ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟΣ ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ // HALVA AL CIOCCOLATO MANDORLE E SCORZA D' ARANCIA CANDITA


ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟΣ ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Τελικά κάθε φορά που πάω να φτιάξω χαλβά δοκιμάζω μια νέα παραλλαγή και κάποιες απο αυτές μας αρέσουν ιδιαίτερα! Αυτός ο σοκολατένιος χαλβάς με τα αμύγδαλα, τα κομματάκια φλούδας πορτοκαλιού και μια ιδέα καφέ, αγαπήθηκε με ... την πρώτη μπουκιά και έχει επαναληφθεί αρκετές φορές μέχρι τώρα. Μπορείτε να τον κάνετε και νηστίσιμο (αφού διανύουμε και εποχή νηστείας), αντικαθιστώντας το γάλα με νερό.

Δόση : για 8-10 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : ¾ φλ. σησαμέλαιο  (125ml),
                1 ½ φλ. καστανή ζάχαρη demerara (400gr),
                1/2 φλ. αμυγδαλόψυχα ασπρισμένη (70gr),
                2 φλ. σιμιγδάλι χοντρό (300gr),
                1 ½ φλ. γάλα (330ml) ζεστό,
                2 ½  φλ. νερό (550ml) ζεστό,
                100gr ψιλοκομμένη κουβερτούρα 50% κακάο,
                1 κ.σ. στιγμιαίο καφέ,
                50gr ψιλοκομμένη ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού.
για το σερβίρισμα : κανέλα.
Προετοιμασία :
Βάλτε το σησαμέλαιο σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο και βάλτε την στη φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε το σιμιγδάλι και την αμυγδαλόψυχα και καβουρντίστε τα μέχρι να πάρουν ωραίο καστανόξανθο χρώμα. Προσθέστε την ζάχαρη και την ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού και αναμείξτε καλά. Κατεβάστε την κατσαρόλα απο την φωτιά και προσθέστε προσεκτικά το γάλα και το νερό (μπορεί να πιτσιλίσουν), τα οποία καλό θα είναι να είναι ήδη ζεστά. Προσθέστε την κουβερτούρα και τον στιγμιαίο καφέ και αναμείξτε. Βάλτε την κατσαρόλα πάλι επάνω στην φωτιά και αναμιγνύετε συνεχώς, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να αρχίσει να ξεκολλάει απο τα τοιχώματα της κατσαρόλας. 
Αδειάστε την κατσαρόλα μέσα σε μια φόρμα, σκεπάστε με μια καθαρή πετσέτα (προσοχή να μην μυρίζει μαλακτικό!) ή με διπλό χαρτί κουζίνας, και αφήστε το μέχρι να κρυώσει. 
Ξεφορμάρετε τον χαλβά σε ενα πιάτο. Μπορείτε να τον πασπαλίσετε με κανέλα.


HALVA AL CIOCCOLATO, MANDORLE E SCORZA D' ARANCIA CANDITA

La halva è un dolce che ci piace tanto in famiglia! E la soluzione facile e veloce quando c'è voglia di dolce, e perdippiù è versatile, siccome si può prepararlo in mille modi diversi! Questa versione al cioccolato è stato un colpo di fulmine dal primo boccone, e la sua preparazione è stata ripetuta parecchie volte finora. Potete omettere il latte, aumentando rispettivamente la quantità d' acqua.

Dosi : per 8-10 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : ¾ di tazza (125ml) olio di semi (io di sesamo),
                            1 ½ tazza zucchero di canna demerara  (400gr),
                            1/2 tazza mandorle sbucciate (70gr),
                            2 tazze di semolino grosso (300gr),
                            1 ½ tazza (330ml) di latte fresco intero caldo,
                            2 ½  tazze (550ml) acqua calda,
                            100gr di cioccolato fondente al 50% cacao tritato,
                            1 cucchiaio di caffè liofilizzato,
                           50gr di scorza d'arancia candita a pezzettini.
per la finitura : cannella in polvere.
Preparazione : 
Versate l' olio in una pentola a fondo spesso e portate sul fuoco. Appena scaldato aggiungete le mandorle e il semolino e fate tostare a fuoco moderato, fino a prendere un bel colore dorato. Aggiungete lo zuccero e i canditi, mescolate per un paio di minuti e ritirate la pentola dal fuoco. Aggiungete il latte e l' acqua, preferibilmente caldi, con cautela, perchè c'è pericolo di schizzare. Mescolate, aggiungete anche il cioccolato tritato ed il caffè liofilizzzato, mescolate ancora e riportate la pentola sul fuoco. Lasciate cuocere a fuoco moderato, senza smettere di mescolare (per non attaccare al fondo) fino che la halva diventi abbastanza consistente e comincia a staccarsi dalle pareti della pentola (al modo che si prepara la polenta).
Versate la halva in un stampo (di qualsiasi forma, io ho utilizzato un stampo da budino), livellate e coprite con un panno (attenzione non deve avere odore di detersivo!) o con doppio foglio di carta assorbente. Lasciate riposare fino a raffreddare completamente.
Sformate la halva in un piatto di portata. Se vi piace, cospargete con cannella macinata.
Si conserva anche fuori frigo per parecchi giorni.


16 σχόλια:

  1. Ωραίος χαλβάς, Μαρίνα!!! μιας και έχω αδυναμία στους χαλβάδες, τους φαγώσιμους, πάντα ;), θα το δοκιμάσω και αυτόν!!! Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Λια μου! Κι εμας μας αρεσει πολυ ο χαλβας, δεν χανω ευκαιρια για να φτιαχνω...

      Διαγραφή
  2. Μαρίνα μου δείχνει τέλειος! Και λατρεύω τον χαλβά... Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σοκολατένιο δεν έχουμε δοκιμάσει ακόμα, μάλλον ήρθε η ώρα του με αυτή τη συνταγούλα! Καλημέρα Μαρίνα μου! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Εφη μου! Ειναι πολυ ωραιος και ο σοκολατενιος, οι αντρες μου τον εκτιμησαν ιδιαιτερα, γιατι τους αρεσει πολυ η σοκολατα!

      Διαγραφή
  4. Λοιπόν πώς μια γλυκιά παραδοσιακή λιχουδιά,συνήθως νηστίσιμη, αλλάζει πρόσωπο και μεταμορφώνεται σε ζαχαροπλαστικό αριστούργημα !!!!
    Πολύ αγαπούμε τον χαλβά και τον κάνω αρκετά συχνά στο σπίτι.Σοκολατένιο, για ανεξήγητους ακόμα λόγους, δεν έτυχε να κάνω.Μία υπέροχη ιδέα να τροποποιηθεί αυτό το γλυκό και να αποκτήσει ακόμα περισσότερο φανατικούς υποστηρικτές!!Λάτρεψα και την υπόνοια καφέ μέσα!Η μόνη αλλάγή που θα κάνω είναι στον ξηρό καρπό,αφού προτιμούμε όλοι το καρύδι,αν και η εμφάνιση του αμυγδάλου στο κόψιμο του είναι πολύ εντυπωσιακή!
    Φιλάκια πολλά,πολλά Μαρίνα μου!!!!!!
    ΥΓ.γέλασα με το σχόλιο του μαλακτικού......!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινη μου μην γελας καθολου με το σχολιο για το μαλακτικο! Ετυχε να φτιαξω πιλαφι και να το σκεπασω με ενα ποτηροπανο και μετα το ρυζι μυριζε ... ανθισμενα λιβαδια ή η πρωτη μερα της ανοιξης!!!! Απο τοτε βεβαια δεν ξαναχρησιμοποιησα πετσετα αλλα βαζω διπλο φυλλο απο ενα ανθεκτικο χαρτι κουζινας...
      Η συγκεκριμενη συνταγη για τον σοκολατενιο χαλβα, οριστικοποιηθηκε μετα απο αρκετες παραλλαγες της. Ετσι και το γαλα εχει την σημασια του αλλα και ο καφες. Καλη ιδεα και το καρυδι, θα το δοκιμασω κι εγω!
      Φιλακια και την καλημερα μου!

      Διαγραφή
  5. Μιλάμε πως με "ξεσήκωσες" τώρα Μαρίνα μου!!! Και όχι τίποτε, μόλις αποφάσισα να κάτσω και να ξεκουραστώ ολίγον!!!
    Τέλειος φαίνεται και διαβάζεται επίσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Πηνελοπη μου!
      Στο πι και φι θα τον φτιαξεις, θα ξεκουραστεις μετα!!

      Διαγραφή
  6. Σοκολατένιος χαλβάς, με ένα τάτς καφέ...... δεν έχω λόγια!
    Υπέροχος πρέπει να έγινε!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κουβερτούρα, καφές, πορτοκάλι και κανέλα!
    Νομίζω πως δεν μπορεί να γίνει πιο τέλειος!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.