ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑΚΙΑ // SPANAKOPITAKIA - TORTINE DI SPINACI IN PASTA FILO


ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑΚΙΑ

Νόστιμα σπανακοπιτάκια με μπόλικο σπανάκι και λίγο τυράκι, απο αυτά που σκαρώνονται γρήγορα, με ότι υλικό περίσσεψε και ξέμεινε στο ψυγείο...

Δόση : 8 κομμάτια
Βαθμός δυσκολίας : πολύ εύκολο
Υλικά : 4 έτοιμα φύλλα για πίτα,
                 500 gr φρέσκο σπανάκι,
                 1 μικρό κρεμμύδι,
                 λίγο φρέσκο άνηθο,
                 1 αυγό + 1 κρόκο
                 60 gr τυρί γκούντα τριμμένο,
                 ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                 φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
                 αλάτι.
Προετοιμασία :
Καθαρίστε και πλύντε το σπανάκι. Στραγγίστε το καλά.
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι.
Βάλτε το λάδι σε ένα ευρύχωρο βαθύ τηγάνι και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί προσθέστε το κρεμμύδι και σωτάρετε μέχρι να γυαλίσει. Προσθέστε το σπανάκι σταδιακά και σωτάρετε το μέχρι να μαραθεί. Αφήστε το να σωταριστεί σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να εξατμιστεί όλο το ζουμάκι που θα βγάλει. Αλατίστε και πιπερώστε, προσθέστε τον άνηθο ψιλοκομμένο και αφήστε την γέμιση να χλιαρίνει. Προσθέστε το γκούντα και το αυγό χτυπημένο ελαφρά και αναμείξτε καλά.
Απλώστε ένα φύλλο στην επιφάνεια εργασίας, χωρίστε το στα 2 κατά μήκος και αλείψτε την επιφάνεια του με ελαιόλαδο. Βάλτε σε κάθε κομμάτι περίπου 2 κ.σ. απο την γέμιση και διπλώστε σε τριγωνάκια. Τοποθετήστε μέσα σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Κάντε το ίδιο με τα υπόλοιπα υλικά.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C.
Χτυπήστε τον κρόκο του αυγού με λίγο νερό και αλείψτε τα σπανακοπιτάκια.
Ψήστε τα στις αντιστάσεις για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρετε τα ζεστά.


SPANAKOPITAKIA
TORTINE DI SPINACI IN PASTA FILO

Spanakopitàkia, ossia tortine di spinaci in pasta fillo. La spanakòpita, ancora un  classico della cucina greca, l' abbiamo preparata già in due versioni (qui e qui), siccome è una pìta che ci piace e la preparo assai frequentemente. Qui abbiamo la spanakòpita in veste di tortine monoporzioni, le quali ho improvisato con ingredienti che erano avanzati da altre preparazioni e aspettavano pazientemente il riciclo nel mio frigo...

Dosi : per 8 tortine
Difficoltà : facile
Ingredienti : 4 foglie di pasta fillo,
                            500 gr spinaci freschi,
                            1 piccola cipolla,
                            qualche ciuffo di aneto,
                            1 uovo + 1 tuorlo,
                            60gr formaggio gouda grattugiato,
                            olio extravergine di oliva,
                            pepe macinato,
                            sale.
Preparazione :
Mondate e lavate gli spinaci. Scolate molto bene.
Tritate la cipolla.
Ponete l' olio in una padella e portate sul fuoco. Saltate la cipolla fno a lucidare. Aggiungete gli spinaci gradatamente, saltate fino ad appassire. Lasciate cuocere a fuoco basso fino ad evaporare tutta l' acqua. Salate, pepate e aggiungete l' aneto tritato. Ritirate dal fuoco e lasciate intiepidire. 
Aggiungete il gouda e l' uovo, sbattuto con una forchetta; e mescolate bene.
Disponete una foglia sul piano del lavoro, tagliate in due per la lunghezza e spenellate d' olio. Da un lato disponete ca. 2 cucchiai di farcia e ripiegate a triangolo. Fate o stesso con gli ingredienti restanti.
Posizionate su una teglia rivestita di carta antiaderente. Sbattete il tuorlo con 1 cucchiaio di acqua e spenellate i triangoli.
Accendete il forno a 200°C.
Infornate per mezz' oretta, fino a dorare.
Servite le tortine caldi.


1 σχόλιο:

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.