ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΦΑΚΕΣ // ZUPPA DI LENTICCHIE ROSSE


ΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΦΑΚΕΣ

Η φακή είναι ένα όσπριο με μεγάλη θρεπτική αξία και καλό είναι να το ενσωματώσουμε στην διατροφή μας. Είναι πλούσιες σε πρωτεϊνες (30%) που περιέχουν πολλά από τα βασικά αμινοξέα, σίδηρο (από τις καλύτερες φυτικές πηγές σιδήρου), φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β1, μέταλλα και φυτικές ίνες. Τα υψηλά επίπεδα αφομοιώσιμου αμύλου, τις κάνουν κατάλληλες και για την δίαιτα των διαβητικών, ενώ δεν περιέχουν γλουτένη, γεγονός που τις καθιστά κατάλληλες και για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη. Αλλο μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι το κόστος τους είναι χαμηλό, και γι' αυτό αποτελούν μία από τις πιό διαδεδομένες πηγές πρωτεϊνων, ιδίως σε πληθυσμούς κατά κύρο λόγο χορτοφάγους.
Οι λεγόμενες "κόκκινες φακές", οι οποίες στην πραγματικότητα έχουν έντονο πορτοκαλί χρώμα, είναι πολύ αγαπημένο υλικό ττης τούρκικης κουζίνας, απ' όπου τις γνώρισα και εγώ. Φαίνεται όμως ότι έχουν καταγωγή από την Αίγυπτο, οι ιταλοί μάλιστα τις λένε και "αιγυπτιακές φακές". Είναι πιό φτωχές σε περιεκτκότητα φυτικών ινών, αλλά είναι και πιό ευκολοχώνευτες. Καθώς είναι αποφλοιωμένες (η φλούδα τους είναι καφέ, όπως στις κοινές φακές), με το βράσιμο μετατρέπονται σε χυλό και είναι ιδανικές για βελουτέ σούπες. Επίσης, καθώς δεν χρειάζονται μούλιασμα, μαγειρεύονται πολύ γρήγορα και είναι ιδανικές για ένα γρήγορο γεύμα. Στις ανατολίτικες συνταγές, πολλές φορές τις συνδυάζουν και με το πληγούρι. Τους ταιριάζουν πολύ τα μπαχαρικά, όπως το τζίντζερ, ο κουρκουμάς, το κάρρυ, το κύμινο και το pul biber.
Εδώ και καιρό, ένα σακκουλάκι με κόκκινες φακές περιμένει υπομονετικά μέσα στο ντουλάπι μου, κι εγώ ψάχνω ευκαιρία να τις δοκιμάσω. Τα κρύα του φετεινού τρελο-Μάρτη, έδωσαν την έμνευση για μία ωραία φακόσουπα, λίγο καυτερή, όπως ταιριάζει στις κρύες μέρες...

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 1 σκαλόνιο (ή ενα μικρό κίτρινο κρεμμύδι) ψιλοκομμένο,
                3 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                1 μικρή σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη,
                1 καρότο τριμμένο στον τρίφτη,
                1 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο σε ψιλό τρίφτη,
                1 γερή πρέζα κύμινο,
                1 κ.γ. ντοματοπελτέ,
                1 κ.γ. πάστα κόκκινης πιπεριάς,
                225 gr (1 φλ. γεμάτο) κόκκινες φακές,          
                800 ml (3 φλ.) ζωμό λαχανικών,
                μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο, 
                αλάτι θαλασσινό,
                pul biber ή καπνιστή πάπρικα γιά το σερβίρισμα.
Προετοιμασία :
Οι κόκκινες φακές δεν θέλουν μούλιασμα, και ακριβώς επειδή είνα αποφλοιωμένες, βράζουν πολύ γρήγορα. Θέλουν όμως καλό ξέπλυμα με τρεχούμενο νερό πρίν τις μαγειρέψετε, γιατί περιέχουν κατάλοιπα από την επεξεργασία τους.
Σωτάρετε το σκαλόνιο (ή κρεμμύδι) με το ελαιόλαδο. Προσθέστε το σκόρδο, το τζίντζερ, το καρότο και το κύμινο και σωτάρετε μέχρι να μαραθούν. Προσθέστε τον ντοματοπελτέ και την πάστα πιπεριάς και σωτάρετε τα λίγο και αυτά να νοστιμίσουν. Προσθέστε τις φακές, αφού τις στραγγίσετε καλά, τον ζωμό ζεστό, πιπέρι, 2-3 γύρους με τον μύλο, και το ανάλογο αλάτι. Σκεπάστε την κατσαρόλα (προσοχή στην αρχή μπορεί να φουσκώσουν) και αφήστε να σιγοβράσουν όλα τα υλικά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές.
Αν θέλετε την σούπα σαν βελουτέ, μπορείτε να την ομογενοποιήσετε με το ραβδομπλέντερ. Μπορείτε πάντως να την αφήσετε και όπως έχει.
Σερβίρετε την σούπα με τις κόκκινες φακές ζεστή. Αν σας αρέσουν τα καυτερά, πασπαλίστε με pul biber. Αν θέλετε πιό ήπιες γεύσεις, δοκιμάστε λίγη καπνιστή πάπρικα.



ZUPPA DI LENTICCHIE ROSSE

Le cosidette lenticchie rosse, sono lenticchie decorticate di colore arancione vivace. Ingrediente molto amato nella cucina turca, da dove le ho conosciuto anch' io, si crede che sono di origine egiziana, così spesso vengono chiamate anche lenticchie egiziane. Sono più povere in fibre vegetali rispetto alle lenticchie normali, ma sono più digeribili. Siccome decorticate, una volta cotte, raramente mantegnono la loro forma e di solito si spappolano e sono ideali per preparare delle veluttate o per addensare le minestre. Ottime quando si vuole preparare un pasto veloce, siccome vengono cotte in breve tempo. Nella cucina turca spesso vengono cucinate insieme al bulgur. Si abbinano benissimo a varie spezie : zenzero (fresco o essiccato), curcuma, cumino, curry e pul biber (peperoncino tritato).
Già da tempo mi avevo procurato un sacchetino di lenticchie rosse e cercavo occasione per cucinarle. Col freddo improvviso dei giorni scorsi, una zuppeta fumante ci stava benissimo e così le lenticchie si sono messe subito nella pentola! Per la finitura, un pizzico di pul biber piccante, ci sta sempre bene durante i giorni freddi...

Dosi : per 4 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 1 scalogno tritato,
                             3 cucchiai di olio extravergine di oliva,
                             1 spicchio d' aglio piccolo, tritato finemente,
                             1 carota grattugiata,
                             1 cucchiaino raso di zenzero fresco grattugiato,
                             1 pizzico generoso di cumino macinato,
                             1 cucchiaino di triplo-concentrato di pomodoro,
                             1 cucchiaino di pasta di peperoni rossi,
                             225 gr (1 tazza colma) di lenticchie rosse
                             800 ml (3 tazze) di brodo vegetale,
                             pepe nero macinato al momento,
                             sale marino.
per la finitura : pul biber o paprica affumicata.
Preparazione :
Le lenticchie rosse, siccome decorticate, non necessitano ammollo prima di cucinarle. E necessario però lavarle bene sotto acqua corrente, siccome contengono detriti. 
Fate soffrigete lo scalogno con l' olio. Aggiungete l' aglio, lo zenzero, la carota ed il cumino e saltate fino ad appassire. Aggiungete il concentrato di pomodoro, la pasta di peperoni e saltate per farli insaporire. Aggiungete le lenticchie, ben scolate, il brodo caldo, pepe macinato 2-3 giri col mulino e regolate di sale. 
Coprite la casseruola e lasciate cuocere a fuoco moderato per 15 minuti ca. 
Se volete una vellutata, allora, una volta cotte le lenticchie, frullate col frullatore ad immersione. Comunque potete lasciarle anche intere.
Servite la zuppa di lenticchie rosse calda. Se vi piacciono i sapori piccanti, cospargete col pul biber a piacere, altrimenti provate la paprica dolce affumicata.





2 σχόλια:

  1. Η καλυτερη φακη που εχω φαει!Η μονη διαφοροποιηση μου ηταν οτι εβαλα μια κουπα νερο παραπανω διοτι μου επηξε κατευθειαν!Τελικα εχεις δικιο ταιριαζει πολυ το βελουτε λογο οτι ειναι αποφλειωμενη!Πολλα συγχαριτηρια για την αναρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.