ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΚΟΥΛΟΥΡΑ ΜΠΡΙΟΣ ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΒΕΡΥΚΟΚΟ ΚΑΙ NUTELLA // CIAMBELLA LIEVITATA ALLA NUTELLA E CONFETTURA DI ALBICOCCHE


ΚΟΥΛΟΥΡΑ ΜΠΡΙΟΣ ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΒΕΡΥΚΟΚΟ ΚΑΙ NUTELLA

Αφρατη, μπριοσενια κουλουρα με γεμιση που συνδυαζει την μαρμελαδα βερυκοκο με την νουτελλα. Βεβαια, εγω χρησιμοποιησα το αγαπημενο μου φυσικο προζυμι, αλλα μπορειτε να την φτιαξετε και με μαγια μπυρας. Οσο για την μαρμελαδα βερυκοκο, χρησιμοποιησα την πραγματικα εξαιρετικη μαρμελαδα που εφτιαξα περισυ, συμφωνα με την συνταγη της Christine Ferber (εδω), που περιεχει κομματακια καραμελλωμενου βερυκοκου.

Δοση : για 6-8 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : μετρια δυσκολο
Υλικα 
για την ζυμη : 250 gr ενυδατωμενο φυσικο προζυμι
                         (ή 25 gr φρεσκια μαγια μπυρας),
                          500 gr αλευρι Π,
                          150 gr ανθομελο,
                          160 ml κρεμα γαλακτος,
                          70 gr βουτυρο σε θερμοκρασια δωματιου,
                          2 αυγα + 1 κροκο,
                          1 πρεζα αλατι.
για τη γεμιση : 1 φλ. μαρμελαδα βερυκοκο,
                            1/2 φλ. nutella.
για την επαλειψη : 1 κροκο αυγου,
                                   1 κ.σ. κρεμα γαλακτος. 
Προετοιμασια : 
Αφηστε την κρεμα γαλακτος για 1 ωριτσα εκτος ψυγειου, ωστε να ερθει σε θερμοκρασια περιβαλλοντος. Αναμειξτε ολα τα υλικα και δουλεψτε την ζυμη δυναμικα για 10 λεπτα, μεχρι να γινει ελαστικη και λεια. Σκεπαστε την ζυμη σε καμπανα και αφηστε την σε χλιαρο μερος, μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο; με το φυσικο προζυμι θα χρειαστουν 4-5 ωρες (ή ολη τη νυχτα), ενω με την μαγια μπυρας 1 1/2 ωρα. 
Αδειαστε την ζυμη επανω σε ελαφρα αλευρωμενη επιφανεια εργασιας και με τον πλαστη, ανοιξτε την σε ενα ορθογωνιο φυλλο, 40x60εκ. περιπου και παχους 0,5εκ. Απλωστε την μαρμελαδα σε μια λωριδα παχους 4εκ περιπου, κατα μηκος της πιο μακρυας πλευρας του φυλλου. Αφηστε μια αποσταση 3-4εκ και απλωστε κατα τον ιδιο τροπο και την nutella. Τυλιξτε το φυλλο σε ρολο, ξεκινωντας απο την πλευρα που ειναι η μαρμελαδα, και ενωστε τις ακρες του, ωστε να σχηματιστει μια κουλουρα. 
Τοποθετηστε την κουλουρα μεσα σε ενα ταψι φουρνου, στρωμενο με αντικολλητικο χαρτι. Καλυψτε την με ενα πανι και αφηστε την σε χλιαρο μερος, μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο. Οταν ειναι ετοιμη, χτυπηστε τον κροκο του αυγου με την κρεμα γαλακτος και αλειψτε την επιφανεια της κουλουρας. Με εναν κοφτη ζυμης ή με ενα κοφτερο μαχαιρι, κοψτε την κουλουρα  απο την εξωτερικη της πλευρα, ανα 5εκ περιπου, κατα τα 2/3 του πλατους της. 
Ψηστε την σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C, μεχρι να ροδισει (30 λεπτα περιπου). Οταν κρυωσει εντελως, μπορειτε να την διατηρησετε καλυμμενη με διαφανη μεμβρανη ή μεσα σε σακκουλα τροφιμων.


CIAMBELLA LIEVITATA ALLA NUTELLA E CONFETTURA DI ALBICOCCHE

Soffice ciambella brioche, con una farcitura che abbina la confettura di albicocche con la nutella. Certo io ho utilizzato il lievito madre, che è il mio lievito prediletto, ma potete anche prepararla con il lievito di birra. Per quanto riguarda la confettura di albicocche, ho utilizzato quella che ho preparato l'anno scorso, con le istruzioni di Christine Ferber (qui), che è forse la più saporita confettura che ho mai assaggiato!

Dosi : per 6-8 personeDifficoltà : media
Ingredienti
per l'impasto : 250 gr di preimpasto di lievito madre
                           (in alternativa 25gr di lievito di birra fresco),
                            500 gr di farina di forza 00,
                            150 gr di miele millefiori,
                            160 ml di panna,
                            70 gr di burro a temperatura ambiente,
                            2 uova + 1 tuorlo,
                            1 pizzico di sale.
per la farcitura : 1 tazza di confettura di albiococche,
                                1/2 tazza di nutella.
per spenellare : 1 tuorlo,
                              1 cucchiaio di panna.  
Preparazione : 
Lasciate la panna fuori frigo per un'oretta, per ottenere la temperatura ambiente. Mescolate tutti gli ingredienti e lavorate l'impasto energicamente per una decina di minuti, fino ad incordare. Coprite a campana  e lasciatelo in luogo tiepido a lievitare, fino al raddoppio; per il lievito madre occorono 4-5 ore (o per tutta la notte), mentre con il lievito di birra dopo 1 1/2 ora è pronto. 
Rovesciate l'impasto sul piano di lavoro infarinato. Tiratelo con il mattarello, in una sfoglia rettangolare di 40x60cm, spesso ca 0,5cm. Disponete la confettura di albicocche, in una striscia larga ca 4cm, lungo il lato più largo della sfoglia. Lasciate un spazio di 3-4cm e disponete allo stesso modo anche la nutella. Arottolate, cominciando dal bordo con la confettura, e fromate un filoncino. Saldate i suoi bordi tra di loro e formate una ciambella. 
Ponete la ciambella entro una teglia, foderata con carta antiaderente, coprite con un panno, e lasciatela in lugo tiepido, fino al raddoppio. Quando sarà pronta, sbattete il tuorlo con la panna e spenellate la sua superficie. Con una spatola per l'impasto o con un coltello a lama liscia, ogni 5cm, praticate tanti tagli alla parte esteriore della ciambella, lungo i 2/3 del suo spessore. 
Cuocete in forno preriscaldato a 180°C per 30 minuti ca, fino a dorare. Sfornate e lasciatela raffreddare. Si conserva avvolta di pellicola transparente o chiusa entro un sacchetto di plastica per alimenti.


26 σχόλια:

  1. Αυτή η κουλούρα-ηλιοτρόπιο με σόκαρε πρωί-πρωί!!!
    Κατέφτασε με στιλπνότητα καλογυαλισμένου μαρμάρου και χρώμα χρυσαφί,αυτό του καλοκαιρινού ήλιου.Με γέμιση καταπληκτική διπλής χαράς και έκπληξης,ήρθε και στόλισε με τα πέταλά της το σπιτικό μας.Άφησε τα εξαίσια αρώματά της ,την ανεπανάληπτη γεύση της και την αριστοτεχνική εμφάνισή της και ξαπόστασε.Ίσα-ίσα που μας επέτρεψε να την θαυμάσουμε..Τούτο το ανοιξιάτικο λουλούδι άλλαξε τη κακή μου διάθεση σήμερα Μαρίνα μου!Μου άφησε υποσχέσεις για την άνοιξη που φέτος δείχνει να απουσιάζει από το ημερολόγιο...
    Καλή σου εβδομάδα καλή μου φίλη!Να περνάς καλά!Σου στέλνω πολλά,πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινη μου χαιρομαι που η κουλουρα-λουλουδι εφερε την ανοιξη που δεν λεει να ερθει...
      Οπως βλεπεις η εβδομαδα μπαινει με μπολικο τρεξιμο παλι, γι'αυτο και η σιωπη μου απο χτες...
      Καλη εβδομαδα γλυκεια μου, με τον ομορφο λογο σου βαζεις πινελιες αισιοδοξιας στη κεθμερινοτητα μου!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  2. Μου αρέσει πολύ η ιδέα και θα την φτιάξω! Αλήθεια, γιατί πρέπει να την κόψουμε στα πλάγια; είναι θέμα παρουσιάσης ή βοηθά στο ψήσιμο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα κοψιματα γινονται πιο πολυ για διακοσμητικο λογο, μια χαρα ψηνεται και ολοκληρη!
      Μαλλον θα την φτιαξεις με μαγια μπυρας, αν το ζυμαρι σου γινει πολυ σφιχτο προσθεσε και λιγο νερακι. Το προζυμι που χρησιμοποιω ειναι υδαρες, γι'αυτο και η αντιστοιχια ως προς τα υγρα της ζυμης, δεν ειναι παντα ακριβως η ιδια.
      Να μου πεις εντυπωσεις αν την φτιαξεις!

      Διαγραφή
  3. Μαρίνα φαίνεται τέλεια η κουλούρα σου και είναι άκρως δελεαστική ... μμμμ

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπέροχη ολόκληρη μάλιστα!!!
    Βέβαια εγώ πήγα κατευθείαν στη μαρμελάδα κουσούρι είναι αυτό!!
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Ξανθη μου!
      Ξανθη, πρεπει να δοκιμασεις την τεχνικη της Christine Ferber, το αποτελεσμα ειναι εξαιρετικο! Η συγκεκριμενη μαρμελλαδα ειναι πραγματικα το κατι αλλο!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  5. Ζωγράφισες για μιαν ακόμη φορά Μαρίνα μου!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. To λατρεύω Μαρίνα μου το μπριός και γενικά τα γλυκά ψωμιά!!!!!!
    Μόνο που μια φετούλα δεν είναι ποτέ αρκετή!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, αυτο Λιλα μου ειναι πραγματικα ενα θεμα! Τοση ωρα για να το φτιαξεις και τρωγεται μεσα σε μια μερα! Αλλα πως να αντισταθεις???

      Διαγραφή
  7. Πανέμορφη και πεντανόστιμη!
    Η μαρμελάδα πρέπει να είναι το κάτι άλλο και ο συνδυασμός της με νουτέλα άκρως δελεαστικώς!!
    Πολύ ωραία ιδέα για το Πάσχα, αντί για το κλασικό τσουρέκι!
    Φιλιά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικα ο συνδυασμος ηταν πραγματικα πετυχημενος, αν και προεκυψε μαλλον τυχαια!
      Να πω την αληθεια δεν το ειχα συνδυασει με το Πασχα, αλλα τωρα που το λες ειναι ωραια ιδεα!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  8. Αααα! Καλλιτεχνία! Γεια στα χέρια σου, αλλά εγώ δεν νομίζω να καταφέρω να το βγάλω έτσι! Μπορώ όμως να το φάω! :) :)
    Πολύ ωραία συνταγή Μαρίνα!
    Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλο, πολυ καλο! :))))
      Παντως δεν ειναι και τιποτε δυσκολο να γινει, αλλα βεβαια, γενικα θελει μια εξοικειωση με τις ζυμες ...
      Καλη εβδομαδα Sel μου!
      Φιλια!

      Διαγραφή
  9. un dolcetto che vorrei domattina a colazione !ottimo col il the, un bacione cara Marina !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Grazie cara! Anch'io vorrei un pezzettino per la colazione ma purtroppo non è rimasta nemmeno una briciola, i miei uomini sono molto bravi assagiatori!
      Baci!

      Διαγραφή
  10. Πάρα πολύ ωραίο Μαρίνα.
    Η μαρμελάδα βερύκοκο με τη νουτέλα ωραίος συνδυασμός.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τί υπέροχη η κουλούρα σου Μαρίνα μου και η μαρμελάδα με τη νουτέλα ακόμη πιο τέλεια!!!!!
    Γεια στα χέρια σου!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.