ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΚΙΆΚΕΡΕ ΜΕ ΜΠΥΡΑ για τους QUANTI MODI DI FARE E RIFARE // CHIACCHERE SALATE ALLA BIRRA per i QUANTI MODI DI FARE E RIFARE


ΚΙΆΚΕΡΕ ΜΕ ΜΠΥΡΑ (ΚΡΑΚΕΡΣ)
για τους QUANTI MODI DI FARE E RIFARE

Ενας νέος χρόνος ξεκίνησε ήδη και το φετινό μενού των Quanti Modi di Fare e Rifare, μας επιφυλάσσει πολλές γευστικές εκπλήξεις. Τον Μάρτιο, θα φιλοξενήσω και πάλι την ομάδα μας στην κουζίνα του laboratorio, για να φτιάξουμε όλες μαζί τα τσουρέκια της γιαγιάς Ανδρομάχης.
Αν και δεν συνήλθαμε ακόμη από τις χριστουγεννιάτικες γιορτές, υποδεχόμαστε την νέα χρονιά με ένα ωραιότατο αλμυρό σνάκ, που μας εισάγει κατ' ευθείαν στο πνεύμα του Κραναβαλιού! Θα μου πείτε τώρα, πως από την Πρωτοχρονιά πήγαμε κατ' ευθείαν στο Καρναβάλι, αφού στην Ελλάδα φέτος το Πάσχα είναι και πολύ αργά (1η Μαϊου)... Η εξήγηση είναι πως αντιθέτως στην Ιταλία φέτος το Πάσχα είναι πολύ νωρίς (27 Μαρτίου) και φυσικά και το Καρναβάλι τελειώνει και αυτό νωρίς  (9 Φεβρουαρίου), οποτε ήταν και η σειρά γιά την ανάλογη συνταγή...
Σήμερα είμαστε φιλοξενούμενοι στην κουζίνα της  Paola και στο blog της Cioccolato amaro, γιά να φτιάξουμε κιάκερε. Οι κιάκερε (chiacchere) ή φράππε (frappe) είναι αυτό που θα λέγαμε τα must του Καρναβαλιού στην Ιταλία, απλούστατα εδέσματα, κατά κύριο λόγο γλυκά, που φτιάχνονται με ζυμαράκι και συνήθως τηγανίζονται ή ψήνονται στον φούρνο, σε μία πιό σύγχρονη, light, εκδοχή. Η σημερινή συνταγή είναι πιό μοντέρνα, αφού οι κιάκερε που θα φτιάξουμε είναι αλμυρές και ψημένες στο φούρνο. Συνταγή για γλυκειές,παραδοσιακές, κιάκερε θα βρείτε εδώ.
Την συνταγή της Paola  μπορείτε να την δείτε εδώ. Δεν άλλαξα και πολλά πράγματα, πρόσθεσα λίγο κίτρινο αλεύρι, που το συμπαθώ ιδιαίτερα και πιστεύω ότι νοστιμίζει τα απλά παρασκευάσματα, και αντί για την πανταχού παρούσα ιταλική παρμεζάνα, έβαλα το δικό μας, πιό έντονο σε γεύση κεφαλοτύρι. Επειδή από την αρχή κατέταξα αυτές τις κιάκερε στους μπυρομεζέδες, πρόσθεσα στην ζύμη λίγο πιπεράκι και τις πασπάλισα και με λίγο χοντρό αλατάκι, γιατί η μπύρα το τραβάει το αλμυρό...

Δόση : 50 κομμάτια περίπου
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 250 gr αλεύρι γοχ.,
                  100 gr αλεύρι κίτρινο,
                  2 κ.γ. χημική μαγιάbaking powder),
                  2 αυγά,
                  40 gr ηλιέλαιο,
                  1-2 πρέζες φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι,
                  100 gr μπύρα ξανθή,
                  100 gr κεφαλοτύρι τριμμένο, 
                  αλάτι χοντρό.
Προετοιμασία :
Αναμείξτε τα αλεύρια μέσα στο μπωλ του μίξερ. Κάντε στο κέντρο μία λακκουβίτσα και ρίξτε μέσα την χημική μαγιά (baking), τα αυγά, το λάδι και την μισή μπύρα. Αρχίστε να δουλεύετε το μίγμα και προσθέστε σταδιακά και την υπόλοιπη μπύρα, μέχρι να πάρετε μία ζύμη ελαστική, που δεν θα κολλάει. 
Τοποθετήστε την ζύμη σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, προσθέστε το τυρί και δουλέψτε την μέχρι να ενσωματωθεί.
Ανοίξτε την ζύμη σε φύλλο. Επειδή στην συνταγή δεν διευκρίνιζε πόσο λεπτό πρέπει να είναι το φύλλο, εδώ θα σημειώσω πως αν το φύλλο είναι λεπτό, οι κιάκερε όταν ψηθούν γίνονται τραγανές σαν κράκερς, ενώ αν είναι πιό παχύ, γίνονται πιό "ψωμένιες". Και οι δύο εκδοχές πάντως είναι πολύ νόστιμες!
Κόψτε το φυλλο σε παραλληλόγραμμα κομμάτια (περίπου 5x12 εκ.) και κάντε στην μέση 1 ή 2 οριζόντια κοψίματα. 
Τοποθετήστε τις κιάκερε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, και αν  θέλετε πασπαλίστε με λίγο χοντρό αλάτι. Αν τις θέλετε πικάντικες, μπορείτε να πασπαλίσετε και με λίγο μπούκοβο.
Ψήστε στους 190°C, στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσουν (περίπου 15 λεπτά). Αν θέλετε να ψήσετε και τα δύο ταψιά μαζί, θα ρυθμίσετε την θερμοκρασία στους 175°C και θα ψήσετε στον αέρα.
Αφήστε τις κιάκερε να κρυώσουν και διατηρήστε τες σε κουτί για μπισκότα.




CHIACCHERE SALATE ALLA BIRRA 
per i QUANTI MODI DI FARE E RIFARE

Buon anno a tutte! Cominciamo a realizzare piano piano il nuovo menù dei Quanti e ci aspettano tante ricette buone da assaporare e tanti sapori nuovi da scoprire! Non dimenticare, l' appuntamento di marzo è qui, nel mio laboratorio!
Pasqua è presto assai per la chiesa cattolica quest' anno (27 marzo), mentre, al contrario, per gli ortodossi è tardi (il 1 maggio). Così si comincia subito con una ricetta carnevalesca, ospiti di Paola e del suo blog Cioccolato amaro. Questa è una variazione moderna delle chiaccere, salate e cotte al forno, mentre di solito sono dolci e fritte (ricetta per la chiacchere dolci qui). 
La ricetta di Paola potete vederla qui. Non ho fatto grandi cambiamenti, ho aggiunto poca semola rimacinata, che mi piace parecchio, qualche pizzico di pepe, e formaggio nostrano, il kefalotyri che rassomiglia al pecorino stagionato. Siccome in Grecia non esiste lievito speciale per le torte salate, ci ho messo il mio lievito chimico. Anche se il kefalotyri è salato parecchio, ho cosparso con sale grosso, siccome dal primo momento ho giudicato che queste chiacchere saranno ideali per accompagnare la birra, così le volevo un po' più stuzzicanti!

Dosi : 50 chiaccere ca.
Difficoltà : facile
Ingredienti : 250 gr di farina 00,
                              100 gr di semola rimacinata,
                              2 cucchiaini di lievito chimico autoprodotto,
                              2 uova,
                              40 gr di olio di semi (io: di girasole),
                              pepe nero macinato,
                              100 gr di birra lager,
                              100 gr di formaggio kefalotyri grattugiato,
                              sale grosso per cospargere.  
Preparazione : 
Mescolate le farine nella bacinella della planetaria. Fate una conca e mettete il lievito, le uova, l' olio e metà della birra. Cominciate ad impastare, aggiungendo gradatamente la birra rimasta, fino a prendere un' impasto elastico e non appiccicoso. 
Rovesciate su un piano di lavoro infarinato, aggiungete il formaggio e lavorate per incorporarlo.
Col mattarello, tirate l' impasto in una sfoglia. Siccome Paola non precisava quanto sottile doveva essere la sfoglia, devo notare che se la fatte proprio sottile, le chiacchere risulteranno croccanti (così piacciono a me!), mentre se la sfoglia sarà più spessa verrano più morbide. 
Tagliate la sfoglia a pezzi rettangolari (5x12 cm ca.) e al centro praticate 1 o 2 tagli.
Disponete su teglie foderate con carta forno (ne occorrono 2). Cospargete col sale grosso, e se vi piaccioni piccanti anche con peperoncino tritato.
Fate cuocere in forno preriscaldato a 190°C, modalità statico, fino a dorare (un quarto d' ora ca.). Se volete fare cuocere le 2 teglie contermporaneamente, allora regolate a ltemperatura a 175°C, modalità ventilato.
Sfornate e lasciate raffreddare.
Si conservano per parecchi giorni, chiuse in una lattina per biscotti.




8 σχόλια:

  1. Carissima Marina, buona domenica e buon anno!!
    Con questa fantastica ricetta tipica di carnevale, oggi iniziamo il nuovo menù 2016 della Cuochina!
    Anche quest'anno ci divertiremo moltissimo a girare il mondo per fare e rifare prelibate golosità, tutti insieme con allegria e tanta voglia di scoprire nuovi sapori ed incontrare nuovi amici!
    Anna e Ornella ti ringraziano di cuore per la meravigliosa versione che hai condiviso nella nostra grande cucina internazionale!
    Ci ritroveremo il 14 di febbraio per preparare le buonissime Graffette di patate di Anisja.
    Ti aspettiamo, alla prossima

    Un abbraccio
    Cuochina

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Grazie per aver riprodotto una mia ricetta,mi fa piacere che ti siano piaciute,buona domenica

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Cara Marina,
    la tua cucina sprizza sempre allegria e queste chiacchere salate devono essere deliziose, col pepe, i grani di sale ed il formaggio kefalotyri, che non conosciamo ma apprendiamo da te simil-pecorino, hanno una marcia in più, alla prossima!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. quel formaggio che hai utilizzato non lo conosco ma sono sicura che saranno squisite! Un abbraccio SILVIA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. bellissime e qui granelli di sale ci stanno proprio bene! bravissima!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Brava Marina, hanno l'aria fantastica le tue chiacchiere!!!
    Ti auguro nell'occasione un 2016 sereno ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Con il formaggio greco, la nota vivace del pepe e la semola la tua versione ha una marcia in più!!!
    A presto e buon anno

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ciao Marina,
    allegre, invitanti e chiacchierose....
    ci fermiamo un pochino qui da te e assaggiamo...vogliamo sentire
    il formaggio greco che non conosciamo!!
    BRAVISSIMA
    Un bacio dalle 4 apine

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.