ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

RATATOUILLE ... ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΤΟΥΡΛΟΥ! // RATATOUILLE


RATATOUILLE ... ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΤΟΥΡΛΟΥ!

Το ratatouille (ράτατουι) ειναι ενα πιάτο της νόστιμης χωριάτικης γαλλικής κουζίνας, με καταγωγή απο την περιοχή της Νίκαιας, γι' αυτό και μπορεί να το συναντήσετε και ως ratatouille niçoise. Το όνομα του προέρχεται απο την λέξη ratatolha, που στην διάλεκτο της Προβηγκίας σημαίνει ανακατεύω. 
Η παραδοσιακή συνταγή του ράτατουι αποτελείται απο διάφορα καλοκαιρινά λαχανικά, μαγειρεμένα με σάλτσα ντομάτας. Αρχικά δεν περιείχε μελιτζάνες παρά μόνον ντομάτες, κολοκυθάκια, πιπεριές, κρεμμύδια και σκόρδο, ενω απο μυρωδικά μίγμα herbes de Provence ή βασιλικό.
Βέβαια, παρόμοιες συνταγές υπάρχουν σε πολλές μεσογειακές κουζίνες : peperonata και caponata στην Ιταλία, pisto στην Ισπανια, lescò στην Ουγγαρία αλλα και το δικό μας τουρλού ή μπριάμ απο το αντίστοιχο τούρκικο πιάτο türlü.
Πηγή : Wikipedia
Σερβίρεται ζεστό ή κρύο, ως κύριο φαγητό, συνοδευόμενο απο φρέσκο σπιτικό ψωμάκι, ρύζι ή μακαρόνια, αλλά και ως συνοδευτικό.
Υπάρχει μια χρόνια διαμάχη μεταξύ των σεφ, ως προς τον τρόπο μαγειρέματος του τέλειου ράτατουι. Εμείς θα ακολουθήσουμε την υπόδειξη της Julia Child, που προτείνει να σωταριστούν ξεχωριστά τα κολοκυθάκια και οι μελιτζάνες και να προστεθούν στην ήδη έτοιμη σάλτσα με τις ντομάτες, τα κρεμμύδια και τις πιπεριές. Αυτή η ταπεινή σαλτσούλα έχει πραγματικά μια μοναδική νοστιμιά!
Το μαγείρεμα του ράτατουι μπορεί να ολοκληρωθεί και στον φούρνο. Δεν πρέπει να μπερδεύεται το ράτατουι με το τιάν ντε λεγκύμ, με το οποίο έχουν αρκετές διαφορές ως πιάτα, αλλά συχνά το πρώτο παρουσιάζεται με την διάταξη του δεύτερου, που είναι σίγουρα πιό εντυπωσιακή!

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 2 μελιτζάνες μακριές,
            2 κολοκυθάκια,
            2 κόκκινες πιπεριές,
            1 πράσινη πιπεριά,
            2 κρεμμύδια,
            3 σκελίδες σκόρδο,
            5 ντομάτες ώριμες αλλά σφιχτές,
            1 φλ. καφέ παρθένο ελαιόλαδο,
            2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι,
            1 κ.γ. herbes de Provence,
            μερικά φύλλα βασιλικού,
            φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
            αλάτι.
Προετοιμασία :
Οσον αφορά τις ποσότητες των λαχανικών, αναφερόμαστε πάντα σε λαχανικά μεσαίου μεγέθους.
Αφαιρέστε τα κοτσάνια απο τις μελιτζάνες και κόψτε τες σε κύβους. Βάλτε τες μέσα σε ενα σουρωτήρι, αλατίστε τες και αφήστε τες μια ωρίτσα να αποβάλλουν τα υγρά τους και να ξεπικρήσουν.
Καθαρίστε τα κολοκυθάκια, και κόψτε τα σε κύβους. Βάλτε τα σε ενα σουρωτήρι, πασπαλίστε με αρκετό αλάτι και αφήστε τα να αποβάλλουν το νερό τους.
Καθαρίστε τις πιπεριές και κόψτε τες σε κύβους.
Κόψτε το κρεμμύδι σε λεπτές φετούλες. Ψιλοκόψτε το σκόδρο.
Ξεφλουδίστε τις ντομάτες βουτώντας τες πρώτα σε βραστό και έπειτα σε κρύο νερό. Αφαιρέστε τα κοτσάνια και τους σπόρους και κόψτε τες σε μικρά κομματάκια. 
Κρατήστε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και το υπόλοιπο βάλτε το σε μια κατσαρόλα. Βάλτε την στη φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και μόλις μαραθούν ρίξτε και τις πιπεριές. Σωτάρετε για 2-3 λεπτά και προσθέστε τις ντομάτες. Προσθέστε λίγο αλατάκι, φρεκοτριμμένο πιπέρι, το θυμάρι, τα herbes de Provence και λίγο ζεστό νεράκι. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά για μισή ωρίτσα. 
Στο εν τω μεταξύ, βάλτε το υπόλοιπο λάδι σε ενα τηγάνι και βάλτε το στην φωτιά. Ξεπλύντε και στραγγιστε καλά τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια. Μόλις ζεσταθεί το λάδι, προσθέστε πρώτα τις μελιτζάνες. Αναμείξτε τες καλά με το λάδι και έπειτα προσθέστε και τα κολοκυθάκια. Σωτάρετε τα σε ζωηρή φωτιά, για ενα τεταρτάκι περίπου, μέχρι να μαλακώσουν μεν, αλλά να είναι ακόμη τραγανά.
Μόλις είναι έτοιμη η σάλτσα, προσθέστε τις μελιτζάνες με τα κολοκυθάκια και αφήστε να σιγοβράσουν μαζί για ακόμη 3-4 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά. Δοκιμάστε και ρυθμίστε το αλάτι. Αυτή η τελευταία φάση του μαγειρέματος μπορεί να γίνει και στον φούρνο. 
Κατεβάστε το φαγητό απο την φωτιά και αφήστε το να σταθεί ενα μισάωρο.
Σερβίρετε το ράτατουι ζεστό ή και κρύο, με μερικά φύλλα βασιλικού.



RATATOUILLE

Il ratatouille è un piatto rustico della buona cucina contadina francese, e precisamente della zona di Nizza, così lo incontrerete anche come ratatouille niçoise. Il suo nome deriva dalla parola occitana ratatolha, simile al francese touiller, che significa rimestare.
Anche se originariamente era una ricetta della gente povera, preparata con gli ortaggi di stagione disponidbili, è veramente saporita, cosa che giustifica in pieno la sua fama! Viene composta da vari ortaggi estivi stufati, in sughetto di pomodoro. La ricetta originaria non conteneva le melanzane, solo pomodori, zucchine, peperini, cipolle e aglio, mentre veniva aromatizzata con basilico o erbe di Provenza.
Ricette simili si riscontrano in molti paesi mediterranei : la peperonata e la caponata in Italia, lo briàm o turlù in Grecia, proveniente dalla risperriva ricetta turca chiamata türlü, il pisto nella Spagna ed infine il lescò in Ungheria.
Informazioni tratte da : Wikipedia
Il ratatouille viene servito sia caldo che freddo. Di solito è un contorno, ma in compagnia di patate, riso, pasta o semplicemente pane casereccio, può diventare un leggero e saporito piatto unico.
C'è poi una lunga polemica tra i chef sul modo originale per cucinare il ratatouille. Per preparare il mio ratatouille, ho seguito le istruzioni di Julia Child, che fa cuocere separatamente le melanzane e le zucchine, per aggiungerle poi nella salsa già pronta, preparata con i pomodori, le cipolle e i peperoni. Questa salsina semplice e umile ha veramente un sapore squisito!
La cottura può essere terminate anche nel forno.


Dosi : per 4 persone
Difficoltà : media
Ingredienti : 2 melanzane lunghe,
                     2 zucchine,
                     2 peperoni rossi,
                     1 peperone verde,
                     2 cipolle,
                     3 spicchi d' aglio,
                     500gr di pomodori maturi e sodi,
                     1 tazzina del caffè di olio extravergine di oliva,
                     2 rametti di timo fresco,
                     1 cucchiaino di erbe di Provenza,
                     foglie di basilico,
                     pepe macinato,
                     sale.
Preparazione :
Per quanto riguarda la quantità degli ortaggi, si parla sempre di ortaggi di media grandezza...
Spuntate le melanzane e tagliatele a cubetti. Ponete i cubetti in un colapasta, cospargete di sale e lasciate espellere l' acqua di vegetazione, per un' oretta.
Spuntate le zucchine e tagliate a cubetti. Ponete in un colapasta, cospargete di sale e lasciate per un' oretta, ad espellere l' acqua di vegetazione.
Montate i peperoni e tagliateli pure a cubetti.
Tagliate la cipolla a fettine sottili. Tritate l' aglio.
Sbucciate i pomodori, immergendoli prima in acqua scottente e poi in acqua fredda. Eliminate picciolo e semi e tagliate a cubetti.
Tenete da parte 3 cucchiai d' olio di oliva, versate il restante in una casseruola e portate sul fuoco. Appena scaldato, aggiungete le cipolle e l' aglio. Appena appassiti, aggiungete i peperoni e saltate per 2-3 minuti. Aggiungete i pomodori, qualche pizzico di sale, pepe macinato in mulino, il timo, l' erbe di Provenza e un po' di acqua calda. Coprite la casseruola con il suo coperchio e lasciate cuocere a fuoco moderato, per mezz' oretta.
Nel frattempo, ponete l' olio restante in un tegame e portate sul fuoco. Appena scaldato aggiungete le melanzane, sciacquate e strizzate bene. Mescolatele bene con l' olio e saltate per qualche minuto. Aggiungete poi le zucchine, anch' esse sciacquate e scolate. Lasciate cuocere a fuoco vivace per un quarto d' ora ca. fino ad intenerire ma non spappolare.
Appena la salsina sarà pronta, aggiungete le melanzane e zucchine e lasciate cuocere a fuoco dolce per 3-4 minuti ancora. Regolate di sale. La cottura del piatto, può anche essere terminata nel forno.
Ritirate la casseruola dal fuoco e lasciate riposare mezz' oretta, per insaporirsi.
Servite il ratatouille con qualche foglia di basilico, sia caldo che freddo.


8 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μαρίνα μου!!
    Ελπίζω να σε βρίσκω καλά μετά από κάποια αναγκαστική, λόγω υποχρεώσεων, απουσία μου.Παρακολούθησα τον νέο μαραθώνιο των υπέροχων συνταγών σου σχετικά με τα παγωτά και οφείλω να ομολογήσω ότι μεγαλούργησες και πάλι!!Θα πω και του χρόνου πάλι με υγεία,αν και η πληθώρα ,η ποικιλία των αναρτήσεων σου γύρω από από τον παγωμένο λαχταριστό πειρασμό,δεν μου αφήνει πολλά περιθώρια να σκεφτώ τι άλλο θα μπορούσες να σκαρφιστείς!!
    Όσο για το υπέροχο ratatouille,το πρωτοαγάπησα μέσα από τις φανταστικές δημιουργίες του λιλιπούττειου ποντικούλη μάγειρα στην υπέροχη κινηματογραφική ταινία.Έκτοτε, το δοκίμασα στην αυθεντική συνταγή του με τα λαχανικά παρατεταγμένα ομοιόμορφα και όρθια, σε φιλικό σπίτι και μου άρεσε πολύ.
    Η δική σου εκδοχή ταιριάζει πιο πολύ με τα δικά μου διατροφικά γούστα,ενώ η προετοιμασία της σάλτσας και η τελική της ανάμειξη με τα λαχανικά είναι και το μυστικό της αναμφισβήτητα λεπτής γεύσης του.Στον φούρνο νομίζω ότι οι γεύσεις αναδεικνύονται πιο σωστά,αφού τα περιττά υγρά λείπουν και η κρούστα που αποκτά το φαγητό,δίνει επιπρόσθετη αξία στη νοστιμιά.
    Καλή εβδομάδα φίλη μου!Να είσαι καλά και να έχεις αστείρευτο και δημιουργικό ταλέντο πάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλως επεστρεψες Φωτεινη μου στην μπλογκογειτονια!
      Ομολογω οτι μου ελειψαν τα ωραια σου σχολια και η ... ψιλοκουβεντουλα μας!
      Ε, φετος κατι με επιασε με τα παγωτα και υπερεβαλλα εαυτον, προς μεγαλη χαρα των υπολοιπων της οικογενειας, καθως πολυ σπανια αγοραζαμε παγωτο στο σπιτι.
      Ο γνωστος ποντικουλης ηταν οντως πολυ συμπαθης και συνεδεσε αρρηκτα το ονομα του με το ταπεινο αυτο φαγακι! Πολυ εξυπνος ο συσχετισμος του rat με το ratatouille, στα ελληνικα σγουρα δεν φαινεται με την πρωτη ματια, αλλα στους αγγλογωνους αποκτα αλλη σημασια. Θα προτιμουσα κι εγω τον φουρνο, αλλα την εποχη που το εφτιαξα η θερμοκρασια περιβαλλοντος ηταν απαγορευτικη για αναμα φουρνου στο σπιτι. Ετσι περιοριστηκα στην κατσαρολα και εφτιαξα ενα ελαφρυ καλοκαιρινο φαγακι, που με μια φετα τυρακι απο διπλα, εγινε βασιλικο γευμα!
      Καλη εβδομαδα καλη μου φιλη, να τα πουμε και απο κοντα καποια στιγμη!

      Διαγραφή
  2. Υπέροχο καλοκαιρινό πιάτο μας ετοίμασες Μαρίνα μου!
    Το μόνο του .... ελάττωμα, είναι ότι επιδέχεται και τρελές βουτίτσες με ψωμάκι στην λαχταριστή σαλτσούλα του!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η σαλτσουλα του ειναι απλα θεϊκη Ελενα μου, εμενα που δεν μου αρεσουν και πολυ οι βουτες, σκουπισα το πιατο!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  3. Καλοκαιρινό, ελαφρύ και πεντανόστιμο το σημερινό σου πιάτο Μαρίνα!!!!
    Τέλειο συνοδευτικό η φέτα που το απογειώνει γευστικά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το φαγητό με φετούλα, είναι όλα τα λεφτά! Θα προτιμήσω στο τέλος την εκδοχή του φούρνου. Λατρεύω τα τουρλού κι έχω καιρό να φτιάξω! (έχω καιρό να μαγειρέψω γενικότερα, αλλά ας μην το κάνω θέμα!) Χα,χα,χα,χα!
    Πολύ ωραίο και νόστιμο το φαγητό Μαρίνα μου! Κολασμένες φωτογραφίες!
    Πολλά πολλά φιλάκια! Να έχεις ένα όμορφο και ήρεμο απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η εκδοχη του φουρνου ειναι η καλυτερη, αλλα Αυγουστο μεσα στην λαυρα δεν λεει...
      Πολλα φιλακια Πηνελοπη μου!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.