ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΡΑΣΟ ΚΑΙ ΦΙΝΟΚΙΟ

Σήμερα το μενού έχει σπανακόπιτα, η οποία είναι κατά βάση χορτόπιτα, αφού δεν περιέχει τυρί. Θα μου πείτε τώρα, δεν θα γινόταν πιό νόστιμη αν έβαζα και λίγο τυράκι? Ελα όμως που ο Δ. δεν τρώει τυρί, και βέβαια δεν μπορούσα να καθήσω να φάω ολόκληρη πίτα μόνη μου (δηλαδή μπορούσα, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα...) οπότε την προσάρμοσα στο γούστο του. Τον ξεγέλασα όμως λίγο και πρόσθεσα ελάχιστο πεκορίνο, αλλά δεν το έβαλα μέσα στην γέμιση, έκανα μία μικρή τσαχπινιά!
Επειδή όμως τα σπανάκια από μόνα τους είναι λίγο βαρετά σαν γεύση, σκέφτηκα να  πρόσθεσω φινόκιο, φρέσκα κρεμμυδάκια και πράσο. Φέτος άρχισα να βρίσκω ωραίο, φρέσκο και ζωντανό φινόκιο και στην λαϊκή και δεν μπόρεσα να του αντισταθώ. Το ξέρω βέβαια ότι τα πράσα δεν είναι πλέον στην εποχή τους, αλλά προσθέτουν γλύκα στο φαγητό και γι' αυτό φροντίζω να καταψύχω πάντα μία ποσότητα στο τέλος της σεζόν τους, ώστε να τα έχω διαθέσιμα να τα χρησιμοποιήσω ακόμη και κατά την διάρκεια της ζεστής περιόδου του χρόνου.

Δόση : για 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 6 φύλλα για πίτα χωριάτικα.
για την γέμιση : 1 kg σπανάκια φρέσκα,
                                1 μεγάλο πράσο,
                                1/2 φινόκιο (μέτριο σε μέγεθος),
                                1 κρεμμύδι,
                                3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα,
                                4 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                                πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο,
                                αλάτι,
                                4 αυγά,
                                1/2 φλ. κρέμα γάλακτος.
γιά το ψήσιμο : ελαιόλαδο,
                               50 gr κεφαλοτύρι τριμμένο,
                               1 κρόκο αυγού,
                               2 κ.σ. κρέμα γάλακτος.
Προετοιμασία :
Καθαρίστε, πλύντε και στραγγίστε καλά τα σπανάκια.
Καθαρίστε και ψιλοκόψτε το πράσο, το φινόκιο, το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια.
Σε μία σωτέζα ή χαμηλή κατσαρόλα βάλτε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί σωτάρετε το κρεμμύδι με τα κρεμμυδάκια. Μόλις μαραθούν προσθέστε το πράσο, το φινόκιο και τέλος τα σπανάκια. Σωτάρετε μέχρι να μαραθούν όλα τα λαχανικά και να εξατμιστεί το ζουμάκι που θα βγάλουν. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι και αφήστε το μίγμα να κρυώσει.
Χτυπήστε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και προσθέστε το μίγμα στα σωταρισμένα λαχανικά και αναμείξτε.
Οδηγίες για να φτιάξετε σπιτικό φύλλο θα βρείτε εδώ. Τα φύλλα τα ανοίγουμε σε διάμετρο περίπου 40 εκ.
Στρώστε 3 λαδωμένα φύλλα μέσα σε ένα ταψί με διάμετρο 30 εκ. Τα φύλλα δεν τα τεντώνουμε, αλλά τα βάζουμε σουρωτά, ώστε να εγκλωβιστεί αέρας ανάμεσα τους, να ψηθούν καλύτερα και να γίνουν πιό τραγανά. Προσθέστε την γέμιση και καλύψτε με 2 λαδωμένα φύλλα. Σκορπίστε το τριμμένο τυρί και σκεπάστε με το τελευταίο φύλλο, το οποίο θα λαδώσετε επίσης καλά. Γυρίστε τις άκρες των φύλλων που περίσσεψαν προς τα μέσα, ώστε να σχηματίσετε τον κόθρο της πίτας.
Κόψτε την πίτα σε κομμάτια. Χτυπήστε τον κρόκο του αυγού με την κρέμα γάλακτος και αλείψτε καλά όλη την επιφάνεια της πίτας.
Ψήστε σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C, στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσει ωραία (περίπου 45 λεπτά).
Σερβίρετε την πίτα ζεστή.



TORTA DI ERBETTE IN PASTA FILLO

La versione greca della torta di erbette si chiama hortòpita (dal χόρτο che significa erba e πίτα che significa torta) e viene preparata con la pasta fillo, come la stragrande maggioranza delle torte salate. Di solito contiene anche il formaggio feta, ma io non lo uso, siccome non tutti nella famiglia lo gradiscono (io si!).
Oggi l' ho preparata con i spinaci, il porro (lo so che non è di stagione, ma ne ho sempre nel mio freezer), finocchio e cipolloti.

Dosi : per 8 persone
Difficoltà : media
Ingredienti : 6 sfoglie di pasta fillo rustica.
per il ripieno : 1 kg di spinaci freschi
                             1 porro grande,
                             1/2 finocchio di media grandezza,
                             1 cipolla,
                             3-4 cipollotti,
                             4 cucchiai di olio extravergine di oliva,
                             pepe nero macinato,
                             sale qb.,
                             4 uova,
                             1/2 tazza di panna,
per la finitura : olio extravergine di oliva qb. per spenellare,
                               50 gr di pecorino grattugiato,
                               1 tuorlo,
                               2 cucchiai di panna.
Preparazione :
Mondate, lavate e scolate gli spinaci.
Mondate e tritate, il porro, il finocchio, i cipolloti e la cipolla.
Fate apassire la cipolla con i cipollotti entro un tegame capiente. Aggiungete il porro, il finocchio e per ultimi gli spinaci. Lasciate soffrigere fino ad evaporare il liquido di cottura. Salate e pepate, ritirate dal fuoco e lasciate raffreddare.
Sbattete le uova con la panna e aggiungete il composto alle verdure.
Per preparare la pasta fillo a casa, troverete istruzioni dettagliate qui. Tirate le sfoglie a forma rotonda di ca. 40 cm di diametro.
Disponete 3 sfoglie, spenellate d' olio, entro una teglia da ca. 30 cm di diametro. Versate la farcitura, livellate e coprite con altre 2 sfoglie, sempre spenellate d' olio. Cospargete con il formaggio e disponete anche l' ultima sfoglia. Ripiegate i bordi delle sfoglie verso l' interno della torta, per formare il cornicione. 
Tagliate la torta a quadrati o losanghe. Sbattete il tuorlo con la panna, e spenellate bene tutta la superficie.
Infornate in forno preriscaldato a 200°C, modalità statico, fino a dorare (ca. 45 minuti).
Servite la torta calda.





2 σχόλια:

  1. και εγω πιττα ειχα σημερα.εχεις δικιο για τα πρασα.χαλια ειναι αυτη την εποχη.του χρονου θα αποθηκευσω οπως λες μιας και εχω δικα μου ολο το χειμωνα.πολυ καλη ιδεα το φινοκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δε πιασει λιγο κρυο τα πρασα δεν ... λένε! Εχω την συνηθεια να αποθηκευω στον καταψυκτη διαφορα λαχανικα οταν ειναι στην εποχη τους. Επειδη δεν εχω πολυ ελευθερο χρονο, τοσο για ψωνια οσο και για μαγειρεμα μεσα στην εβδομαδα, τα κατεψυγμενα ειναι μια καλη λυση για ενα γρηγορο φαγητο.

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.