ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΣΠΙΤΙΚΗ ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ (ΝΟΥΤΕΛΛΑ ή ΜΕΡΕΝΤΑ) // CREMA GIANDUJA SPALMABILE


ΣΠΙΤΙΚΗ ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ
(ΝΟΥΤΕΛΛΑ ή ΜΕΡΕΝΤΑ)


Στις 5 Ιανουαρίου του 2011, ξεκίνησε το laboratorio, το πνευματικό μου παιδί, με αυτή εδώ την σύντομη ανάρτηση : http://illaboratoriodimmskg.blogspot.gr/2011/01/blog-post.html
Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι αυτή μου η προσπάθεια θα έπαιρνε τόσο μεγάλες διαστάσεις και σήμερα το blog θα μετρούσε πάνω από 1.000 αναρτήσεις και πάνω από 2.000.000 επισκέψεις. Αυτά τα 4 χρόνια ήταν ένα υπέροχο ταξίδι ανακάλυψης νέων γεύσεων αλλά και των δυνατοτήτων μου στην κουζίνα. Οι γνώσεις που αποκόμισα πολλές και πολύπλευρες. Η γνωριμία μου με ανθρώπους με τους οποίους μοιραζόμαστε τα ίδια ενδιαφέροντα, πάθη θα έλεγα, πολλές και σημαντικές. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους με παρακολουθούν και μπαίνουν στον κόπο να διαβάζουν τις αναρτήσεις που γράφω. Η ανταμοιβή μου πάνω απ΄όλα ηθική. Έτσι κι αλλιώς ο σκοπός της δημιουργίας αυτού του blog δεν ήταν ποτέ το κέρδος ή η προσωπική μου προβολή, αλλά απλά η μετάδοση γνώσεων και εμπειριών για όσους μπορεί να ενδιαφερθούν γι' αυτές... Οι στιγμές της κούρασης πολλές, οι στιγμές που σκέφτηκα να τα παρατήσω άλλες τόσες ... Αλλά είμαι ακόμη εδώ και προχωρώ για μια 5η χρονιά συνεχούς και αδιάλειπτης παρουσίας στο διαδίκτυο, έτσι ακριβώς όπως είμαι πάντα παρούσα στην κουζίνα του σπιτιού μου, φροντίζοντας τους ανθρώπους που αγαπώ...

Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας μια από τις πολύ αγαπημένες μας συνταγές. Λάτρεις της σοκολάτας όλοι στην οικογένεια, κάποια στιγμή τέθηκε το ζήτημα αν θα μπορούσα να φτιάξω μερέντα. Η απάντηση ήταν φυσικά θετική και μάλιστα βάλαμε στοίχημα ότι θα ήταν η νοστιμότερη μερέντα που θα είχαν δοκιμάσει! Μετά απο μερικές δοκιμές το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η σπιτική νουτέλλα ή μερέντα φτιάχτηκε με λίγα υλικά, αλλά πάντα ότι καλύτερο ποιοτικά! Το στοίχημα κερδήθηκε, όμως το κακό είναι ότι αυτή η "μερέντα" εξαφανίζεται από το βάζο πολύ γρηγορότερα απο την έτοιμη του εμπορίου... Η που θα φυτέψουμε φουντουκιές για να έχουμε επάρκεια σε φουντούκια ή θα πρέπει να μην την φτιάχνω τόσο συχνά ...
Αλλά ας πάμε να δούμε και μερικά ενδιαφέροντα πράγματα για την ιστορίας της μερέντας ή καλύτερα της nutella. Κατ' αρχήν να εξηγήσω κάτι που όσοι δεν γνωρίζετε ιταλικά σίγουρα δεν θα το ξέρετε : merenda στα ιταλικά σημαίνει το κολατσιό και εικάζω ότι είναι η ονομασία που έδωσε η ελληνική σοκολατοβιομηχανία του Παυλίδη στο αντίστοιχο παρασκεύασμα της ιταλικής nutella, αφού δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει ενα πατενταρισμένο όνομα προϊόντος.  Η nutella και εγώ είμαστε συνομήλικοι, καθώς λανσαρίστηκε στην αγορά το 1964 (συγκεκριμένα στις 29 Απριλίου) απο την εταιρεία Ferrero. Όπως έχουμε δεί στην ιστορία της κρέμας gianduja (τζαντούια εδώ), η προσθήκη της πάστας φουντουκιών στην σοκολάτα έγινε κάτω από την πίεση του εμπάργκο του Ναπολέοντα προς την Αγγλία, και την εξαφάνιση απο την ιταλική αγορά του εισαγόμενου κακάο. 
Ο Pietro Ferrero είχε ένα ζαχαροπλαστείο στην πόλη Alba, στην περιοχή του Πιεμόντε Langhe, πασίγνωστη στην Ιταλία για τα εξαιρετικά της φουντούκια. Το 1946 έβγαλε στην αγορά την pasta giandujot, που ήταν ουσιαστικά σοκολάτα με πάστα φουντουκιού και πουλιόταν σε μεγάλα κομμάτια με το ζύγι. Το 1951 προχώρησε στην παραγωγή της Supercrema, που ήταν φυτική κρέμα σοκολάτας, συσκευασμένη σε τενεκέδες και πουλιόταν πάλι με το ζύγι. Το 1963 ο Michele Ferrero, γιός του Pietro, θέλησε να κάνει ένα άνοιγμα στην επιχείρηση και να λανσάρει την nutella στην ευρωπαϊκή αγορά. Έτσι άλλαξε την συσκευασία της, δημιούργησε μια καινούργια ετικέτα αλλά και ένα καινούργιο όνομα, το οποίο βασίστηκε στο αγγλικό nut, που σημαίνει φουντούκι. Η επιτυχία της nutella ήταν άμεση και συνεχίζει ακάθεκτη μέχρι τις μέρες μας. Σήμερα υπολογίζεται ότι πωλούνται 350.000 τόννοι ετησίως, οι οποίοι παράγονται σε 9 εργοστάσια τα οποία βρίσκονται και στις 5 ηπείρους. Βέβαια έχουν βγει πολλά αντίγραφα της nutella ανά τον κόσμο, αλλά κανένα δεν κατάφερε να επισκιάσει την επιτυχία της. Εννοείται βέβαια ότι η συνταγή της nutella είναι μυστική και φυλάσσεται ως επτασφράγιστο μυστικό!
Ίσως εδώ στην Ελλάδα η μερέντα να έχει μεγαλύτερη απήχηση από την nutella. Προσωπικά προτιμώ την νουτέλλα και υπάρχει αιώνια διαμάχη μέσα στην οικογένεια πάνω σε αυτό το θέμα ... Επίσης, πάλι σύμφωνα με το προσωπικό μου γούστο, η καλύτερη έτοιμη κρέμα τζαντούια που έχω δοκιμάσει είναι αυτή της -πάλι- ιταλικής Perugina. Η σύνθεση της nutella περιλαμβάνει : φουντούκια (13%), ζάχαρη (56%), φοινικέλαιο (19%), κακάο (7,5%), γάλα αποβουτυρωμένο σε σκόνη (6,6%), ορό γάλακτος σε σκόνη, λεκιθίνη (γαλακτοματοποιητής), βανιλίνη.
Πηγή : Wikipedia
Και επειδή μου αρέσει να είμαι ειλικρινής, η δικιά μου μερέντα βασίστηκε σε συνταγή του Luca Montersino (εδώ), αλλά με τροποποιήσεις στα υλικά και τις δόσεις τους.

Δόση : περίπου 700 gr
Βαθμός δυσκολίας : εύκολη
Υλικά : 300 gr κουβερτούρα γάλακτος 35% κακάο,
                 225 gr φουντούκια,
                 65 gr σησαμέλαιο,
                 20 gr κακάο άγλυκο,
                 50 gr καστανή ζάχαρη demerara,
                 1 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας.
Προετοιμασία :
Η βάση για την μερέντα είναι η φουντουκόπαστα. Επειδή έτοιμη φουντουκόπαστα δεν υπάρχει στην ελληνική αγορά, θα πρέπει να την παρασκευάσουμε, όπως έχουμε πει και εδώ. Στην μερέντα ακολούθησα λίγο διαφορετικά την διαδικασία, έτσι ώστε να επιτύχω καλύτερη ομογενοποίηση των υλικών.
Βάλτε τα φουντούκια μέσα σε ένα ταψάκι και βάλτε τα για περίπου 10 λεπτά σε φούρνο προθερμασμένο στους 160°C, να καβουρντιστούν ελαφρά. Αν έχουν ακόμη υπολείμματα από την σκουρόχρωμη εξωτερική τους σκούρα φλούδα, τρίψτε τα ανάμεσα στα δάχτυλα σας ώστε να αποκολληθεί. Όσο είναι ακόμη ζεστά βάλτε τα στο μπλέντερ μαζί με την ζάχαρη και δουλέψτε τα μέχρι να γίνουν σαν κρέμα. Εδώ πρέπει να σας πω ότι με το μούλτι τα φουντούκια δεν γινόντουσαν κρέμα αλλά παρέμεναν πολύ μικρά κομματάκια. Με το μπλέντερ είχα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα. Προσθέστε το σησαμέλαιο, το κακάο και το εκχύλισμα βανίλιας.
Λιώστε την σοκολάτα σε μπαίν-μαρί ή στον μικροκυματικό. Προσθέστε την στο μείγμα των φουντουκιών και αναμείξτε καλά.
Βάλτε την κρέμα μέσα σε ένα γυάλινο βαζάκι. Η κρέμα αρχικά είναι πολύ ρευστή, αλλά μετά από 2-3 ώρες σχεδόν στερεοποιείται. Παραμένει όμως μαλακή και μπορείτε να την αλείψετε στο ψωμί.
Διατηρείται εκτός ψυγείου για αρκετές ημέρες.
Προσοχή : είναι εξαιρετικά εθιστική, φυλάξτε την μακριά από τα παιδιά αλλά και από τους μεγάλους!!!


CREMA GIANDUJA SPALMABILE

Il 5 gernnaio del 2011, cioè 4 anni fa, è nato il laboratorio con questo breve post.
Certo allora non immaginavo che poteva un giorno contenere 1.000 post, scritti e fotografati uno per uno in due lingue proprio da me, e che poteva contare più di 2.000.000 di visite di pagine. Durante questi 4 anni ho fatto il più meraviglioso viaggio alla scoperta di nuovi sapori, ma anche delle mie possibilità in cucina. Ho accumulato conoscenze su  ingredienti ma anche sulla cultura e la storia del cibo, e sopratutto sulla buona cucina italiana di tradizione. Ho incontrato persone molto interessanti, con le quali ho avuto la gioia di condividere le stesse passioni, per quanto riguarda la cucina. Grazie di cuore a tutti quanti seguono i laboratorio, leggono assiudamente i post e commentano. Certo il laboratorio non è un blog professionale e la ricompensa non è materiale. Il laboratorio è nato non avendo come fine il guadagno o la promozione personale, ma semplicemente la trasmissione di esperienze culinarie a chi si interessa. I momenti di stanchezza e di disillusioni tante, alrettante le volte che ho pensato di abbandonare tutto e perfino chiudere il blog. Ma l' amore per quello che faccio ne vince sempre e sono ancora qui, a scrivere queste righe, e a fare un passo avanti per un quinto anno di presenza e creazione assidua, esattamente come nella mia cucina di casa, per affeto e cura della mia famiglia...

Oggi ho scelto di condividere con i miei lettori una delle mie ricette preferite. Tutti amanti del cioccolato in famiglia, scommetevano se io potessi preparare la nutella casalinga. La risposta dalla mia parte era certo positiva, sottolineata dalla certezza che sarebbe la nutella più saporita che abbiano mai assagiato (contavo sempre alla buona qualità degli ingredienti!). Ammetto che ho cercato delle ricette in vari siti e blog, ma alla fine ho deciso di provare con quella di Montersino (era da scomettere!). Dopo un paio di prove ho deciso di aggiunere dello zucchero, siccome risultava un po' isipida senza e di utilizzare l' olio di semi di sesamo che accentuava il sapore delle nocciole. Certo che ho vinto la scomessa, ma ora abbiamo un nuovo problema ad affrontare : o si deve piantare degli alberi di nocciole nel giardino o preparare la nutella casalinga più raramente, siccome questo barattolo da 700 gr sparisce nel giro di un paio di giorni, mangiato addiritura col cucchiaio direttamente dal vaso ....
La nutella è mia coetanea, siccome il primo vaso uscì dalla fabbrica Ferrero il 29 aprile 1964. Pietro Ferrero era prorpietario di una pasticceria all' Alba delle Langhe e nel 1946 creò la Pasta Giandujot, pasta solida di cioccolato e nocciole, venduta in blocchi da taglio. Nel 1951 nella sua pasticceria nasce la Supercrema, crema vegetale venduta in grandi barattoli. Nel 1963 il figlio Michele Ferrero decise di rinnovare la Supercrema, con l' intenzione di commercializzarla in tutta Europa. Cosi cambiò l' eticchetta e il nome a Nutella, parola derivata dall' inglese nut che significa nocciola. Il successo della Nutella è stato instantaneo. Oggi è la crema spalmabile più diffusa al mondo; secondo i dati venogno prodotte 350.000 tonnelatte ogni anno, in nove fabbriche cosparse per il mondo. I produttori concorrenti di creme al cioccolato e nocciole sia italiani che stranieri sono numerosi, ma nessuno riuscì a superare Nutella. Forse solo in Grecia la Merenda (creata dalla fabbrica di ciccolato Pavlidis, oggi inglobata alla Kraft) ha un tale successo, che per i greci è la crema spalmabile al cioccolato per antonomasia. Si intende che la ricetta della nutella è segreta! La sua composizione è : nocciole (13%), zucchero (56%), olio di palma (19%), cacao (7,5%), latte scermato in polvere (6,6%), siero di latte in polvere, lecitina (emulsionante), vanillina.
Informazioni tratte da : Wikipedia

Dosi : 700 gr ca.
Difficoltà : facile
Ingredienti : 300 gr di cioccolato fondente al latte,
                              225 gr di nocciole,
                              65 gr di olio di semi di sesamo,
                              20 gr di cacao amaro,
                              50 gr di zucchero di canna demerara,
                              1 cucchiaino di estratto naturale di vaniglia.
Preparazione :
La base per la nutella è la pasta di nocciole, che siccome non esiste già pronta in Grecia, sono stata costretta a prepararla da sola (abbiamo già visto qui il come). In questa crema gianduja però ho cambiato un po' la technica di preparazione, per poter integrare lo zucchero di canna e gli altri ingredienti.
Ponete le nocciole in una teglia e infornate per una decina di minuti, in forno preriscaldato a 180°C, modalità statico. Sfornate e sfregate tra le dita quelle che hanno ancora la pellicina scura, per eliminarla. Ponetele ancora calde nel frullatore insieme allo zucchero e frullate fino a rilasciare il loro olio e prendere una pasta omogenea. Qui devo notare che nel triatutto non ho avuto il risultato desiderato, siccome restavano pezzettini di nocciole; certo a qualcuno piace anche così, ma io volevo una crema spalmabile piuttosto liscia. Aggiungete l'olio di semi di sesamo, il cacao e l' estratto di vaniglia e omogeneizzate.
Fate fondere il cioccolato in bagnomaria o al microonde. Aggiungete alle nocciole e mescolate.
Versate la crema in un barattolo di vetro. Appena preparata la crema risulta fluida assai, ma dopo un paio d' ore si solidifica però resta soffice, cioè spalmabile.
Viene conservata fuori frigo per parecchi giorni.
Avvertenza : tene lontano dalla portata di bambini - ma anche di adulti - può essere causa di dipendenza fortissima!


25 σχόλια:

  1. Συνταγή του διαβόλου είναι αυτή απαπαπαπ....Αφου προλαβάινει και ζει εκτός blender/μούλτι πάλι καλά, στην περίπτωση μου δε νομίζω να προλάβει να μπει σε βαζάκι.
    Χρόνια πολλά στο blog σου και εις ανώτερα εύχομαι και καλη χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε να, ξερεις τωρα, οταν παω να την βγαλω σπο το μπλεντερ, μωρε μενει πολλη μεσα και αναγκαστικα την "καθαριζω" - με την διπλη εννοια του ορου - επιτοπου! Στο σπιτι μας επεζησε μια ολοκληρη βραδια, το πρωι την βρηκα εμφανως ... κουταλιασμενη, και σχεδον στον πατο, καποιος ειχε αυπνιες μου φαινεται!!! :)
      Καλη χρονια Τανια μου, ευχαριστω για τις ευχες!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  2. Μαρίνα σου εύχομαι πρώτα απ΄όλα χρόνια πολλά για το μπλόγκ σου!!!!
    Συγχαρητήρια για την προσπάθεια και την επιμονή σου για το καλύτερο!!
    Εύχομαι η χρονιά που διανύουμε πλέον να είναι εξίσου δημιουργική με τις προηγούμενες και γεμάτη νέες ανακαλύψεις.

    Όσο για την συνταγή, πραγματικά η Τάνια παραπάνω τα είπε όλα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Διαβολική και γεμάτη αμαρτία!!!! Απλά τέλειααααααααα!!!!

    Καλημέρα και χρόνια πολλά και πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Χρυσαυγη μου!
      Καλα μαγειρεματα και καλο κουραγιο σε ολους μας!

      Διαγραφή
  3. Καλή χρονιά Μαρίνα και χρόνια πολλά για τη σελίδα σου και προ παντός για σένα.
    Σε ευχαριστούμε για τις πληροφορίες που μας χαρίζεις και τις συνταγές σου, με έχουν βοηθήσει και έχω δοκιμάσει κάποιες που μετά άρεσαν σε άλλους.
    Έτσι δημιουργούμε μια αλυσίδα γνώσης νομίζω.
    Εγώ δεν τρώω μερέντα περίεργο για πολλούς αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Όμως υπερθεματίζω για τη σπιτική για όσους θέλουν να τη βάλουν στο τραπέζι τους και ιδιαίτερα στο μενού των παιδιών τους.
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλη Χρονια Ξανθη μου!
      Πολυ ωραιο αυτο που επισημανες για την αλυσιδα γνωσης, νομιζω οτι αυτο ειναι τελικα το πιο σημαντικο αποτελεσμα της προσπαθειας μας...
      Οντως περιεργο που δεν τρως μερεντα, εμας μας εχει ... καταστρεψει ... χαχαχαχα...
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  4. Καλημερα και καλη χρονια ευχομαι με πολλες πολλες νοστιμες συνταγες. Θα ηθελα να ρωτησω, στο εμποριο υπαρχει η σοκολατα κουβερτουρα γαλακτος και και η Τζαντουγια. Μπορω να βαλω την Τζαντουγια για καλυτερο γευστικο αποτελεσμα??? Σ ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλη Χρονια!
      Συγνωμη που αργησα να απαντησω, αλλα η χρονια μου στην δουλεια αρχισε πολυ δυναμικα και δεν κατορθωσα να βρω τον χρονο...
      Κατα την γνωμη μου η τζιαντουια δεν θα προσθετε κατι παραπανω σε γευση. Ηδη με την φουντουκοπαστα η γευση του φουντουκιου ειναι εντονη. Απο την αλλη μπορεις να δοκιμασεις, ετσι κι αλλιως οι γευσεις ειναι και λιγο προσωπικο γουστο...

      Διαγραφή
    2. Σ ευχαριστω πολυ για την απαντηση :)

      Διαγραφή
  5. Χρόνια πολλά για το μπλογκ σου Μαρίνα και Καλή Χρονιά!
    Κρατάω τη συνταγή και θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε!!!
    Ε ναι! κι εγώ με το κουτάλι θα την έτρωγα!

    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρονια Πολλα Πεπη μου!
      Το κουταλι ειναι ο πολιτισμενος τροπος ... υπαρχουν και χειροτερα! χαχαχαχα....
      Φιλια!

      Διαγραφή
  6. Μαρινα χρονια πολλα στο μπλογκ σου! Επισης θελω να σου πω οτι εαν μου ζητουσαν να αναφερω ενα ελληνικο μπλογκ αξιοπιστο για ιταλικες συνταγες δεν θα ειχα καμια αμφιβολια στο ποιο να συστησω!

    Χρονια πολλα και παλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρηνη μου ευχαριστω απο καρδιας για τα καλα σου λογια!
      Καποια στιγμη συνειδητοποιησα οτι πρεπει να ειμαστε τα μοναδικα διγλωσσα ελληνικα/ιταλικα μπλογκ στο διαδικτυο...
      Καλη χρονια!
      Un abbraccio!

      Διαγραφή
  7. Είναι πολύ λίγα τα χρόνια που τυχαία ήρθα σε επαφή με τα food blogs....
    Άμαθη με τον κόσμο του Διαδικτύου,στην αρχή ένιωσα μια ευχάριστη έκπληξη,κατόπιν μία ικανοποιιηση που βρήκα έναν θησαυρό γνώσεων με γευστικά οτελελέσματα...
    Σήμερα κατασταλαγμένη πια από την επαφή μου με τα διαδικτυακά μαγειρικά δρώμενα,νιώθω ότι πρώτον απόκτησα γνώσεις που μου έλειπαν και δεύτερον έχω την τύχη ,μέσα από το άψυχο κουτί με το πληκτρολόγιο,να αποκτήσω ενδιαφέρουσες γνωριμίες και γιατί όχι..τολμώ να πω και φιλίες!
    Μία από αυτές είναι και η Μαρίνα,η ιδιοκτήτης και διαχειρίστρια αυτού του εκπληκτικού food blog,την οποία είχα την τύχη να γνωρίσω,αρχικά μέσα σπό τις σελίδες του.Την ξεχώρισα αρχικά από την λεπτομέρεια και την σαφήνεια των προταλσων της.Μετα από την πληθώρα των πρωτότυπων και απαιτητικών πολλές φορές συνταγών της ,αλλά κυρίως γιατι διέκρινα ότι πίσω από όλα συτά ,κρύβονται το μεράκι,η αφοσίωση και η αγάπη για αυτό που κάνει!
    Εύχομαι να είσαι καλά Μαρίνα μου και να μη σταματήσεις ,μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων σου πάντα,να μας χαρίζεις την γευστική ευτυχία και την οπτική απόλαυση που καιρό τώρα μας έχεις συνηθίσει!
    Όσο για την επετειακή συνταγή που μας χαρίζεις σήμερα....δεν πιστεύω ότι υπάρχουν λόγια.
    Ποιός από εμάς σε δύσκολες ή χαρουλμενες στιγμές δεν κάθισε αγκαλιά με μια νουτέλλα?Με το κουταλάκι να βυθίζεται αργά στο σοκολατένιο μείγμα και κατόπιν να αφήνεται να λιώσει στον ανυπόμονο ουρανίσκο.....
    Η σπιτική εκδοχή αυτής της ονειρεμένης σοκολατόπαστας ειναι αναμφισβήτητα ένας θησαυρός για την οικογένεια!
    Κάτι που θα έπρεπε να περνά σπό γενιά σε γενιά!.....
    Ευχαριστούμε για την διακριτική και συνάμα δυναμική παρουσία σου στο αχανές και πολλές φορές άχαρο διαδίκτυο!
    Η ποιότητα μετρά πάντα!
    Φιλιά πολλα,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γλυκεια μου Φωτεινη ευχαριστω πολυ για τα καλα σου λογια. Η ενθαρρυνση σου σε στιγμες αδυναμιας μου ειναι πολυ σημαντικη!
      Το μερακι υπαρχει, αλλα η τελειομανια μου απαιτει χρονο για να παρουσιαστει σωστα μια αναρτηση και οταν ο χρονος δεν φτανει ερχεται το αγχος και η κουραση... Ας ελπισουμε οτι μετα απο ενα χρονο θα ειμαι παλι εδω να γραφω για τα 5α γενεθλια του blog, με ολους του καλους φιλους γυρω μου...
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  8. Bella ricetta ma tu sai che chi lotta con la glicemia le sono proibite parecchie cose.... ho preso la fetta e spalmato virtualmente non fa male. Buon anno ancora e buona befana e buona settimana.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρόνια πολλά Μαρίνα μου!!! Χρόνια πολλά σε σένα και το νοστιμότατο αλλά και γεμάτο ενδιαφέρουσες πληροφορίες μπλογκοσπιτάκι σου!!! Να τα εκατοστήσετε και οι δύο κι εσύ να έχεις πάντα διάθεση να μας χαρίζεις τις υπέροχες συνταγές σου με τις πληροφορίες και το μεράκι, τις καταπληκτικές φωτογραφίες σου και τις ιδιαίτερες και πολλές φορές απαιτητικές συνταγές σου!!! Προσωπικά σε ευχαριστώ για την άψογη παρουσία σου στην κοινωνία των foodbloggers.
    Όσο για την υπέροχη σημερινή σοκολατοσυνταγή σου... είναι αναμφισβήτητα μια φοβερή νοστιμιά!!!
    Φιλιά πολλά!
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Κικη μου! Καλο κουραγιο σε ολες μας και να εχουμε μια δημιουργικη νεα χρονια!
      Φιλια!

      Διαγραφή
  10. Καλή χρονιά με υγεία και αγάπη στη δημιουργό ενός από πιο αγαπημένα μου μπλογκ! Ευχαριστούμε πολύ για τις λεπτομερείς και κατατοπιστικότατες αναρτήσεις, συνταγές που εμπνέουν εμπιστοσύνη ήδη από τη φάση της ανάγνωσης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. μαρινα μου σου ευχομαι ολη σου η ζωη να εχει την γλυκα αυτης κρεμας τζιαντουγια.πολλα φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλή χρονιά, Μαρίνα μου!
    Πολύ μου άρεσε η πρότασή σου! Θέλω να έχω σπιτική μερέντα!
    Τη χρησιμοπιώ αρκετά συχνά σε γλυκά.
    Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελενη μου, κρυψτην καλα μονο για να προλαβεις να την βαλεις στα γλυκα σου ... εγω καλα καλα δεν προλαβα να την βαλω στο ντουλαπι και εξαφανιστηκε!!!
      Καλη χρονια!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.