ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΜΑΥΡΟ ΡΥΖΙ VENERE ΜΕ ΑΧΙΒΑΔΕΣ ΣΕ ΜΟΥΣ ΑΠΟ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΚΑΙ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ // RISO VENERE CON VONGOLE IN MOUSSE DI ZUCCHINE E ASPARAGI


ΜΑΥΡΟ ΡΥΖΙ VENERE ΜΕ ΑΧΙΒΑΔΕΣ ΣΕ ΜΟΥΣ ΑΠΟ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΚΑΙ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ

Με την προοπτικη της σκληρής λιτότητας που θα βιώσουμε πάλι στο πετσί μας, δεν είναι εποχή για να ανεβάζουμε γκουρμέ συνταγές. Το γκουρμέ όμως, δεν είναι απαραίτητο να έχει πάντα υψηλό κόστος! Τα υλικά της σημερινής μας συνταγής είναι λίγο ασυνήθιστα είναι η αλήθεια, τουλάχιστον εδώ στην Ελλάδα, ενώ ο συνδυασμός των γεύσεων είναι απλός, κλασσικός και ιδιαίτερα πετυχημένος.
Ο λόγος που διάλεξα να ανεβάσω σήμερα ένα διαφορετικό και ασυνήθιστο πιάτο, είναι ότι αυτήν την εβδομάδα είναι η ονομαστική μου γιορτή, και, άσχετα με το πόσο έχω διάθεση για εορτασμούς, θέλησα να δώσω έναν εορταστικό τόνο και στο laboratorio. Ακολουθεί αμέσως μετά και ένα εξαιρετικό επιδόρπιο...

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά
για το ρύζι : 400 gr μαύρο ρύζι ποικιλία venere*,
                       αλάτι.
για την σάλτσα : 10 σπαράγγια λευκά,
                                1 κολοκυθάκι μετρίου μεγέθους,
                                1 σκαλόνιο,
                                2 κ.σ. ελαιόλαδο,
                                1 κ.σ. βούτυρο,
                                1 σφηνάκι (30 ml) κονιάκ,
                                1 φλ. ζωμό από οστρακόδερμα (bisque),
                                1 φλ. νερό,
                                1 βαζάκι (60 gr) αχιβάδες (vongole veraci),
                                φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι,
                                αλάτι,
                                1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Προετοιμασία :
Σε μία κατσαρόλα βάλτε περίπου 2 λίτρα νερό και βάλτε την στην φωτιά. Μόλις αρχίζει να βράζει, προσθέστε 1 κ.γ. αλάτι και ρίξτε μέσα και το ρύζι. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε να βράσει για περίπου 30 λεπτά; προσέξτε να μην παραβράσει, πρέπει να είναι αλ ντέντε. Στραγγίστε το, ξεπλύνετε με λίγο κρύο νερό (για να σταματήσετε την βρασμό) και κρατήστε το στην άκρη.
Καθαρίστε τα σπαράγγια (δείτε εδώ το πως) και κόψτε τα σε κομματάκια.
Καθαρίστε το κολοκυθάκι και κόψτε το σε κομματάκια.
Ψιλοκόψτε το σκαλόνιο (εσαλότ). Μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ένα μικρό κίτρινο κρεμμύδι.
Βάλτε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε ένα κατσαρολάκι και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε το σκαλόνιο και σωτάρετε το πολύ γρήγορα, να μην καεί. Προσθέστε τα σπαράγγια και το κολοκυθάκι και σωτάρετε να μαραθούν. Σβύστε με το κονιάκ. Προσθέστε τον ζωμό, ζεστό, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάστε το κατσαρολάκι και αφήστε να σιγοβράσουν για 10-12 λεπτά. Κατεβάστε το κατσαρολάκι από την φωτιά και πολτοποιήστε το περιεχόμενο με το ραβδομπλέντερ. Προσθέστε το νερό, ζεστό, και τις αχιβάδες και βάλτε το κατσαρολάκι πάλι στην φωτιά. Αφήστε να σιγοβράσει 4-5 λεπτά, προσθέστε τον μαϊντανό και κατεβάστε το από την φωτιά.
Σερβίρετε το ρύζι γαρνιρισμένο με την ζεστή μους.

Προτεινόμενο κρασί : η πρόταση μου ένα λευκό, ιδανικά το Κτήμα Χατζιμιχάλη sauvignon blanc

* πληροφορίες για το ρύζι venere θα βρείτε εδώ.


RISO VENERE CON VONGOLE IN MOUSSE DI ZUCCHINE E ASPARAGI

Anche se il mio umore è pessimo in questo periodo, cosa che vale per tutti quanti vivono in Grecia, data la situazione di economia precaria e del futuro molto incerto per il mio paese, non ho mai smesso di cucinare.
Oggi vi presento una ricettina che può considerarsi anche gourmet, dati gli ingredienti non poi tanto comuni e difficilmente reperibili in Grecia; sia il riso venere che le vongole in scatola li avevo portati dall' Italia. Ho deciso di presentare questo piatto oggi, siccome venerdì prossimo è il mio onomastico, e in Grecia gli omonastici vengono festeggiati anche più dei compleanni, così ci voleva un piatto festivo! Nel prossimo post segue anche un dessert molto speciale!

Dosi : per 4 persone
Difficoltà : media
Ingredienti
per il riso : 400 gr di riso venere,
                      sale.
per la mousse : 10 asparagi bianchi,
                              1 zucchina media,
                              1 scalogno,
                              2 cucchiai di olio extravergine di oliva,
                              1 cucchiaio di burro,
                              1 biccherino di cognac,
                              1 tazza di bisque,
                              1 tazza di acqua calda,
                              1 vasetto (60 gr) di vongole veraci,
                              pepe macinato al momento,
                              sale,
                              1 cucchiaio prezzemolo tritato.
Preparazione :
Fate cuocere il riso venere al dente, in abbondante acqua salata (30 minuti ca). Scolate e tenete da parte.
Pulite gli asparagi (vedi qui il come) e tagliate a pezzetti.
Spuntate la zucchina e tagliate a pezzettini.
Tritate lo scalogno (potete sostituire con una cipolla gialla).
Ponete il burro e l' olio un un pentolino e portate sul fuoco. Quando viene scaldato fate rosolare velocemente lo scalogno. Aggiungete gli asparagi e la zucchina e saltate per un paio di miuti. Sfumate con il cognac. Aggiungete il bisque, caldo, salate e pepate. Coprite il pentolino e lasciate cuocere a fuoco moderato per 10-12 minuti. Ritirate dal fuoco e frullate con un frullatore ad immersione. Aggiungete l' acqua, calda, le vongole scolate, e portate sul fuoco. Lasciate cuocere per 4-5, aggiungete il prezzemolo e ritirate dal fuoco.
Servite il riso venere condito con la salsa calda.

Vino consigliato : certo un bianco, noi abbiamo abbinato questo piatto raffinato con un vino greco il Ktima Hatzimihali sauvignon blanc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.