ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΣΟΥΠΙΕΣ ΜΕ ΦΙΝΟΚΙΟ ΚΑΙ ΠΡΑΣΟ // SEPPIE AL FINOCCHIO E PORRO


ΣΟΥΠΙΕΣ ΜΕ ΦΙΝΟΚΙΟ ΚΑΙ ΠΡΑΣΟ

Οι σουπιές αγαπάνε την πρασινάδα και έτσι ταιράζουν πολύ ωραία με το σπανάκι (κλασική συνταγή), αλλά και με το φινόκιο, το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα πράσα! Δοκιμάστε την πρόταση μου και ανακαλύψτε ενα νέο γευστικότατο πιάτο, ιδανικό για την περίοδο της νηστείας που διανύουμε!

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 2 μεγάλες σουπιές (περίπου 1 Kg καθαρισμένες),
                 1 ρίζα φινόκιο,
                 1 πράσο μεγαλούτσικο,
                 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια,
                 1 μεγάλο κίτρινο κρεμμύδι,
                 1/2 ματσάκι άνηθο,
                 5 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο,
                 φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
                 αλάτι.
Προετοιμασία :
Καθαρίστε τις σουπιές και κόψτε τες σε μεγάλα κομμάτια.
Καθαρίστε το φινόκιο : κόψτε το σκληρό μέρος απο την πλευρά της ρίζας, αφαιρέστε και τα κοτσανάκια απο το επάνω μέρος και κόψτε το σε φετούλες. 
Καθαρίστε τα κρεμμυδάκια και το πράσο και κόψτε τα σε ροδέλες. 
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και τον άνηθο.
Βάλτε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και βάλτε την στη φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε το κρεμμύδι και σωτάρετε το σε μέτρια φωτιά μέχρι να γυαλίσει. Προσθέστε τα κομμάτια απο τις σουπιές και σωτάρετε ελαφρά. Προσθέστε τα κρεμμυδάκια, το πράσο και το φινόκιο και γιαχνίστε τα όλα μαζί μέχρι να μαραθούν. Προσθέστε ενα ποτήρι ζεστό νερό, αλατίστε πιπερώστε, σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές (περίπου 40 λεπτά). Αν χρειαστεί κατά την διάρκεια του μαγειρέματος προσθέστε ζεστό νερό. Εγώ χρησιμοποίησα την χύτρα ταχύτητας στην μέτρια πίεση και για 18 λεπτά. 
Λίγο πρίν το τέλος του μαγειρέματος προσθέστε και τον άνηθο.
Αφήστε το φαϊ να σταθεί για μισή ωρίτσα πρίν το σερβίρετε. 
Μπορείτε να το συνοδέψετε με ενα απλό πιλάφι ρυζιού.


SEPPIE AL FINOCCHIO E PORRO

Le seppie amano le verdure e cosi si stanno molto bene con gli spinaci (ricetta classica nella cucina greca) ma anche con il finocchio, i cipolloti e i porri! Una ricetta piuttosto insolita, rispetto a quello che incontriamo nella cucina greca. Ideale per il periodo della Quaresima, che per tutti i 40 giorni si mangia di magro, niente carne, niente latticini, niente pesci, ma via libera a molluschi e crostacei....

Dosi : per 4 persone
Difficoltà : media
Ingredienti : 2 seppie piuttosto grosse (ca. 1 Kg pulite),
                              1 finocchio,
                              1 porro piuttosto grosso,
                              3-4 cipollotti,
                              1 cipolla gialla grossa,
                              1/2 mazzetto di aneto,
                              5 cucchiai d’ olio extravergine di oliva,
                              pepe macinato,
                              sale.
Preparazione :
Pulite le seppie, eliminate l' osso e la pelle e tagliatele a pezzi piuttosto grossi.
Mondate il finocchio : eliminate la parte fibrosa della radice e i gambi e tagliatelo a fettine. 
Mondate le cipolle ed il poro e tagliateli a rondelle. 
Tritate la cipolla e l' aneto.
In una casseruola versate l' olio e portate sul fuoco. Appena scaldato, aggiungete la cipolla e lasciate soffrigere fino a "sudare". Aggiungete i pezzi delle seppie e saltate. Aggiungete i cipollotti, il porro, ed il finocchio e lasciate soffrigere fino ad appassire. Aggiungete un bicchiere di acqua calda, salate e pepate a piacere e coprite la pentola col suo coperchio. Lasciate cuocere a fuoco moderato fino che le seppie inteneriscono (ca. 40 minuti). Io ho utilizzato la pentola a pressione : 18 minuti a pressione media. 
Poco prima di fine cottura aggiungete anche l' aneto.
Ritirate dal fuoco e lasciate riposare per mezz' oretta prima di servire.
E un' ottimo secondo! Potete accompagnarlo con un semplice riso pilaf.


6 σχόλια:

  1. Τώρα που ανακάλυψα για πρώτη φορά τις σουπιές φέτος μ'ενδιαφέρει να τις δοκιμάσω και μ'αλλες συνταγές! Θα μεταφέρω τη συνταγή σου στον ειδικό σεφ! ;) Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Ελεαννα!
      Μας αρεσουν οι σουπιες και αυτην την εποχη που ειναι σε αφθονια λογω της νηστειας τι τιμαμε ιδιαιτερα!

      Διαγραφή
  2. Νομίζω αυτόν τον συνδυασμό πρέπει να τον δοκιμάσω οπωσδήποτε!
    Σύντομα θα βάλουμε και την συνταγή της Ειρήνης μας, για σουπιές με μαραθόριζα, ούζο και χορταρικά διάφορα, νομίζω και οι δυο συνταγές είναι ένας ξεχωριστός τρόπος μαγειρέματος για τις σουπιές από αυτούς που έχουμε συνηθίσει και μου αρέσει πολύ!
    Φιλιά Μαρίνα μου, καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μμμμ και μεμαραθοριζα και χορταρικα θα γινονται νοστιμες, ειπαμε η ρασιναδα τους ταιριαζει!
      Περιμενη να δω την συνταγη της Ειρηνης!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  3. Ωραιότατο πιάτο! Με τη σαλτσούλα του την ωραία , τα λαχανικά του και το πιπεράκι του! Υγιεινό και λαχταριστό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λιλια μου χαιρομαι που σου αρεσε! Ετσι για να αλλαξουμε λιγο τις γευσεις που συνηθισαμε!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.