ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΜΟΥΣ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΜΕ ΑΜΑΡΕΤΙ // MOUSSE DI LIMONE AGLI AMARETTI


ΜΟΥΣ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΜΕ ΑΜΑΡΕΤΙ

Αυτή η συνταγή ήταν προγραμματισμένη ως επιδόρπιο στο φετεινό πασχαλινό τραπέζι. Η ιδέα ήταν να φτιαχτεί δοκιμαστικά και να παρουσιαστεί μαζί με τις άλλες προτάσεις σε αυτήν εδώ την ανάρτηση. Ομως μερικές φορές τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα προγραμματίζουμε, ιδίως όταν μπαίνουν προτεραιότητες σε θέματα υγείας... Η συνταγή πάντως φτιάχτηκε τελικά για το πασχαλινό τραπέζι, απλά έπρεπε πλέον να παρουσιαστεί κατόπιν εορτής.
Η μούς λεμονιού είναι πολύ ωραία, ελαφριά αλλά με πλούσια γεύση, ιδανική ως επιδόρπιο σε ένα τραπέζι πλούσιο σε πιάτα με κρεατικά. 
Για την εντυπωσιακή της παρουσίαση, υπεύθυνη είναι η Silikomart με τις μοναδικές της φόρμες σιλικόνης... Ακρως ανοιξιάτικες οι τουλίπες, οι οποίες σχματίστηκαν μέσα στην πανέμορφη φόρμα SF 118 tulip, χωρητικότητας 500 ml. Το ντεκόρ συμπλήρωσαν μίσχοι και φυλλαράκια από ζαχαρόπαστα.

Δόση : για 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά
για την κρέμ ανγκλέζ : 160 gr γάλα φρέσκο πλήρες,
                                           50 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                                           2 κρόκους αυγών,
                                           2 κ.σ. πάστα λεμονιού,
                                           3 κ.σ. λικέρ λιμοντσέλλο,
                                           4 gr ζελατίνη (2 φύλλα των 2 gr).
για την μους : 120 gr κρέμα γάλακτος περιεκτικότητας 35% σε λιπαρά,
                           50 gr ιταλική μαρέγκα,
                           20 gr μπισκοτάκια αμαρέτι.
για το σερβίρισμα : ζαχαρόπαστα,
                                     μπισκοτάκια αμαρέτι.
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε την κρέμ ανγκλέζ, που είναι και η βάση της μους. Βάλτε την ζελατίνη να μουλιάσει σε λίγο κρύο νεράκι. Βάλτε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και βάλτε το στη φωτιά. Χτυπήστε τους κρόκους με την ζάχαρη, να ασπρίσουν. Μόλις χλιαρίνει το γάλα προσθέστε το σιγά σιγά στο μίγμα των κρόκων, χτυπώντας με τον αυγογδάρτη. Μεταφέρετε το μίγμα στο κατσαρολάκι, προσθέστε την πάστα λεμονιού και βάλτε το στην φωτιά. Ανακατεύετε το μίγμα συνεχώς μέχρι να φτάσει στους 85°C και να αρχίσει να πήζει. Κατεβάστε το από την φωτιά, στραγγίστε πολύ καλά την ζελατίνη, προσθέστε την στην κρέμα και αναμείξτε μέχρι να ενσωματωθεί. Αφήστε την κρέμα να κρυώσει. Προσθέστε το λιμοντσέλλο και αναμείξτε.
Δεν σας έδωσα δοσολογία για την ιταλική μαρέγκα, γιατί πραγματικά χρειάζεται πολύ μικρή ποσότητα. Εγώ είχα ήδη έτοιμη στην κατάψυξη, και την χρησιμοποίησα αφού την άφησα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Για το πως φτιάχνεται η ιταλική μαρέγκα, μπορείτε να βρείτε αναλυτικές οδηγίες εδώ.
Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή, σαν γιαούρτι.
Προσθέστε στην κρέμ ανγκλέζ την κρέμα γάλακτος και την ιταλική μαρέγκα και αναμείξτε μέχρι να ενσωματωθούν.
Βρέξτε την φόρμα σιλικόνης και τινάξτε την να φύγει το νερό. Βάλτε μέσα στις υποδοχές την κρέμα και ισιώστε την επιφάνεια. Πασπαλίστε με τα τριμμένα αμαρέτι. Τοποθετήστε την φόρμα επάνω σε έναν δίσκο και βάλτε την στο ψυγείο. Αφήστε την να σταθεί τουλάχιστον 2 ώρες, ώστε να σφίξει η μούς.
Ξεφορμάρετε την μους όταν έρθει η ώρα να την σερβίρετε. Βουτήξτε την φόρμα για μερικά δευτερόλεπτα μέσα σε ένα ρηχό σκεύος με ζεστό νερό. Αναποδογυρίστε έπάνω σε ένα δίσκο.  Τοποθετήστε τις τουλίπες σε έναν δίσκο σερβιρίσματος. Με την ζαχαρόπαστα φτιάξτε τους μίσχους και τα φύλλα. Συμπληρώστε την διακόσμηση με τριμμένα αμαρέτι. 


MOUSSE DI LIMONE AGLI AMARETTI

Questa ricetta era programmata come dessert per il pranzo di Pasqua, domeniva scorsa. L' idea era di prepararla con un bel po' di anticipo, e includerla pure nel post con le proposte per il pranzo pasquale (qui). Capita però che qualche volta le cose non vanno come le abbiamo programmate, e insorgono problemi di salute in famiglia che cambiano tutti i progetti... La ricetta è stata eseguita però per il pranzo di Pasqua, ma il relativo post dovrebbe ormai essere pubblicato in ritardo.
Questa mousse di limone è molto buona, leggera e ricca di sapore, direi ideale come dessert ad un pranzo così ricco in piatti di carne, come il tipico pranzo di Pasqua greco. Per presentarla in monoporzioni alla forma di tulipani, ho utilizzato gli appositi stampi della Silikomart (SF 118 tulip) capacità 500 ml. Per la decorazione ho utilizzato la pasta di zucchero.

Dosi : per 8 persone
Difficoltà : media
Ingredienti
per la crema inglese : 160 gr latte fresco intero,
                                          50 gr zucchero semolato,
                                          2 tuorli,
                                          2 cucchiai di pasta di limone,
                                          3 cucchiai liquore limoncello,
                                          4 gr colla di pesce (2 fogli da 2 gr).
per la mousse : 120 gr panna fresca a 35% grassi,
                              50 gr meringa all' italiana,
                              20 gr amaretti.
per la finitura : pasta di zucchero,
                              amaretti.
Preparazione :
Preparate la crema inglese. Ponete la colla di pesce in ammolo, in poca acqua dal rubinetto. Ponete il latte in un pentolino e portate sul fuoco. Sbattete i tuorli con lo zucchero fino a prendere una crema spumosa. Aggiungete a filo i latte tiepido. Trasferite nel pentolino e mescolando sempre, lasciate cuocere fino che arrivi a 85°C. Ritirate dal fuoco, aggiungete la colla di pesce ben strizzata e mescolate fino a sciogliersi. Lasciate raffreddare. Aggiungete il limoncello e mescolate.
Non ci ho messo le dosi per la meringa italiana, siccome la quantità richiesta in questa ricetta è ben poca. Io l' avevo già pronta surgelata ed è bastato pesarla e lasciarla per qalche minuto a temperatura ambiente. Per preparare la meringa all' italiana, qui troverete delle istruzioni dettagliate. 
Semimontate la panna.
Aggiungete alla crema inglese la panna e la meringa. Mescolate per incorporare il tutto.
Bagnate lo stampo. Versate la mousse e livellate. Cospargete con gli amaretti tritati. Posizionate lo stampo su un vassoio e ponete nel frigo. Lasciate riposare per almeno 2 ore. 
Sformate poco prima di servire. Ponete lo stampo per pochi secondi entro una teglia con acqua calda. Capovolgete su un vassoio. Disponete i tulipani su un vasoio da portata. Con la pasta di zucchero colorata verde, formate i gambi e le foglie. Completate la decorazione con amaretti tritati.


8 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλή εβδομάδα Μαρίνα!
    Νοστιμότατη και πολύ ευπαρουσίαστη η μους που έφτιαξες!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανάλαφρη και δροσερή μους λεμονιού ,πραγματικά ιδανική για επιδόρπιο μετα από ένα βαρύ γεύμα!
    Η παρουσίαση που παραπέμπει στις χαρές της Άνοιξης,είναι καλλιτεχνική,σχεδόν εικαστική.
    Πανέμορφη η τουλίπα και με υπέροχα χρώματα,έλκει με την ολοζώντανη παρουσία της,αλλά κυρίως με την αναμονή της υπόσχεσης της δροσερής γεύσης της!
    Εύχομαι Μαρίνα μου να έχεις μία όμορφη και γαλήνια εβδομάδα!
    Φιλια πολλά,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομιζω οτι αυτη η μους πετυχες την ... αποστολη της, να γλυκανει χωρις να βαραινει μετα απο το πασχαλινο τραπεζι... Η παρουσιαση της ηταν μια ευχαριστη εκπληξη στο γιορτινο τραπεζι και ολοι ηθελαν να την δοκιμασουν, παρ' ολο που υπηρχε και δευτερο εναλλακτικο γλυκο...
      Καλη εβδομαδα Φωτεινη μου, φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  3. Μιλάμε πως "ζωγράφισες" Μαρίνα!
    Πανέμορφο στήσιμο και φυσικά η γεύση συναρπαστική όταν μιλάμε για ένα λεμονάτο γλυκό.
    Χρόνια Πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα το πω αριστούργημα, χωρίς υπερβολή!
    Πρωτότυπο και πολύ ευπαρουσίαστο, εύγε!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Ελενη μου! Αυτες τις φορμες πολυ τις αγαπω, δινουν την δυνατοτητα να παρουσιαζεις ωραια μια δημιουργια...
      Φιλια!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.