ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ // RISOTTO AI CARCIOFI


ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ

Ακόμη μια συνταγή με αγκινάρες, απο τις πολλές που δοκιμάσαμε φέτος και που δυστυχώς δεν θα προλάβω να σας τις παρουσιάσω όλες, καθώς περνάει η εποχή τους και οι φρέσκιες γίνονται δυσεύρετες. Κάποιες συνταγές, όπως αυτό το ριζότο, μπορούν να γίνουν και με κατεψυγμένες αγκινάρες, οπότε μπορούμε να τις απολαύσουμε όλες τις εποχές του χρόνου.

Δόση : για 2 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 1 ποτήρι (250 gr) ρύζι arborio,
                 2 αγκινάρες φρέσκιες,
                 1 εσαλότ ή μικρό λευκό κρεμμύδι,
                 1 κ.σ. κουκουνάρι,
                 2 κ.σ. άνηθο ψιλικομμένο,
                 2 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                 1 1/2 κ.σ. βούτυρο,
                 2 κ.σ. τυρί γκράνα τριμμένο,
                 1/2 φλ. κρασί λευκό ξηρό,
                 περίπου 1 Lt ζωμό λαχανικών,
                 πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο,
                 αλάτι.
Προετοιμασία :
Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκιες αγκινάρες, καθαρίστε τες σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ. Κόψτε τες σε φετούλες (12 κομμάτια η κάθε μια).
Ψιλοκόψτε το εσαλότ ή το κρεμμύδι.
Ζεστάνετε τον ζωμό λαχανικών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και απο κύβο.
Βάλτε το λάδι σε ένα μικρό τηγάνι και βάλτε την στη φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε το εσαλότ (ή το κρεμμύδι) και σωτάρετε μέχρι να γυαλίσει. Προσθέστε τις αγκινάρες και σωτάρετε τες 1-2 λεπτά και έπειτα προσθέστε 2 κ.σ. ζωμό. Αφήστε να σιγοβράσουν μέχρι να πιούν το ζουμί τους και να μαλακώσουν. Κρατήστε τες στην άκρη.
Βάλτε 1 κ.σ. βούτυρο σε μια κατσαρόλα και βάλτε την στη φωτιά. Προσθέστε το ρύζι και το κουκουνάρι και σωτάρετε για 3-4 λεπτά, να καβουρντιστούν ελαφρά. Σβύστε με το κρασί. Αφήστε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέστε μια κουτάλα φαγητού ζεστό ζωμό. Προσθέστε και τις αγκινάρες.
Συνεχίστε το βράσιμο του ριζότο όπως συνήθως. Αναλυτικές οδηγίες για το πως να φτιάξετε το τέλειο ριζότο θα βρείτε εδώ. Προσθέστε φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και αλατίστε, παίρνοντας όμως υπ' όψιν οτι ο ζωμός των λαχανικών μπορεί να είναι ήδη αλατισμένος. Στο τέλος του μαγειρέματος προσθέστε και τον ψιλικομμένο άνηθο.
Οταν είναι πλέον έτοιμο το ρύζι, κατεβάστε την κατσαρόλα απο την φωτιά και προσθέστε το υπόποιπο βούτυρο και το τυρί γκράνα.
Σερβίρετε το ριζότο ζεστό.



RISOTTO AI CARCIOFI

Ancora una ricettina ai carciofi, dalle tanti che abbiamo assagiato in questo periodo. Purtorppo la stagione dei carciofi freschi va a finire e non faccio in tempo a pubblicarle tutte. Alcune ricette però, come questo risotto, possono essere preparate anche con i carciofi surgelati, e venire gustati durante tutto l' arco dell' anno.

Dosi : per 2 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 1 bicchiere (250 gr) di riso arborio,
                              2 carciofi freschi,
                              1 scalogno,
                              1 cucchiaio di pinoli,
                              2 cucchiai di aneto tritato,
                              2 cucchiai di olio extravergine di oliva,
                              1 1/2 cucchiaio di burro,
                              2 cucchiai di grana grattugiato,
                              1/2 tazza di vino bianco secco,
                              ca. 1 Lt di brodo vegetale,
                              pepe macinato,
                              sale.
Preparazione :
Se utilizzate dei carciofi freschi, che è preferibile, prima di tutto puliteli con le istruzioni che troverete qui. Tagliateli a spicchi (12 per ogni carciofo).
Tritate lo scalogno.
Fate scaldare il brodo di verdure. Potete utilizzare anche del brodo preparato con il dado.
Versate l' olio in un tegamino e portate sul fuoco. Appena scaldato, aggiungete lo scalogno e saltate fino a sudare. Aggiungete i carciofi, satate per un paio di minuti e sfumate con 2 cucchiai di brodo. Lasciate cuocere a fuoco dolce, fino ad evaporare il loro liquido ed intenerire. Teneteli da parte.
Ponete 1 cucchiaio di burro in una pentola e portate sul fuoco. Appena scaldato aggiungete il riso e i pinoli e saltate per qualche minuto, fino a cominciare a tostare. Sfumate con il vino e lasciate evaporare l' alcool. Aggiungete un mestolo di brodo caldo e i carciofi.
 Continuate la cottura, come si fa di solito con i risotti (istruzioni dettagliate qui). Pepate a piacere e salate modestamente, tenendo anche conto che il brodo potrebbe essere già salato. Verso la fine cottura aggiungete anche l' aneto tritato.
Quando la cottura è terminata, ritirate la pentola dal fuoco e procedete con la mantecatura, aggiungento il grana grattugiato ed il burro restante.
Servite il risotto ai carciofi caldo.


12 σχόλια:

  1. Πριν μερικά χρόνια έφαγα μακαρόνια με αγγινάρες στην Ιταλία κι έπαθα πλάκα!!!!!!!!!!!!!!!
    Απίστευτη γεύση!!!
    Θα δοκιμάσω το ριζότο σου, φαίνεται τέλειο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Ιταλοι αγαπανε πολυ τις αγκιναρες, εχουν ομως και διαφορες ποικιλιες για να διαλεξουν τις καταλληλες για την καθε συνταγη...

      Διαγραφή
  2. Φοβερό ριζότο που το λατρεύω!!!! Γεια στα χέρια σου Μαρίνα μου!!!!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μιας και μου αρέσει να δοκιμάζω ό,τι συνταγή για ριζότο βρίσκεται μπροστά μου, και μιας και οι αγγινάρες είναι αγαπημένες μου, θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ κι εγω εχω μια λατρεια για το ριζοτο, φαινεται εξ' αλλου!

      Διαγραφή
  4. Κοίτα να δεις που εσύ στο τέλος θα με κάνεις να τρώω αγκινάρες και να λέω και ευχαριστώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδω αρχισαν να τις συνηθιζουν οι αντρες μου, που ουτε ζωγραφιστες δεν ηθελαν να τις δουν...

      Διαγραφή
  5. Τελικά Μαρίνα μου πιστεύω ότι είναι ανεξάντλητες οι προτάσεις με τις συμπαθείς αγκινάρες!Και είναι τόσο νόστιμες!
    Το ριζότο γενικά αποτελεί ναι το με μεγάλη γευστική δύναμη,αρκεί βέβαια να ακολουθήσει;πιστά και με υπομονή τις οδηγίες παρασκευής του!Οι αγκινάρες σίγουρα δίνουν μία εξαιρετική μεστή νότα γεύσης και το πιο πιθανό είναι να τοποθετήσω το πιάτο αυτό στην λίστα με τα αγαπημένα μου!
    Καλή εβδομάδα να έχεις καλή μου φίλη!Σε φιλώ πολυ πολυ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οντως Φωτεινη μου, τις αγκιναρες μπορεις να τις χρησιμοποιησεις με πολλου τροπους, και εχω φτιαξει αρκετες συνταγες μ' αυτες φετος, αλλα δυστυχως δεν θα προλαβω να τις ανβασω ολες, αφου η εποχη τους εφτασε πλεον στο τελος της. Το ριζοτο ειναι τοσο υπεροχο πιατο, επιχειρησα για πρωτη φορα να το φτιαξω επειτα απο ενα ταξιδι στην Ιταλια, αναπολωντας τα νοστιμα ριζοτο που ειχα δοκιμασει εκει... Δεν ειναι καθολου δυσκολο να φιταχτει, απλα πρεπει να προσεξει κανεις μερικα πραγματακια τις πρωτες φορες που θα επιχειρησει να το φτιαξει, μετα ειναι ολα ευκολα!
      Καλη εβδομαδα
      φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  6. Μαρίνα μου, είναι υπέροχο! Σ΄ευχαριστώ που μου το θύμισες κι έχω καιρό να το φτιάξω!
    Βέβαια θα το φάω μόνη μου!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγω υπολογιζα να το φαω μονη μου αυτο το ριζοτο, αλλα το δοκιμασε ο Δ. και παρ' ολο που γενικα δεν τρωει αγκιναρες, του αρεσε πολυ και τελικα μοιραστηκε στα δυο!
      Φιλια!!!!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.