ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ ΜΕ ΤΖΙΝΤΖΕΡ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ // CONFETTURA DI MELANZANE CON AGRUMI E ZENZERO



ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ ΜΕ ΤΖΙΝΤΖΕΡ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

Πριν λίγες ημέρες σας είχα παρουσιάσει την μαρμελάδα με πράσινες ντομάτες. Οταν την παρουσίασα στο facebook κάποιος φίλος σχολίασε και με παρότρυνε να δοκιμάσω να φτιάξω μαρμελάδα και με μελιτζάνες. Δεν είναι η πρώτη φορά που παντρεύω την μελιτζάνα με την ζάχαρη. Εκτός απο την υπέροχη σοκολατένια παρμιτζιάνα με μελιτζάνες (οχι, δεν περιέχει τυρι, μην σας ξεγελάει το όνομα), έχω φτιάξει και ένα κέϊκ.
Είχα κάποιες επιφυλάξεις για την γεύση της μαρμελάδας, γιατί δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να καλύψει την τυχόν πικράδα της η ζάχαρη. Βέβαια αυτήν την εποχή, οι μελιτζάνες είναι τρυφερές και νόστιμες και επιπλέον δεν έχουν και τα ενοχλητικά σπόρια. Η μελιζάνα περιέχει μεν νερό, αλλά δεν έχει δικούς χυμούς και έτσι σκέφτηκα να προσθέσω χυμό πορτοκάλι, αλλά και χυμό λεμονιού, για να την διατηρήσει ανοιχτόχρωμη. Το φρέσκο τζίντζερ ταίριασε επίσης ωραία, τόσο ως προς το άρωμα, αλλά και γιατί της έδωσε μια σπιρτάδα; πολύ καλύτερη ιδέα από την αρχική σκέψη να βάλω τζίντζερ σε σκόνη. Ιδιαίτερη μαρμελάδα, το λαχανικό δεν εξαφανίζεται και δένει ωραία με τα εσπεριδοειδή και το τζίντζερ.

Δόση : περίπου 1,5 lt
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 1 kg μελιτζάνες καθαρισμένες,
                1 λεμόνι ακέρωτο,
                1 μεγάλο πορτοκάλι ακέρωτο,
                10 gr φρέσκο τζίντζερ,
                800 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                1 φλ. νερό.
Προετοιμασία :
Διαλέξτε τρυφερές μελιτζάνες.Αφαιρέστε την φλούδα και κόψτε τες σε κομματάκια. Αν περιέχουν σπόρους, θα πρέπει να τους αφαιρέστε γιατί αλλοιώνουν την γεύση. Το καθαρό βάρος τους πρέπει να είναι 1 κιλό. Βάλτε τες μέσα σε μια κατσαρόλα. Προσθέστε την ζάχαρη, τον χυμό και το ξύσμα από το πορτοκάλι, τον χυμό και το ξύσμα απο το λεμόνι. Επειδή αυτήν την εποχή είναι δύσκολο να βρεί κανείς ακέρωτα εσπεριδοειδή, χρησιμοποίησα τα κατεψυγμένα ξύσματα που φροντίζω να αποθηκεύω κατά την διάρκεια του χειμώνα.
Αφαιρέστε την φλούδα από το τζίντζερ και τρίψτε το με ένα ψιλό τρίφτη, ώστε να σπάσουν οι ίνες του. Προσθέστε το στην κατσαρόλα.
Βάλτε την κατσαρόλα στην φωτιά. Μόλις το περιεχόμενο πάει να βράσει, αποσύρετε την απο την φωτιά. Μεταγγίστε το σε ενα γυάλινο σκεύος. Αφήστε το να κρυώσει και σκεπάστε το με ενα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί. Τοποθετήστε το σε δροσερό μέρος (όχι στο ψυγείο) και αφήστε το να σταθεί για 12 ώρες.
Αφού περάει ο απαιτούμενος χρόνος, μεταφέτετε το μίγμα στην κατσαρόλα και βάλτε την στη φωτιά.  Αφήστε το να βράσει για 10 λεπτά. Αν σχηματιστεί αφρός αφαιρέστε τον. Κατεβάστε την κατσαρόλα απο την φωτιά και με ενα ραβδομπλέντερ πολτοποιήστε μερικώς την μαρμελάδα, ώστε να μην γίνει τελείως αλοιφή, αλλά να έχει και κομματάκια.  
Προσθέστε 1 φλ. νερό, ξαναβάλτε την κατσαρόλα στην φωτιά και αφήστε να βράσει για ακόμη 5 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει (αν χρησιμοποιείτε θερμόμετρο, πρέπει να φτάσει στους 105°C).  
 Οσο η μαρμελάδα είναι ακόμη καυτή μοιράστε την σε βαζάκια που προηγουμένως έχετε αποστειρώσει. Βιδώστε αμέσως τα καπάκια, αναποδογυρίστε τα και αφήστε τα να κρυώσουν αναποδογυρισμένα.
Δοκιμάστε την μαρμελάδα την επόμενη ημέρα, δώστε της λίγο χρόνο ώστε να αναμειχθούν τα αρώματα της. 


CONFETTURA DI MELANZANE CON AGRUMI E ZENZERO

Lunedì scorso avevo presentato la confettura di pomodori verdi. Tra i commenti di amici al facebook, qualcuno mi ha suggerito di assagiare pure la confettura di melanzane. Certo, l' idea di utilizzare le melanzane in preparazioni dolci, non mi era estranea, siccome avevo già preparato la parmigiana di melanzane al cioccolato e una torta alle noci.
Non ero poi certa se lo zucchero potesse coprire l' eventuale amarezza delle melanzane. Ma poi in questo periodo le melanzane sono ancora buone, teneri e senza semi. Siccome la melanzana non è poi un frutto succoso, ho pensato di completare il liquido della confettura aggiungendo succo d' arancia e succo di limone, anche per impedire che si anneriscano e garantire il colore chiaro ed invitante. Volevo pure aggiungere qualche spezia; l' idea era di utilizzare lo zenzero in polvere, ma poi andando al mercato di comprare le melanzane, ho visto lo zenzero fresco e l' ho acquistato subito. Certo, quest si è rivelata una idea migliore, siccom oltre al profumo intenso ha dato alla confettura anche una leggera piccantezza.

Dosi : ca. 1.5 lt
Difficoltà : facile
Ingredienti : 1 kg polpa di melanzane,
                            1 arancia grossa non trattata,
                            1 limone non trattato, 
                            10 gr di zenzero fresco,
                            800 gr di zucchero semolato,
                            1 tazza di acqua.
 Preparazione :
Scegliete delle melanzane teneri. Spuntate, eliminate la buccia e tagliate a pezzettini. Se le melanzane contengono dei semi, eliminateli perchè guastano il sapore. Ponete entro una casseruola. Aggiungete lo zucchero, il succo  e la scorza grattugiata dell' arancia, il succo e la scorza grattugiata del limone. Siccome in questo periodo è difficile trovare i agrumi non trattati buoni e belli, ho utilizzato la scorza congelata, ma il succo fresco di tutti e due. 
Eliminate la buccia dello zenzero e tritate ad una grattugia a fori picolissimi, per fare spezzare le sue fibre. Aggiungete nella casseruola.
Portate la casseruola sul fuoco. Appena sfiora il bollore, ritirate. Trasferite il composto della confettura in un recipiente di vetro. Lasciate raffreddare e coprite con un pezzo di carta forno. Ponete in luogo fresco (preferibilmente non nel frigo) e lasciate riposare per 12 ore. 
Trascorso il tempo necessario, trasferite il composto nella casseruola. Portate sul fuoco. Lasciate cuocere per 10 minuti, schiumando se necessario. Ritirate dal fuoco e con un frullatore ad immersione sminuzzate, non renderla a purea però, meglio lasciare dei pezzettini. 
Portate di nuovo sul fuoco, aggiungete l' acqua e lasciate cuocere per ca. 5 minuti ancora, fino a rapprendere (se utilzzate il termometro deve raggiungere i 105°C).
Ritirate dal fuoco e versate la confettura nei vasetti che avete precedentemente sterilizzati. Applicate i coperchi, capovolgete e lasciate raffreddare capovolti.

Assagiatela il giorno dopo, ci vuole il suo tempo per insaporirsi.

4 σχόλια:

  1. molto originale questa confettura Marina, buona settimana, un bacione !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρέπει να είναι πολύ νόστιμη η μαρμελάδα σου Μαρίνα!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκ των υστερων ειδα οτι κι εσυ ειχες φτιαξει μαρμελαδα με μελιτζανα Κικη μου! Με το τζιντζερ μας αρεσε, αλλα θα την δοκιμασω και με κανελα/μοσχοκαρφια, οπως προτεινεις στην δικια σου συνταγη!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.