ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΖΑΧΑΡΩΜΕΝΕΣ ΦΛΟΥΔΕΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΜΕ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ // SCORZETTE D'ARANCIA CANDITE VELATE DI CIOCCOLATO

 

ΖΑΧΑΡΩΜΕΝΕΣ ΦΛΟΥΔΕΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΜΕ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Οι ζαχαρωμενες φλουδες πορτοκαλιου με επικαλυψη σοκολατας, ειναι ενα πανευκολο και νοστιμο γλυκακι, που περικλειει και την εννοια της ανακυκλωσης. Επισης, μιας και βρισκομαστε πλεον στην Σαρακοστη, μπορειτε να παραλειψετε το βουτυρο στο γλασο και να φτιαξετε και ενα ωραιοτατο νηστισιμο κερασμα!
Οπως εχω ξαναπει, φροντιζω τοσο τα πορτοκαλια, οσο και τα λεμονια που αγοραζω να ειναι ακερωτα, ωστε να μπορω να χρησιμοποιω τις φλουδες τους. Για τις ζαχαρωμενες φλουδες πορτοκαλιου εχουμε ξαναμιλησει εδω . Αφου τις ετοιμασουμε, επειτα η διαδικασια να τις καλυψουμε με την σοκολατα ειναι απλουστατη!

Βαθμος δυσκολιας : πολυ ευκολη
Υλικα : 500 gr ζαχαρωμενες φλουδες πορτοκαλιου, 
                 250 gr σοκολατα κουβερτουρα, 
                 100 ml νερο, 
                 1 κ.σ. βουτυρο. 
Προετοιμασια :
Για να ετοιμασετε τις ζαχαρωμενες φλουδες πορτοκαλιου, δειτε αναλυτικα την διαδικασια εδω. Παραλειψτε ομως το τελευταιο σταδιο και μην τις βαλετε στον φουρνο, γιατι εδω δεν θελουμε να στεγνωσουν εντελως, καλυτερα να διατηρησουν λιγη απο την υγρασια τους. Το σταδιο με τον φουρνο ειναι απαραιτητο οταν θελουμε να τις διατηρησουμε για μεγαλο χρονικο διαστημα, γιατι αν περιεχουν υγρασια θα μουχλιασουν.
Κουβερτουρα μπορειτε να χρησιμοποιησετε την συνηθισμενη του εμποριου (40-50%) αλλα και με μεγαλυτερη περιεκτικοτητα σε κακαο (60%), που ειναι πιο πικρη και κανει ωραια αντιθεση με την γλυκα απο τις ζαχαρωμενες φλουδες. Οσον αφορα τις αναλογιες των υλικων, υπολογιστε οτι θα χρειαστειτε κουβερτουρα στην μιση ποσοτητα σε βαρος απ' οσο ζυγιζουν οι ζαχαρωμενες φλουδες, και το νερο που θα προσθεσετε πρεπει να ειναι στην μιση ποσοτητα απο το βαρος της κουβερτουρας (δηλαδη αναλογια 4:2:1).
Σε ενα κατσαρολακι βαλτε το νερο, βαλτε το στην φωτια και μολις φτασει στο σημειο βρασμου αποσυρετε το. Προσθεστε την κουβερτουρα, καλυτερα κομμενη σε κομματακια, και το βουτυρο και αναμειξτε μεχρι να λιωσουν τελειως. Περιμενετε λιγο να χλιαρινει το μιγμα, ωστε να μην ειναι παρα πολυ ρευστο και δεν μπορει να καλυψει. 
Χειριστητε τις ζαχαρωμενες φλουδες με δυο πηρουνια ή με τα ειδικα πηρουνακια για τις πραλινες (βλεπε φωτο).

Βουτηξτε τες μια-μια μεσα στην σοκολατα, ωστε να καλυφθουν καλα και στραγγιστε τες, ωστε να απομακρυνετε την επιπλεον ποσοτητα. Ακουμπηστε τες επανω σε ενα ταψι, στρωμενο με αντικολλητικο χαρτι. Μπορειτε να τις ακουμπησετε και σε μια σχαρα, αλλα προτιμω το αντικολλητικο χαρτι, ωστε να μην χαραμιστει η τυχον επιπλεον σοκολατα.
Αφηστε τες να στεγνωσουν στο αερα για τουλαχιστον 12 ωρες, ωστε να σφιξει καλα το γλασο της σοκολατας.
Διατηρουνται για αρκετες ημερες και εκτος ψυγειου. Προτιμω να τις φυλαω ομως στο ψυγειο, ωστε να μην ειναι πολυ μαλακη η σοκολατα.


SCORZETTE D'ARANCIA CANDITE VELATE DI CIOCCOLATO

Le scorzette d'arancia candite, velate di cioccolato fodente, sono un dolcetto molto gustoso e molto facile da preparare. Pochi ingredienti, costo basso, include anche l'idea del riciclo, siccome vengono utilizzate le bucce che altrimenti sarebbero buttate via!
Come ho già detto, cerco di comprare sempre delle arance e limoni non trattati, per poter utilizzare anche la loro scorza. Per la preparazione delle scorze candite abbiamo già parlato qui. Una volta preparate, le passiamo da una glassa al cioccolato fondente e acqua e sono pronte!

Difficoltà : minima
Ingredienti : 500 gr di scorze d'arancia candite,
                             250 gr di cioccolato fondente,
                             100 ml di acqua,
                             1 cucchiaio di burro.
Preparazione :
Per preparare le scorze d'arancia candite, troverete delle istruzioni dettagliate qui. Però, non proseguire all'essiccazione al forno; questo passo ha la funzione di eliminare l'umidità, per poter conservare le scorze candite a lungo. In questa preparazione, è meglio che rimangano un pochino umide.
Per quanto riguarda il ciccolato fondente, potete utilizzare quello comunemente trovato al mercato (40-50% cacao), ma anche un cioccolato contenente maggior percentuale di cacao (60%), che essendo più amaro farà un bel contrasto con le scorze candite.
Le dosi degli ingredienti che ci occorrono sono 4:2:1, cioè il peso del cioccolato deve essere la metà di quello delle scorze candire, mentre quello dell'acqua, metà di quello del cioccolato.
Ponete l'acqua in un penotlino e portate appena ad ebollizione. Ritirate dal fuoco e aggiungete il cioccolato, preferibilmente a pezzettini, ed il burro. Mescolate fino a sciogliersi completamente e diventare omogeneo. Lasciate intiepidire, per non essere troppo fluido e poter velare.
Per maneggiare le scorzette, utilizzate due forchette o le apposite forchettine per le praline (vedi foto).

Tuffate le scorze candite, una alla volta, nella  glassa del cioccolato e fate sgocciolare, per eliminare la glassa in eccesso. Disponetele in una teglia, foderata di carta antiaderente. Potete metterle anche su una gratella per praline, ma io prepferisco la carta, per raccogliere anche il cioccolato in eccesso.
Lasciatele seccare all'aria per almeno 12 ore, per solidificare il cioccolato.
Si conservano per parecchi giorni, anche a temperatura ambiente. Preferisco però di metterle nel frigo, cossichè il cioccolato non riuslti troppo molle e imbrattante.


20 σχόλια:

  1. Πωωωω πρωινιάτικα! Γέμισε το στόμα μου στη σκέψη τους! Εφτιαχνα σκέτες αλλά με σοκολάτα είναι το κάτι άλλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι απλο αλλα υπεροχο γλυκακι Κικη μου!
      Εγω περισυ εκανα .. παραγωγη απο σκετες, γιατι τις ηθελα για να τις χρησιμοποιω για τα γλυκα. Φετος επειδη ειχα ακομη αρκετες, το γυρισα στις σοκολατενιες και στο σπιτι τις εκτιμησαν παααααρα πολυ!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Μαρίνα μου!
    Το αγαπημένο νηστίσιμο γλυκάκι μου!Λατρεύω την ανάδειξη της ΄΄πικράδας΄΄της πορτοκαλόφλουδας από την ώριμη γεύση της κουβερτούρας!Τη μαστιχωτή νοστιμιά μιας απλής φλούδας του αρωματικού χειμωνιάτικου φρούτου, η οποία μεταμορφώνεται από το βάπτισμά της σε λιωμένη σοκολάτα!Πόσο απλό και πόσο νόστιμο Μαρίνα μου!!!
    Επιτέλους αντικρύζουμε και μία καθαρά ανοιξιάτικη μέρα!!!!Ένα διάλλειμα στη μουντάδα των τελευταίων εβδομάδων ,απαραίτητο για να κρατήσουμε κάποιες ισορροπίες!
    Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποσο πληρης περιγραφη, διαβαζοντας τις λεξεις που αραδιασες Φωτεινη μου με τοση μαεστρια, εχει κανεις την αισθηση του γλυκου στο στομα!
      Αν και αποφευγω τον ηλιο λογω υπερβολικης ευαισθησιας, θα συμφωνησω οτι σημερα οι αχτιδες του ζεσταναν λιγο την καρδια μας!
      Πολλα ανοιξιατικα φιλια!

      Διαγραφή
  3. Αχ, μου αρέσουν πάρα πολύ! Μα πάρα πολύ, όμως! Ο συνδυασμός πορτοκαλιού-σοκολάτας είναι φανταστικός! Στείλε μερικά, καλέ, που μου τρέξαν τα σάλια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμενα Αναστασια μου! Εχω φτιαξει φετος ποσοτητες σε επιπεδο εργαστηριου ζαχαροπλαστικης! Να σου πω οτι την κουβερτουρα την αγοραζω πλεον σε πλακα του ενος κιλου...
      Καλα καλε, θα σου στειλω, ετσι θα σε αφησω? :)))

      Διαγραφή
  4. Απλά "ξεσηκωτικές" Μαρίνα μου :-))
    Καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το αποθήκευσα για τη Μ.Εβδομάδα, ότι πρέπει για τις λιγούρες!!!!1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι φοβερο νηστισιμο γλυκακι Λιλα μου!Αλλα ειναι και φοβερο γενικως!

      Διαγραφή
  6. Νοσταλγικό, αγαπημένο και πεντανόστιμο γλυκάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μαρίνα οι πορτοκαλένιες δημιουργίες σου με ξετρελαίνουν με την απλότητά τους! Θα φτιάξω διπλή δόση και θα έχω και σοκολατένιες και ζαχαρωτές φλούδες πορτοκαλιού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μαρινάκι δεν έχω λόγια!
    Υπέροχο το γλυκάκι σου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μαρίνα, οι φλούδες πορτοκαλιού με επικάλυψη σοκολάτας, είναι από τα γλυκάκια που μου αρέσει να αγοράζω όταν βρεθώ σε ένα καλό ζαχαροπλαστείο. Εκτός από πεντανόστιμες, είναι ωραίο κέρασμα και για όσους δεν τρώνε γλυκά με αυγά, βούτυρο κλπ. Φυσικά και για την νηστεία, μια πολύ καλή και εύκολη λύση.
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. M'αρέσουν οι ιδέες του να μην πετάμε τίποτα. Πολύ έξυπνη κι αυτή εδώ με τις φλούδες! Πορτοκάλι και σοκολάτα, είναι ένας από τους πολύ αγαπημένους μου συνδυασμούς!
    Ωραίο γλυκάκι!
    Καλό βράδυ και καλή ξεκούραση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα Μαρίνα!
    Έγιναν εκπληκτικό γλυκάκι οι ζαχαρωμένες πορτοκαλόφλουδες με τη σοκολατένια επικάλυψη.
    Τέλειες χρυσοχέρα μου!

    Αν δυσκολευτείτε στην κατανάλωση, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις...:)
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μαρινάκι μου τις λατρεύω!!!Πάρα πολύ ωραίες σου έγιναν!!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.