ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΑΣΚΑΡΠΟΝΕ, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ // TORTA SCIROPPATA DI PASTA FILLO CON MASCAROPONE, ARANCIA E CIOCCOLATO


ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΑΣΚΑΡΠΟΝΕ, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Καιρό πολύ είχα να φτιάξω πατσαβουρόπιτα. Για να πω την αλήθεια δεν είναι και από τα πολύ αγαπημένα γλυκά των αντρών μου, ο μεγάλος προτιμάει σίγουρα κάτι χωρίς κρέμα, ο μικρός κάτι χωρίς σιρόπι ... Κάποια στιγμή συγκεντρώθηκαν όμως στο ψυγείο μου διάφορα υλικά τα οποία έπρεπε να καταναλωθούν άμεσα και αν ήταν δυνατόν συνδυασμένα μεταξύ τους. Ετσι προέκυψε μια νέα πατσαβουρόπιτα! Και δεν ήταν μια πατσαβουρόπιτα ότι κι ότι, αλλά ένα απίστευτα γευστικό γλυκάκι, που έκαμψε τους όποιους ενδοιασμούς των αντρών και εξαφανίστηκε μέσα σε δυο ημέρες...
Η προηγούμενη συνταγή για πατσαβουρόπιτα που είχα παρουσιάσει στο laboratorio (εδώ), ήταν με χειροποίητο φύλλο. Αυτήν τη φορά χρησιμοποίησα έτοιμο φύλλο κρούστας, φρέσκο και όχι κατεψυγμένο, ετικέττας του αγαπημένου μου σουπερ-μάρκετ, το οποίο είναι ποιοτικό αλλά και οικονομικό. Το υλικό - έκπληξη σε αυτήν την πατσαβουρόπιτα είναι το μασκαρπόνε, το οποίο έδωσε μια ιδιαίτερα εύγευστη κρέμα.

Δόση : για 8-10 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 5 αυγά,
                100 gr (1/2 φλ.) ζάχαρη καστανή demerara,
                1 κ. καφέ φυσικό εκχύλισμα βανίλιας
                300 gr μασκαρπόνε, 
                1 σφηνάκι (30 ml) λικέρ πορτοκάλι με καφέ,          
                χυμό και ξύσμα από 1 μεγάλο ακέρωτο πορτοκάλι, 
                2 κ.γ. χημική μαγιά  (ή baking powder),
                1 συσκευασία (500 gr) φύλλο κρούστας, 
                250 gr λιωμένο βούτυρο αγελάδος,
                60 gr κουβερτούρα,
                100 gr (1 φλ.) κόντιτα προτοκαλιού.
για το σιρόπι : 300 gr (1 ½ φλ.)  ζάχαρη κρυσταλλική,
                            300 gr (1 ½φλ.) νερό,
                            1 κ.γ. χυμό λεμονιού,
                            φλούδα απο 1 πορτοκάλι ακέρωτο,
                            1 κομματάκι από ξυλάκι κανέλα.
Προετοιμασία : 
Ετοιμάστε την κρέμα. Χτυπήστε τα αυγά με την ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να αφρατέψουν. Οταν τα αυγά χτυπηθούν καλά, δεν μυρίζουν μέσα στο γλυκό. Χτυπήστε το μασκαρπόνε με τον χυμό του πορτοκαλιού, να γίνει σαν κρέμα. Προσθέστε το στο μίγμα των αυγών, μαζί με το λικέρ, το ξύσμα πορτοκαλιού και την χημική μαγιά (ή baking powder) και αναμείξτε ώστε  να πάρετε ένα ομοιογενές μίγμα. 
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε την κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια. Μπορείτε να χρησιμοποιήστε και σταγόνες σοκολάτας.
Βουτυρώστε ένα ταψί ή πυρέξ (το δικό μου είχε διαστάσεις  40x30  εκ.). Καλύψτε τον πάτο του ταψιού με ένα φύλλο και με ένα πινέλλο αλείψτε το με βούτυρο. Απλώστε στην επιφάνεια εργασίας ένα φύλλο, αλείψτε με βούτυρο, σκορπίστε στην επιφάνεια του μερικές κουταλιές απο το μίγμα της κρέμας, λίγη σοκολάτα και λίγα κόντιτα. Σουρώστε το φύλλο σνα φυσαρμόνικα από την στενή του πλευρά, με τρόπο ώστε να μην χυθεί η κρέμα και τοποθετήστε το μέσα στο ταψί. Κάντε το ίδιο με τα υπόλοιπα υλικά. Αν σας περρισέψει βούτυρο ή κρέμα περιχύστε με αυτά την πορτοκαλόπιτα.
Ψήστε την πορτοκαλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 35-40 λετπά, μέχρι να ροδίσει ωραία.
Παράλληλα ετοιμάστε και το σιρόπι. Βάλτε όλα τα υλικά μέσα σε ένα κατσαρολάκι και αφήστε να βράσουν για 5 λεπτά. Κατεβάστε το από την φωτιά και αφήστε το να χλιαρίνει. Πριν το χρησιμοποιήσετε αφαιρέστε την φλούδα πορτοκαλιού και την κανέλα.
Μόλις βγεί η προτοκαλόπιτα από τον φούρνο περιχύστε την με το χλιαρό σιρόπι. Αφήστε την να σταθεί μια ωρίτσα, ώστε να τραβήξει το σιρόπι, πριν την δοκιμάσετε.
Διατηρείται για 4-5 ημέρες στο ψυγείο.



TORTA SCIROPPATA DI PASTA FILLO CON MASCAROPONE, ARANCIA E CIOCCOLATO

Della cosidetta "torta di stracci" abbiamo già parlato qui. E un dolce tradizionale della cucina greca, dalla serie di torte di pasta fillo dolci, che di solito viene profumata con l' arancia. E facile da preparare ed è molto saporita.
L' innovazione nella ricetta che vi presento oggi, sta nell' utilizzo del mascarpone, certo un ingrediente utilizzato raramente nei dolci greci, o per precisare, viene utilizzato solo per preparare il tiramisù e anche questo non sempre (ci sono tante ricette di "tiramisù" in giro, con il Philadelphia, latte zucherato condensato, panna montata o altri ingredienti stravaganti, che certo non hanno daffare con il vero tiramisù italiano). Un tocco di golosità in più è l' aggiunta del cioccolato fondente tritato!

Dosi : per 8-10 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 5 uova
                            100 gr (1/2 tazza) zucchero di canna demerara,
                            1 cucchiaino da caffè estratto naturale di vaniglia,
                            300 gr mascarpone,
                            succo e scorza  grattugiata da 1 arancia grossa non trattata,
                            1 biccherino (30 ml) di liquore all' arancia e caffè,
                            2 cucchiaini lievito chimico autoprodotto,   
                            1 confezione (500 gr) di pasta fillo,
                            250 gr burro fuso,
                            60 gr cioccolato fondente,
                            100 gr (1 tazza) canditi d' arancia home made.
per lo sciroppo : 300 gr (1 1/2 tazza) zucchero semolato,
                                300 gr (1 1/2 tazza) acqua, 
                                scorza da 1 arancia non trattata,
                                1 cucchiaino di succo di limone,
                                1 pezzettino di stecca di cannella.
Preparazione :
Preparate la crema. Sbattete le uova con lo zucchero e l' estratto di vaniglia, fino a prendere una crema spumosa. Sbattete il mascarpone con il succo d' arancia. Aggiungete al composto delle uova, insieme al liquore, la scoza grattugiata dell' arancia ed il lievito. Mescolate fino a prendere un composto omogeneo.
Con un coltello affilato sminuzzate il cioccolato. Potete utilizzare anche le gocce di cioccolato.
Imburrate una teglia o pirofila (la mia 40x30 cm). Disponete nel fondo una sfoglia e spenellate con burro fuso. Sul piano del lavoro stendete una foglia di pasta fillo; spenellate con burro, distribuite qualche cucchiaio di crema e cospargete con cioccolato e canditi. Piegate la foglia dal lato stretto, in modo di racchiudere la farcitura e disponete entro la teglia. Fate lo stesso con gli ingredienti restanti. Se avanza crema o burro versate sulla torta.
Fate cuocere a forno preriscaldato a 180°C, modalità statico, per 35-40 minuti, fino a dorare. 
Nello stesso tempo preparate lo sciroppo. Mettete tutti gli ingredienti entro una casseruola e fate cuocere per 5 minuti. Ritirate dal fuoco e lasciate intiepidire. Eliminate la scorza ed il pezzetino di cannella.
Appena sfornata la torta irrorate con lo sciroppo tiepido. Lasciate riposare per un' oretta. 
Si conserva per 4-5 giorni nel frigo.


10 σχόλια:

  1. Marina, troppe golosità, troppe! Anche questa torta è da acquolina in bocca! Sempre brava e sempre all'opera, buona settimana, cara!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τρελαίνομαι για πατσαβουρόπιτα και αυτή είναι σίγουρα η πιο πρωτότυπη που έχω δει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γειά σου Μαρίνα!!
    Η πατσαβουρόπιτά σου (κρίμα δηλαδή το όνομα γιατί παραπέμπει σε πατσαβούρα.. χαχαχαχα) είναι φανταστική, με πλούσια και διαλεχτά υλικά, κι ας λες ότι ήθελες απλά να κάνεις μια εκαθάριση στο ψυγείο σου!
    Οι κοντινές φωτογραφίες σου είναι ξελιγωτικές!!
    Υπέροχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οντως Χρυσαυγη μου, οταν ακους πατσαβουροπιτα δεν σε προδιεθετει ... Ειδες τελικα μαγικο το ψυγειο μου, κοντιτα, σοκολατα και αυγουλακια εχω παντα προμηθειες, τα φυλλα τα ειχα αγορασει για να κανω σαραγλι, το μασκαρπονε για μια κρεμα, τελικα τιποτε απο τα δυο δεν εγινε και βγηκε μια πατσαβουροπιτα - εκπληξη!
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  4. Και είναι μια ώρα δύσκολη, ετούτη Μαρίνα μου!
    Γευστικότατη μοιάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα ... Πηνελοπη μου εγω παντως οταν βλεπω γλυκο, ολες οι ωρες δυσκολες ειναι!
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  5. Υπέροχη η πατσαβουρόπιτα και η φώτο σου Μαρίνα!
    Πολύ μου άρεσαν τα υλικά που χρησιμοποίησες, πρωτότυπα και πεντανόστιμα.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.