ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΑΛΑ ΚΡΕΜ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΣΤΑΝΑ // LONZA DI MAIALE ALLA PANNA, CON FUNGHI E CASTAGNE


ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΑΛΑ ΚΡΕΜ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΣΤΑΝΑ

Γευστικότατο γιορτινό πιάτο, με πολύ ωραία εμφανιση. Εχει και το πλεονέκτημα οτι παρασκευάζεται εύκολα και γρήγορα. Τα πορτσίνι κάνουν την διαφορά στην γεύση!
Το συνόδεψα με ενα απλό πιλαφάκι ρυζιού, νοστιμισμένο με κρόκο Κοζάνης.

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά :  1 ψαρονέφρι κομμένο σε φετούλες 0,5 εκ.,
                  200 gr μανιτάρια σαμπινιόν,
                  10 gr αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι,
                  1/2 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί,
                  200 gr κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα,
                  1 σκαλόνιο (ή μικρό λευκό κρεμμύδι),
                  1 κ.σ. βούτυρο,
                  2 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                  200 gr κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά,
                  1/2 κ.γ. garam masala,
                  πιπέρι φρεσκοτριμμένο,
                  αλάτι.
Προετοιμασία :
Για να έχει όμορφη εμφάνιση το πιάτο, σας συμβουλεύω να διαλέξετε τόσο τα μανιτάρια σαμπινιόν, όσο και τα κάστανα να είναι μικρού μεγέθους, ώστε να τα χρησιμοποιήσετε ολόκληρα.
Βάλτε τα αποξηραμένα πορτσίνι να μουλιάσουν σε μισό φλυτζάνι χλιαρό νερό. Αφήστε τα να σταθούν για τουλάχιστον μισή ώρα ώστε να μαλακώσουν καλά.
Καθαρίστε τα μανιτάρια σαμπινιόν με μια βρεγμένη πετσέτα. Αν θέλετε απαραιτήτως να τα πλύνετε, περάστε τα γρήγορα απο το νερό και σκουπίστε τα με απορροφητικό χαρτί. Οπως είπα παραπάνω, χρησιμοποίησα μικρά μανιταράκια και έτσι δεν χρειάστηκε να τα κόψω. Αν είναι πολύ μεγάλα, κόψτε τα σε μικρότερα κομμάτια.
Ψιλοκόψτε το εσαλότ ή το κρεμμύδι.
Σε μια σωτέζα βάλτε το βούτυρο και το ελαιόλαδο και βάλτε τα στην φωτιά. Μόλις ζεσταθουν, προσθέστε το κρεμμύδι και σωτάρετε μέχρι να γυαλίσει. Παραμερίστε το στις άκρες του τηγανιού και προσθέστε τις φέτες απο το ψαρονέφρι. Σωτάρετε τις φετούλες απο το ψαρονέφρι και απο τις δυο πλευρές, μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Σβύστε με το κρασί. Περιμένετε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέστε τα σαμπινιόν και τα πορτσίνι, αφού τα στραγγίσετε απο το ζουμάκι τους. Σωτάρετε 3-4 λεπτά μέχρι να μαραθούν και προσθέστε τα κάστανα, το garam masala, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, το ανάλογο αλάτι και τέλος το ζουμάκι απο τα πορτσίνι. Σκεπάστε την σωτέζα με το καπάκι της και αφήστε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά. Αν χρειαστεί να συμπληρώσετε υγρά, προσθέστε ζεστό νερό.
Οταν το ψαρονέφρι γίνει τρυφερό, προσθέστε την κρέμα γάλακτος και σβύστε την φωτιά.
Αφήστε το να σταθεί 15 λεπτά για να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.
Σερβίρετε το ζεστό με γαρνιτούρα της αρεσκείας σας.


LONZA DI MAIALE ALLA PANNA, CON FUNGHI E CASTAGNE

Un piatto veramente delizioso, adatissimo per un pranzo festivo! Di facile e veloce preparazione. Certo i porcini, purtroppo essiccati siccome in Grecia è difficcillissimo trovarli freschi, insaporiscono tanto il piatto. L' ho servito come piatto unico, accompagnato da un semplice riso pilaf, insaporito di zafferano.

Dosi : per 4 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 1 lonza di maiale, tagliata a fettine spesse 0,5 cm,
                             200 gr di champignons,
                             10 gr di porcini essiccati,
                             1/2 bicchere di vino bianco secco,
                             200 gr di castagne lessate e sbucciate,
                             1 scalogno,
                             1 cucchiaio di burro,
                             2 cucchiai di olio extravergine di oliva,      
                             200 gr di panna light,
                             1/2 cucchiaino di garam masala,
                             pepe macinato,
                             sale.   
Preparazione :
Per motivi estetici, consiglio di scegliere tanto degli champignons che delle castagne di piccola taglia e utilizarli ambedue interi.
Fate rinvenire i porcini essiccati in mezza tazza di acqua tiepida. Lasciateli in ammolo per almeno mezz' oretta.
Pulite i champignons con un panno umido.
Tritate lo scalogno (o cipolla) finemente.
Ponete il burro e l' olio in una padella capiente e portate sul fuoco. Appena scaldato, aggiungete lo scalogno e scaldate fino a lucidare. Scostate lo scalogno verso i bordi e aggiungete le fette della lonza. Fate rosolare appena da ambedue i lati. Sfumate con il vino. Lasciate evaporare l' alcool e aggiungete i champignons e i porcini scolati. Saltate per 3-4 minuti e aggiungete le castagne, il garam masala, pepe macinato al mulino, sale ed infine il sughetto di amollo dei porcini. Coprite la padella con un coperchio e lasciate cuocere a fuoco basso per 20 minuti ca, fino che la carne diventi tenera. Se necessario, durante la cottura, aggiungete un po' di acqua calda. 
Quando la carne sarà pronta, aggiungete la panna e spegnete il fuoco. Lasciate riposare per un quarto d' ora, per insaporisrsi. 
Servitelo caldo. Potete accompagnarlo di un contorno a vostro piacimento.


- με αυτήν την συνταγή συμμετέχω στο Christmas Menu Recipe Challenge του Very Good Recipes, κατηγορία Entree  
- con questa ricetta partecipo a Christmas Menu Recipe Challenge, di Very Good Recipes, categoria Entree

http://verygoodrecipes.com/christmas-menu-challenge

* Η συνταγή κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία της!
* La ricetta ha conquistato il primo posto della sua categoria!
     (http://verygoodrecipes.com/christmas-menu-challenge)
 

... και το έπαθλο!

6 σχόλια:

  1. Γειά σου Μαρίνα.
    Δική σου η έμπνευση και δικά σου όλα τα μπράβο γι΄αυτό το πιάτο!
    Συγχαρητήρια λοιπόν. Ενα πολύ πλούσιο και χορταστικό φαγητό έφτιαξες με όλες τις γεύσεις που αγαπώ!
    Εξαιρετικό!!!!

    Όμορφα άρχισες τη χρονιά λοιπόν!!
    Φιλιά!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Χρυσαυγη μου!
      Μου αρεσε πολυ αυτο το πιατο, αρεσε ομως και στους αντρες μου, που οταν ακουν για καστανα και παρομοια υλικα που τα εχουν συνδεσει πιο πολυ με τα γλυκα, στραβομουτσουνιαζουν...
      Φιλια Πολλα!

      Διαγραφή
  2. Ένα φαγητό που καλύπτει πλήρως τις διατροφικές μου ανησυχίες!!Υλικά που λατρεύω,όπως τα κάστανα και τα μανιτάρια,κρέας που αποδέχομαι και μπαχαρικά που δίνουν την απαραίτητη ένταση στο τελικό γευστικό αποτέλεσμα.Τέρπει οπτικά και γευστικά,χωρίς να υπερβάλλει!Υπέροχη πρόταση!
    Μαρίνα μου ελπίζω να συνήρθες από το γιορτινό ξεφάντωμα και κυρίως να σου δόθηκε η ευκαιρία να ξεκουραστείς στις αργίες....αν και πιστεύω ότι οι γιορτές είναι εξοντωτικές για τη νοικοκυρά!!!!Και του χρόνου λοιπόν με υγεία και με αστείρευτη δύναμη!!!
    Καλή Κυριακή!Φιλιά πολλά,πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, ενταξει, δεν μιλαμε και για ξεφαντωμα τωρα ... ασε που η Πρωτοχρονια δεν μετραει, γιατι ηταν μονο μια μερα, μεχρι αν στρωσουμε και να ξεστρωσουμε το τραπεζι, παει περασε! Μπορω να πω ομως οτι ξεκουραστηκα. Συγκρατηθηκα για να φτιαξω τα απαραιτητα, και αφου γιορτασαμε παρα πολυ οικογενειακα, ο φορτος απο τις προετοιμασιες δεν ηταν μεγαλος... μεχρι που μπορω να πω οτι ξεκουραστηκα κιολας!!!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  3. Grazie per questa interessante proposta. Non vedo l'ora di cimentarmi.
    a presto e buon anno
    amelie

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.