ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΡΙΓΚΑΤΟΝΙ ΚΑΙ ΡΑΓΚΟΥ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ // PASTICCIO DI RIGATONI, AL RAGU DI CARNE TRITA E MELANZANE


ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΡΙΓΚΑΤΟΝΙ ΚΑΙ ΡΑΓΚΟΥ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ

Οι μελιτζάνες μας αρέσουν ιδιαίτερα και πολύ συχνά τις συνδυάζουμε με τα μακαρόνια. Η ιδέα γι'αυτό το παστίτσιο, προέκυψε ουσιαστικά από την μεταφορά αυτής εδώ της μακαρονάδας από την κατσαρόλα στο ταψί! Το αποτέλεσμα ένα διαφορετικό, νόστιμο παστίτσιο, που ταιρίαζει και με τις πρώτες δροσερές ημέρες του φθινοπώρου. 
Οι μερίδες που βγάζουν οι δόσεις των υλικών που σας παραθέτω, είναι αρκετές, καθώς συνηθίζω να ετοιμάζω αυτού του είδους τα φαγητά την Κυριακή, που συνήθως έχω και τον περισσότερο χρόνο στην διάθεση μου, και υπολογίζω να έχουμε φαγητό για ακόμη 2 ημέρες, αφού με την δουλειά είναι δύσκολο να μαγειρέψω καθημερινά. Μπορείτε να μειώσετε τις δόσεις στο μισό.

Δόση : για 8-10 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 750 gr μακαρόνια rigatoni (1 1/2 πακέτο).
για το ραγκού : 3 μελιτζάνες μετρίου μεγέθους (βάρος περίπου 1 kg),
                              αλάτι χοντρό,
                              1 κ.σ. τριμμένη μαντζουράνα,
                              6 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,           
                              2 κρεμμύδια,
                              2 σκελίδες σκόρδο,
                              750 gr κιμά μοσχαρίσιο,
                              50 gr μπέϊκον,
                              2 κ.σ. πάστα κόκκινης πιπεριάς,
                              1 κ.γ. όχι γεμάτο μαύρο πιπέρι,
                              600 gr σπιτική πασσάτα ντομάτας (ή ντομάτα στον τρίφτη),
                              1 φλ. καφέ γάλα,
                              1/2 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο,
                              αλάτι.
για την μπεσαμέλ : 1 lt γάλα φρέσκο πλήρες,      
                                    60 gr βούτυρο,
                                    40 gr σπορέλαιο (ηλιέλαιο),
                                    100 gr αλεύρι αδύνατο,
                                     λίγο αλατάκι,
                                     2 πρέζες μοσχοκάρυδο τριμμένο.
γιά το ψήσιμο : 200 gr τριμμένο τυρί γκούντα.
Προετοιμασία :
Πλύντε και καθαρίστε τις μελιτζάνες, κόψτε τις σε κύβους, πασπαλίστε με χοντρό αλάτι, βάλτε τες σε ένα τρυπητό και αφήστε τες να στραγγίσουν τα υγρά τους για περίπου μία ωρίτσα.
Ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
Ξεπλύντε τις μελιτζάνες με νερό και στίψτε τες πολύ καλά. 
Σε ευρύχωρο αντικολλητικά τηγάνι βάλτε τις 3 κουταλιές ελαιόλαδο και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, ρίξτε μέσα και τις μελιτζάνες και σωτάρετε τες, χωρίς να τις ανακατεύετε συνέχεια γιά να μην διαλυθούν, μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Πασπαλίστε με την ματζουράνα και κρατήστε τες στην άκρη. 
Στο ίδιο τηγάνι και χωρίς να το ξεπλύνετε, ρίξτε το υπόλοιπο λάδι και βάλτε το και πάλι στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε το κρεμμύδι και σωτάρετε να μαραθεί. Προσθέστε το σκόρδο και σωτάρετε ελάχιστα (1 λεπτό). Προσθέστε τον κιμά και το μπέϊκον ψιλοκομμένο και σωτάρετε μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέστε την πάστα πιπεριάς (μπορείτε να την αντικαταστήσετε με 1 κ.σ. πάπρικα), πιπέρι και αλάτι, την σάλτσα ντομάτας και 2 φλ. ζεστό νερό. Αφήστε να σιγορβάσει για 15 λεπτά και προσθέστε νερό αν χρειαστεί, θα πρέπει να έχει αρκετό ζουμάκι, να μην γίνει το φαγητό στεγνό. Προς το τέλος και το γάλα, αφήστε να πάρει 1-2 βράσεις. Προσθέστε τέλος τον μαϊντανό, αναμείξτε και κατεβάστε το από την φωτιά. 
Ετοιμάστε την μπεσαμέλ, σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες που θα βρείτε εδώ.
Βράστε τα μακαρόνια (οδηγίες εδώ), αυστηρά αλ ντέντε, και στραγγίστε τα αμέσως.
Πάρτε μια μεγάλη γάστρα. Στρώστε τον πάτο της με 3-4 κουταλιές μπεσαμέλ. Ρίξτε απο επάνω τα μισά μακαρόνια και έπειτα τα 2/3 από το μίγμα του κιμά, ανακατεμένο με τις μελιτζάνες . Συνεχίστε με τα υπόλοιπα μακαρόνια και το υπόλοιπο μίγμα του κιμά. Καλύψτε με την μπεσαμέλ και σκορπίστε τέλος το γκούντα στην επιφάνεια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάποιο πιό γευστικό τυρί, όπως κφαλοτύρι. Κλείστε το καπάκι της γάστρας.
Ψήστε σε φούρνο προθερμασμένο στους 220°C, στις αντιστάσεις,  για περίπου 90 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μιά ωραία κρούστα στην επιφάνεια.
Βγάλτε την γάστρα από τον φούρνο, αφαιρέστε το καπάκι (γιά να μην συγκεντρώσει υδρατμούς) και αφήστε να σταθεί τουλάχιστον 30 λεπτά.
Σερβίρετε το παστίτσιο ζεστό.




PASTICCIO DI RIGATONI, AL RAGU DI CARNE TRITA E MELANZANE

Le melanzane ci piacciono particolarmente e molto spesso le metto in piatti di pastasciutta. Questo pasticcio di rigatoni, praticamente è stata la trasformazione di questa spaghettata in pasta al forno. Un piatto saporito, adatto anche alla stagione, siccome ha cominciato a fare freschino....
Le dosi sono abbondanti, perchè le ricette di questo tipo, che sono cioè un po' più complicati e richiedono tempo, le preparo domenica, calcolando anche di passare un paio di giorni con quel che avanza (per la casalinga cha lavora tante ore, risulta difficile cucinare tutti i giorni!). Certo potete anche dimezzare.

Dosi : per 8-10 persone
Difficoltà : media
Ingredienti : 750 gr di rigatoni.
per il ragù : 3 melanzane di media grandezza (1 kg ca.),
                        sale grosso,
                        1 cucchiaio di maggiorana tritata,
                        6 cucchiai di olio extravergine di oliva,                    
                        2 cipolle,
                        2 spicchi d' aglio,
                        750 gr di carne di manzo magra macinata,
                        50 gr di pancetta affumicata,
                        2 cucchiai di pasta di peperoni rossi,
                        1 cucchiaino scarso di pepe nero macinato,
                        600 gr di passata di pomodoro fatta a casa,
                        1 tazzina da caffè latte,
                        1/2 tazza di prezzemolo tritato,
                        sale.
per la besciamella : 1 lt di latte fresco intero,            
                                      60 gr di burro,
                                      40 gr di olio di semi,
                                      100 gr farina debole,
                                      qualche pizzico di sale
                                      qualche pizzico di moce moscata grattugiata. 
per la finitura : 200 gr di formaggio gouda grattugiato.
Preparazione :
Lavate e spuntate le melanzane. Tagliate a carrè, cospargete di sale grosso, ponete entro un colapasta e lasciate spurgare (un' oretta ca.).
Tritate la cipolla e l' aglio.
Scolate le melanzane e strizzate bene. In una padella capiente, antiaderente, ponete 3 cucchiai di olio e portate sul fuoco. Una volta scaldato, aggiungete le melanzate e fate cuocere su fuoco moderato fino a comicniare a rosolare. Non mescolare spesso per non farle spappolare. Cospargete con la maggiorana e tenete da parte.
Nella stessa padella, versate il resto dell' olio e portate sul fuoco. Quando verrà scaldato, aggiungete la cipolla e fate appassire. Aggiungete l' aglio e saltate per un minuto. Aggiungete la carne macinata e la pancetta tagliata a pezzettini, e fate rosolare bene. Aggiungete la pasta di peperoni (in mancanza 1 cucchiaio di paprica), pepe macinato, sale qb., la passata e 2 tazze di acqua calda. Lasciate cuocere su fuoco moderato per 15 minuti; se necessario aggiungete dell' acqua, siccome non deve risultare asciutto. Verso la fine cottura, aggiunete il latte e lasciate cuocere per un paio di minuti. Aggiungete infine il prezzemolo, mescolate e ritirate dal fuoco.
Preparate la besciamella con le istruzioni dettagliate che troverete qui.
Fate cuocere i rgatoni al dente, in abbondante acqua salata. Scolate immediatamente.
Per la cottura occore una pirofila capiente col coperchio o rostiera. Imbrattate il fondo del recipiente con 3-4 cucchiai di besciamella. Disponete metà della pasta e i 2/3 del ragu, mescolato con le melanzane saltate. Continuate con il resto della pasta, il resto del ragù ed infine la besciamella. Cospargete con il gouda (potete utilizzare anche un formaggio più piccante, come il pecorino). Mettete il coperchio.
Fate cuocere in forno preriscaldato a 220°C, modalità statico, per 90 minuti ca., fino a formarsi una bella crosta dorata.
Sfornate, eliminate il coperchio (per evitare la formazione del vapore condensato) e lasciate riposare per 30 minuti.
Servite il pasticcio caldo.


                    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.