ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΠΑΣΤΑ ΚΑΦΕ // PASTA AL CAFFE (TABLIT)


ΠΑΣΤΑ ΚΑΦΕ

Η πάστα καφέ ή tablit, είναι ακόμη ένα υλικό της ζαχαροπλαστικής, που χρησιμοποιείται για να αρωματίζει κρέμες και ζύμες. Οπως καταλάβατε και από το όνομα της περιέχει καφέ και είναι ιδιαίτερα αρωματική. Χρησιμοποιείται στις συνταγές, όπου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί απ' ευθείας ο στιγμιαίος καφές, γιατί δεν θα διαλυόταν, ή ο καφές εσπρέσσο, ο οποίος με το νερό που περιέχει θα αλλοίωνε τις αναλογίες των υλικών της συνταγής. Το μεγάλο πλεονέκτημα της πάστας καφέ είναι ότι πρόκειται για μία φυσική αρωματική ύλη, χωρίς συντηρητικά, οπότε δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιηθεί τεχνητό άρωμα καφέ. Διατηρείται για αρκετούς μήνες σε δροσερό μέρος.
Στο εξωτερικό κυκλοφορεί έτοιμη, αλλά καθώς εδώ στην Ελλάδα δεν κατάφερα να την βρώ αναγκάστηκα να την παρασκευάσω μόνη μου. Η κλασσική πάστα καφέ περιέχει καραμέλλα ζάχαρης και καφέ αλεσμένο. Υπάρχει όμως και η πρόταση του Luca Montersino, ο οποίος προσθέτει και φουντούκια, δηλαδή ή δικιά του πάστα καφέ είναι κάτι ανάμεσα στην κλασσική πάστα καφέ και την φουντουκόπαστα. Εγώ τις δοκίμασα καί τις δύο και σας τις παρουσιάζω. Θα σας δωσω όμως και την συνταγή για μία πιό εύκολη πάστα με λυοφιλοποιημένο καφέ (στιγμιαίο) την οποία όμως δεν δοκίμασα για να σας πω τις εντυπώσεις μου.


ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΠΑΣΤΑ ΚΑΦΕ

Υλικά : 100 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                100 gr νερό,
                50 gr καφέ εσπρέσσο (αλεσμένο σε σκόνη).
Προετοιμασία :
Βάλτε το νερό να βράσει και διαλύστε μέσα τον καφέ. Χρησιμοποιήστε έναν δυνατό αρωματικό καφέ, εγώ χρησιμοποίησα την ποικιλία arabica, απο την οποία φτιάχνεται ο καλός εσπρέσσο.
Καραμελλώστε την ζάχαρη με την ξηρή μέθοδο Τι σημαίνει ξηρή μέθοδος? - απλά δεν προσθέτουμε νερό. Πάρτε ένα αντικολλητικό τηγάνι και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί ρίξτε σταδιακά την ζάχαρη σε κουταλιές, περιμένοντας πρώτα να λιώσει η ποσότητα που ρίξατε πρίν προσθέσετε την επόμενη. Μην ανακατεύετε με σπάτουλα, κουνήστε το τηγάνι αν θέλετε να αναμείξτε την λιωμένη με την στερεή ζάχαρη.
Μόλις λιώσει όλη η ζάχαρη και αρχίσει να παίρνει ανοιχτό καστανό χρώμα (καραμέλλα), ρίξτε με προσοχή το διάλυμα του καφέ, χωρίς να το φιλτράρετε. Αφήστε να βράσει για κανα-δυό λεπτά, αναμείξτε για να διαλυθεί η καραμέλλα και κατεβάστε το από την φωτιά. 
Αφήστε το να σταθεί μισή ωρίτσα πριν το χρησιμοποιήσετε.


ΠΑΣΤΑ ΚΑΦΕ ΤΟΥ LUCA MONTERSINO

Η πολύ αρωματική πάστα καφέ του Luca Montersino. Τα φουντούκια ενισχύουν την γεύση και το άρωμα της.

Υλικά : 100 gr φουντούκια άψητα,
                100 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                2 κ.γ. λυοφιλοποιημένο καφέ,
                3 κ.σ. νερό.
Προετοιμασία :
Ανάψτε τον φούρνο στους 160°C και βάλτε τα φουντούκια να καβουρντστούν ελαφρά, για μερικά λεπτά . Οσο είναι ακόμη ζεστά, αφαιρέστε την σκουρόχρωμη φλούδα τους, τρίβοντας τα ανάμεσα στα δάχτυλα σας. 
Διαλύστε τον στιγμιαίο καφέ στο νερό. 
Βάλτε την ζάχαρη μέσα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, προσθέστε τον καφέ και βάλτε το στην φωτιά. Αφήστε το μίγμα να βράσει και να καραμελλώσει, χωρίς να το ανακατεύετε. Προσθέστε τα φουντούκια, αναμείξτε κουνώντας το τηγάνι, αφήστε το στην φωτιά κανα-δυό λεπτά και έπειτα κατεβάστε το από την φωτιά. 
Ρίξτε το μίγμα επάνω σε αντικολλητικό χαρτί, το οποίο το έχετε στρώσει επάνω σε μάρμαρο ή ξύλο. Αφήστε τα καραμελλωμένα φουντούκια να κρυώσουν. 
Σπάστε τα σε κομμάτια και τρίψτε τα στο μούλτι, μέχρι να βγάλουν τα φουντούκια το λάδι τους και να γίνουν σαν φουντουκόπαστα.

ΕΥΚΟΛΗ ΠΑΣΤΑ ΚΑΦΕ

Υλικά :  50 gr λυοφιλοποιημενο καφέ,
                 40 gr βραστό νερό,
                 10 gr δεξτρόζη.
Προετοιμασία :
Βάλτε τον καφέ σε ένα μπωλάκι, προσθέστε το νερό και την δεξτρόζη και αναμείξτε. Αφήστε το μίγμα να κρυώσει. 
Βάλτε την πάστα καφέ μέσα σε ένα δοχείο που κλείνει ερμητικά και φυλάξτε την στο ψυγείο.


PASTA AL CAFFE (TABLIT)

La pasta al caffè o tablit, è un preparato della pasticceria che viene utilzzato per aromatizzare creme o impasti, là dove non può essere utilizzato il caffè liofilizzato, perchè non è possibile essere disciolto (pe. in creme al burro), o il caffè comune, perchè il suo volume liquido avrebbe suqilibrato la ricetta. Il suo vantaggio è che si tratta di un preparato del tutto naturale e così non è necessario utilizzare le essenze chimiche. Una volta preparata la pasta al caffè, può essere conservata per parecchi mesi anche a temperatura ambiente.
La pasta al caffè la trovere anche già pronta al commercio. In Grecia però non esiste e così ero costretta a prepararla. Ho provato ben 3 ricette diverse. La più semplice ai chicci di caffè e nocciole macinate insieme, non ho potuto utilizzarla, siccome il mio cutter non è riuscito a sminuzzare i chicchi del caffè e a ridurre il tutto in una pasta. Ho provato poi a preparare la ricetta classica al caramello e caffè macinato. Certo riuscita subito e molto buona! Ma poi mi sono imbattuta sulla ricetta di Luca Montersino che aggiunge anche lui le nocciole tostate e ho preparato anche quella! Molto buona, con aroma di caffè meno intenso, ma l' aggiunta delle nocciole la rende, secondo i miei gusti, proprio accativante! Qui riporterò anche la ricetta al caffè liofilizzato (solubile) e destorsio, che è facilissma, ma non so dirvi se è pure buona, perchè questa non l' ho provata!


PASTA AL CAFFE RICETTA CLASSICA

Ingredienti : 100 gr di zucchero semolato,
                             100 gr di acqua,
                             50 gr di caffè macinato.
Preparazione :
Fate bollire l' acqua e aggiungete il caffè macinato.  Ho utilizzato dei chicchi di caffè arabica macinati, perchè volevo una pasta al profumo intenso.
Fate caramellare lo zucchero a secco, cioè portate sul fuoco una piccola padella antiaderente e aggiungete lo zucchero gradatamente, a cucchiaiate. Aspettate di sciogliersi lo zucchero prima di aggiungere altro. Non mescolare. 
Quando lo zucchero comincia a caramellarsi aggiungete molto attentamente la soluzione del caffè macinato. Lasciate cuocere per un paio di minuti e mescolate per fare sciogliersi il caramello. Ritirate dal fuoco. 
Lasciate riposare per mezz' oretta prima di utilizzare la pasta alle vostre preparazioni.


PASTA AL CAFFE DI LUCA MONTERSINO

Ingredienti : 100 gr di nocciole,
                             100 gr dizucchero semolato,
                             2 cucchiaini di caffè solubile,
                             3 cucchiai di acqua.
Preparazione :
Accendete il forno a 160° e fate tostare le nocciole. Sfornate, lasciate intiepidire e sfregatele tra le dita per eliminare la pellicina scura.  
Stemperate il caffè solubile nell'acqua. 
Ponete lo zucchero in una padella antiaderente, aggiungete la soluzione del caffè e portate sul fuoco. Lasciate caramellare senza mescolare. Aggiungete le nocciole, mescolate, lasciate cuocere per un paio di minuti e poi ritirate dal fuoco. 
Versate su carta antiaderente, appoggiata su una superficie di marmo o legno. Lasciate raffreddare. 
Spezzate le nocciole caramellate e trittate nel cutter, fino che rilasciano il proprio olio e il tutto si trasformi in una pasta.

PASTA AL CAFFE RICETTA FACILISSIMA

Ingredienti : 50 gr di caffè solubile,
                             40 gr di acqua bollente,
                             10 gr di destrosio.
Preparazione :
Ponete il caffè solubile in una ciotola, aggiungete l' acqua bollente ed il destrosio e mescolate. Lasciate raffreddare.
Ponete la pasta al caffè in un barattolo pulito e conservate nel frigo.


10 σχόλια:

  1. Πολύ πρωτότυπο πάστα έφτιαξες Μαρίνα μου.

    Σκέφτομαι ότι θα έχει εξαιρετικό άρωμα, και μάλλον αρκετές ευκαιρίες για χρήσεις...

    Καλή εβδομάδα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλη εβδομαδα Πηνελοπη μου!
      Εχει πολυ εντονο αρωμα καφε η πρωτη και πολυ ιδιαιτερο η δευτερη, η οποια εμενα μου αρεσε πιο πολυ, μαζι με τα φουντουκια ειναι κατι το διαφορετικο!
      Φιλια!

      Διαγραφή
  2. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η παρασκευή της πάστας καφέ!
    Φαντάζομαι το ενισχυμένο άρωμα της ,αλλά και τις πολλαπλές χρήσεις της,όπως χαρακτηριστικά γράφει η Πηνελόπη.
    Στάθηκα περισσότερο στην παρασκευή του καταπληκτικού Luca Montersino,με τα καραμελλωμένα φουντούκια,των οποίων λατρεύω την γεύση!
    Ακολουθεί συνταγή με κάποια πάστα καφέ ή θα αυτοσχεδιάσουμε?
    Καλή σου Εβδομάδα γλυκιά Μαρίνα!
    Φιλιά πολλά,πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλη εβδομαδα Φωτεινη μου!
      Ε, ο Montersino παντα εχει κατι παραπανω να πει ...γι' αυτο και τον θαυμαζω!
      Ακολουθει συνταγη Φωτεινη μου, η παστα καφε ειναι μια απο τις 4 εισαγωγικες αναρτησεις για την κυριως συνταγη, που θα ανεβει την Τεταρτη.... Οι δυο σημερινες ηταν υλικα απαραιτητα που δεν μπορουσα να βρω στο εμποριο, οι δυο αυριανες ειναι βασικες παρασκευες που αξιζαν ιδιαιτερη μνεια. Η συνταγη της Τεταρτης ειναι διασημη και πολυ αξιολογη, μια τουρτα με συνταγη παλι του Montersino, οι φιλοι στο FB την γνωριζουν ηδη, καθως προηγηθηκε ενα μικρο κουϊζ... Μεινετε συντονισμενοι!
      Πολλα φιλια!


      Διαγραφή
    2. Μένουμε συντονισμένοι...λατρεύουμε τούρτες και αυτές του Montersino,είναι πραγματικά εκθαμβωτιές!....Αλλά και κομματάκι δύσκολες!

      Διαγραφή
  3. Δεν ήξερα ότι υπάρχει πάστα καφέ!
    Και οι δύο συνταγές δείχνουν εξαιρετικές και ανυπομονώ να δω που τη χρησιμοποίησες!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Ερμιονη μου, μετα την παστα λεμονιου ή πορτοκαλιου, υπαρχει και η παστα καφε... Το μυστικο για το που χρησιμοποιηθηκε θα αποκαλυφθει συντομα!

      Διαγραφή
  4. Πολύ μου άρεσαν οι πάστες! Και εγώ αδημονώ για το μυστική συνταγή.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Μινα!
      Ε ενταξει, δεν ειναι και τοσο μυστικη πλεον η συνταγη, στο FB εχει αποκαλυφθει ηδη, αλλα βεβαια η επισημη παρουσιαση θα γινει αυριο!
      Καλη σου μερα!

      Διαγραφή
  5. Ωραία ιδέα βρε Μαρινάκι! Γι αυτούς που αγαπούν τον καφέ, αυτή η πάστα θα είναι ότι καλύτερο! Θα τη δοκιμάσω^^

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.