ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΕ ΦΛΟΥΔΕΣ ΑΠΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ // CONFETTURA DI BUCCE D' ANGURIA

 
ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΕ ΦΛΟΥΔΕΣ ΑΠΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ 

Οικονομία και ανακύκλωση, στο πνεύμα της δύσκολης εποχής που περνάμε, ακόμη και οι φλούδες απο το ζουμερό καρπούζι μπορούν να γίνουν μια νόστιμη μαρμελάδα!

Δόση : 1 Lt
Βαθμός δυσκολίας : εύκολη
Υλικά : 1 Kg φλούδες απο καρπούζι καθαρισμένες,
                 750gr καστανή ζάχαρη demerara,
                 3 κομμάτια ολόκληρα αστεροειδή γλυκάνισο,
                 χυμό απο 1 λεμόνι.
Προετοιμασία :
Αφαιρέστε το εξωτερικό πράσινο σκληρό στρώμα απο τις φλούδες του καρπουζιού και κόψτε τες σε μικρά κομματάκια. Βάλτε τες μέσα σε ενα γυάλινο σκεύος και σκεπάστε τες με την ζάχαρη. Αφήστε τε να σταθούν για 1 ωρίτσα.
Μεταγγίστε τις φλούδες μαζί με το ζουμάκι τους σε μια κατσαρόλα, προσθέστε τον αστεροειδή γλυκάνισο και βαλτε την στην φωτιά. Μόλις πάει να βράσει, κατεβάστε την κατσαρόλα απο την φωτιά και αφήστε το περιεχόμενο να κρυώσει. Μεταγγίστε πάλι στο σκεύος, σκεπάστε με ενα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου για 10 ώρες.
Τα κομματάκια του καρπουζιού θα σκληρύνουν και σε αυτην την φάση θα μπορούσατε να τα κάνετε και γλυκό του κουταλιού. Εμάς απλά δεν μας πολυαρέσουν τα γλυκά και έτσι προτίμησα να φτιάξω μαρμελάδα.
Οταν περάσει λοιπόν ο απαιτούμενος χρόνος, μεταγγίστε το περιεχόμενο στην κατσαρόλα και βάλτε την στη φωτιά. Προσθέστε τον χυμό του λεμονιού και αφήστε να βράσει μέχρι να αρχίσει να δένει το σιρόπι του. Κατεβάστε την κατσαρόλα απο την φωτιά, αφαιρέστε τους αστεροειδείς γλυκάνισους και με ενα ραβδομπλέντερ πολτοποιήστε τα κομματάκια του καρπουζιού. Ξαναβάλτε ττην κατσαρόλα στην φωτιά και αφήστε την μαρμελάδα να βράσει για μερικά λεπτά ακόμη, μέχρι να δέσει.
Οσο η μαρμελάδα είναι ακόμη καυτή, γεμίστε τα αποστειρωμένα βαζάκια, που έχετε ήδη ετοιμάσει, κλείστε καλά τα καπάκια τους και αναποδογυρίστε τα. Αφήστε τα να κρυώσουν αναποδογυρισμένα.
Διατηρείται για αρκετούς μήνες σε μέρος σκοτεινό και δροσερό.


CONFETTURA DI BUCCE D' ANGURIA

I tempi sono duri, si cerca di non buttare niente e di riciclare quel che avanza. Così anche dalle bucce di anguria si prepara una insolita e buonissima confettura!

Dosi : 1 Lt
Difficoltà : facile
Ingredienti : 1 Kg di buccie d' anguria pulite,
                              750gr di zucchero di canna demerara,
                              3 pezzi interi di anice stellato,
                              succo da 1 limone.
Preparazione :
Eliminate tutta la parte verde esterna delle bucce d' anguria e tagliatele a pezzettini. Poneteli in un recipiente di vetro e cospargete di zucchero. Lasciate riposare per un' oretta.
Trasferite le bucce con il loro sughetto in una pentola, aggiungete l' anice stellato e portate sul fuoco. Quando sfiora il bollore, ritirate dal fuoco e lasciate raffreddare. Trasferite nel recipiente, coprite con un pezzo di carta forno e lasciate riposare a temperatura ambiente per 10 ore.
I pezzettini delle bucce d' anguria saranno indurite. In Grecia si usa preparare un dolce al cucchiaio, cioè frutta in sciroppo denso, con le bucce d' anguria. Siccome però questo tipo di dolci, ormai viene raramente offerto o utilizzato, ho preferito preparare la confettura.
Trascorso il tempo necessario, trasferite il composto nella pentola, aggiungete il succo del limone e portate sul fuoco. Quando lo sciroppo comincia a diventare consistenze, ritirate la pentola dal fuoco e con un frullatore ad immersione sminuzzate le bucce d' anguria. Portate di nuovo sul fuoco e lasciate cuocere fino ad ottenere la consistenza desiderata.
Senza perdere tempo, per non lasciare raffreddare la confettura, riempite i barattoli precedentemente sterilizzati e tappate coi coperchi. Capovolgeteli e lasciateli raffreddare capovolti.
La confettura di bucce d' anguria, si conserva per parecchi mesi, preferibilmente in luogo fresco e buio.


6 σχόλια:

  1. ..ma che idea..io le bucce le butto sempre..crisi o no è un'idea che mi piace!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλώς σε βρήκα !!!!! Ωραία συνταγή τώρα που τα καρπούζια είναι σε αφθονία !!!!!Και βλέπω και πολλές άλλες ενδιαφέρουσες συνταγές (θα φτιάξω οπωσδήποτε το κέικ με μελιτζάνα και καρύδια )
    Θα χαρώ πολυ αν με επισκεφθεις κι εσύ -προσθεσα το blog σου στα "My favourite food blogs"
    Νίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλως ηρθες στο blog μου!
      Ευχαριστω για τα καλα σου λογια!
      Θα σε επισκευτω κι εγω συντομα!

      Διαγραφή
  3. Καλώς σε βρήκα! Έψαχνα για μαρμελάδα καρπούζι με τις φλούδες του, και έπεσα απάνω σου! Την έφτιαξα και μυρίζει υπέροχα και είναι πεντανόστιμη! Ανέφερα το link σου στο blog μου εδώ: http://www.kallisblog.gr/2015/07/blog-post_5.html
    Σε ευχαριστώ πολύ για την συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.