ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΣΑΝ ΤΟΡΤΑ ΠΙΣΤΌΚΙ ! // TORTA SIMIL-PISTOCCHI


ΣΑΝ ΤΟΡΤΑ ΠΙΣΤΌΚΙ !

Λίγο πιο πέρα απο τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Σάντα Μαρία Νοβέλα, στην όμορφη Φλωρεντία, υπάρχει ενα μικρό εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, που είναι ιδιαίτερα διάσημο στους λάτρεις την σοκολάτας ανά τον κόσμο. Η οικογένεια Pistocchi, εδώ και 20 χρόνια, φτιάχνει μόνο με υλικά πρώτης ποιότητας, το περίφημο σοκολατένιο γλυκό που πήρε το όνομα torta Pistocchi. Πρόκειται για ένα must της σοκολάτας, που φτιάχνεται στο χέρι με κουβερτούρα και κακάο πρώτης ποιότητας, μία ιδέα φρέσκιας κρέμας γάλακτος και αρωματίζεται με την πιο μυρωδάτη πραγματική βανίλια, εκλεκτά ζαχαρωμένα φρούτα και χωρίς την προσθήκη ζωϊκού βούτυρου, αυγών και φυσικά συντηρητικών. Μπορείτε να επισκευτήτε διαδυκτιακά το μικρό αυτό ζαχαροπλαστείο εδώ, και φυσικά αν βρεθήτε στην Φλωρεντία, μην παραλείψετε να το επισκευτήτε και να δοκιμάσετε ίσως το πιο συγκλονιστικά σοκολατένιο γλυκό στον κόσμο!
Η σημερινή συνταγή είναι μια προσέγγιση στην τόρτα Πιστόκι. Βέβαια, όπως καταλαβαίνετε, η συνταγή της πραγματικής τόρτα Πιστόκι παραμένει επτασφράγιστο μυστικό. Αλλά ακόμη και αν είχαμε την συνταγή στα χέρια μας, θα ήταν δύσκολο να συγκεντρώσουμε όλα τα εκλεκτά υλικά που απαιτούνται για την παρασκευή της... Η δικιά μας σάν-τόρτα Πιστόκι, μένει πιστή στα βασικά υλικά της αυθεντικής και μπορούμε να πούμε ότι ομοιάζει αρκετά ως πρός την γεύση και την υφή. Στην συνταγή που θα σας παραθέσω την αρωμάτισα με λικέρ πορτοκάλι.

Δόση : για 10 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : πολύ εύκολο
Υλικά : 300 gr κουβερτούρα 72% κακάο,
                 260 ml κρέμα γάλακτος  35% λιπαρά,
                 30 gr κακάο άγλυκο,
                 40 gr βούτυρο αγελάδος,
                 1 κ.γ. μέλι απο άνθη πορτοκαλιάς,
                 1 σφηνάκι (30ml) λικέρ πορτοκάλι.
Προετοιμασία :
Κόψτε την κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια. Αν χρησιμοποιήσετε callets κουβερτούρας αυτό δεν είναι βέβαια απαραίτητο. Λιώστε την μαζί με το βούτυρο στον μικροκυματικό ή σε μπαίν μαρί.
Διαλύστε το κακάο μεσα στην κρέμα γάλακτος, βάλτε το μίγμα σε ένα κατσαρολάκι και ζεστάνετε το στους 80°C, χωρίς να το αφήσετε να βράσει. Ρίξτε τo επάνω στο μίγμα της λιωμένης κουβερτούρας και αναμείξτε. Προσθέστε το μέλι και το λικέρ και αναμείξτε καλά. 
Βάλτε το μίγμα μέσα σε μία φόρμα σιλικόνης (χρησιμοποίησα στρογγυλή με διάμετρο 24 εκ.). Αν δεν έχετε φόρμα σιλικόνης, επενδύστε οπωσδήποτε την φόρμα σας με αντικολλητικό χαρτί. 
Βάλτε την φόρμα αμέσως στο ψυγείο και αφήστε την να σταθεί για 4 ώρες τουλάχιστον.
Ξεφορμάρετε επάνω σε έναν δίσκο σερβιρίσματος. Πασπαλίστε με άγλυκο κακάο.
Διατηρείται στο ψυγείο.
Προειδοποίηση : είναι άκρως εθιστική!


TORTA SIMIL-PISTOCCHI

A due passi dalla stazione di Santa Maria Novella, a Firenze, c'è un laboratorio di cioccolato che la sua fama ha varcato i confini non solo dell' Italia ma anche dell' Europa. La famiglia Pistocchi, ormai da 20 anni, prepara una torta di cioccolato singolare, utilizzando solo ingredienti di primissima qualità. La torta Pistocchi viene fatta a mano, con cioccolato, cacao e panna fresca e viene insaporita e aromatizzata con bacche di vaniglia, nocciole, arance di Sicilia candite o altri frutti, senza l' aggiunta di burro di derivazione animale, uova e certo conservanti. Il sito della pasticceria Pistocchi qui.
Cero che la ricetta che vi propongo non è l' autentica di torta Pistocchi, che resta sempre segretissima. Ma anche se avessimo la ricetta originale, sarebbe molto difficile trovare tutti gli ingredienti speciali che occorrono per la sua preparazione. Questa ricetta, resta perdippiù fedele agli ingredienti di base di quella autentica e rassomiglia tanto per il sapore ma anche per la consistenza. L' ho aromatizzata con liquore all' arancia fatto a casa.

Dosi : per 10 persone
Difficoltà : molto facile
Ingredienti : 300 gr di cioccolato fondente al 72% cacao,
                               260 ml di panna fresca a 35% grassi,
                               30 gr di cacao amaro,
                               40 gr di burro,
                               1 cucchiaino di miele di fiori d' arancia,
                               1 biccherino (30ml) liquore all' arancia.
Preparazione :
Trittate il cioccolato fondente. Se utilizzate i callets certo no sarà necessario. Fate fondere a bagnomaria o al microonde, aggiungendo anche il burro. 
Stemperate il cacao nella panna e protate sul fuoco. Riscaldate fino ai 80°C, senza lasciare bollire. Versatelo sul cioccolato fuso e mescolate. Aggiungete il miele ed il liquore e mescolate bene.
Versate il composto in uno stampo a silicone (ho utilizzato uno rotondo di 24 cm di diametro). Se non disponete uno stampo a silicone, non ommetere di foderare il vostro stampo con carta andiaderente. 
Ponete lo stampo nel frigo e lasciate riposare per almeno 4 ore.
Sformate su un vassoio da portata. Spolverate di cacao amaro.
Si conserva ne frigo.
Avviso : crea pericolosa dipendenza!



21 σχόλια:

  1. Εντυπωσιάστηκα τρελά!
    Πρώτον με την ευκολία παρασκευής!
    Ούτε ψήσιμο, ούτε αλεύρι, απλά τα βάζουμε όλα στο ψυγείο και σοκολατοαπολαμβάνουμε!!!
    Δεύτερον με την σίγουρη νοστιμιά της torta.
    Ναι, αυτό το γλυκό πρέπει να το φτιάξω οπωσδήποτε!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελενα μου αυτο το γλυκο ειναι θεϊκα απλο και θεϊκα σοκολατενιο! Μπορει να μην ειναι ευκολο να πεταχτουμε μεχρι την Φλωρεντια για να γευτουμε το αυθεντικο, αλλα μπορουμε να φτιαξουμε κατι αναλογο στο σπιτι...
      Φιλακια πολλα!

      Διαγραφή
  2. Εψαχνα να βρω τι βάση έχει απο κάτω, αλλά μετά κατάλαβα ότι είναι φουλ στη σοκολάτα και μόνο (δεν παραπονιόμαστε εννοείται). Πολύ εύκολη και σίγουρα θα αρέσει σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι ειναι Τανια μου, μονο σοκολατα και τιποτε αλλο!
      Φιλια!

      Διαγραφή
  3. veramente molto golosa e da sperimentare prestissimo!
    amelie

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μου αρέσει η σοκολάτα με το πορτοκάλι και το ότι είναι τόσο λεπτούλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχει δυνατη γευση και ειναι απο αυτα τα γλυκα που τα κοβεις σε μικρες μεριδες...

      Διαγραφή
  5. Εντυπωσιακή τούρτα!Από κάθε άποψη!Τα υλικά της με κάνουν να την φαντάζομαι αέρινη,η όψη της με οδηγεί στη σκέψη ότι είναι συμπαγής όγκος σοκολατένιας νοστιμιάς!Τι είναι τελικά Μαρίνα μου?
    Το μόνο πρόβλημα που έχω με τέτοιου είδους γλυκές παρασκευές είναι η ανυπαρξία αυτοσυγκράτησης.....
    Φιλάκια πλανεύτρα φίλη μου!Να είσαι πάντα ευφάνταστη και τόσο σωστά επιλεκτική στις σοκολατοδημιουργίες σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι συμπαγης Φωτεινη μου, αφου ουσιαστικα ειναι μια πλουσια γκανας.
      Εγω προειδοποιησα, προκαλει σοβαρο εθισμο... κοβεις μεν μικρο κομματακι, γιατι εχει εντονη και πλουσια γευση, αλλα μετα απο λιγο θες κι αλλο, κι αλλο και δεν εχει τελος μεχρι να εξαφανιστει και το τελευταιο ψιχουλο...
      Φιλακια πολλα καλη μου φιλη, καλη Πρωτομαγια!

      Διαγραφή
  6. Απλή και εντυπωσιακά σοκολατένια τούρτα! Φοβερά όμορφη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φαίνεται εξαιρετική!
    Και πολύ φοβάμαι και εγώ ότι είναι πράγματι εθιστικότατη!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ci credo che crea dipendenza dev'esser buonissima, la devo provate io adoro il cioccolato. il tuo blog è sempre molto interessante.
    Un caro saluto.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ααααα τι είδαν τα ματάκια μου. Φαίνεται καταπληκτική!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Γιωτα μου! Ειναι ακρως σοκολατενια, σαν να τρως μπαρα σοκολατας, αλλα εχει και πολυ ωραια υφη...

      Διαγραφή
  10. Ho messo questa torta nella mia wish list, è troppo goduriosa, troppo...
    Sorrisi per te :-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.