ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΨΩΜΙ ΣΕ ΦΕΤΕΣ, ΓΕΜΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΜΠΕΪΚΟΝ ΚΑΙ ΤΥΡΙ ΠΟΥ ΛΙΩΝΕΙ // PANE A FETTE, FARCITO DI PANCETTA E FORMAGGIO FONDENTE


ΨΩΜΙ ΣΕ ΦΕΤΕΣ, ΓΕΜΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΜΠΕΪΚΟΝ ΚΑΙ ΤΥΡΙ ΠΟΥ ΛΙΩΝΕΙ

Ενα διαφορετικό ψωμάκι, χωρισμένο ηδη σε φετες και νοστιμισμένο με λιαστή ντομάτα, βασιλικό, μπεϊκον και τυρι που λιώνει (στην συγκεκριμένη περίπτωση τυρί γκούντα). Υπέροχο μόλις βγεί απο τον φούρνο, αλλα εξ' ισου νόστιμο σαν σνάκ και ιδανικό για να το πάρετε μαζί σας σε εκδρομές και πικ-νικ!

Δόση : για 6-8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : ευκολο
Υλικά
για την ζύμη : 350 gr αλεύρι κίτρινο,
                          150 gr αλεύρι δυνατό,
                          250 ml περίπου χλιαρό νερό,
                          25 gr μαγιά μπύρας φρέσκια,
                          3 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο,
                          1 κ.γ. αλάτι,
                          6 κομμάτια λιαστές ντομάτες στο λάδι,
                          3-4 αποξηραμενα φυλλα βασιλικου.
για τη γέμιση : 150 gr μπεϊκον σε μια φετα,
                            200 gr γκουντα (ή αλλο τυρι που λιωνει) σε μια φέτα.
επίσης : παρθένο ελαιόλαδο,
                χοντρό αλάτι.
Προετοιμασία :
Διαλύστε την μαγιά σε λίγο απο το χλιαρό νεράκι και αφήστε την να σταθεί για ενα δεκάλεπτο. Βαλτε τα αλεύρια στην επιφάνεια εργασίας και ετοιμάστε το γνωστό "βουναλάκι". Μεσα στην λακκουβίτσα ρίξτε το λαδι, την μαγιά και μέρος απο το υπόλοιπο νερο, ενω περιμετρικά σκορπίστε το αλάτι. Αρχίστε να ζυμώνετε την ζύμη και προσθέστε οσο νεράκι χρειάζεται για να φτιάξετε μια ελαστική ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Αλεόψτε την επιφάνεια της ζύμης με λιγο ελαιόλαδο, σκεπάστε σε "καμπάνα" και αφήστε σε χλιαρό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 1 1/2 ώρα). 
Οταν η ζύμη ειναι έτοιμη, ενσωματώστε την λιαστή ντομάτα και τα φύλλα του βασιλικού, αφου τα τρίψετε. Ανοίξτε την ζύμη σε ενα φύλλο 30x40 εκ. περιπου και κόψτε το σε τετράγωνα κομμάτια με μήκος πλευράς περίπου 7 εκ. Κόψτε το μπέϊκον και την γκούντα σε πολύ μικρά κυβάκια. Μπορείτε να χρησιμοποήσετε και αλλο είδος τυριού, το οποίο καλό θα ειναι να λιώνει εύκολα. Εγω έφτιαξα 2 ψωμάκια και χρησιμοποίησα 2 μικρές μακρόστενες φόρμες με διαστάσεις 20x10 εκ. Μπορείτε να φτιάξετε και ενα μεγαλύτερο ψωμί, κόβοντας και μοιράζοντας τα κομμάτια της ζύμης ανάλογα. Για δική σας ευκολία, επενδύστε τις φόρμες με αντικολλητικό χαρτί φούρνου, το οποίο θα βρέξετε και θα στραγγίσετε καλά, πράγμα που θα βοηθήσει να παρει το σχήμα της φόρμας; αλλιώς, αλείψτε την φόρμα καλά με λίγο λαδάκι. Σκορπίστε τα κυβάκια του μπεϊκον και του τυριού επάνω στην ζύμη. Βαλτε τα κομμάτια της ζύμης το ενα επάνω στο άλλο, φτιάχνοντας δυο στοίβες με 10 κομμάτια η κάθε μια. Μεταφέρετε το κάθε "πακετάκι" ζύμης μέσα στην αντοίστοιχη φορμα και τοποθετήστε το χαλαρά. Αλείψτε την επιφάνεια του ψωμιού με αρκετό ελαιόλαδο. Βάλτε τις φόρμες σε χλιαρό μέρος μέχρι η ζύμη φουσκώνοντας να φτασει στο χείλος απο τις φόρμες (περίπου 1 ωρα).
Πασπαλίστε τη επιφάνεια του κάθε ψωμιού με λίγο χοντρό αλάτι.
Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C για 30 λεπτά περίπου, μεχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια. Οταν ειναι έτοιμα, βγάλτε τα απο τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν επανω σε μια σχάρα. 
Το ψωμάκι αυτό δεν είναι ανάγκη να το κόψετε, καθώς χωρίζεται εύκολα σε φέτες.




PANE A FETTE, FARCITO DI PANCETTA E FORMAGGIO FONDENTE

Un panetto proprio carino, aromatizzato con basilico e pomodori essiccati e farcito di pancetta affumicata e formaggio fondente. Buono da assaporarlo in qualsiasi momento della giornata e ottimo per le scampagnate di primavera.

Dosi : per 6-8 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti
per l'impasto : 350 gr di farina di grano duro,
                            150 gr di farina manitoba,
                            250 ml ca di acqua tiepida,
                            25 gr di lievito di birra fresco,
                            3 cucchiai di olio extravergine di oliva,
                            1 cucchiaino di sale,
                            6 pezzi di pomodori essiccati sott'olio,
                            1 cucchiaino di basilico tritato all'olio.
per la farcia : 150 gr di pancetta affumicata in una fetta,
                           200 gr di formaggio gouda.
inoltre : olio extravergine di oliva,
                sale grosso.
Preparazione : 
Stemperate il lievito in poca acqua tiepida e lasciate lievitare per una decina di minuti. Ponete le farine sulla spianatoia e formate la fontanella. Nella conca versate l'olio, il lievitino e grande parte dell'acqua, mentre cospargete il sale ai bordi, per non mettersi a contatto con il lievito. Cominciate ad impastare. Aggiungete tanta acqua, fino a prendere un' impasto elastico e non appiccicoso. Spenellate la sua superficie con olio di oliva, coprite a campana e lasciate lievitare in luogo tiepdo, fino al raddoppio ( 1 1/2 ora ca.).
Quando l'impasto sarà raddoppiato, versatelo sulla spianatoia e incorporate il basilico tritato e i pomodori essiccati, tagliati a pezzetti. Con il mattarello tirate l'impasto in una sfoglia di 30x40 cm ca., la quale poi tagliate a quadretti di 7x7cm ca. Tagliate la pancetta ed il formaggio a dadini. Ho utilizzato il gouda, ma va bene lo stesso qualsiasi formaggio fondente e anche di sapore più piccante. Ho preparato due panetti, utilizzando due stampi per il pane rettangolari, dalle dimensioni di 20x10cm. Potete anche preparare un solo panetto, tagliando la sfoglia in modo opportuno. Bagnate un pezzo di carta antiaderente, strizzatelo bene e foderate gli stampi. Cospargete la sfoglia coi dadini di formaggio e pancetta. Ponete i pezzi di sfoglia l'uno sull'altro, fromando due pile da 10. Disponete negli stampi. Spenellate la superficie con abbondante olio. Ponete in luogo tiepido e lasciate lievitare fino che l'impasto arrivi ai bordi degli stampi. Cospargete di sale grosso.
Preriscaldate il forno a 200°C. Infornate e lasciate cuocere per 30 minuti ca., fino a dorare.
Sfornate e lasciate raffreddare su una gratella.
Non è necessario tagliare questo pane a fette, siccome si dividono di per sè facilmente.



26 σχόλια:

  1. Και τι δεν έχει το υπέροχο ψωμάκι σου Μαρίνα μου!!!!Πιτσιλωτή πολυνοστιμιά σε ένα αθώο αφράτο χρυσαφένιο ψωμί που το μόνο ΄΄αρνητικό ΄΄σημείο που θα μπορούσα να βρώ είναι η ευκολία του στο κόψιμο-κλέψιμο των μερίδων του!!!Χωρίς μαχαίρι, είσαι στη διαρκή διαδικασία να βρίσκεις χωρίς δικαιολογίες την ευκαιρία να ΄΄κλέβεις΄΄μπουκίτσες αυτού του θαυμάσιου αρτοσκευάσματος με τις κρυμμένες εκπλήξεις!
    Ιδανικό και για μπουφέ,αλλά εξαιρετικό και για κολατσιό!
    Την καλημέρα μου συνοδευμένη με πολλά πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινη μου, ετσι και αρχισει το τσιμπολογημα δεν εχει τελος! Ειναι πολυ διασκεδαστικο που χωριζεται απο μονο του σε φετες και ειναι ευκολια για να το παρει καποιος μαζι του σε εκδρομη!
      Πολλα φιλακια Φωτεινη μου!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Μαρίνα μου!!! Μόνον ένα θα πω: ΥΠΕΡΟΧΟΟΟΟΟ!!!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πιστεύω ότι είναι από τα πιο νόστιμα ψωμάκια που έχω δει!
    Υπέροχο Μαρίνα μου!
    Φιλιά, καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι τόσο ωραίο και νόστιμο ψωμάκι κι όπου μπορείς να αυτοσχεδιάσεις με διάφορα συστατικά...
    Πολύ καλό!

    Καλημέρα Μαρίνα μου!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιγουρα Ζαμπια μου, μπορεις να κανεις πολλους συνδυασμους υλικων! Ειναι και νοστιμο και μια ευχαριστη εκπληξη για οσους το το αντικρυζουν για πρωτη φορα!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  5. Εγώ έλιωσα μόλις το είδα και το διάβασα, όχι το τυράκι! Τί ωραίο ψωμί είναι αυτό; Μπράβο Μαρίνα μου, θα είναι πεντανόστιμο! Και φαίνεται κι εύκολο!
    Καλό μεσημέρι και πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευκολο ειναι Sel μου και μπορεις να βαλεις οτι υλικα θελεις για να νοστιμισει!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  6. Πρωτότυπο στην παρασκευή του και πεντανόστιμο!
    Νομίζω ότι αυτό το ψωμάκι θα το ευχαριστηθούν και τα δύσκολα πιτσιρικάκια!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου εδωσες ωραια ιδεα Ερμιονη μου, Θα το φτιαξω για τις ανηψιες μου!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  7. Πεντανόστιμο ψωμί και πολύ αγαπημένο ειδικά για τους μικρούς μας φίλους!!!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φαίνεται πεντανόστιμο, το στομάχι μου διαμαρτύρεται και δεν θα έλεγα όχι σε 2-3
    και πέντε φέτες μη σου πω από το υπέροχο ψωμί σου.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμα αρχισεις το τσιμπολογημα με αυτο το ψωμακι, μετα χανεις τον λογαριασμο στο μετρημα!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  9. ottimo per il picnic, grazie per la ricetta, sembra veramente un pane appetitoso ! Buon weekend , un bacione Marina !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μερικές μερικές έχετε βαλθεί να μου χαλάσετε τη δίαιτα πριν καλά καλά την αρχίσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειδες τι ατιμες που ειμαστε????? :)))
      Εγω μου λες πως θα κανω διαιτα? Δεν μπορω να πειθαρχησω με τιποτα!

      Διαγραφή
  11. Ερώτηση: Σε ποια φέτα σταματάς; Γιατί εμένα μου φαίνεται ότι δεν θα σταματήσω αν δεν τελειώσει όλη η φραντζόλα... ;-)
    Μπράβο, Μαρινάκι ταλαντούχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μαρίνα μου απίθανο!!!Σίγουρα απο τα ωραιότερα που έχω δει!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολυ ωραίο Μαρίνα, γεια στα χέρια σου.
    Λαχταριστό και πεντανόστιμο

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.