ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΠΑΓΩΤΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΕ ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ // GELATO AL CIOCCOLATO E BERGAMOTTO


ΠΑΓΩΤΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΕ ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ

Υπέροχα κρεμώδες παγωτό, με πλούσια γεύση σοκολάτας, αρωματισμένο με λικέρ περγαμόντο.

Δόση : 800 ml
Βαθμος δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 350 ml γάλα πλήρες φρέσκο,
                  3 κ.σ. κοφτές (40 gr) κακάο άγλυκο,
                  100 gr κουβερτούρα 60% κακάο,               
                  45-50 gr κρόκους αυγών (απο 3 μεγάλα αυγά),          
                  80 gr ζάχαρη απο ζαχαροκάλαμο ραφιναρισμένη (λευκή),
                  50 ml λικέρ περγαμόντο 
                  250 ml κρέμα γάλακτος 35%,
Προετοιμασία : 
Κόψτε την κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια.
Σε ενα ευρύχωρο σκεύος βάλτε λίγο γάλα, προσθέστε το κακάο και αναμείξτε καλά με το σύρμα, ώστε να διαλυθεί και να μην έχει σβώλους. 
Βάλτε το υπόλοιπο γάλα σε ενα κατσαρολάκι και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις φτάσει σε ψημείο βρασμού, ρίξτε το γάλα στο μίγμα με το κακάο, αφήνοντας το να ρέει σαν κλωστή, ανακατεύοντας συνεχώς, ώστε να μην σχηματιστού σβώλοι. 
Μεταγγίστε το μίγμα στο κατσαρολάκι και βάλτε το πάλι σε χαμηλή φωτιά. Αφήστε το να σιγοβράσει για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με ενα ξύλινο κουτάλι, ώστε να μην καεί το κακάο. Αποσύρετε το απο την φωτιά, προσθέστε την κουβερτούρα και αναμείξτε μέχρι να λιώσει εντελώς. 
Στο εν τω μεταξύ, σε ενα άλλο σκεύος, χτυπήστε πολύ καλά τους κρόκους των αυγών με την ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέστε το μίγμα της σοκολάτας, αφήνοντας το να ρέει σαν κλωστή, και ταυτόχρονα αναμιγνύοντας με το σύρμα. Μεταγγίστε το μίγμα στο κατσαρολάκι και βάλτε το σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύοντας το μίγμα συνέχεια για να μην "πιάσει", αφήστε το μέχρι να φτάσει σε θεμοκρασία 83°C και κατεβάστε το αμέσως απο την φωτιά. 
Καθώς η θερμοκρασία της κρέμας πρέπει να κατέβει γρήγορα, ώστε να επιτύχει η παστερίωση, βυθίστε το κατσαρολάκι σε ενα σκεύος στο οποίο θα έχετε βάλει κρύο νερό μαζί με παγάκια. Αναμιγνύετε το μίγμα ώστε να κρυώσει ομοιόμορφα. Προσθέστε το λικέρ, αναμείξτε και μεταγγίστε σε ενα σκεύος με ερμητικό κλείσιμο. Βάλτε το στο ψυγείο, στο πιο κρύο σημείο και αφήστε το να σταθεί για 3 ώρες τουλάχιστον ή για ολη τη νύχτα.
Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος ώστε να γίνει παχύρρευστη. Αναμείξτε την με το μίγμα της σοκολάτας. 
Ενεργοποιήστε την παγωτομηχανή και ρίξτε μέσα το μίγμα του παγωτού. Μετά απο 30 λεπτά περίπου θα έχει αποκτήσει την επιθυμητή σύσταση. 
Μεταφέρετε το παγωτό στο δοχείο στο οποίο θα το φυλάξετε, καλύψτε την επιφάνεια του με ενα κομμάτι ανικολλητικό χαρτί και βάλτε το αμέσως στον καταψύκτη. Αφήστε το να σταθεί για τουλάχιστον 2 ώρες.


GELATO AL CIOCCOLATO E BERGAMOTTO

Cremoso e cioccolatoso, aromatizzato di bergamotto!

Dosi : 800 ml
Difficoltà : media
Ingredienti : 350 ml di latte fresco intero, 
                               3 cucchiai rasi (40 gr) di cacao amaro in polvere,
                              100 gr di ciccolato fondente a 60% di cacao,     
                              45-50 gr di tuorli (da 3 uova grandi),                 
                              80 gr di zucchero di canna raffinato (bianco),
                              50 ml di liquore bergamotto 
                              250 ml di panna fresca a 35% grassi.
Preparazione :
Tritate il cioccolato.
In un recipiente capiente, versate un po' di latte, aggiungete il cacao e sbattete con le fruste, fino a prendere un composto omogeneo e senza grumi. 
Versate il latte restante in un pentolino e portate sul fuoco. Appena sfiorato il bollore, versatelo a filo sul composto del cacao, sbattendo con le fruste. Trasferite nel pentolino e portate su fuoco dolce. Lasciate cuocere per 5 minuti, mescolando, per non lasciare bruciare il cacao. Ritirate dal fuoco, aggiungete il cioccolato tritato e mescolate fino a sciogliersi completamente.
Nel frattempo, sbattete i tuorli con lo zucchero, fino a prendere una crema spumosa. Versate a filo il composto al cioccolato, sbattendo con le fruste. travasate nel pentolino e portate su fuoco dolce. Mescolate per non attaccare e lasciate arrivare fino ai 83°C (deve velare il cucchiaio). Ritirate dal fuoco.
La temperatura della crema deve essere abbattuta rapidamente, così travasate il composto in un recipiente, il quale ponete entro un altro contenente acqua fredda e cubetti di ghiaccio. Continuate a mescolare per fare raffreddare uniformemente. Aggiungete il liquore bergamotto e trasferite in un recipiente con coperchio a chiusura ermetica. Ponete nel frigo, sul posto più freddo e lasciate maturare per almeno 3 ore o per tutta la notte. 
Sbattete la panna fino ad ottenere un aspetto cremoso. Mescolate con la crema inglese al cioccolato. Versate il composto nella gelatiera, già azionata, e lasciatelo mantecare per 30 minuti ca, fino ad ottenere la consistenza desiderata.
Ponete il gelato nel recipiente che verrà conservato, coprite la sua superficie con un pezzo di carta antiaderente e ponetelo subito nel freezer. Lasciatelo riposare per almeno 2 ore.


13 σχόλια:

  1. Θα είναι πολύ αρωματικό υποθέτω!

    (βάλε ένα γρ. δίπλα στο 45-50 των αυγών ;-) )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Κικη μου!
      Και πολυ σκολατενιο επισης!
      Αχ δεν ξερεις τι ταλαιπωρια με τις αναρτησεις αυτες τις μερες, δεν ξερω τι συμβαινει με τον blogger και οι γραμματοσειρες μου βγαινουν αλλα αντι αλλων και συχνα αναγκαζομαι να τις ξαναγραψω... οποτε μεσα στην βιασυνη ολο και κατι ξεφευγει....
      Φιλια!

      Διαγραφή
  2. Άριστος συνδυασμός! Άρωμα και γεύση και μπράβο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με περιτριγυρίζουν επικίνδυνα τα σοκολατένια παγωτά σήμερα...
    Δεν μένει παρά να διαλέξω και να πεταχτώ μέχρις εσάς!
    Το μπωλ, Μαρίνα μου, το θέλω ξέχειλο!

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελα εσυ και κατι θα κανουμε και για σενα Ζαμπια μου!
      Οντως σημερα ειναι η μερα του σοκολατοπαγωτου!

      Διαγραφή
  4. Όπως λέει και η Ζαμπία σήμερα είναι η μέρα της μαύρης θεάς!Της παγωμένης μαύρης θεάς στην οποία υποκλινόμαστε.
    Χρήσιμη η διαδικασία της παστερίωσης και όπως πάντα είσαι συνεπής στην άρτια ενημέρωσή μας για την σίγουρη επιτυχία ,άρα και απόλυτη απόλαυση των χειροποίητων δημιουργιών μας.
    Υπέροχη και πρωτότυπη η προσθήκη του λικέρ περγαμόντου,που συμβάλλει θεαματικά στην αποκορύφωση της καταπληκτικής γεύσης του ούτως ή άλλως νόστιμου παγωτού!!!!
    Εγώ είμαι πιο κοντά από την Ζαμπία...λες να προλαβαίνω κάποια ικανοποιητική μερίδα ή ατύχησα???
    Φιλάκια πολλά,πολλά Μαρίνα μου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινη μου, να πω την αληθεια δεν εμεινε και πολυ περισσευμα, γιατι εχω δυο φανατικους της σοκολατας στο σπιτι! Αλλα τιποτε δεν μας εμποδιζει να ξαναφτιαξουμε!
      Φετος εχω γινει σκετος παγωτατζης, προς μεγαλη χαρα των υπολοιπων, καθε Σαββατοκυριακο εχει 2 καινουργιες γευσεις!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
    2. Ποιος την χάρη σου!!!!Κράτα δυνάμεις,,το καλοκαίρι είναι μακρύ!!!!

      Διαγραφή
  5. Πολύ πλούσια υφή!
    Και η σοκολάτα ταιριάζει τέλεια με τα εσπεριδοειδή!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαρίνα είναι σκέτος πειρασμός το παγωτό σου....
    Λατρεύω τον συνδιασμό σοκολάτας και περγαμόντο!
    Έχω φτιάξει κι εγώ κάτι ανάλογο αλλά πιο ελαφρύ...
    Φιλάκια πολλά και σου εύχομαι να το απολάυσεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μαρίνα μου τέλεια υφή και σίγουρα γεύση!Πάρα πολύ ωραίο, εξαιρετικός ο συνδυασμός σοκολάτα-περγαμόντο!!!
    πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα Μαρίνα μου! Τέλειο παγωτό με τέλεια γεύση και υφή!!! Λατρεύω το συνδυασμό σοκολάτας με περγαμόντο και πρέπει να έγινε καταπληκτικό!!! Δεν θα έλεγα όχι και σε μερικά κυβάκια από γλυκό περγαμόντο μέσα ...κάτι σαν παρφέ, ας πούμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.