ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΤΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΜΕ ΓΑΡΝΙΤΟΥΡΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ // POLLO ARROSTO DI DOMENICA AL CONTORNO SVUOTAFRIGO


ΤΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΜΕ ΓΑΡΝΙΤΟΥΡΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ 

Οι Ιταλοι, εχουν μια ωραια λεξη, που την χρησιμοποιουν, οταν θελουν να πουν οτι ετοιμασαν κατι με οτι βρεθηκε προχειρο : svuotafrigo, δηλαδη αδειασα-το-ψυγειο! Κατι τετοιο μου προεκυψε και εδω. Συνηθιζω να φτιαχνω αρκετα συχνα κοτοπουλακι ψητο την Κυριακη, πρωτον γιατι εχω τον χρονο να το κανω και δευτερον για να εξασφαλισω φαϊ τουλαχιστον και για την Δευτερα. Αλλοτε το κανω γεμιστο, αλλοτε οχι, αναλογα την διαθεση και την ορεξη. Αυτην τη φορα, μεσα στο ψυγειο κυκλοφορουσαν διαφορα λαχανικα, τα οποια απο μονα τους δεν γινοντουσαν κατι και ή θα επρεπε να καταψυξω ή να βρω εναν τροπο να τα συνδυασω. Θυμηθηκα λοιπον το svuotafrigo των Ιταλων και ετοιμασα ενα ξεροψημενο, ροδκοκκινο κοτοπουλακι με τραγανη κρουστα με συνοδεια που καλυψε τα γουστα ολων των μελων της οικογενειας!

Δοση : για 6 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : ευκολο
Υλικα : 1 μετριο κοτοπουλο (1600gr  περιπου),
                1 χωριατικο λουκανικο,
                11 κουταλιες της σουπας ελαιολαδο παρθενο,
                2 κ.σ. βουτυρο κλαριφιε υγρο,
                1Kg πατατες,
                3 πρασα,
                2 μεγαλουτσικα κρεμμυδια,
                3 κολοκυθακια,
                3 καροτα,
                1 κοκκινη πιπερια,
                1 κλωναρι σελινο,
                1 φουντιτσα μαϊντανο,
                1 κ.σ. ντοματοπελτε,
                1 κ.σ. παπρικα,  
                1 κ.σ.+1 κ.γ. μιγμα μπαχαρικων για κοτοπουλο,
                πιπερι μαυρο φρεσκοτριμμενο,
                αλατι.
Προετοιμασια : 
Καθαριστε και πλυντε το κοτοπουλο. Αν θελετε, μπορειτε να το βαλετε και ολοκληρο, εγω παντως το ανοιξα "γουνα" απο την μερια του στηθους. 
Ετοιμαστε το γλασο με το οποιο θα αλειψετε το κοτοπουλο, αναμιγνυνοτας σε ενα μπωλ τον ντοματοπελτε, την παπρικα, 1 κ.σ. απο το μιγμα μπαχαρικων, λιγο πιπερακι, 1 γεματο κ.γ. αλατι, 2 κ.σ. ελαιολαδο και 1 κ.σ. βουτυρο κλαριφιε. Ανακατεψτε τα καλα να γινει ενα ομοιγενες μιγμα. Με τα δαχτυλα σας ανασηκωστε την πετσα απο το κοτοπουλο και αλειψτε το μισο απο το μιγμα παντου, οπου μπορειτε. Με το υπολοιπο μισο, αλειψτε το κοτοπουλο εξωτερικα. 
Ψιλοκοψτε τα κρεμμυδια. Κοψτε τα πρασα σε ροδελες, την πιπερια σε λωριδες, τα κολοκυθακια και τα καροτα σε κομματια 1,5-2εκ. Ψιλοκοψτε το σελινο και τον μαϊντανο. 
Βαλτε 3 κ.σ. ελαιολαδο σε ενα τηγανι και ροδιστε ελαφρα το μισο κρεμμυδι. Προσθεστε τα πρασα και σωταρετε μεχρι να μαραθουν. Προσθεστε την πιπερια και το σελινο και σωταρετε για 2-3 λεπτα ακομη. Αλατιστε και πιπερωστε. Ριξτε το μιγμα σε μια ακρη μεσα στην γαστρα. 
Βαλτε 3 κ.σ. ελαιολαδο στο τηγανι και ροδιστε ελαφρα το υπολοιπο κρεμμυδι. Προσθεστε τα κολοκυθακια και τα καροτα και σωταρετε τα μεχρι να παρουν λιγο χρωμα. Προσθεστε τον μαϊντανο, αλατιστε, πιπερωστε και κατεβαστε απο την φωτια. Ριξτε το μιγμα στην απεναντι ακρη της γαστρας. 
Καθαριστε τις πατατες και κοψτε τες σε μεγαλους κυβους. Βαλτε τες σε ενα σκευος, προσθεστε αλατι, πιπερι, 1 κ.γ απο το μιγμα μπαχαρικων και 3 κ.σ. λαδι και ανακατεψτε καλα. Τοποθετηστε τες μεσα στην γαστρα, αναμεσα στα λαχανικα. 
Τοποθετηστε απο επανω το κοτοπουλο ανοιχτο, και περιχυστε το με το υπολοιπο υγρο βουτυρο. Κοψτε το λουκανικο σε κομματακια και τοποθετηστε το γυρω απο το κοτοπουλο. 
Σκεπαστε την γαστρα και βαλτε την στον φουρνο, που τον εχετε προθερμανει στους 220°C. Αφου περασει μια ωρα, ανοιξτε το καπακι της γαστρας, κατεβαστε την θερμοκρασια στους 200°C και αφηστε το να ψηθει λιγο ακομη, μεχρι να ροδισει το κοτοπουλο.
  

POLLO ARROSTO DI DOMENICA AL CONTORNO SVUOTAFRIGO

Di diomenica, preparo abbastanza frequentemente il pollo arrosto, prima di tutto, perche sto a casa e quindi ne ho il tempo per prepararlo, e poi per avere da pranzare almeno fino a lunedi. La farmacia è un lavoro impegnativo, la mia presenza indispensabile, gli orari in Grecia molto serrati e molto raramente, durante i giorni di lavoro, riesco a trovare il tempo per preparare qualche piatto per mangiarlo nello stesso giorno. Di solito cucino la sera e quindi preparo solo piatti che non richiedono lunghi tempi di cottura e che, una volta riscaldati, sono lo stesso buoni il giorno dopo. Ritornando al pollo, qualche volta lo preparo anche farcito, dipende dall'ispirazione del momento, ma quasi sempre viene accompagnato da patate arrostite. Questa volta però, anche perchè durante le feste si fa delle spese piu in abbondanza, ho visto che c'erano parecchie verdure nel frigo, che da sole non bastavano per preparare qualcosa, in quantità sufficiente per tutti; quindi dovevo mondarle e farle congelare o trovare un modo di abbinarle. Il risultato è stato questo pollo arrosto a contorno svuotafrigo, che però ha accontentatto tutti i membri della famiglia, siccome ognuno ha potuto segliere quello che gli piace di più!

Dosi : per 6 persone
Difficolta : facile
Ingredienti : 1 pollo medio (ca 1600gr),
                            1 salciccia rustica,
                            11 cucchiai di olio extravergine di oliva,
                            2 cucchiai di burro chiarificato,
                            1Kg di patate ,
                            3 porri,
                            2 cipolle piuttosto grosse,
                            3 zucchine,
                            3 carote,
                            1 peperone rosso,
                            1 gambo di sedano,
                            1 ciuffo di prezzemolo,
                            1 cucchiaio di triplo-concentrato di pomodoro,
                            1 cucchiaio di paprica dolce,  
                            1 cucchiaio + 1 cucchiaino di mistura di spezie per pollo arrosto,
                            pepe nero macinato,
                            sale. 
Preparazione : 
Pulite il pollo, eliminate il grasso in evidenza e lavatelo sotto acqua corrente. Potete lasciarlo intero, io ho preferito di tagliarlo dalla parte del petto e aprirlo a libro ("a peliccia" si dice in greco!). 
Preparate la glassa per il pollo : in un recipiente mettete il triplo-concentrato di pomodoro, la paprica, 1 cucchiaio di mistura di spezie, un po'di pepe macinato, 1 cucchiaino colmo di sale, 2 cucchiai di olio di oliva e 1 cucchiaio di burro chiarificato. Mescolate per amalgamare il tutto. Sollevate la pelle del pollo con le dita e spalmate metà della glassa sotto alla pelle. Con il resto spalmate la pelle da fuori. 
Tritate le cipolle. Tagliate i porri a rondelle piuttosto spesse, il peperone a listarelle, le zucchine e le carote a tocchetti. Tritate pure il sedano ed il prezzemolo. 
Versate 3 cucchiai di olio in una padella e aggiungete metà delle cipolle. Fate appena rosolare e aggiungete i porri. Saltate fino ad appassire e aggiungete il peperone ed il sedano. Saltate per qualche minuto e aggiungete sale e pepe. Disponete il composto ad un angolo di una rostiera. 
Versate 3 cucchiai d'olio nella padella e fate appena rosolare il resto della cipolla. Aggiungete le zucchine e le carote e saltate fino a prenedere colore. Aggiungete il prezzemolo tritato ed infine sale e pepe a piacere. Disponete il composto all'angolo opposto della rostiera. 
Sbucciate le patate e tagliatele a cubetti piuttosto grossi. Ponetele in un recipiente, aggiungete 1 cucchiaino di mistura di spezie, 3 cucchiai di'olio, sale e pepe a piacere e mescolate bene. Disponete le patate nella rostiera tra le verdure. 
Disponete sopra il pollo aperto a libro e irroratelo con il burro chiarificato liquido
Coprite la rostiera con il suo coperchio ed infornate in forno preriscaldato a 220°C. Passata un'ora, scoprite la rostiera, abbassate la temperatura a 200°C e lasciate cuocere ancora unpo' fino a dorare bene il pollo.

16 σχόλια:

  1. Και τι δεν έχει αυτό το φαγητό!
    Πολύ μου αρέσουν αυτές οι συνταγές που γίνονται με ότι έχει το ψυγείο. Ορισμένες φορές γίνονται ανέλπιστα καλές!!!

    Καλή σου μέρα Μαρίνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ροδοψημένο κοτοπουλάκι, με ένα σωρό νοστιμιές να το περιτριγυρίζουν!
    Αψογο!!
    Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ λαχταριστό το φαγητό σου, πραγματικά Κυριακάτικο!
    Καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το κοτόπουλο είναι ένα από τα πιο ευέλικτα φαγάκια!
    Συνδυάζεται με τα πάντα!
    Ωραίο το πιάτο σου Μαρίνα μου και πολύ πλούσιο σε λαχανικά!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα λαχανικα ειναι για μενα, οι πατατες και το κρεας για τους υπολοιπους!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  5. Καλά, έχει ψηθεί φοβερά το κοτόπουλο! Θέλω να απλώσω το χέρι και να βουτήξω μια πετσούλα... Και η γαρνιτούρα του πολύ πλούσια και νόστιμη! Πολύ ωραία ιδέα! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωραίο το κοτοπουλάκι σου, Μαρίνα. Η ιδέα να συνδυαστούν και να αξιοποιηθούν τα διάφορα λαχανικά που ξεμένουν στο ψυγείο, είναι αυτό που ζητάμε, ειδικά αυτήν την εποχή, που δεν πρέπει να πετάμε τίποτα! Τα λαχανικά πλαισιώνουν το ροδοψημένο κοτόπουλο, δίνοντας ωραιότατο αποτέλεσμα σε εμφάνιση και γεύση.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιγουρα δεν πεταμε τιποτα Ειρηνη μου και σκαρφιζομαστε τροπους για να αξιοποιουμε τα παντα...
      Καλο Σαββατοκυριακο!

      Διαγραφή
  7. Oι Ιταλοί νομίζω ξέρουν τι κάνουν.
    Τέλειο φαγητό Μαρίνα.
    Για όλα τα γούστα όπως λες.. Φανταστική ιδέα, πολύ μου άρεσε. Είναι φορές που οι πατάτες είναι λίγες, οπότε οι υπόλοιπες γαρνιτούρες συμπληρώνουν το κοτόπουλο γευστικά.

    Μπράβο για την συνταγή.

    Φιλιά καλό σ/κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Μαριον! Εμενα μου αρεσουν τα λαχανικα, αλλα οι αντρες προτιμανε σιγουρα τις πατατες, ασε που ειναι ωραια αυτη η ποικιλια σερβιρισμενη στο πιατο!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  8. Αααααααααα!!!!! Έγινε άκρως λαχταριστό και σίγουρα πεντανόστιμο Μαρίνα μου!!!! Όλα τα καλά τα έχει!!!!!!!!
    Φαντάζομαι το καταευχαριστηθήκατε!!!
    Φιλιά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.