ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΣΑΛΑΤΑ ΚΙΝΟΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ BABY, ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ΚΟΝΦΙ ΚΑΙ ΠΕΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ // INSALATA DI QUINOA CON ZUCCHINE, POMODORINI CONFIT E PESTO ALLA GENOVESE


ΣΑΛΑΤΑ ΚΙΝΟΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ BABY, ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ΚΟΝΦΙ ΚΑΙ ΠΕΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ


Είχα ακούσει τόσα πολλά και ενθουσιώδη γιά την κινόα, που κάποια στιγμή αποφάσισα να το δοκιμάσω κι εγώ...  
Εδώ πρέπει να πω οτι γενικά είμαι πολύ επιφυλακτική απέναντι στις σούπερ-τροφές, καθώς επειδή βρίσκομαι και μέσα στον ιατρικό χώρο, ξέρω πολύ καλά πόσες από αυτές αποδείχτηκαν μεγάλες διατροφικές πομφόλυγες... Ετσι δεν θα σας εκθειάσω τις ιδιότητες της κινόα, ούτε θα επιμείνω να την εισάγετε στην διατροφή σας, εγώ ασχολήθηκα απλώς με την γευστική της διάσταση και την δυνατότητα να την χρησιμοποιήσω στην κουζίνα μου.
Η γεύση της κινόα είναι μάλλον ουδέτερη και κατ' εμέ δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ανετα στην θέση της θα μπορούσε να είναι το κους κους ή το σπασμένο σιτάρι. Νομίζω τελικά ότι το βασικό της πλεονέκτημα είναι ότι δεν περιέχει γλουτένη, κάτι που αφορά όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη, αλλά δεν έχει πρακτική αξία γιά όλους τους υπόλοιπους. 
Σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω την κινόα ως συνοδευτικό με μορφή σαλάτας . Ετσι την συνδύασα με πολύ τρυφερά κολοκυθάκια (baby) και γιά να νοστιμίσει πρόσθεσα ντοματίνια κονφί από σπιτική κονσέρβα, ενώ για ντρέσινγκ επέλεξα πέστο βασιλικού (αλα τζενοβέζε), εννοείται και πάλι σπιτικό.

Δόση : γιά 2 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 1 φλ. καφέ (70 gr) κινόα δίχρωμο,
                 2 πολύ τρυφερά κολοκυθάκια (baby),
                 4 κ.σ. σπιτικό πέστο βασιλικού,
                 10 ντοματίνια κονφί,
                 ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                 αλάτι.
Προετοιμασία :
Βάλτε την κινόα μέσα σε ένα μεγάλο σουρωτήρι με ψιλές τρύπες και πλύντε το πολύ καλά γιά 2-3 λεπτά, κάτω από τρεχούμενο νερό. Το πλύσιμο της κινόα είναι απαραίτητο, καθώς οι σπόροι περιβάλλονται από μία κηρώδη στρώση, η οποία περιέχει σαπωνίνες που της δίνουν πικρή γεύση; οι σαπωνίνες έχουν επίσης και μία τοξικότητα σε μεγάλες ποσότητες. Κατά κανόνα η κινόα του εμπορίου περνάει από μία επεξεργασία πρόπλυσης, ώστε να απομακρυνθούν οι σαπωνίνες, καλό είναι όμως να μην παραλείπετε ένα γρήγορο πλύσιμο, ώστε να απομακύνετε τυχόν κατάλοιπα, τα οποία μπορεί να χαλάσουν την γεύση του πιάτου που θα ετοιμάσετε.
Βάλτε λίγο ελαιόλαδο μέσα σε ένα τηγάνι και καβουρντίστε ελαφρά την κινόα. Το καβούρντισμα της κινόα δεν είναι απαραίτητο, λένε όμως ότι της δίνει μία άρωμα φουντουκιού. Προσθέστε την διπλάσια ποσότητα νερού (δηλαδή 2 φλ. καφέ) και αφήστε την να σιγοβράσει μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό του. Επειδή θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε σε σαλάτα και δεν την θέλουμε παραβρασμένο, αλλά λίγο τραγανή, μην το αφήσετε να βράσει πάνω απο 10 λεπτά. Κατεβάστε το σκεύος από την φωτιά, αλατίστε και αφήστε το να σταθεί μέχρι να κρυώσει. Ανακατέψτε την με ένα πηρούνι να ξεκολλήσουν οι σπόροι.
Πλύντε τα κολοκυθάκια, αφαιρέστε τις άκρες τους, κόψτε τα σε φετούλες και αλατίστε.
Βάλτε την κινόα μέσα σε μία σαλατιέρα. Προσθέστε τα κολοκυθάκια και αναμείξτε.
Αναμείξτε το πέστο με 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Ρϊξτε το ντρέσσινγκ στην σαλατιέρα και αναμείξτε να πάει παντού. Προσθέστε απο επάνω και τα ντοματίνια κονφί και περιχύστε με ελάχιστο ελαιόλαδο.



INSALATA DI QUINOA CON ZUCCHINE, POMODORINI CONFIT E PESTO ALLA GENOVESE

Si parla tanto della quinoa che alla fine non ho resistito alla tenazione di assagiarla.
Devo precisare però che non sono un po' scettica nei confronti dei super cibi, forse anche perchè la mia conoscenza di farmacia e medicina mi aiutano a capire che certe cose sono pura bufala. Cosi non cercherò di lodare i benefici della quinoa, e non propongo di aggiungerlo nella vostra dieta, io semplicemente volevo conoscerlo come ingrediente culinario e giudicare se vale la pena utilizzarlo nella mia cucina.
Il sapore di quinoa secondo me è piuttosto neutro e quasi privo di interesse. Al suo posto va benissimo anche il cous cous o il grano spezzato. Oltre ad un certo valore decorativo, ho concluso che il certo è che è utile per i celiaci, siccome priva di glutine. Ho pensato di utilizzarla come contorno, ingrediente principale in un' insalata. Così l' ho abbinato con zucchine teneri e per insaporire ho aggiunto pomodorini confit sott'olio e pesto alla genovese dal profumo deciso, preparati tutti e due a casa.

Dosi : per 2 persone
Diffcoltà : facile
Ingredienti : 1 tazzina da caffè (70 gr) quinoa bicolore,
                            2 zucchine piccole molto teneri,
                            4 cucchiai di pesto alla genovese fatto a casa,
                            10 pomodorini confit,
                            olio extravergine di oliva,
                            sale.
Preparazione :
Ponete la quinoa entro un colino a maglia fitta e lavatela sotto acqua corrente per un paio di minuti. Il lavaggio della quinoa è indispensabile, siccome i semi vengono coperti di un strato ceroso contenente delle saponone, che danno un sapore amarognolo e in grande dosi hanno anche una certa tossicità. Certo la quinoa confezionata viene di solito prelavata, appunto per allontanare le saponine. Meglio però non omettere un veloce lavaggio, per eliminare eventuali residui che comprometterano il sapore dei vostri piatti.
Ponete un filo d' olio entro una padella e fate tostare la quinoa. Il passo della tostatura è facoltativo, si dice però che conferisce alla quinoa profumo di nocciola. Aggiungete acqua al doppio del suo volume (cioè 2 tazzine da caffè), coprite e lasciate cuocere a fuoco molto moderato, fino ad assorbire tutta l' acqua. Siccome all' insalata si vuole la quinoa piuttosto sgranata e croccante, non lasciatela cuocere più di 10 minuti. Ritirate dal fuoco, salate e lasciate raffreddare senza scolare. Mescolate con una forchetta per fare separare i semi.
Scegliete delle zucchine molto teneri (dette baby). Spuntate, lavate, asciugate e tagliate a fettine. Salate.
Ponete la quinoa entro una terrina. Aggiungete le zucchine e mescolate.
Mescolate il pesto con 2 cucchiai di olio di oliva. Versate nella terrina e mescolate. Decorate con i pomodorini confit e versate un filo d' olio.  




2 σχόλια:

  1. Μαρίνα μου, αν και πρωί, πολύ τη λιμπίστηκα τη σαλάτα σου! Και ζουμερή και πολύ όμορφη στο μάτι! Την καλημέρα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Μαρθα μου! Ειναι και γευστικη, παιζει ρολο και το οτι χρησιμοποιησα σπιτικα, διαλεγμενα υλικα και οχι βιομηχανοποιημενα ...

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.