ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΑΠΛΟ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΚΕΪΚ (M. SANTIN) // CIAMBELLONE, RICETTA DI MAURIZIO SANTIN


ΑΠΛΟ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΚΕΪΚ
ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ MAURIZIO SANTIN

Ο Maurizio Santin, είναι ακόμη ένας ιταλός chef patisser από τον οποίο έχω μάθει πολλά μυστικά της ζαχαροπλαστικής. Στο βιβλιο του Pasticceria, le mie ricette di base, έχει συγκεντρωμένες όλες τις βασικές συνταγές της ζαχαροπλαστικής, και το συμβουλεύομαι πάντα όταν επιχειρώ να φτιάξω μια κρέμα ή ένα μπισκότο που δεν το έχω ξαναδοκιμάσει. Απο το βιβλίο αυτό, δεν θα μπορούσε να λείπει και η περίφημη ciambella! Οπου ciambella (τσιαμπέλα) σημαίνει κουλούρα, όμως εδώ δεν πρόκειται για αρτοπαρασκεύασμα, όπως ίσως θα το εννοούσαμε στην Ελλάδα, αλλά για ένα αφράτο κεϊκ, που γίνεται σε στρογγυλή φόρμα με τρύπα στην μέση. Η ciambella είναι το κλασσικό κεϊκ για το πρωϊνό ή το κολατσιό. Μπορεί να είναι απλή, πασπαλισμένη με λίγη ζάχαρη άχνη, να συνοδεύεται με μαρμελάδα ή νουτέλλα, αλλά μπορεί και να είναι ανάμεικτη με κακάο ή να περιέχει σταγόνες σοκολάτας.
Το ciambellone (δηλαδή μεγάλη ciambella) του Santin είναι πολύ απλò, αλλά απίστευτα αφράτo και νόστιμo! Η ποσότητα του αλατιού δεν είναι λάθος και ναί το αλάτι είναι αρκετό, αλλά με αυτόν τον τρόπο το ciambellone του Santin δεν λιγώνει. Μπορείτε να μειώσετε τα αλάτι στα 2 gr και βέβαια θα γίνει πιό γλυκό. Ο Santin αφήνει ελεύθερη την επιλογή για το άρωμα που θα χρησιμοποιήσετε (βανίλια, λεμόνι, πορτοκάλι) εγώ επέλεξα την πάστα λεμονιού, που την λατρεύω!

Δόση : για 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 300 gr αλεύριο γοχ.,
                 250 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                 4 αυγά,
                 1 φλ. σπορέλαιο (εγώ : ηλιέλαιο),
                 1/2 φλ. γάλα φρέσκο πλήρες,
                 7 gr baking powder,
                 5 gr αλάτι,
                 2 κ.σ. πάστα λεμονιού.
για το σερβίρισμα : ζάχαρη άχνη.
Προετοιμασία :
Χτυπήστε τους κρόκους των αυγών με την ζάχαρη και το αλάτι, μέχρι να φουσκώσουν. Προσθέστε την πάστα λεμονιού, το λάδι, το γάλα και αναμείξτε. Προσθέστε το αλεύρι, κοσκινισμένο μαζί με το baking και αναμείξτε με μία μαρίζ.
Χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα και ενσωματώστε τα στο μίγμα των κρόκων.
Αλείψτε με λάδι μια στρογγυλή φόρμα για κέϊκ με τρύπα, με διάμετρο 26-28 εκ. Ρίξτε μέσα το μίγμα.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 45 λεπτά περίπου. Κάντε το τέστ με την οδοντογλυφίδα πρίν το βγάλετε από τον φούρνο.
Οταν είναι έτοιμο, βγάλτε το κέϊκ από τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει.
Ξεφορμάρετε μέσα σε μία πιατέλα σερβιρίσματος. Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη. Αν θέλετε μία άχνη που να μην εξαφανίζεται μόλις περάσει λίγη ώρα, χρησιμοποιήστε την μη υγροσκοπική ζάχαρη άχνη (συνταγή εδώ).



CIAMBELLONE, 
RICETTA DI MAURIZIO SANTIN

Uno dei libri di cucina che amo particolarmente è il "pasticceria, le mie ricette di base" di Maurizio Santin. Ho imparato tante cose da questo libro e particolarmente il vero nome delle preparazioni di pasticceria, siccome in Grecia tutto è pandispagna, biscotto o crema... Da questo libro non poteva mancare la ricetta per il ciambellone, che in Grecia sarebbe chiamato smplicemente cake... 
Ricettina semplice e buona! Santin lascia a noi decidere per l' aroma del ciambellone ed io ho scelto la pasta di limone, ingrediente che adoro!

Dosi : per 8 persone
Difficoltà : media
Ingredienti : 300 gr di farina 00,
                              250 gr di zucchero semolato,
                              4 uova,
                              1 taza di olio di semi (io di girasole),
                              1/2 tazza di latte,
                              7 gr di lievito chimico,
                              5 gr di sale fino,
                              2 cucchiai di pasta di limone.
per la finitura : zucchero a velo.
Preparazione :
Montate i tuorli con lo zucchero ed il sale , fino ad ottenere un composto soffice e spumoso. Aggiungete l' olio, il latte e la pasta di limone e mescolate. Aggiungete la farina settacciata con il lievito e mescolate con una spatola.
Montate gli albumi a neve e incorporateli al composto.
Versate il composto in uno stampo per ciambellone, di 26-28 cm di diametro, imburrato ed infarinato.
Cuocete in forno preriscaldato a 180°C, modalità statico, per 45 minuti ca. Fate la prova stecchino.
Sfornate e lasciate raffreddare.
Sformate entro un vassoio da portata e cospargete con zucchero a velo o meglio ancora con zucchero bucaneve.


17 σχόλια:

  1. adesso lo vorrei accanto al mio caffè, sarebbe una splendida colazione ! Buona settimana Marina, un bacione...Ti aspetto da me...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δείχνει φοβερά αφράτο και νόστιμο!!
    Το αλάτι ομολογώ θα με προβλημάτιζε κι εμένα, αλλά αφού το λες εσύ, κάτι θα ξέρεις!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελενα μου, το αλατι το εχω ξανασυναντησει σε συνταγε για κεϊκ και μαφιν, εμενα μου αρεσει γιατι κοβει την γλυκα, αλλα σε αλλους δεν αρεσει. Το κεϊκ αυτο το εφτιαξα αρχικα με την δοση για αλατι οπως την εγραφε ο Santin και οι αντρες μου επισημαναν οτι " καλο ηταν, αλλα ειχε περιεργη γευση". Το ξαναεφτιαξα με λιγοτερο αλατι και κατενθουσιαστηκαν, αν και εγω το βρηκα λιγο γλυκο για τα γουστα μου.
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  3. Η απλότητα στο μεγαλείο της!
    Νομίζω ότι πρόκειται για το πιο αφράτο και συννεφένιου κέικ!
    Και εγώ θα επέλεγα την πάστα λεμονιού!Λατρεύω την γεύση του λεμονιού,πολυ περισσότερο σε ένα γλύκισμα,όπου εξισορροπεί την γλυκύτητα.
    Το αλάτι μού έκανε και εμένα εντύπωση....!Προφανώς υπάρχει λόγος για την συγκεκριμένη ποσότητα,μιας και το επισημαίνεις και στις οδηγίες.
    Υπέροχο συνοδευτικό για ζεστά ροφήματα!
    Καλή σου εβδομάδα Μαρίνα μου!
    Φιλιά πολλα,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Φωτεινη μου ειναι οντως απλο και νοστιμο! Αυτη η παστα λεμονιου ειναι τελικα φοβερη, την εχω χρησιμοποιησει σε διαφορες συνταγες και δινει πολυ ωραια λεμονατη γευση και αρωμα, που με το γνωστο ξυσμα της φλουδας απο τα λεμονια δεν το ειχα...
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  4. Απλό αλλά καλοφτιαγμένο και φουσκωτό έτσι όπως μου αρέσουν τα κέικ.
    Τόσο αλάτι είναι η αλήθεια δεν έχω συναντήσει σε συνταγή, αλλά όταν πρόκειται για συνταγή "εγγύηση" δεν με προβληματίζει το παράξενο και το απρόβλεπτο στα υλικά γιατί το αποτέλεσμα είναι που μετράει για μένα.

    Καλό βράδυ Μαρίνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι ωραια συνταγη Χρυσαυγη μου, με σωστη αναλογια υλικων, απλη και κλασσικη (για τους Ιταλους!).
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  5. Συνήθως τα απλά πράγματα αποδεικνύονται και τα πιο νόστιμα και διαχρονικά.
    Το συγκεκριμένο κέικ με τη θαυμάσια πάστα λεμονιού μόνο συνηθισμένο δεν είναι! Απλό ίσως.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι ειναι Μινα μου! Η παστα λεμονιου ηταν η δικια μου παρεμβαση στην συνταγη, ο Santin χρησιμοποιει την κλασσικη βανιλια.
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  6. È proprio bravo, anche sul canale gambero rosso quando spiega i dolci lo fa cosí bene!
    Stupendo questo ciambellone! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μαρινα μου καλησπερα.οντως εξαιρετικα αφρατο αυτο το κεικ.αυτο το βιβλιο που μπορουμε να το βρουμε;ειναι μεταφρασμενο;φιλια πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα Λιτσα!
      Δεν νομιζω να υπαρχει μεταφρασμενο στην Ελλαδα το βιβλιο του Santin. Κριμα βεβαια, γιατι ειναι πολυ χρησιμο, περιεχει ολες τις βασικες συνταγες της ζαχαροπλαστικης και δεν θα επρεπε να λειπει απο την βιβλιοθηκη καποιου που του αρεσει να φτιαχνει γλυκα...

      Διαγραφή
  8. πραγματικα μου αρεσει πολυ να κανω γλυκα.και ευτυχως οι συνταγες σου ειναι πολυ κατατοπιστικες.σε ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.