ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ // RISOTTO AI FUNGHI


ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Απο τα πολύ αγαπημένα μας πιάτα είναι το ρύζι πιλάφι ή το ριζότο με μανιτάρια. Ισως κάποιοι αναρρωτηθούν αν πραγματικά υπάρχει διαφορά μεταξύ πιλαφιού και ριζότο, αφού τα συστατικά είναι πάνω κάτω τα ίδια. Και όμως υπάρχει διαφορά και σίγουρα προτιμάμε το ριζότο με την χυλωμένη υφή και την υπέροχη βελούδινη αίσθηση στον ουρανίσκο. Το πιλάφι (συνταγή εδώ) δεν παύει να είναι και αυτό νόστιμο, αλλά όπως και να το κάνει κανείς, είναι πιό στεγνό πιάτο.
Ριζότο με μανιτάρια λοιπόν, διαλέξτε διάφορα, κατά προτίμηση φρέσκα μανιτάρια και μην παραλείψετε τα βασιλομανίταρα (πορτσίνι) τα οποία απογειώνουν την γεύση!

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 1 ποτήρι (300 gr) ρύζι arborio,
                1 εσαλότ,
                400 gr μανιτάρια φρέσκα (portobello, champignon, agaricus),
                5 gr μανιτάρια πορτσίνι αποξηραμένα,
                2 κ.σ. βούτυρο,
                3 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                1,5 lt ζωμό λαχανικών,
                πιπέρι φρεσκοτριμμένο,
                αλάτι
                60 gr αυθεντική παρμεζάνα parmigiano reggiano τριμμένη.
Προετοιμασία :
Πρώτα απ' όλα βάλτε τα πορτσίνι να μουλιάζουν σε λίγο χλιαρό νεράκι, για τουλάχιστον μισή ωρίτσα.
Καθαρίστε τα φρέσκα μανιτάρια και κόψτε τα σε φετούλες. Βάλτε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και 1 κ.σ. βούτυρο σε ένα τηγάνι και βάλτε το σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί σωτάρετε τα μανιτάρια για 12 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το ζουμάκι από τα πορτσίνι και αν χρειαστεί λίγο ζεστό ζωμό λαχανικών. Αλατίστε και πιπερώστε στο τέλος του μαγειρέματος.
Ζεστάνετε τον ζωμό λαχανικών και διατηρήστε τον ζεστό μέχρι να ετοιμαστεί το ριζότο.
Ψιλοκόψτε το εσαλότ; αν δεν έχετε εσαλότ χρησιμοποιήστε ένα μικρό κίτρινο κρεμμύδι.
Βάλτε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί προσθέστε το εσαλότ και σωτάρετε ελαφρά. Προσθέστε το ρύζι και σωτάρετε μέχρι να γυαλίσει. Αρχίστε να προσθέτετε σταδιακά τον ζεστό ζωμό, οπως κάνουμε συνήθως στο ριζότο (δες αναλυτικές οδηγίες εδώ). Προς το τέλος του μαγειρέματος προσθέστε τα σωταρισμένα μανιτάρια και αλατίστε.
Κατεβάστε το ριζότο απο την φωτιά όσο έχει ακόμη λίγο ζουμάκι, προσθέστε την παρμεζάνα αναμείξτε χωρίς να χρησιμοποιήσετε κουτάλι, σκεπάστε το κατσαρολάκι και αφήστε να σταθεί 5 λεπτά.
Σερβίρετε το ριζότο με τα μανιτάρια αμέσως.


RISOTTO AI FUNGHI

La combinazione riso e funghi ci piace particolarmente e molto spesso preparo riso pilaf o risotto ai funghi. Le differenze tra i due piatti non sono poi tanto significanti, il risotto però ha un sapore e consistenza migliori e ci piace di più.
I risotto ai funghi è un primo classico. Preferisco di utilizzare i funghi freschi, danno un sapore migliore al piatto. Peccato che in Grecia non è possibile trovare anche dei funghi porcini freschi al mercato, solo quelli che raccolgono i funghi ai campi hanno la possibilità di gustarli proprio freschi... Di solito utilizzo più di una specie di funghi freschi coltivati e certo ne aggiungo anche una quantità di porcini essiccati, per esaltare il sapore.

Dosi : per 4 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 1 bicchiere (300 gr) di riso arborio,
                            1 scalogno,
                            400 gr di funghi (portobello, champignon, agaricus),
                            5 gr di funghi porcini essiccati,
                            2 cucchiai di burro,
                            3 cucchiai di olio extravergine di oliva,
                            1,5 lt di brodo vegetale,
                            pepe macinato al momento,
                            sale,
                            60 gr di parmigiano reggiano grattugiato.
Preparazione :
Prima di tutto mettete in ammolo in poca acqua tiepida i funghi porcini essiccati. Lasciate per almeno mezz' oretta.
Pulite i funghi freschi e tagliate a fettine. Ponete 2 cucchiai di olio e 1 di burro entro un tegame e portate sul fuoco. Appena scaldato aggiungete i funghi freschi e i porcini ammolati e fate saltare a fuoco moderato, per 12 minuti ca, fino ad intenerire. Aggiungete anche l' acqua di ammolo dei porcini e qualche cucchiaio di brodo vegetale se necessario. Salate e pepate alla fine cottura.
Fate scaldare il brodo vegetale e tenetelo caldo.
Tritate lo scalogno; in mancanza utilizzate una piccola cipolla gialla.
Ponete il resto del burro e dell' olio in una piccola casseruola e portate sul fuoco. Appena scaldato aggiungete lo scalogno e salatate fino ad appassire. Aggiungete il riso e saltate fino a cominciare a diventare transparente. Aggiungete il brodo caldo gradatamente, come si fa di solito con il risotto (istruzioni dettagliate qui). Verso la fine cottura aggiungete i funghi e salate a piacere.
Ritirate dal fuoco e mantecate il risotto con il parmigiano grattugiato. Lasciate riposare per 5 minuti e servite subito.





10 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μαρίνα μου!! Αυτό το πιάτο το λατρεύω, πεθαίνω για ρύζι με μανιτάρια πορτσίνι και το εσαλότ που του πρόσθεσες του πάει τρελλά!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα πορτσινι ειναι ολη η γευση Κικη μου, μακαρι να μπορουσα να βρω και φρεσκα...

      Διαγραφή
  2. Τέλειο πρέπει να έγινε με τα πορτσίνι και τα κρεμμυδάκια. Θέλει τέχνη το άτιμο αλλά σε αποζημιώνει!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχει σιγουρα την τεχνικη του, αλλα αμα το φτιαξεις 2-3 φορες την μαθαινεις και μετα ειναι πολυ ευκολο!

      Διαγραφή
  3. Ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά, όταν θέλω να "κανακέψω" τον εαυτό μου!! Ειδικά με την προσθήκη παρμεζάνας ή και πικάντικου κεφαλοτυριού Μαρίνα μου.
    Καλό Σαββατοκύριακο και καλή Αποκριά εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγω το αγαπαω πολυ και συνηθως ριζοτο φτιαχνω το Σαββατο το μεσημερι, που θελω κατι γρηγορο και νοστιμο αλλα εχω και τον χρονο να το απολαυσω!
      Καλη Αποκρια!

      Διαγραφή
  4. Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα τόσο ωραίο ριζότο; Εγώ σίγουρα όχι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραιότατο Μαρίνα!!Λίγα υλικά αλλά τέλεια ισορροπημένα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.