ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΚΑΝΤΊΤΙ (ΚΟΝΤΙΤΑ) ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ // CANDITI D' ARANCIA


ΚΑΝΤΊΤΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

Δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με τις ζαχαρωμένες φλούδες πορτοκαλιού. Εμαθα να τις χρησιμοποιώ πολύ μέσα απο τις συνταγές της ιταλικής κουζίνας και δεν λείπουν πλέον από τις προμήθειες μου! Συνήθως ετοίμαζα ζαχαρωμένες φλούδες πορτοκαλιού σε μεγαλύτερα κομμάτια, άλλα από τα οποία χρησιμοποιούσα για να φτιάξω κεράσματα καλύπτοντας τα με σοκολάτα (συνταγή εδώ), ενώ άλλα τα κρατούσα για να τα χρησιμοποιήσω στα γλυκά μου.
Στο τέλος του περισινού χειμώνα δοκίμασα να φτιάξω απ' ευθείας καντίτι πορτοκαλιού, δηλαδή μικρά κυβάκια ζαχαρωμένης φλούδας. Το αποτέλεσμα ήταν σαφώς καλύτερο, διατηρήθηκαν δε εξαιρετικά στο ψυγείο, για περίπου έναν χρόνο. Σήμερα σας παρουσιάζω αυτόν ακριβώς τον διαφορετικό τρόπο ζαχαρώματος που ακολούθησα.
Οι δόσεις τω υλικών πάνε αναλογικά, σε παρένθεση οι δόσεις που χρησιμοποίησα εγώ.

Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : φλούδες απο ακέρωτα και αψέκαστα πορτοκάλια (600 gr),
                 ίση ποσότητα ζάχαρη κρυσταλλική (600 gr),
                 1/10 του βάρους σε νερό (60ml),
                 χυμό από 1/2 λεμόνι.
Προετοιμασία :
Χρησιμοποίησα βέβαια τις φλούδες από τα πορτοκάλια που αγοράζουμε για να καταναλώσουμε ως χυμό ή ως φρούτα. Βάλτε τις φλούδες μέσα σε ένα σκεύος, κατά προτίμηση γυάλινο, καλύψτε με νερό βρύσης και αφήστε τες να ξεπικρίσουν για δύο 24ωρα σε μέρος δροσερό, αλλάζοντας το νερό 3 φορές τη μέρα.
Στραγγίστε καλά τις φλούδες και κόψτε τες σε μικρά κομματάκια.
Βάλτε μέσα σε μια κατσαρόλα νερό να βράσει και προσθέστε τα κομματάκια από τις φλούδες πορτοκαλιού. Αφήστε να βράσουν 12 λεπτά και αφήστε τες να στραγγίσουν πολύ καλά, μέσα σε ένα σουρωτήρι.
Βάλτε την ζάχαρη, το νερό, τον χυμό λεμονιού και τα κομματάκια απο τις πορτοκαλόφλουδες μέσα στην κατσαρόλα και βάλτε την στην φωτιά. Μόλις αρχισει να βράζει, κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήστε το μίγμα μα κρυώσει. Καλύτερα να μεταγγίσετε μέσα σε ένα γυάλινο σκεύος. Αφήστε να σταθεί 12 ώρες.
Σουρώστε τα κομματάκια από τις φλούδες των πορτοκαλιών, βάλτε το σιρόπι μέσα στην κατσαρόλα και βάλτε το στην φωτιά. Αφήστε το σιρόπι να βράσει μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία 105°C. Προσθέστε τα κομματάκια απο τις πορτοκαλόφλουδες και αφήστε να βράσουν για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί όλο το υγρό.
Αλώστε τις ζαχαρωμένες πορτοκαλόφλουδες επάνω σε επιφάνεια στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και αφήστε να κρυώσουν εντελώς.
Διατηρείστε τα καντίτι πορτοκαλιού μέσα σε γυάλινα βάζα, κατά προτίμηση στο ψυγείο.

* για το τι ακριβώς σημαίνει η λέξη καντίτι ή κόντιτα δες στο "μικρό λεξικό όρων μαγειρικής"


CANDITI D' ARANCIA

Certo non è la prima volta che presento una ricetta per candire le scorze dell' arancia. Siccome mi piace riciclare gli avanzi, compro sempre delle arance bio, non trattate, e le scorze le utilzzo per insaporire i miei dolci. 
I candidi d' arancia li preparavo in grossi pezzi, ricoperti a volte al cioccolato fondente e utilizzati come cioccolatini (vedi ricetta qui). Verso la fine dell' inverno scorso ho pensato di preparare apposta dei canditi e di cercare candire le scorze in un' altro modo. Il risutato è stato ottimo, e sono conservati fino oggi senza ammuffire e senza rinsecchire. Così ho pensato che valeva la pena presentare anche questa ricetta...
Le dosi sono in proporzione, riporto le quantità che ho impiegato io.

Difficoltà : media
Ingredienti : scorza d' arance a pezzettini (600gr)
                              pari peso zucchero (600gr)
                              1/10 di peso acqua (60ml)
                              succo da 1/2 limone
Preparazione : 
Come ho già detto, ho utilizzato le scorze ricilate delle arance comprate per estrarre il sugo. 
Ponete le scorze entro un recipiente, preferibilmente di vetro, coprite con acqua dal rubinetto e lasciate in ammolo in luogo fresco per 2 giorni, senza dimenticare di cambiare l' acqua 3 volte al giorno. Colate e tagliate le scorze a pezzettini.
Versate dell' acqua entro una pentoa e portate ad ebollizione. Aggiungete i pezzetini di scorze, lasciate cuocere per 12 minuti e scolate bene.
Entro la stessa pentola ponete lo zucchero, l' acqua, il succo del limone e le scorze e portate sul fuoco. Fiorata l' ebolizione ritirate dal fuoco e lasciate raffreddare. Travasate entro un recipiente di vetro, coprite con un pezzo di carta forno e lasciate riposare per 12 ore.
Scolate i pezzettini di scorze le quali tenete da parte, ponete lo sciroppo entro la pentola e portate sul fuoco. Lasciate cuocere fino a raggiungere la temperatura di 105°C. A questo punto aggiungete i pezzettini di scorze e lasciate cuocere per 10 minuti ca. fino ad evaporare tutto il liquido di cottura. 
Disponete entro una teglia foderata con carta forno e lasciate raffreddare completamente.
Ponete entro un barattolo di vetro e conservate preferibilmente nel frigo.


13 σχόλια:

  1. Κάνω και εγώ μια παρόμοια συνταγή και αυτό το γλυκό πορτοκάλι μπορεί να μπει σε πάρα πολλά γλυκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με διαφορετικο τροπο τα εφτιαχνα κι εγω, αλλα ετσι ζαχαρωνονται καλυτερα και διατηρουνται για περισσοτερο καιρο. Κι εγω τα βαζω παντου για αρωμα και νοστιμια!

      Διαγραφή
  2. Αγαπώ το πορτοκαλί και είμαι εξοικειωμένη με την "πικράδα" που έχει! Πραγματικά δεν πάει τίποτα χαμένο, ούτε καν η φλούδα του! Καλό βράδυ και ευχαριστούμε για την συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το καλο με τα εσπεριδοειδη ειναι οτι πραγματικα τιποτε δεν παει χαμενο! Το ιδιο μπορει να γινει βεβαια και με αλλα εσπεριδοειδη : λεμονια, περγαμοντο, κιτρο...

      Διαγραφή
  3. Πολύ μου άρεσε τούτη η ιδέα Μαρίνα.
    Και φτιάχνεις εξαιρετική πρώτη ύλη για κεκάκια και όχι μόνον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελοπη μου εγω το εχα καθιερωσει πλεον, οταν δεν προλαβαινω μαζευω τις φλουδες στο ψυγειο και τα φτιαχνω οταν βρω χρονο. Τα χρησιμοποιω παρα πολυ στα γλυκα μου, ειναι κατι που το εμαθα απο τους ιταλους...

      Διαγραφή
  4. Έτσι καλοφτιαγμένα που τα βλέπω Μαρίνα μου, θα ήθελα να τα φάω με το κουτάλι! Με το άρωμα και την γεύση τους αυτούσια! Αλλά τα φαντάζομαι επίσης μέσα σε κέικς, κρέμες κλπ. θα είναι εξαιρετικά!!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα... Ειρηνη μου, εμενα παλι θα μου ερχοντουσαν πολυ γλυκα να τα φαω ετσι, αλλα οπως ειπα και παραπανω τα χρησιμοποιω πολυ σε διαφορα γλυκα.
      Φιλια!

      Διαγραφή
  5. Πραγματικά είναι από τα πρώτα αγαπημένα μου φρούτα.Δεν θέλω τίποτα να πάει χαμένο.Κι αφού ψιλόκοψα κυβάκια κ έβαλα στην κατάψυξη για να έχω για τις πουτιγκες μου,έψαχνα πως ν αποξηρανω.Βρήκα την συνταγή αυτήν.
    Αυτήν την στιγμή κάνω το τελικό βράσιμο όπου θα ζαχαρωσουν.
    Πραγματικά είναι Θεού δώρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω την κατατασσω στην κατηγορια : μικρα και χρησιμα! Απο τοτε που τα πρωτοεφτιαξα δεν εχω αγορασει ξανα καντίτι του εμποριου ...

      Διαγραφή
  6. Εξαιρετική συνταγή, την έχω φτιάξει πολλές φορές με τέλειο αποτέλεσμα! Ευχαριστούμε για την συνταγή!
    Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μπορώ να ακολουθήσω την ίδια συνταγή για φλούδες λεμονιού. Τα λεμόνια τα έφερα απότο Sorrento, έχουν πολύ χοντρή φλούδα και είναι πιο γλυκά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολυ χαιρομαι που σας φανηκε χρησιμη!
      Ναι, μπορει να γινει το ιδιο και με λεμονια, αν και γενικως δεν κυκλοφορουν καντιτι λεμονιου! Την εχω δοκιμασει με κιτρο και βγηκαν εξ' ισου ωραια!

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ για την απάντηση αλλά και για τις υπέροχες συνταγές που μας δίνετε. Τα έφτιαξα και βγήκαν εξαιρετικά. Το ίδιο έκανα και με πράσινα χοντόφλουδα περγαμόντα που βρήκα στα Χανιά.

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.