ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΚΕΚΑΚΙΑ ΜΕ ΡΙΚΟΤΤΑ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΟ // TORTINI DI CIOCCOLATO ALLA RICOTTA CON SALSA DI CIOCCOLATO FONDENTE ALLA CONFETTURA DI CASTAGNE


ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΚΕΚΑΚΙΑ ΜΕ ΡΙΚΟΤΤΑ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΟ

Απλά κεκάκια με ζουμερή υφή και γεύση σοκολάτας. 
Το μυστικό της επιτυχίας τους είναι στην ρικόττα, που φυλακίζει την υγρασία στην ζύμη και δεν την αφήνει να στεγνώσει. 
Για φουλ σοκολατένια απόλαυση τα συνόδεψα με μία αυτοσχέδια σως σοκολάτας με κάστανο και τα ταπεινά κεκάκια μεταμορφώθηκαν σε ζουμερές σοκολατόπιτες!!

Δόση : 8 κεκάκια
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά
για το κέϊκ : 160 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                        3 αυγά,
                        180 gr αλεύρι γοχ.,
                        20 gr άμυλο πατάτας,
                        25 gr κακάο άγλυκο,
                        16 gr baking powder,
                        250 gr ρικόττα,
                        1 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας,
                        2 κ.σ. μαύρο ρούμι.
για το γλάσσο : 60 gr κουβερτούρα,
                             50 gr κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά,
                             60 gr μαρμελάδα κάστανο.
Προετοιμασία :
Κοσκινήστε μαζί το αλεύρι, το άμυλο, το baking και το κακάο. Αντί για άμυλο πατάτας, που είναι δυσεύρετο στην Ελλάδα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άμυλο καλαμποκιού (corn flour ή νισεστέ).
Χυπήστε τα αυγά για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν. Αναμείξτε την ρικότα με το εκχύλισμα βανίλιας και το ρούμι. Προσθέστε στα αυγα το μίγμα της ρικότας εναλλάξ με τα στερεά υλικά σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές.
Για το ψήσιμο χρησιμοποίησα μία ειδική φόρμα σιλικόνης με 8 θήκες σε τριγωνικό σχήμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρά φορμάκια για μάφιν, στρογγυλά ή παραλληλόγραμμα ή και να ψήσετε το κέϊκ σε μεγάλη φόρμα (θα χρειαστεί περισσότερη ώρα στο ψήσιμο). Μοιράστε το μίγμα στα φορμάκια. Μην χτυπάτε τα φορμάκια στην επιφάνεια εργασίας, ώστε να μην χαθεί ο εγκλωβισμένος αέρας.
Ψήστε σε φούρνο προθερμασμένο στους 170°C, στις αντιστάσεις, για 35 λεπτά περίπου. Κάντε το τεστ της οδοντογλυφίδας. Σβύστε τον φούρνο και αφήστε τα μέσα ακόμη 5-6 λεπτά. Βγάλτε τα κεκάκια από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν.
Ετοιμάστε το γλάσσο. Λιώστε την κουβερτούρα στον μικροκυματικό, προσθέστε την κρέμα γάλακτος (σε θερμοκρασία δωματίου) και την μαρμελάδα κάστανο και αναμείξτε να ομογενοποιηθεί.
Περιχύστε τα κεκάκια με το ζεστό γλάσσο και σερβίρετε αμέσως.
Τα κεκάκια διατηρούνται αφράτα και ζουμερά για αρκετές ημέρες. Μπορείτε να κρατήσετε το γλάσσο σε ξεχωριστό σκεύος και να το ζεσταίνετε ελάχιστα στον μικροκυματικό λίγο πριν το σερβίρετε με τα κεκάκια.



TORTINI DI CIOCCOLATO ALLA RICOTTA CON SALSA DI CIOCCOLATO FONDENTE ALLA CONFETTURA DI CASTAGNE

Tortini sempliccisimi, cioccolatosi e succosi. Il loro piccolo segreto di successo, sta nell' aggiunta di ricotta, che li rende particolarmente umidi e soffici. 
Per la finitura ho preparato una golosa salsa di mia ispirazione, al cioccolato fondente e confettura di castagne home made!

Dosi : 8 tortini
Difficoltà : facile
Ingredienti
per la torta : 160 gr di zucchero semolato,
                          3 uova,
                          180 gr di farina 00,
                          20 gr di fecola,
                          25 gr di cacao amaro,
                          16 gr di lievito per dolci,
                          250 gr di ricotta,
                          1 cucchiaino estratto naturale di vaniglia,
                          2 cucchiai di rum nero.
per la glassa : 60 gr di cioccolato fondente,
                            50 gr di panna a 35% grassi,
                            60 gr di confettura di castagne.  
Preparazione :
Settacciate insieme la farina, la fecola, il lievito ed il cacao.
Montate le uova con lo zucchero, fino a prendere un composto chiaro e spumoso. Mescolate alla ricotta, l' estratto di vaniglia ed il rum. Aggiungete le polveri alternati con la ricotta, lavorando a bassa velocità, fino ad incorporare il tutto.
Per la cottura ho utilizzato uno stampo in silicone che si componeva da 8 triangoli. Potete utilizzare i soliti stampi per muffin, rotondi o rettangolari, o il solito stampo per ciambella (attenzione ai tempi di cottura ci vuole di più!). I stampi in silicone non necessita essere imburrarli. Versate il composto nei stampi e livellate.
Infornate in forno preriscaldato a 170°C, modalità statico, e lasciate cuocere per 40 minuti ca. Fate la prova stecchino.
Sfornate e lasciate raffreddare.
Preparate la salsa al cioccolato. Fate fondere il cioccolato al microonde, aggiungete la panna (a temperatura ambiente) e la confettura e mescolate per amalgamare.
Servite i tortini con la salsa calda.
I tortini si consrevano per 3-4 giorni a temperatura ambiente. Tenete la salsa di cioccolato da parte, e fate scaldare al micoroonde al momento di servire i tortini.


4 σχόλια:

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.