ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

VIN BRULE' : ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΖΕΣΤΟ ΚΡΑΣΙ // VIN BRULE'


VIN BRULE'

Vin brulè στα ιταλικα, Vin Chaud στα γαλλικα, Glühwein στα γερμανικα αλλα και Mulled Wine στα αγγλικα. Ειναι ενα ζεστο ποτο, που παρασκευαζεται με κοκκινο κρασι, μπαχαρικα και φρουτα. 
Παραδοσιακη συνταγη της Βορειας Ευρωπης, καθαρα χειμωνιατικη, συνηθιζεται να παρασκευαζεται στην περιοδο πριν απο τα Χριστουγεννα. Στην Ιταλια, και κυριως στην βορεια, θα δειτε να το πουλανε στα χριστουγεννιατικα παζαρια και στα πανηγυρια καθ'ολη τη διαρκεια της χειμερινης περιοδου, μεχρι και το Καρναβαλι. Μπορει ακομη και να το βρειτε εμφιαλωμενο, ετοιμο να καταναλωθει αφου πρωτα το ζεστανετε. 
Αυτο το τονωτικο και θερμαντικο ποτο, εχει πολυ μακρυνους προγονους. Το 1ο αιωνα μ.Χ, ο Apicius, διασημο Ρωμαιος καλοφαγας, αναφερει στο συγγραμα του De re Coquinaria (το πρωτο βιβλιο μαγειρικης!), μια συνταγη για ζεστο, γλυκο, καρυκευμενο κρασι, με την ονομασια Conditum Paradoxum, δηλαδη, "παραδοξο ηδυποτο". Πολυ πιθανον η αρχικη συνταγη να προερχεται απο την Αρχαια Ελλαδα; το "παραδοξο ηδυποτο" ηταν ενα ποτο, που το παρασκευαζαν με κρασι, μελι και διαφορα αρωματικα, το ζεσταιναν και το προσεφεραν στου συνδαιτημονες στο τελος του γευματος. Κατα την διαρκεια του Μεσιαωνα παλι, εχουμε το Ipocras (απο τον ελληνικο ιπποκρασο, το κρασι του Ιπποκρατη), που ειναι παλι γλυκο, καρυκευμενο κρασι, το οποιο ομως χρησιμοποιειται σαν λικερ και σερβιρεται κρυο. 
Με τον βαρυ χειμωνα που επικρατει στη Βορεια Ευρωπη, δεν ειναι να απορει κανεις για το οτι διαδοθηκε και επικρατησε η συνηθεια για το vin brulè! Τι πιο ωραιο απο ενα ζεστο, τονωτικο και χαλαρωτικο ποτο, για να αντιμετωπισεις μια παγωμενη ημερα ή να χαλαρωσεις διπλα στο τζακι! Επισης, λογω των αντισηπτικων ιδιοτητων του, ειναι πολυ καλο για την καταπολεμηση του κρυολογηματος, οπως το δικο μας ρακομελο.
Πηγη : Wikipedia
Αλλα ας δουμε και μερικα στοιχεια για την παρασκευη του vin brulè. Οπως ειπαμε, συνηθως φτιαχνεται με κοκκινο κρασι, αλλα σε καποιες περιοχες της Ιταλιας, χρησιμοποιουν και λευκο. Το κρασι που θα χρησιμοποιησετε πρεπει να ειναι καλη ποιοτητας, ξηρο και πλουσιο σε αρωματα. Εγω προτιμησα το Αγιωργιτικο του Τσανταλη. Το κρασι θα σιγοβρασει μαζι με τα αρωματικα και γυρω στους 83°C η αιθανολη θα αρχισει να εξατμιζεται. Στο τελος θα εχουμε μια περιεκτικοτητα σε αλκοολη που θα κυμαινεται στο 11-14%. Κανονικα, η ζαχαρη ή το μελι, θα πρεπει να προστεθουν στο τελος του βρασμου, καθως, υπερβολικα υψηλες θερμοκρασιες μπορει να σχηματισουν ενα προϊον της αποσυνθεσης των σακχαρων, που ονομαζεται HMF και ειναι υποπτο καρινογενεσης. Γι'αυτον τον λογο, προσεξτε η θερμοκρασια βρασμου να ειναι μετρια. Για να διατηρησετε επειτα ζεστο το vin brulè, και ιδιως αν θελετε να το σερβιρετε οπως το ποντς,  βαλτε το σε ενα πυριμαχο σκευος με μια πηγη θερμοτητας στο κατω μερος του (πχ. ρεσω).  Επισης, αν η θερμοκρασια βρασμου ειναι πολυ υψηλη, μπορει να αναφλεχθει! Μπορειτε να αναφλεξετε το vin brulè πριν το σερβιρετε, και για λογους εφφε, αλλα και για να μειωσετε περαιτερω τον αλκοολικο του βαθμο. Σιγουρευτειτε οτι δεν βρισκεστε κοντα σε ευφλεκτα υλικα οταν το επιχειρησετε! Οσο για τα αρωματα που χρησιμοποιουνται, βασικα ειναι η κανελα και τα γαρυφαλλα (μοσχοκαρφια); μπορειτε επισης να προσθεσετε μοσχοκαρυδο, αστεροειδη γλυκανισο, τζιντζερ σε σκονη, αλλα και φλουδα πορτοκαλιου ή λεμονιου, φετουλες μανταρινι ή και μηλο.
Με την συνταγη για το vin brulè, κλεινει αυτος ο χρονος, που απο μαγειρικη αποψη τουλαχιστον, ηταν πολυ εποικοδομητικος! Θα ηθελα να ευχαριστησω ολους του φιλους και επισκεπτες αυτου το blog, και να μοιραστω μαζι σας ευχες για εναν σαφως καλυτερο Καινουργιο Χρονο! Ας αποχαιρετισουμε λοιπον το 2012 με ενα ποτηρι ζεστο, ευωδιαστο vin brulè! Καλη Πρωτοχρονια!

Δοση : για 4 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : ευκολο
Υλικα : 1 lt κοκκινο ξηρο κρασι,
                 200 gr ζαχαρη απο ζαχαροκαλαμο,
                 2 πορτοκαλια ακερωτα,
                 1 λεμονι ακερωτο,
                 1 μεγαλο μηλο,
                 2 ξυλακια κανελα,
                 2 κομματια αστεροειδη γλυκανισο,
                 8 μοσχοκαρφια,
                 1/2 μοσχοκαρυδο, τριμμενο.
Προετοιμασια : 
Με εναν ψιλοφλουδο καθαριστη, αφαιρεστε την φλουδα απο τα πορτοκαλια και το λεμονι, προσεχοντας να μην αφαιρεσετε και το ασπρο μερος, που ειναι πικρο. 
Καθαριστε το μηλο και κοψτε το σε ροδελες. 
Μεσα σε μια κατσαρολα με φαρδυ στομιο (πχ. σωτεζα), βαλτε την ζαχαρη, τα μπαχαρικα, τις φλουδες των εσπερειδοειδων, τις φετες του μηλου και τελευταιο το κρασι. Βαλτε το σκευος σε χαμηλη φωτια και αφηστε το να σιγοβρασει για 5 λεπτα, μεχρι να λιωσει εντελως η ζαχαρη. 
Στο τελος της παρασκευης, και οσο ειναι ακομη ζεστο, αν θελετε, μπορειτε να το αναφλεξετε (προσοχη οπως ειπαμε, μην βαλετε φωτια το σπιτι!). Περιμενετε μεχρι να σβυσει η φωτια, περαστε το vin brulè απο ενα λεπτο σουρωτηρι και σερβιρετε το αμεσως, μεσα σε πυραντοχα ποτηρια (χρησιμοποιησα τα ποτηρακια που ειχα απο την Πολη για το τσαϊ).



VIN BRULE'

Vin brulè in italiano, Vin Chaud in francese, Glühwein in tedesco ed infine Mulled Wine in inglese! Si tratta di una bevanda calda che viene preparata con vino, di solito rosso, spezie e frutta. 
Ricetta invernale, tradizionale nordeuropea, di solito prepararla durante il periodo dell'avvento (cioè prima di Natale). Nell'Italia settentrionale, lo troverete nei mercatini di Natale o nelle feste popolari del periodo invernale, fino a Carnevale. Si trova anche pronto imbottigliato,  già aromatizzato, manca solo riscaldarlo e servirlo. 
Questa bevanda tonica e riscaldante ha una lunga storia. Già nel I secolo Apicio, famoso ghiottone romano, dà la ricetta per il Conditum Paradoxum, nel suo libro De re Coquinaria (il primo libro di cucina!). Il Conditum Paradoxum, che veniva preparato con vino, miele e varie spezie, veniva scaldato e poi offerto alla fine del pranzo, molto probabilmente proviene da una ricetta greca. Durante il Medioevo, si riscontra l' Iporcas (ippocrasso, cioè vino di Ippocrate) che si tratta ancora di vino speziato, però viene offerto freddo, come un liquore. 
Sottoposti ad un inverno rigido e lungo, non è da meravigliarsi il perchè quasi tutti i paesi nordeuropei hanno addotato il vin brulè! Cosa di più adatto da un bel bicchiere di vino caldo e profumato di spezie, per affrontare un giorno ghiaccato o per riposare accanto al camino... Ancora, grazie alle sue proprietà disinfettante, il vin brulè è ottimo per affrontare il raffreddore, un po' come il famoso ρακομελο greco, preparato con la rakì, cioè la grappa dell'uva.
Fonte : Wikipedia
Passiamo però alla ricetta. Come abbiamo già detto, il vin brulè, viene preparato con vino di solito rosso, ma in  aclune provinvie d' Italia, in Austria e in Germania, iviene utilizzato anche il vino bianco. Ci vuole un vino secco e corposo. Io ho scelto il Aghiorghìtico di Tsàntali, preparato dall'omonima varietà di vite, che è una delle migliori per quanto riguarda la ricchezza degli aromi ed il colore. Il vino, viene lasciato bollire a fuoco lento, insieme agli aromi e lo zucchero. Quando la temperatura arriva a 83°C, l'alcool etilico comincia ad evaporare. La gradazione alcolica del vin brulè è 11-14%. Gli zuccheri (zucchero o miele), devono essere aggiunti alla fine della cottura, quando il vino comincia a raffreddare, perchè c'è il pericolo di formare l' HMF, che è un prodotto della loro discomposizione ed è sospetto di cancerogeneità. Così, dovete fare attenzione e non alzare troppo la temperatura durante la cottura. Se volete tenere il vin brulè caldo più a lungo, specialmente se volete servirlo in un buffet, allora travasatelo in un recipiente termoresistente con una fonte di calore sotto (pe. candela). Ancora, se la temperatura di cottura è troppo alta, c'è rischio di infiammazione! Pottete far infiammare il vin brulè, tanto per creare l'efffeto quanto per far evaporare più alcool. Fate attenzione che non si trovano cose infiammabili attorno! Per quanto riguarda gli aromi, indispensabili sono la cannella e i chiodi di garonfano. Potete ancora aggiungere noce moscata, anice stellato, zenzero macinato o ancora scorza di agrumi (arancia, limone), fette di madarino o di mela. 
Con questa ricetta di vin brulè, finisce un anno molto prolifico, per quanto riguarda la mia attività in cucina! Colgo l'occasione di ringraziare tutti quanti hanno "sfogliato" le pagine di questo blog, amici, conoscenti o semplici passeggeri. Non dimenticare che i vostri commenti sono preziosi e aiutano a chiarire equivoci, a dare ulteriori informazioni o a fare migliorare sia l'aspetto che la qualità delle ricette. E noto che la mia patria sta su uno dei più difficili percorsi della sua storia di secoli recenti. Cosi non posso fare altro che augurare per un Anno Nuovo, decisamente migliore dal precedente! Brindiamo tutti con un bicchiere di fumante e profumante vin brulè a mano! Buon Capodanno a tutti!

Dosi : per 4 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 1 lt di vino rosso corposo,
                              200 gr di zucchero di canna,
                              2 arancie non trattate,
                              1 limone non trattato,
                              1 mela grossa,
                              2 stecche di cannella,
                              2 pezzi di anice stellato,
                              8 chiodi di garofano,
                              1/2 noce moscata grattugiata.
Preparazione :  
Con il pelapatate, asportate la scorza delle arance e del limone. 
Mondate la mela, sbucciatela, eliminate il torsolo e tagliatela a rondelle. 
Entro un recipiente capiente e largo, ponete lo zucchero, le spezie, le scorze degli agrumi, le fette della mela ed infine il vino. Portate su fuoco basso e lasciate cuocere per 5 minuti, fino che lo zucchero si sciolga completamente. 
Avvicinate una fiamma alla superficie del vino e lasciate fiammegiare fino che si spegnerà. Passate il vin brulè da un colino a maglia fitta e sevite immediatamente in bicchieri termoresistenti o in tazze (io ho utilizzato i biccherini per il tè che avevo portato da Istanbul!).

17 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μαρίνα μου... Υπέροχο το κρασί σου... και τί σύμπτωση κάναμε και οι δύο την ίδια σκέψη με παρόμοιο τρόπο!!! χαχαχα
    Καλή Χρονιά σου εύχομαι με υγεία, χαρά κι ευτυχία!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικα τα μεγαλα πνευματα συναντωνται Κικη μου! ☺ ☺ ☺
      Καλη Χρονια και σε σενα και την οικογενεια σου, με το καλο να μας ερθει ο Καινουργιος Χρονος!

      Διαγραφή
  2. Buonooooo e super riscaldante.
    A Trieste il vin brulè lo facciamo molto semplice vino e cannella ed una buccia di arancio con 1 cucchiaino di zucchero. Ma cosi deve essere molto più buono. Infatti il Glühwein è proprio così molto più carico. Buon Anno 2013 ogni bene a te e famiglia.
    Ευτυχισμένο το Νέο Έτος 2013 για εσάς και την οικογένειά σας ό, τι καλύτερο.
    (Non so se è corretto) ciaooo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Piu che coretto cara, ti ringrazio di cuore!
      Mi e piaciuto questo vino, l'ho assaporato l'altro ieri, accanto al camino era molto ristorativo!
      Felice l'Anno Nuovo cara!
      Buona salute e tanti momenti felici!
      Un abbraccio forte forte!

      Διαγραφή
  3. καλημερα μαρινα
    το φιαχνουμε συχνα, με τα πολλα κρυα και ειναι ο,τι χρειαζεται!
    σου ευχομαι καλη χρονια, σε εσενα και την οικογενεια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Ειρηνη μου!
      Πραγματι ειναι πολυ ωραιο αυτο το κρασακι! Και τα αρωματα ειναι του γουστου μου, αλλα και προχθες που το ετοιμασα και το απολαυσα στο εξοχικο, που ειναι μαλλον δορσερο, κοντα στο τζακι, ηταν πραγματικο βαλσαμο!
      Καλη Χρονια να εχουμε ολοι Ειρηνη μου! Αν μη τι αλλο, καλυτερη απο την προηγουμενη!

      Διαγραφή
  4. Αυτό το έχω δοκιμάσει στο Bazzar που το προσφέρουμε κι όλο θέλω να το φτιάξω αλλά...
    Καλή Χρονιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, δεν ειμαστε και κοντα να σου πω το οριστε να σε κερασω!
      Καλη Χρονια Ξανθη μου!

      Διαγραφή
  5. Πολύ όμορφο, γιορτινό και ότι πρέπει για την εποχή!
    Καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οταν εχει και κρυο ειναι οτι καλυτερο!
      Καλη Χρονια Μαρια μου!
      Οτι επιθυμεις!

      Διαγραφή
  6. Για πρώτη φορά δοκίμασα το ζεστό κρασί και ξετρελάθηκα με τη γεύση του,στην Γερμανία πριν αρκετά χρόνια.Βρισκόμουν σε υπαίθριο χριστουγεννιάτικο παζάρι και το κρύο ήταν τόσο έντονο που δύσκολα στεκόσουν ακίνητος ..το ζεστό κρασί ήταν βάλσαμο για τα παγωμένα χέρια μου αλλά και την καρδιά μου.Αλήθεια είναι ότι δεν το επιχείρησα γιατί κάθε χρόνο ξέρω ότι σε φιλικό σπίτι θα το γευτώ σίγουρα!!
    Φαντάζομαι πόσο αρωματικό και εύγευστο έγινε η δική σου παρτίδα!!!Φαίνεται από τις φωτογραφίες πόσο ωραίο πρέπει να είναι!!!
    Ερμιόνη μου Καλή και τυχερή Πρωτοχρονιά!!!Ο καινούργιος χρόνος να φέρει αγάπη,ομόνοια,ελπίδα και δύναμη.Κάθε καλό στο σπιτικό σας!!!!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω παλι το δοκιμασα πριν περιπου 20 χρονια, στο χριτουγεννιατικο παρτυ που οργανωνε το φροντιτηριο γερμανικων οπου πηγαινα... Ηταν πολυ ωραιο και το κρασι Φωτεινη μου, νομιζω οτι διαλεξα το καταλληλο! Αν δεις την εικεττα του εχει και δυο ξυλακια κανελλας!
      Ευχομαι και σε σενα οτι επιθυμεις, ολα να ερθουν βολικα σε σενα και στην οικογενεια σου!

      Διαγραφή
  7. Θέλω πολύ να το φτιάξω. Ξέρει κανείς να μου πει, αν μπορω να το διατηρήσω μετά για άλλη μέρα. Δεν υπάρχει περίπτωση να το καταναλώσω σε μία βραδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διατηρειται στο ψυγειο για 2-3 ημερες. Πριν το σερβιρεις πρεπει να το ξαναζεστανεις!

      Διαγραφή
  8. Υπέροχο Μαρίνα μου! Απολαυστικότατο, ειδικά για χουχουλιάσματα στο τζάκι μπροστά, με ψητά καστανάκια και ....δεν περιγράφω άλλο...χααχαχαχαχ!!
    Το έκανα κι εγώ, δεν έβαλα μανταρινάκι γιατί δεν είχα ακέρωτο αλλά την επόμενη φορά θα δοκιμάσω και με μήλο και με μανταρίνι! Καλόπιωτο να είναι, χρόνια σου πολλά και από εδώ και να έχεις καλές γιορτούλες με υγεία και χαρά! Φιλιά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιδανικο για χουχουλιαρικες καταστασεις Εφη μου!!!!
      Το ειχα λατρεψει περισυ που το εφτιαξα, το εχω στο προγραμμα για το επομενο ΣΚ, αλλα και σιγουρα για τα Χριστουγεννα!
      Ευχαριστω, κι εσυ οτι επιθυμεις, να περασετε υπεροχα τις γορτες μαζι με την ομορφη οικογενεια σου!
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  9. Μία πολύ ωραία αναφορά στο ζεστό κρασί. Ευχαριστώ πολύ! Εβίβα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.