Το μηλόξυδο είναι ένα άρτυμα πολύ ωφέλιμο για τον οργανισμό. Περιέχει πολλά μεταλλικά άλατα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, πηκτίνη, συστατικά όλα πολύ χρήσιμα και ωφέλιμα. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον σε σκευάσματα για το αδυνάτισμα, είναι σίγουρο ότι βοηθάει στην έκλυση σιέλου και πεπτικών ενζύμων, ενεργοποιεί τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού, βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος, αποσυμφορεί τα λιποκύτταρα και βοηθάει στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, έχει ακόμη και προληπτικές αντικαρκινικές ιδιότητες. Ιδίως στις χώρες όπου δεν ευδοκιμεί το σταφύλι, όπως στα μέρη μας, το μηλόξυδο είναι ιδιαίτερα διαδεδόμενο στην κουζίνα.
foto tratta dal web |
Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο απλό είναι να φτιάξετε μηλόξυδο στο σπίτι! Και μάλιστα δεν είναι ανάγκη να "χαραμίσετε" ολόκληρα τα μήλα, αλλά μπορείτε να το φτιάξετε απο ότι περισσέψει από το καθάρισμα τους, φλούδια και σπόρους, εκτός από το κοτσανάκι.
Την μέθοδο γιά να παρασκευάσω το μηλόξυδο την είδα σε πολλά φιλικά ιταλικά blog, όπου απ' ότι κατάλαβα, είναι αρκετά συνηθισμένο, ιδίως στις ορεινές περιοχές της Βόρειας Ιταλίας, όπου αφθονούν τα μήλα. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ιταλία είναι μία από τις πιό μεγάλες παραγωγούς και εξαγωγείς μήλων στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο!
Το μηλόξυδο που παρασκευάζουμε στο σπίτι, βγαίνει θολό, γιατί περιέχει και μέρος της μαγιάς του και δεν είναι προϊον απόσταξης.
Δόση : 1 lt περίπου
Βαθμός δυσκολίας : πολύ εύκολο
Υλικά : φλούδες από 5 μήλα,
1 μήλο ολόκληρο,
1 lt νερό, κατά προτίμηση εμφιαλωμένο.
Προετοιμασία :
Προσθέστε το νερό, και φροντίστε να καλύψει πλήρως το περιεχόμενο του βάζου. Εφαρμόστε στο στόμιο του βάζου ένα τούλι ή μία γάζα και τοποθετήστε το σε σκιερό μέρος, σε θερμοκρασία ιδανικά γύρω στους 25°C. Ήδη από τις πρώτες μέρες θα δείτε ότι τα κομμάτια του μήλου σιγά σιγά θα καθιζάνουν, το νερό θα αρχίσει να θολώνει και να σχηματίζεται ένας λεπτός αφρός στην επιφάνεια, σημάδι ότι η ζύμωση έχει ξεκινήσει.
Σε περίπου 15-20 μέρες το μηλόξυδο είναι έτοιμο. Αναδίδει πλέον την χαρακτηριστική όξινη οσμή, και αν παρατηρήσετε θα διακρίνετε και την μητρική μαγιά του ξυδιού, κάτι σαν μια κυκλική λευκωπή μεμβράνη. Δοκιμάστε το ξύδι, και αν δείτε ότι είναι ακόμη πολύ δυνατό, αφήστε το για 5-6 μέρες ακόμη. Το pH του ξυδιού πρέπει να είναι γύρω στο 3 (μπορείτε να το μετρήσετε με δείκτη του ηλιοτροπίου που θα βρείτε στο εμπόριο).
Όταν κρίνετε (ή μετρήσετε) ότι το μηλόξυδο σας είναι έτοιμο, περάστε το πρώτα από σουρωτήρι, για να απομακρύνετε τα κομμάτια του φρούτου και έπειτα από τουλπάνι. Όσο πιο πολλές φορές το περάσετε από το τουλπάνι, τόσο πιο διαυγές θα βγει.
Συσκευάστε το σε μπουκάλια και διατηρήστε το σε μέρος δροσερό και σκοτεινό. Διατηρείται για πολλούς μήνες.
ACETO DI MELE FATTO A CASA
L' aceto di mele è un condimento benefico per l' organismo umano. Contiene elementi minerali e oligominerali, vitamine e pectina, ingredienti tutti essenziali o molto utili. Durante gli ultimi anni è stato utilizzato ampiamente in prodotti dimagranti, siccome stimola la circolazione, contribuisce al drenaggio delle cellule adipose e conseguitamente a combattere la cellulite. E poi certo che migliora la produzione di saliva e enzimi digestivi, attiva le difese immunitarie, ha proprietà anti-tumorali ed infine alcalinizza l' organismo.
foto tratta dal web |
E poi è tanto facile e per niente impegnativo prepararlo a casa. Non è neanche necessario a comprare delle mele apposta per prepararlo, siccome prepararlo anche dai scarti delle mele utilizzate in cucina o mangiate come frutto.
Il metodo per preararlo l' ho trovato in tanti blog di cucina amici e ho capito che in Italia è abbastanza comune utilizzarlo, al contrario di quanto accade qui in Grecia che utilizziamo pressochè esclusivamente l' aceto di vino.
L' aceto di mele prodotto con il metodo casalingo non risulta limpido come quello trovato al commercio. Questo è naturale, siccome contiene anche la madre d' aceto e non viene distillato.
Dosi : per ca. 1 lt
Difficoltà : molto facile
Ingredienti : scarti da 5 mele,
1 mela intera,
1 lt acqua, preferibilmente minerale naturale senza gas.
Preparazione :
Scegliete delle mele bio, non trattate con pesitcidi. Lavatele bene, preferibilmente con una soluzione di bicarbonato di sodio. Asciugate, sbucciatele ed eliminate il torsolo con i semi. Buttate via solo il picciolo. Utilizzate la polpa per preparare una torta o mangiatela come frutto. Una delle mele utilizzatela intera, perchè anche nella polpa ci sono ingredienti utili e l' aceto sarà più buono; tagliatela a cubetti piccoli e scartate solo il picciolo. Ponete gli scarti e la mela sminuzzata entro un barattolo capiente e coprite la bocca del barattolo con un panno rado, per evitare l' attacco degli insetti. Posizionate in un posto tiepido e buio per un paio di giorni, fino che i pezzi delle mele cominciano ad annerire e rigrinzare. Versate l' acqua fino a coprirli completamente. Posizionate in un posto buio, a temperatura media di 25°C.
Già dai primi giorni noterete che i pezzi delle mele si affonderanno, mentre l' acqua comincia a diventare opaca e si forma una schiumetta sulla superficie, segno che la fermantazione è attivata. Nel giro di 15-20 giorni l' aceto è già pronto. Avrà l' odore forte di aceto e se osservate bene, potete scorgere la madre dell' aceto gallegiare. Assagiatelo e se risulta troppo forte lasciate a macerare per una settimana ancora. Lo pH deve essere ca. 3 (potete verificarlo con le cartine al tornasole che troverete al commercio).
Quando l' aceto di mele è pronto, filtratelo prima con un colino a maglia fitta. Passatelo poi da un colino foderato con un pezzo di panno rado. Se lo voltete pià limpido passatelo pià volte dal panno rado. Imbottigliate.
Si conserva per parecchi mesi in un posto fresco e buio.
Βρε Μαρινάκι δεν μπορείς να φανταστείς πόσο καιρό ψάχνω να βρω μηλόξιδο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ψάχνω σε μεγάλα σούπερ μάρκετς, δεν ξέρω αν το πουλάνε κάπου αλλού.
Δεν φανταζόμουν ότι είναι τόσο πολύ εύκολο να το φτιάξουμε, εννοείται το βάζω μπρος σήμερα κιόλας.
Φιλάκια, καλό μεσημέρι!
Να πω την αληθεια εγω βρισκο μηλοξυδο γερμανικο, οχι απο το γνωστο γερμανικο σουπερ μαρκετ, αλλα σε μεγαλο ελληνικο. Απο περισυ βλεπω τις ιταλιδες που φτιαχνουν μηλοξυδα, αλλα ηθελα να το δοκιμασω με φρεσκα αραντιστα μηλα. Οντως ειναι μηλοξυδο! Δεν ειναι βεβαια διαυγες αλλα απο γευση και αρωμα ειναι μια χαρα!
ΔιαγραφήΦιλια πολλα!
Και φυσικά το μηλόξιδο κάνει πολύ καλό στη δίαιτα! Πάντοτε πίστευα πως ήταν πολύ δύσκολή η παρασκευή του!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγω ετσι νομιζα, αλλα τελικα ειναι πολυ ευκολο ...
ΔιαγραφήΕγώ Μαρινάκι το κάνω εντελώς διαφορετικά αλλά θα δοκιμάσω και τη δική σου εκδοχή. Είναι πιο εύκολη !! Έχω και μαγιά από προηγούμενη σοδειά, οπότε να βάλω λες μόνο τα φλούδια?
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Λιλια μου μπορεις να βαλεις μονο τα φλουδια, αλλα αν βαλεις και κανενα μηλο ολοκληρο ή χυμο μηλου (οχι ετοιμο αλλα βγαλμενο απο φρεσκα μηλα με τον αποχυμωτη) γινεται καλυτερο.
ΔιαγραφήDavvero interessante non pensavo fosse così semplice farlo..grazie mille per la condivisione e buon we!
ΑπάντησηΔιαγραφήNeanche io ci credevo, però l' ho visto in molti blog italiani e ho pensato di assagiare.
ΔιαγραφήΜαρίνα μου, έχοντας δοκιμάσει μηλόξυδο το βρήκα πιο γευστικό και πιο ελαφρύ από το κοινό ξύδι. Και αφού γίνεται τόσο εύκολα, ευκαιρία να δοκιμάσω και το σπιτικό!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο.
Κι εμενα μου αρεσει Ειρηνη μου ιδιως στις σαλατες ειναι τελειο!
ΔιαγραφήSempre più brava Marina! A casa mia consumiamo di più quello di mele che quello di vino.
ΑπάντησηΔιαγραφήMi hai fatto venire la curiosità di prepararlo in casa.
A rileggerci presto tra ricette e sorrisi
In Grecia non è poi tanto conosciuto e non è neanche reperibile facilmente. A me piace e ho pensato di assagiare....
ΔιαγραφήΠαίρνω πολύ συχνά μηλόξυδο αντί του κανονικού. Μου αρέσει στις σαλάτες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύκολη η διαδικασία πάντως.
Φιλιά
Να πω την αληθεια δεν το πιστευα οτι θα γινοταν τοσο ευκολα, αλλα να που γινεται!
ΔιαγραφήΕγω το εχω κανει και τωρα το εχω σουρωσει και ξανα πισω στο βαζο. Βλεπω οτι ξανασχηματιζει πετσα απο πανω. Πως ξερω οτι ειναι ετοιμο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο αν ειναι ετοιμο το καταλαβαινεις δοκιμαζοντας το. Αν επιασε παλι πετσα το σουρωνεις πριν το χρησιμοποισεις, ετσι κι αλλιως τα σπιτικα ξυδια πολλες φορες πιανουν πετσα και εμφανιζουν μητρικη μαγια, γιατι ειναι ζωντανα...
ΔιαγραφήΗ γευση του ειναι μια χαρα. Φαινεται ετοιμο απλα δεν ημουν σιγουρο αν πρεπει να το βαλω σε μπουκαλια και να το σφραγισω η να το αφησω και αλλο στα βαζα . Εχουν περασει ηδη 5 εβδομαδες.
Διαγραφήπως φυλαγεται το μηλοξυδο . το έχω βαλει σε σκουρα μπουκαλια και σκεφτομαι αν ειναι καλύτερα να το βάλω ψυγειο η απλα σε ενα σκοτεινο ραφι
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγω δεν το εβαλα στο ψυγειο, το εχω μεσα σε ενα ντουλαπι.
Διαγραφήαπορια! θα φτιάξω ξανά μηλόξυδο. Εχω "μανα" από την προηγούμενη φορά την οποία θα χρησιμοποιήσω, Χρειάζεται να βάλω και ζάχαρη μαζί η θα δουλέψει μόνη της; επίσης εαν βάλω μόνο μήλα και νερό χωρίς μάνα και ζάχαρη δεν θα γίνει πάλι ξύδι απλά πιο αργά;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε μηλα και νερο φτιαχνεται, γιατι να βαλεις και ζαχαρη? Η "μανα" θα επιταχυνει την διαδικασια, δεν ειναι ομως και απαραιτητη.
ΔιαγραφήΟι περισσοτερες συνταγες αναφερουν και ζαχαρη υποτιθεται με αυτη θα τραφει ο ζυμομυκητας. Θα το δοκιμασω και χωρις την ζαχαρη να δω τι θα βγει. Ευχαριστω
Διαγραφήαρκουν τα σακχαρα που εχουν τα μηλα
ΔιαγραφήΔεκτή κάθε βοήθεια για την παρασκευή του μηλοξυδου.Είναι η δεύτερη φορά που φτιάχνω και δυστυχώς έχει απλά αποκτήσει το΄΄μηλόξυδο'' μια ελαφριά γλυκιά γεύση και καθόλου ξινή.Το βάζο μυρίζει ξύδι άλλα μέχρι εκεί.Τι δεν κάνω σωστα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜηπως τα μηλα ηταν αγουρα ή ξυνα? Δοκιμασε να προσθεσεις λιγο ζαχαρη για να βοηθησει στην ζυμωση.
ΔιαγραφήΕπισης αν ειναι κοινα μηλα του εμποριου, που συνηθως δεν ειναι αραντιστα, μπορει τα φαρμακα που εχουν χρησιμοποιησει να αποτρεψουν την ζυμωση ...