ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΚΕΪΚ ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ // PLUM CAKE ALLA CONFETTURA


ΚΕΪΚ ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ

Όπως σας έχω πει και σε προηγούμενη ανάρτηση, επειδή κάπου μαζεύτηκαν αρκετές μαρμελάδες στην αποθήκη μου, έψαξα τρόπους για να τις καταναλώσω, αφού δεν υπήρχε περίπτωση να τις φάμε σκέτες στο ψωμί ή με το γιαούρτι. Έτσι μετά από την πάστα φλώρα, η οποία έκανε ομολογουμένως θραύση, σκέφτηκα να τις χρησιμοποιήσω και σε κέικ. Η μαρμελάδα στο κέικ, αντικαθιστά μέρος της ζάχαρης, προσθέτει υγρασία αλλά και αρώματα. Ανάλογα με την μαρμελάδα που θα χρησιμοποιήσετε συνδυάστε και το λικέρ, ή χρησιμοποιήστε το πιο ουδέτερο ρούμι, που ταιριάζει πολύ στα γλυκά, καθώς και αυτό προέρχεται από την ζάχαρη.

Δόση : για 6-8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 4 αυγά μεγάλα,
                85 gr ζάχαρη,
                100 gr σπορέλαιο (ηλιέλαιο),
                350 gr μαρμελάδα,
                1 πρέζα αλάτι,
                300 gr αλεύρι γοχ.,
                15 gr baking powder,
                1 σφηνάκι (30 ml) λικέρ.
για το σερβίρισμα : ζάχαρη άχνη.
Προετοιμασία :
Να σημειώσω ότι η ποσότητα της ζάχαρης μπορεί να αυξηθεί μέχρι τα 100 gr, ανάλογα με το πόσο γλυκιά είναι η μαρμελάδα. Εγώ τις μαρμελάδες μου τις φτιάχνω πλέον σύμφωνα με τις οδηγίες της Chrisine Ferber, οπότε βάζω αρκετή ζάχαρη (750 - 800 gr στο κιλό φρούτου).
Στο συγκεκριμένο κέικ, το οποίο φωτογράφησα, χρησιμοποίησα μαρμελάδα βερίκοκο με τζίντζερ και λικέρ πορτοκάλι.
Χτυπήστε τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να φουσκώσουν (10 λεπτά τουλάχιστον). Συνεχίζοντας το χτύπημα, ενσωματώστε το λάδι, αφήνοντας το να ρέει σαν κλωστή. Προσθέστε την μαρμελάδα, το αλάτι, το λικέρ και τέλος το αλεύρι κοσκινισμένο με το baking powder. Αναμείξτε απαλά, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές.
Περάστε με λίγο λαδάκι μία φόρμα για κέικ, με διάμετρο 24-26 εκ. Ρίξτε μέσα το μείγμα και ισιώστε την επιφάνεια.
Ψήστε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 45 λεπτά. Κάντε το τεστ της οδοντογλυφίδας.
Βγάλτε το κέικ από τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει.
Πριν σερβίρετε το κέικ, πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη.



PLUM CAKE ALLA CONFETTURA

Come vi avevo detto, cercavo modi per smaltire le confetture che sono accumulate nella mia dispensa. Oltre alla cosidetta pasta flora (cioè una crostata con la confettura, tipica della pasticceria greca) ho preparato anche il plum cake con la confettura. Qui la confettura sostituisce parte dello zucchero, aggiunge umidità alla tessitura e certo aromi. Ho aggiunto anche un pochino di liquore, sempre fatto a casa (pure i liquori sono diventati numerosi nella dispensa!). Il liquore scelto dipende anche dalla confettura utilizzata, per fare l' abbinamento di aromi giusto. In mancanza di liquore potete aggiungere un po' di rum, che tanto si abbina bene ai dolci, siccome deriva anch' esso dallo zucchero.

Dosi : per 6-8 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 4 uova L,
                             85 gr di zucchero semolato,
                             100 gr olio di semi (di girasole),
                             350 gr di confettura,
                             1 pizzico di sale,
                             300 gr di farina 00,
                             15 gr di lievito chimico per dolci,
                             1 biccherino (30 ml) di liquore.
per la finitura : zucchero a velo.
Preparazione :
Devo notare che la quantità dello zucchero può aumentare fino a 100 gr, dipende anche da quanto zucchero contiene la confettura utilizzata. Io di solito ci metto parecchio zucchero nelle confetture (750-800 gr per kilo di frutta), siccome le preparo ormai con la ricetta di Christine Ferber.
Per la torta della foto, ho utilizzato confettura di albicocche allo zenzero e liquore all' arancia.
Sbattete le uova con lo zucchero fino a prendere una crema chiara e spumosa (per 10 minuti, almeno). Continuando a sbattere incorporate l' olio, versato a filo. Aggiungete la confettura, il sale, il liquore e la farina settacciata inseme al lievito. Mescolate delicatemente fino a prendere un composto omogeneo.
Spenellate d' olio uno stampo per ciambella, di 24-26 cm di diametro. Versate il composto e livellate.
Infornate in forno preriscaldato a 180°C, modalità statico, per 45 minuti ca. Fate la prova stecchino.
Sfornate e lasciate raffreddare.
Prima di servire cospargere il plum cake con zucchero a velo.



6 σχόλια:

  1. Πραγματικά ωραίος τρόπος να αξιοποιηθούν οι μαρμελάδες μας, Μαρίνα.
    Και κάθε μια μπορεί να σου δώσει διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα.
    Γεια στα χέρια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λόγω βλάβης ψυγείου βγήκαν βάζα εκτός και πρέπει να καταναλωθεί άμεσα το περιεχόμενο, όχι πως δεν υπάρχουν και άλλα πολλάάά. Εμείς τρώμε στο πρωινό πάντα.
    Ωραία ιδέα, αλλά ακόμη δεν μου πάει να φτιάξω κέικ θέλω να κρυώσει ο καιρός λίγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κεϊκ ή τσουρεκι φτιαχνω σχεδον καθε εβδομαδα χειμωνα-καλοκαιρι .. οι αντρες θελουν κατι γλυκο και εδω και καιρο δεν αγοραζουμε τιποτε απ' εξω...

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.