ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΕΣΠΡΕΣΊΝΟ ΦΡΈΝΤΟ // ESPRESSINO FREDDO


ESPRESSINO FREDDO

Το εσπρεσίνο φρέντο είναι ένα κρεμώδες γλυκάκι, που συνηθίζεται πολύ στα μπάρ της Νότας Ιταλίας (Απουλία, Νάπολι). Και βέβαια όταν μιλάμε για ιταλικό μπάρ δεν εννοούμε κάποιο κακόφημο μέρος, αλλά την κλασσική ιταλική καφετερία, όπου μπορεί κάποιος να καθήσει να πιεί τον καφέ του ή να φάει κάτι πρόχειρο, αλλά και να πιεί στο πόδι έναν εσπρέσσο πρίν πάει το πρωί στην δουλειά του. Ας γυρίσουμε όμως στο γλυκάκι μας. Το εσπρεσίνο φρέντο δεν είναι τίποτε άλλο απο σαντιγύ με καφέ εσπρέσο. Είναι νόστιμο, δορσερό, γίνεται πανεύκολα και μπορείτε να το διατηρήσετε και για κανα-δυό μέρες στο ψυγείο.

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 300 gr κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά,
                2 μικρά φλυτζανάκια γεμάτα καφέ εσπρέσο δυνατό,
                3 κ.σ. ζάχαρη.
για το σερβίρισμα : κόκκους καβουρντισμένου καφέ,
                                    σταγόνες σοκολάτας,
                                    σιρόπι σοκολάτας,
                                    νουτέλλα.
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε τον εσπρέσο και αφήστε τον να κρυώσει καλά. Βάλτε τον για μισή ώρα στην κατάψυξη να είναι παγωμένος. Μπορείτε βέβαια να ετοιμάστε τον καφέ και με στιγμιαίο, χωρίς βράσιμο. Εγώ πάντως προτιμώ τον καφέ καφέ και όχι τα υποκατάστατα.
Και η κρέμα γάλακτος που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι πολύ κρύα, αλλά όχι παγωμένη (εγώ την κρέμα γάλακτος την βάζω συνήθως στο συρτάρι του ψυγείου, όπου η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή, για να την έχω έτοιμη όποτε την χρειαστώ).
Χτυπήστε τον καφέ με την ζάχαρη. Το εσπρεσίνο μπορείτε να το κάνετε όσο γλυκό θέλετε, ανάλογα με το γούστο σας, με την δόση που σας δίνω πάντως δεν γίνεται ιδιαίτερα γλυκό. Προσθέστε και την κρύα κρέμα γάλακτος και χτυπήστε καλά, μέχρι να γίνει σαν σαντιγύ. Μπορείτε να φτιάξετε το εσπρεσίνο περισσότερο ή λιγότερο κρεμώδες, εμένα πάντως μου αρέσει να είναι σφιχτό σαν σαντιγύ και να στέκεται.
Βάλτε το μίγμα μέσα σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής με μύτη αστεράκι, και γεμίστε φαρδύλαιμα ποτήρια. Στολίστε με κόκκους καβουρντισμένου καφέ, σταγόνες σοκολάτας ή ακόμη και νουτέλα (ζεστάνετε την ελάχιστα για να είναι ρευστή) ή σιρόπι σοκολάτας.
Σερβίρετε το εσπρεσίνο φρέντο απαραίτητα κρύο.
Μπορείτε να το διατηρήσετε για μία - δύο ημέρες στο ψυγείο μέσα σε ένα σκεύος με καπάκι (όχι έτοιμο σερβιρισμένο!). Κάποιοι το διατηρούν και στην κατάψυξη αλλά μπορεί να παγώσει πολύ. Μπορείτε πάντως να βάλετε την κρέμα στην κατάψυξη για μία ωρίτσα πρίν την σερβίρετε, ώστε το εσπρεσίνο να είναι πολύ κρύο, σχεδόν παγωμένο.
Ακόμη ένα τίπ : μπορείτε να προσθέσετε στο μίγμα λίγο ρούμι ή λικέρ κρέμα καφέ.


ESPRESSINO FREDDO

L' espressino freddo è un dolcetto al cucchiaio, molto diffuso sopratutto nei bar dell' Italia meridionale (Puglia, Napoli). Non è altro che panna montata con caffè. Così si gode il piacere di un buon caffè e allo stesso momento si soddisfa la voglia di un dolcetto fresco...

Dosi : per 4 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 300 gr di panna fresca (35% grassi),
                            2 tazzine piene di caffè ristretto (o 4 caffè normali),
                            3 cucchiai di zucchero semolato.
per la finitura : chicchi tostati di caffè,
                             gocce di cioccolato,
                             sciroppo di cioccolato,
                             nutella.
Preparazione :
Preparate il caffè e lasciate raffreddare. Ponetelo per mezz' oretta nel freezer per diventare quasi ghiacciato. 
Potete anche utilizzare il caffè liofilizzato, stemperato in poco latte o acqua. Io comunque preferisco il caffè caffè e non il sostituto.
La panna certo deve essere pure molto fredda per poter montarla. Non metterla però nel freezer.
Sbattete il caffè con lo zucchero. Per quanto riguarda la quantità di zucchero utilizzata, potete preparate quanto dolce vi piace. Con le dosi che riporto sopra non risulta troppo dolce. Aggiungete la panna ben fredda e montate. Potete preparare l' espressino più o meno cremoso. A me comunque piace montarlo bene.
Ponete il composto montato in una sacca da pasticciere con boccheta a stella e riempite dei biccheri a bocca larga. Per la finitura potete utilizzare chicchi di caffè tostati, semplici o ricoperti di cioccolato, gocce di cioccolato, nutella (scaldatela un pochino per diventare fluida) o sciroppo al cioccolato fatto a casa.
Servite l' espressino freddo ben freddo!
Potete conservare il composto montato nel frigo, entro un recipiente chiuso a coperchio. Non mettere nel freezer perchè indurisce troppo. Potete comunque metterlo nel freezer per un' oretta prima di servire, per essere ben fresco.
Per insaporire di più potete aggiungere anche qualche cucchiaio di rum o crema di liquore al caffè.


15 σχόλια:

  1. Εντάξει, αυτό το γλυκάκι είναι για μένα!
    Εκτός που ετοιμάζεται πανεύκολα, έχει και άρωμα και γεύση καφέ, τι άλλο θέλω??
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ κι εγω αγαπαω τα γλυκα με καφε -φαινεται νομιζω - παρ' ολο που καφε δεν πινω σχεδον καθολου!

      Διαγραφή
  2. Κερνάς καφέ- γλυκάκι?..κερνάω παρέα^^

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αν κερναω λεει? βεβαια! κρεμα γαλακτος κρυα εχει παντα μεσα στο ψυγειο μου!

      Διαγραφή
  3. Εκπληκτικό.............πάει για δοκιμή άμεσα!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με πέθανες Μαρίνα!!!!!!!!!!!!!!!!! Το λατρεύω!!!!!!!! Κι εγώ φτιάχνω κάπως έτσι τη mousse καφέ. Να έρθω για κέρασμα;;;;; :)
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εύκολο γλυκάκι αλλά πολύ πολύ γευστικό!
    Δροσερό όσο πρέπει, με γεύση καφέ που μου αρέσει πολύ.
    Και η νουτέλα για το σερβίρισμα ότι πρέπει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και οι κοκκοι καφε του παντε πολυ αλλα με την νουτελλα γινεται σουπερ-γιαμ!

      Διαγραφή
  6. καλημερα και χρονια πολλα.πολυχρονη και να ειστε καλα να μας δειχνετε τοσο ωραιες συνταγες .πολλα φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ωωωχχχχ...αμααααννννν....υπεροχο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το τέλειο γλυκό για εμένα!! Ο καφεσ εσπρεσσο είναι ο αγαπημένος μου! Η συνταγή μου φαίνεται εύκολη οπότε σήμερα κιόλας θα το προσπαθήσω και αν καταφέρω να βγάλω τη φανταστική επίγευση του καφέ που πίνω κάθε μέρα από εδώ https://www.everest.gr/kafes/espresso/ , τότε τι άλλο θέλω !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.