ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΚΕΪΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΧΩΡΙΣ ΑΥΓΑ, ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΙ ΓΑΛΑ // TORTA ALL' ACQUA CIOCCOLATOSA


ΚΕΪΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΧΩΡΙΣ ΑΥΓΑ, ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΙ ΓΑΛΑ

Ενα υπέροχο κέϊκ, αφράτο και γευστικό, φτιαγμένο χωρίς αυγά, χωρίς βούτυρο και χωρίς γάλα. Ιδανικό γιά όσους έχουν δυσανεξία στην λατκόζη ή αλλεργία στα αυγά. Κατάλληλο επίσης και γιά όσους ακολουθούν νηστεία, ζήτημα επίκαιρο, αφού ήδη διανύουμε την περίοδο νηστείας που προηγείται των Χριστουγέννων.
Το κέϊκ αυτό κυκλοφορεί πολύ σε ιταλικά site και blog, ως torta all' acqua, δηλαδή γλυκό με νερό. Παρ' όλο που ακούγεται φτωχό σε υλικά, είναι τόσο πλούσιο σε γεύση, που θα σας εκπλήξει ευχάριστα! Είναι επίσης πολύ ευκόλο στην παρασκευή του, καλά καλά δεν χρειάζεται ούτε μίξερ!

Δόση : για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : πολύ εύκολο
Υλικά : 250 gr νερό,
                160 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                50 gr κουβερτούρα,
                50 gr σπορέλαιο (εγώ χρησιμοποίησα ηλιέλαιο)
                1 κ.καφέ φυσικό εκχύλισμα βανίλιας,
                200 gr αλεύρι γοχ.,
                1 φακελάκι (16 gr) baking powder,
                1 μεγάλη πρέζα κανέλα,
                1 πρέζα μπαχάρι,
                1 μεγάλη πρέζα τζίντζερ.
γιά το σερβίρισμα : ζάχαρη άχνη μη υγροσκοπική.
Προετοιμασία :
Βάλτε το νερό και την ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και βάλτε το στην φωτιά. Αναμείξτε να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέστε την κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομματάκια, και αναμείξτε μέχρι να διαλυθεί. Κατεβάστε το από την φωτιά και αφήστε να χλιαρίνει.
Χτυπήστε το μίγμα της σοκολάτας με τον αυγογδάρτη ή με ένα μίξερ χειρός. Προσθέστε το σπορέλαιο και το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπήστε μερικά λεπτά μέχρι να ενσωματωθούν.
Σε ένα σκεύος κοσκινήστε το αλεύρι με το baking, προσθέστε τα μπαχαρικά και αναμείξτε.
Προσθέστε το μίγμα των στερεών υλικών στα υγρά, και αναμείξτε μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές.
Αλείψτε με λάδι μία στρογγυλή φόρμα, με διάμετρο 20 εκ. Ρίξτε μέσα το μίγμα και ισιώστε την επιφάνεια.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 50 λεπτά. Κάντε το τεστ της οδοντογλυφίδας.
Βγάλτε το κέϊκ από τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει τελείως πριν το ξεφορμάρετε.
Πριν σερβίρετε πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη, κατά προτίμηση μη υγροσκοπική (δείτε εδώ πως μπορείτε να την φτιάξετε εύκολα στο σπίτι).



TORTA ALL' ACQUA CIOCCOLATOSA

Una torta senza uova, burro e latte, eppure sofficissima e saporitissima. Ancora è facilissima e velocissima da preparare.
Qui in versione cioccolatosa.

Dosi : per 6 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 250 gr acqua,
                             160 gr zucchero semolato,
                             50 gr cioccolato fondente,
                             50 gr olio di semi (io di girasole),
                             1 cucchiaino da caffè estratto naturale di vaniglia,
                             200 gr farina 00,
                             1 bustina (16 gr) di lievito chimico per dolci,        
                             1 pizzico di cannella,
                             1 pizzico di pimento,
                             1 pizzico di zenzero.
per la finitura : zucchero bucaneve 
Preparazione :
Ponete l' acqua e lo zucchero entro un pentolino e protate sul fuoco. Mescolate per far sciogliere lo zucchero. Aggiungete il cioccolato a pezzettini e mescolate fino a sciogliersi. Ritirate dal fuoco e lasciate intiepidire.
Sbattete il composto con le fruste. Aggiungete l' olio, l' estratto di vaniglia e sbattete per incorporare il tutto.
Entro un recipiente settacciate la farina col lievito, aggiungete le spezie e mescolate. Aggiungetelo gradatamente al composto dei liquidi, mescolando fino a prendere un composto omogeneo.
Spenellate d' olio una tortiera di 20 cm. di diametro. Versateci il composto e livellate.
Infornate in forno preriscaldato a 180°C, modalità statico, per 50 minuti ca. Fate la prova stecchino.
Sfornate e lasciate raffreddare.
Sformate entro un vassoio da portata. Spolverate con lo zucchero bucaneve. 



2 σχόλια:

  1. Ποιους ισχυρίζεται ότι η λιτότητα αφήνει κενά στην γεύση και οτι η απλότητα των υλικών δεν δίνει αριστουργήματα?
    Πραγματικά φαίνεται υπέροχο και επειδή ξέρω οτι δεν ειναι του χαρακτήρα σου να εκθειάζεις κάτι που δεν σου αρέσει προσωπικά,πιστευλω οτι πρόκειται για ένα μικρό και ...ανέξοδο ζαχαροπλαστικό θαύμα!
    Θα το κάνω και θα σε ενημερώσω.....
    Καλη εβδομάδα Μαρίνα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Φωτεινη μου!
      Κρινοντας απο τα υλικα, ελεγα "ενταξει θα βγει κατι που θα τρωγεται" αλλα δεν το περιμενα οτι θα εχει και τοσο ωραια υφη και γευση. Επειδη δε ειναι πολυ ελαφρυ γλυκακι, για ποτε το καταβροχθισαμε, ουτε που το καταλαβαμε!
      Φιλια πολλα! καλη εβδομαδα!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.