ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

Η ΠΙΟ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΤΟΥΡΤΑ! // TORTA CIOCCOLATO PURO


Η ΠΙΟ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΤΟΥΡΤΑ

Στην οικογένεια μας αγαπάμε πολύ την σοκολάτα! Οταν οι άντρες μου ρωτάνε αν θα φτιάξω κανένα γλυκό, 9 στις 10 φορές εννοούν αν θα φτιάξω σοκολατένιο γλυκό! Ετσι, όταν πήρε το μάτι μου στο καναδέζικο site του φημισμένου Ricardo Larrivée την συνταγή για "το καλυτερότερο σοκολατένιο γλυκό" (Le meilleur-meilleur gâteau au chocolat) φυσικά και δεν υπήρχε περίπτωση να μην την δοκιμάσω!
Εντάξει, είναι πολύ καλό! Πλούσιο σοκολατένιο μπισκότο, που μένει μαλακό και ζουμερό, σαν να είναι σιροπιασμένο, και η σοκολατένια ... κόλαση, συμπληρώνεται με μια ωραία γκανάς με κουβερτούρα 50% σε κακάο. Ιδανικό και για τούρτα, με την κατάλληλη διακόσμηση... Εμείς πάντως δεν γιορτάζαμε κάτι όταν το έφτιαξα, αλλα όταν το δοκίμασαν οι άντρες μου χάρηκαν σαν να είχαμε πάρτυ γενεθλίων!

Αν πάτε στο site του Ricardo θα δείτε ότι στην συνταγή του χρησιμοποιεί canola oil. Με την ευκαιρία αυτή θα γράψω δύο λόγια για το συγκεκριμένο "λάδι", το οποίο συχνά θα συναντήσετε σε αμερικάνικες συνήθως συνταγές. Το λάδι κάνολα δεν προέρχεται απο κάποιο ομώνυμο φυτό, όπως θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει. Το όνομα του προέρχεται απο τις λέξεις CANadian Oil Low Acid, οι οποίες ουσιαστικά περιγράφουν την ουσία της διαφημιστικής προωθητικής καμπάνιας που το καθιέρωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Ιαπωνία. Προέρχεται απο τους σπόρους ενός είδους ρεπανιού (Brassica napus), το οποίο καλλιεργείται κατά κύριο λόγο στον Καναδά, γι' αυτό και το κάνολα, ονομάζεται και καναδέζικο λάδι. Το λάδι αυτό, το χρησιμοποιούσαν αρχικά, κατά τον 11ο αιώνα, ως καύσιμο στα φανάρια φωτισμού των δρόμων. Στα τέλη του 1800 η μηχανή diesel αρχικά σχεδιάστηκε ώστε να λειτουργεί καταναλώνοντας το συγκεκριμένο λάδι, το οποίο φυσικά τότε δεν ονομαζόταν ακόμη έτσι. Πρόκειται για ένα βιομηχανικό έλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται εκτός απο καύσιμο επίσης στα εντομοκτόνα, ως λιπαντικό, στην σαπωνοποιία και σε κόλλες. Η προώθηση του στην βιομηχανία τροφίμων και στην κατανάλωση, άρχισε κατά τα μέσα του 19ου αιώνα. Το βασικό πρόβλημα με το συγκεκριμένο έλαιο, είναι ότι περιέχει το ερουκικό οξύ, το οποίο είναι τοξικό τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα. Μετά απο χρόνια τρόμου και φοβίας για την νόσο των τρελλών αγελάδων, τελικά ενοχοποιείται το συγκεκριμένο λάδι, το οποίο ήταν ένα απο τα πιό συνηθισμένα πρόσθετα στις ζωοτροφές στην Μ. Βρεττανία, απ' όπου και ξεκίνησε η συγκεκριμένη νόσος; από την στιγμή που απαγορεύτηκε η χρήση του στις ζωοτροφές εξαλείφθηκε και η νόσος των τρελλών αγελάδων, που είχε πάρει μορφή επιδημίας. Αν αναρρωτιέστε πως υπερπηδήθηκε το πρόβλημα με το ερουκικό οξύ, ώστε το κάνολα να γίνει κατάλληλο ως τρόφιμο, η απάντηση είναι απλή : δημιουργήθηκε γενετικά τροποποιημένη ποικιλία, η οποία περιέχει ποσότητα απο το συγκεκριμένο λιπαρό οξύ τόσο μικρή, που το καθιστά πλέον ασφαλές ως τρόφιμο (?). Ετσι σήμερα το λάδι κάνολα, δεν είναι πλέον επικίνδυνο, αλλά αντιθέτως διαφημίζεται και ως ωφέλιμο για την υγεία, και ειδικά για το καρδιαγγειακό, αφού περιέχει ωφέλιμα ω3 λιπαρά οξέα και χαμηλό ποσοστό κορεσμένων λιπαρών. Ετσι μετά την "θαυματουργή" "υγιεινή" "φυτική" μαργαρίνη, έρχεται και ένα λάδι, παιδί και αυτό της χημείας και του εργαστηρίου, το οποίο "προστατεύει" την υγεία του καταναλωτή, και το οποίο - μην γελιέστε - περιέχεται ήδη σε πολλά βιομηχανοποιημένα προϊοντα. Η επιλογή είναι δική σας!

Σημείωση : αν θέλετε να φτιάξετε αυτήν την τούρτα για παιδάκια και σας προβληματίζει η παρουσία του καφέ, αντικαταστήστε τον με χλιαρό νερό. Το αποτέλεσμα γευστικά είναι εξ' ίσου υπέροχο (δοκιμασμένο!).

 Δόση : για 10 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά
για το μπισκότο : 2 φλ. (280 gr) αλεύρι γοχ.,
                                 1 κ.γ. σόδα φαγητού,
                                 1 κ.γ. χημική μαγιά ή baking powder,
                                 1/2 κ.γ. αλάτι,
                                 3/4 φλ. (70 gr) κακάο άγλυκο,
                                 3/4 φλ. (170 gr) καφέ εσπρέσσο δυνατό,
                                 2 αυγά,
                                 2 φλ.(400 gr) ζάχαρη κρυσταλλική,
                                 1 φλ. (250 ml) buttermilk ή ξυνόγαλο, 
                                 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας,
                                 1/2 φλ. (125gr) σπορέλαιο,
για την γκανάς :  450 gr κουβερτούρα με 50% κακάο,
                                  2 φλ. (450 ml) κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά,
                                  2 κ.σ. σιρόπι γλυκόζης.
Προετοιμασία :
Αν δεν βρήτε έτοιμο buttermilk, μπορείτε άνετα να χρησιμοποιήσετε και το ξυνόγαλο. Μπορείτε βέβαια να φτιάξετε και το σπιτικό του ανάλογο από γιαούρτι και γάλα. Αναλυτικές οδηγίες θα βρείτε εδώ.
Αναμείξτε το αλεύρι με την σόδα, το baking και το αλάτι.
Διαλύστε το κακάο μέσα στον χλιαρό καφέ.
Χτυπήστε τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας, το σπορέλαιο (εγώ : ηλιέλαιο), το buttermilk και τέλος το μίγμα καφέ/κακάο. Προσθέστε το μίγμα του αλευριού και αναμείξτε μέχρι να γίνει ομοιογενές.
Αλείψτε με σπορέλαιο μια στρογγυλή φόρμα ανοιγόμενη, με διάμετρο 24 εκ.
Ψηστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 45-50 λεπτά. Κάντε το τέστ της οδοντογυφίδας. Βγάλτε το μπισκότο απο τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει πρίν το ξεφορμάρετε.
Στο εν τω μεταξύ, ετοιμάστε την γκανάς. Αναλυτικές οδηγίες θα βρείτε εδώ. Για έξτρα γεύση, μπορείτε να προσθέσετε και 1 σφηνάκι μαύρο ρούμι.
Κόψτε το μπισκότο οριζόντια σε 3 δίσκους. Στο Ricardo προτείνει να κοπεί το μπισκότο σε 4 κομμάτια. Τοποθετήστε το πρώτο κομματι μπισκότου σε έναν δίσκο σερβιρίσματος και καλύψτε με περίπου 1,5 εκ. γκανάς. Τοποθετήστε απο επάνω το δεύτερο κομμάτι, καλύψτε με γκανάς και σκεπάστε με το τελευταίο κομμάτι. Η επιφάνεια του μπισκότου ψήθηκε αρκετά ομοιόμορφα, οπότε δεν υπήρχε λόγος να την κόψω για να την ισιώσω. Αν προορίζετε το γλυκό για τούρτα που θα έχει στόλισμα, μπορείτε να αφαιρέσετε ένα μέρος και να διορθώσετε την επιφάνεια του. Καλύψτε το γλυκό με την υπόλοιπη γκανάς.
Διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου. Επειδή όταν το είχα φτιάξει ο καιρός ήταν πολύ ζεστός και η γκανάς έλιωνε, αναγκάστηκα να το βάλω στο ψυγείο.




TORTA CIOCCOLATO PURO

Nella mia famiglia tutti siamo amanti del cioccolato! I miei uomini quanto mi chiedono di preparare un dolce, 9 volte su 10 intendono un dolce al cioccolato. Così quando mi sono imbattuta sulla ricetta della "migliorissima torta al cicoccolato" (Le meilleur-meilleur gâteau au chocolat) nel sito canadese del famoso Ricardo Larrivée, era più che certo che avrei tentato di prepararlo e subito! 
Certo questa torta ne merita la definizione "migliorissima". Il suo biscotto è tutto cioccolatoso e resta umido e soffice come se fosse sciroppato! E questo paradiso al cioccolato viene completato con una golosa ganache al cioccolato fondente a 50% cacao... 
Non è solo un dolce da dessert ma è pure ideale per una torta di compleanno, decorata più riccamente per l' occasione. Quando l' avevo preparata non c' era qualcosa da festeggiare in famiglia, ma quando i miei uomini l' hanno assagiata, si sono sentiti come se fossero in una festa di compleanno!
Nota : se volete preparare questa torta per bambini e volete omettere il caffè, potete sostituirlo con acqua tiepida. Il risultato è lo stesso goloso (affermazione dopo prova!).

Dosi : per 10 persone
Difficoltà : media
Ingredienti
per il biscotto : 2 tazze (280 gr) farina 00,
                             1 cucchiaino bicarbonato,
                             1 cucchiaino lievito chimico,
                             1/2 cucchiaino sale,
                             3/4 tazza (70 gr) cacao amaro,
                             3/4 tazza (170 gr) caffè ristretto, 
                             2 uova, 
                             2 tazze (400gr) zucchero semolato,
                             1 tazza (250 ml) latticello,
                             2 cucchiaini estratto di vaniglia,
                             1/2 tazza (125gr) olio di semi.
per la ganache : 450 gr cioccolato fondente a 50% cacao,
                               2 tazze (450 ml) panna fresca,
                               2 cucchiai sciroppo di glucosio.
Preparazione :
Se non riuscirete a trovare il latticello, potete preparare il suo analogo con yogurt e latte. Istruzioni dettagliate troverete qui.
Mescolate la farina con il bicarbonato, il lievito ed il sale.
Stemperate il cacao nel caffè intiepidito. 
Montate le uova con lo zucchero.Aggiungete l' estratto di vaniglia, l' olio di semi (io : di girasole), il latticello ed infine il composto caffè/cacao. Aggiungete anche il composto della farina e mescolate fino ad amalgamare il tutto.
Spenellate d' olio una tortiera apribile, di 24 cm di diametro.
Infornate in forno preriscaldato a 180°C, modalità statico, per 45-50 minuti. Fate la prova stecchino prima di sfornare. Sfornate e lasciate raffreddare prima di sformarlo.
Nel frattempo preparate la ganache. Istruzioni dettagliate troverete qui. Per esaltare ulterioremente il sapore della ganache potete aggiungere anche 1 biccehrino di rum nero.
Sformate il biscotto e tagliatelo per il senso orizzontale a 3 dischi. Nella ricetta originale propone di tagliarlo a 4 dischi. Posizionate il primo disco su un vassoio da portata. Coprite con ca. 1,5 cm di ganache e livellate. Disponete il secondo disco, coprite con ganache e terminate con la calotta. Il biscotto è stato cotto abbastanza regolarmene così non bisognava livellarlo prima di coprirlo con la ganache. Io ho fatto una decorazione semplice, ma se volete preparare una torta per una festa, utilizzate un sac-a-poche per creare una decorazione d' effeto.
Si conserva a temperatura ambiente. Però quando l' avevo preparato io faceva caldo e la ganache risultava troppo molle, così sono stata costretta a metterlo nel frigo.                      


18 σχόλια:

  1. Αυτό το "οικογενειακό πρόβλημα" το αντιμετωπίζουμε κι' εμείς στην οικογένεια Μαρίνα μου :-))
    Που να το δουν οι δικοί μου άντρες τούτο το post....

    Εξαιρετική εμφάνιση και γεύση φαντάζομαι.

    Καλημέρα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Πηνελοπη μου!
      Ειναι ωραιο γλυκακι, τι να λεμε τωρα ... αυτα τα υπερβολικα συνηθως δεν τα πιστευω, αλλα εδω του αξιζει ο τιτλος "καλυτεροτερο"!
      Φιλια!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα! Το γλυκό σου φαίνεται καταπληκτικό! Το ιδανικό για το άλλο μου μισό που λατρεύει την σοκολάτα. Θα προσπαθήσω να το δοκιμάσω το Σαβ/κο.΄
    Δεν το είχα ακούσει αυτό με το λάδι και την νόσο των αγελάδων. Πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Γιωτα μου! Πραγματικα ειναι γλυκακι για εραστες της σοκολατας, φτιαξτο και θα με θυμηθεις!
      Αυτο με το λαδι κι εμενα με σοκαρε, ουτε που ξερουμε τι μας ταϊζουν τελικα...
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα Μαρίνα μου!
    Νομίζω ότι η σοκολατομανία έχει αγγίξει τους περισσότερους ανθρώπους!
    Δηλώνω λάτρης της μαύρης θεάς και αν μιλήσουμε για τούρτες....τότε θα θα γονατίζω και θα υποκλιθώ ,χωρίς ίχνος αιδούς ,στο συγκεκριμένο τύπο γλυκίσματος!
    Δεν υπάρχει περίπτωση σε επέτειο γενεθλίων ,η γενικά ,σε οποιοδήποτε εορταστικό γεγονός,να μην ψάξω την αφορμή να τα εορτάζω με μία τούρτα!Με μία σοκολατένια του.ρτα!!!
    Σαν την δικιά σου!Αυτή την εκπληκτική τούρτα που ξεχειλίζει από σοκολάτα!Που στα απανωτά στρώματα της και τις κλιμΚωτές χρωματικές της εναλλαγές,χάνεται η εγκράτεια,χωρίς δεύτερη κουβέντα!
    Το πληρέστερο κέρασμα είναι τελικά μία σοκολατένια τούρτα!
    Πότε είναι η επόμενη επέτειος....??? Κοντά,πολύ κοντά .....υπομονή!
    Φίλάκια πολλά,πολλα!
    ΥΓ.Το μπισκότο κόβεται εύκολα ή θα δοκιμαστεί η υπομονή μου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα Φωτεινη μου!
      Κι εμεις της σοκολατας ειμαστε, αλλα εντελως ομως!
      Τωρα που ειπες για γενεθλια, εχω να δηλωσω οτι ... δεν εχω πει ακομη την τελευταια μου λεξη οσον αφορα τις σοκολατενιες τουρτες! Προχθες ειχε γενεθλια ο τζουνιορ της οικογενειας και σε εναν μηνα επεται ο πρεσβυτερος! Εν αναμονη λοιπον σουπερ τουρτιτσας, απο αυτες τις ζορικες και τις πολυ σοκολατενιες, θελει ομως λιγο χρονο για συναρμολογησω και να γραψω την συνταγη ...
      Το μπισκοτο κοβεται πολυ ευκολα, δεν ψιχουλιαζει, ειναι τελειο για τουρτα!
      Πολλα φιλια!!!!

      Διαγραφή
  4. un tripudio peccaminosissimo! che meraviglia. e grazie per avermi spiegato la ricetta del latticello!!
    amelie

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωχ Παναγίτσα μου, θα λιποθυμήσω και είναι και δύσκολη ώρα!
    Σούπερ σοκολατοαπόλαυση!!!
    Φιλιά Μαρίνα μου, καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Buonissimo questo dolce, ci credo che i tuoi uomini si sono sentiti festeggiati..... la devo provare assolutamente, anche in casa mia piace molto il cioccolato.
    Grazie per l'idea.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πιο σοκολατένιο δεν γίνετε!! Και η παρουσίαση της είναι υπέροχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Λιλια μου! Θα μπορουσε να γινει πιο περιτεχνη η διακοσμηση της και να ειναι πιο εντυπωσιακη, απλα εκεινη την μερα που την εφτιαξα δεν ειχα πολυ χρονο στην διαθεση μου, επιφυλασσομαι ομως!

      Διαγραφή
  8. Υπέροχη, σοκολατένια, ζουμερή και απόλυτα εθιστική φαντάζομαι! Τα υλικά και οι φώτο αρκούν για να ερωτευτώ αυτήν την τούρτα.
    Είμαι σίγουρη ότι θα έχει τη γεύση που υπόσχονται τα ένθερμα σχόλια του προλόγου.
    Όσο για το λάδι canola και εγώ είχα την εντύπωση ότι προέρχεται από κάποιο φυτό. Τελικά αυτό το απερίγραπτο shortening και το canola oil
    είναι απλώς δύο ακόμα "απερίγραπτες" αμερικάνικες ανακαλύψεις!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Μινα μου! Ειναι πολυ ωραια και ως προς την υφη και ως προς την γευση, ο Ricardo πραγματικα την πετυχε...
      Κι εγω σοκαριστηκα οταν ανακαλυψα τι ειναι τελικα το canola oil και σκεφτηκα οτι θα ηταν χρησιμο να πληροφορησω και αλλους. Ειπαμε αγαπαω την χημεια αλλα δεν την θελω να μπαινει στα στομαχια μας!
      Φιλια!

      Διαγραφή
  9. Oταν είναι κάτι τόσο σούπερ-σοκολατένιο φυσικά είναι θέμα για γιορτή.
    Θα συμφωνήσω κι εγώ με τους άντρες σου και με την χαρά που έκαναν όταν το είδαν και όταν το έφαγαν φυσικά.

    Πολύ ωραίο Μαρίνα. Δίκιο έχεις, για τούρτα θα είναι τέλειο.

    Το βλέπω πολύ συχνά το λάδι κανόλα... πραγματικά δεν ήξερα τι ήταν. Φανταζόμουν ένα λάδι τελείως ακίνδυνο.. κάτι σαν σπορέλαιο... κάτι τέτοιο.
    Αυτές τις πληροφορίες δεν τις γνώριζα. Τι τρώνε εκεί στην Αμερική... το κακό είναι ότι θα τα έχουμε καταναλώσει κι εμείς... Και ως εκ θαύματος όλα βαπτίζονται ''υγιεινά'' μετά.. Τέλος πάντων...

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ομολογω οτι σκεφτηκα να το παρουσιασω και για τουρτα, αφου 2 εβδομαδες μετα την πρωτη φορα που το εφτιαξα ειχαμε γενεθλια στην οικογενεια, αλλα ειχα ηδη προγραμματισει αλλη τουρτα, επισης σοκολατενια, δυσκολη ομως αυτη την φορα, και δεν δεν ηθελα να αφησω την προκληση... Σιγουρα ομως θα γινει τουρτα στα γενεθλια της μικρης μου ανηψιας, που λατρευει την σοκολατα και περισυ πηρε τηλεφωνο για να μου πει να της φτιαξω κι αυτης μια τουρτα (ειχα φτιαξει ηδη για την μεγαλη) και να ειναι σοκολατενια!
      Οσο για το κάνολα, πραγματικα σοκαριστηκα οταν το ανακαλυψα, πολυ φοβαμαι οτι υπαρχει μεσα σε βιομηχανοποιημενα προϊοντα, και δεν μπορεις να το ανακαλυψεις, γιατι τα περισσοτερα στα συστατικα τους γραφουν απλα "φυτικο ελαιο" που δεν μπορεις να ξερεις τι ειναι... Εδω και μερικα χρονια ειμαι πλεον πεπεισμενη οτι για ολες τις συγχρονες εκφυλιστικες ασθενειες, που εχουν πραγματικα πληξει τον πληθυσμο την τελευταια κυριως δεκαετια, φταιει η διατροφη μας...
      Φιλια!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.