ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ // CONFETTURA DI POMODORI VERDI


ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ

Μαρμελάδα με λαχανικά? γιατί όχι? Και όταν λέμε μαρμελάδα εννούμε μαρμελάδα και όχι τσάτνεϋ. Στο laboratorio ήδη έχουμε δοκιμάσει μαρμελάδες με κόκκινα κρεμμύδια, κολοκύθα, καρότο και παντζάρι
Σήμερα πειραματιζόμαστε με τις ντομάτες και μάλιστα τις άγουρες. Αν έχετε την τύχη να διαθέτετε μπαξεδάκι, μπορείτε να φτιάξετε αυτήν την μαρμελάδα με τις πρώτες ντομάτες της σεζόν! Πληροφοριακά, πράσινες ντομάτες θα βρείτε στην αγορά πιό εύκολα κατά το φθινόπωρο, γιατί είναι η εποχή που φτιάχνουν τα τουρσιά.
Μια μαρμελάδα λοιπόν με γεύση δροσερή, "πράσινη" ελαφρά αρωματισμένη με καρδάμωμο. Απλή και λιτή, διαφορετική πεντανόστιμη! Δοκιμάστε την, θα σας κατακτήσει!

Δόση : περίπου 1,5 lt
Βαθμός δυσκολίας : πολύ εύκολο
Υλικά : 1 kg πράσινες ντομάτες,
                700 gr καστανή ζάχαρη demerara,
                1 λεμόνι ακέρωτο,
                5 αποξηραμένα πράσινα καρδάμωμα.
Προετοιμασία :
Διαλέξτε ωραίες σφιχτές πράσινες ντομάτες. Πλύντε τες καλά και σκουπίστε τες. Αφαιρέστε το κοτσάνι και κόψτε τες σε κομματάκια.
Βάλτε τες σε ένα ευρύχωρο σκεύος, προσθέστε τον χυμό και την φλούδα από το λεμόνι, τα καρδάμωμα, τσακισμένα αλλά ολόκληρα, και τέλος την ζάχαρη. Αφήστε να σταθούν για ένα δίωρο.
Μεταφέρετε σε μία κατσαρόλα και βάλτε την στην φωτιά. Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός, κατεβάστε την κατσαρόλα. Μεταγγίστε το περιεχόμενο σε ένα γυάλινο σκεύος και αφήστε το να κρυώσει. Σκεπάστε με ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και αφήστε να σταθεί σε δροσερό μέρος για 12 ώρες.
Μεταγγίστε στην κατσαρόλα και βάλτε την στην φωτιά. Αφήστε να βράσει για περίπου ένα 20άλεπτο, μέχρι να αρχίσει να δένει. Κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά. Αφαιρέστε τις φλούδες του λεμονιού και τα καρδάμωμα και πολτοποιήστε την μαρμελάδα με το ραβδομπλέντερ.
Βάλτε και πάλι την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήστε να βράσει για μερικά λεπτά ακόμη, μέχρι να δέσει.
Οσο η μαρμελάδα είναι ακόμη καυτή, γεμίστε τα βαζάκια που έχετε προηγουμένως αποστειρώσει. Κλείστε αμέσως τα καπάκια, αναποδογυρίστε και αφήστε να κρυώσουν αναποδογυρισμένα.
Διατηρείται για πολλούς μήνες σε μέρος δροσερό και σκοτεινό.



CONFETTURA DI POMODORI VERDI

Al laboratorio non è la prima volta che prepariamo una confettura con gli ortaggi anzichè di frutta. Abbiamo già assagiato confetture con cipolle, zucca, carota e barbabietole. Oggi abbiamo scelto i pomodori e specialmente quelli acerbi.
Se siete fortunati abbastana ad avere un orticello, allora preparerete questa confettura con i primi pomodori di stagione. In Grecia, è più facile trovare i pomodori verdi al mercato durante l' autunno, siccome in quel periodo si prepara tradizionalmente i sott'aceto e le verdure in salamoia per la riserva d' inverno.
La confettura di pomdori verdi è fresca, al sapore "verde" e profumata di cardamomo. Semplice, originale e buonissima!

Dosi : ca. 1,5 lt
Difficoltà : facilissima
Ingredienti : 1 kg di pomodori verdi,
                             700 gr di zucchero di canna demerara,
                             1 limone non trattato,
                             5 frutti di cardamomo.
Preparazione :
Scegliete dei pomodori verdi belli sodi. Lavate ed asciugateli. Eliminate il picciolo e tagliate a pezzetti.
Ponete in un recipiente di vetro, aggiungete il succo e la scorza del limone, i cardamomi schiacciati ma interi ed infine lo zucchero. Lasciate riposare per un paio d' ore. 
Versate tutto il contenuro in una casseruola e portate sul fuoco. Sfiorata l' ebbollizione, ritirate dal fuoco. Travasate nel recipiente di vetro e lasciate raffreddare. Coprite con un pezzo di carta forno. Lasciate riposare in luogo fresco per 12 ore.
Travasate nella casseruola e portate sul fuoco. Lasciate cuocere per una ventina di minuti ca., fino a cominciare a rapprendersi. Ritirate la casseruola dal fuoco, eliminate le scoze di limone ed i cardamomi e sminuzzate con un frullatore ad immersione. Riportate sul fuoco e lasciate cuocere per qualche minuto ancora, fino ad ottenere la densità desiderata.
Ancora caldissima versate in barattoli precedentemente sterilizzati. Chiudete i coperchi, capovolgete e lasciate raffreddare capovolti.
Si conserva per tanti mesi in luogo fresco e buio.

4 σχόλια:

  1. Πρώτη μου φορά πληροφορούμαι ότι οι ντομάτες μπορούν να δώσουν μια τόσο ενδιαφέρουσα μαρμελαδα!
    Και επειδή το μικρό μπαξεδάκι στο χωριό μόλις άρχιςε να δίνει ντομάτες,θα το αποφασίσω!
    Είμαι πολυ περίεργη για το γευστικό αποτέλεσμα!
    Ευχαριστούμε για την ωραία πρόταση Μαρίνα μου!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινη μου οι ντοματες ταιριαζουν πολυ με τις γλυκειες γευσεις, αλλα για τις πρασινες ντοματες κι εγω δεν ημουν πολυ σιγουρη. Το αποτελεσμα παντως με ενθουσιασε!
      Καλη εβδομαδα!

      Διαγραφή
  2. Πολύ πρωτότυπη μαρμελάδα Μαρίνα. Νομίζω ότι θέλουν αλάφρωμα οι ντοματιές μου που σπάνε από το φόρτωμα,,, Θα δω τι θα κάνω το επόμενο ΣΚ που θα ξαναπάω στον κηπάκο μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευκαιρια ειναι Βαγγελιω μου, θα αξιοποιηθουν με τον καλυτερο τροπο!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.