ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΤΟ ΚΥΜΙΝΟ // IL CUMINO


ΤΟ ΚΥΜΙΝΟ

Το κυμινο ή αρτυσιά, προερχεται απο το φυτο Cuminum cyminum, οικ. Apiaceae. Ειναι ενα φυτο μονοετες, ποωδες, μικρου μεγεθους, με ανθη που φυονται σε σκιαδια. Καταγεται απο την Συρια και φυεται σε ολες τις  Μεσογειακες χωρες, αν και σημερα ειναι πλεον διαδεδομενο και στην Αμερικανικη Ηπειρο. Το ονομα κυμινο, προερχεται απο το αραβικο Kamūn και διαδοθηκε στην Ευρωπη μεσω των Ισπανων. Λεγεται οτι η λεξη προερχεται απο την πολη της Περσιας Kerman, που κατα την αρχαιοτητα ηταν μεγαλο κεντρο παραγωγης κυμινου. Υπαρχει βεβαια και η ελληνικη λεξη κύμινον, η οποια προερεται παλι απο την αραβικη, αλλα ηταν οι Αραβες της Ιβηρικης χερσονησου και επειτα οια Ισπανοι, που διεδωσαν την χρηση του στην Ευρωπη κατα τον μεσαιωνα. Απο τους Ισπανους αποικους διαδοθηκε και στην Αμερικανικη ηπειρο. Το φυτο και οι ιδιοτητες του ειναι γνωστα απο τους αρχαιους χρονους. Πολυ διαδεδομενο στην Αρχαια Ελλαδα, λεγεται οτι υπηρχε παντα επανω στο τραπεζι, οπως εμεις εχουμε σημερα το πιπερι, ενω κατι αναλογο ισχυει εως τις μερες μας στο Μαροκο. Ειναι γνωστο οτι το χρησιμοποιουσαν πολυ και οι Ρωμαιοι.
Το μερος του φυτου που χρησιμοποιειται ως μπαχαρικο ειναι οι αποξηραμενοι σποροι. Δεν θα πρεπει να μπερδευονται με τους καρπους του καρβι, με τους οποιους ομοιαζουν πολυ, μαλιστα σε πολλους λαους συγχεονται τελειως τα δυο μπαχαρικα. Οι σποροι χρησιμοποιουνται τοσο αλεσμενοι, με την μορφη σκονης, οσο και ολοκληροι. Το κυμινο εχει γευση πικρη, και χαρακτηριστικο αρωμα εντονο και ζεστο, που οφειλεται στα αιθερια ελαια που περιεχει. Χρησιμοποιειται ευρεως στις κουζινες της Μεσης Ανατολης, της Βορειας Αφρικης, της Ινδιας, αλλα και της Βραζιλιας, της Κουβας και του Βορειου Μεξικου. Eιναι βασικο συστατικο του ινδικου καρρυ, του garam masala και του baharat. Χρησιμοποιειται πολυ σαν μπαχαρικο σε πιατα με κρεας και σε κιμαδες; ας μην ξεχναμε οτι τα περιφημα σμυρνεικα σουτζουκακια περιεχουν απαραιτητως κυμινο. Επισης το συνανταμε σε διαφορα τυρια, ολλανδεζικα, γαλλικα αλλα και ιταλικα.

Και μερικα περιεργα φολκλορικα στοιχεια :
-  Στους μεσιαωνικους χρονους, στην Ευρωπη, πιστευαν οτι το κυμινο εμποδιζε τοσο τα κοτοπουλα, οσο και τους εραστες να το σκασουν!
- Επισης, οι νεονυμφοι, κατα την διαρκεια της γαμηλιας τελετης, εβαζαν καπου επανω τους σπορους κυμινου, γιατι πιστευαν οτι εφερναν καλοτυχια και ευτυχια (ισως φοβοντουσαν και μην το σκασει το ετερον ημισυ πριν την γαμο!).
- Στην νοτια Ασια το τσαι του κυμινου (δηλαδη σποροι κυμινου βρασμενοι) χορηγειται στις γυναικες για να καταλαβουν αν το φουσκωμα που νιωθουν στο στομαχι τους οφειλεται σε αερια ή σε εγκυμοσυνη!
Πηγη : Wikipedia


IL CUMINO

La spezia del cumino o comino proviene dalla pianta Cuminum cyminum, famiglia Apiaceae. E una pianta annuale, erbacea, piccolina con fiori biancastri, piccoli, disposti a ombrella. Le sue origini sono da Siria ma cresce spontanea in tutti i paesi Mediterrannei, anche se oggi è ormai molto diffuso anche in America. Il suo nome viene dall' arabo Kamūn ed è stato diffuso in Europa piuttosto dai spagnoli. Si suppone che questa parola proviene dalla città persiana di Kerman, che era un grande centro di commercio del cumino. Certo esiste anche la parola greca κύμινον, anche questa derivante dall'arabo, ma sono stati gli arabi e poi gli spagnoli a divulgare il suo uso durante il Medioevo. I coloni spagnoli hanno introdotto il cumino nel continente americano. La pianta è nota per le sue proprietà fin dall'antichità. In Grecia Antica, era una spezia molto usata ed era sempre presente in un vassoio sulla tavola, più o meno come la pepe, come si fa ancora oggi a Marocco. E ancora noto che veniva usato molto nella cucina dell'antica Roma.
La parte della pianta che viene utilizzata come spezia, sono i semi essiccati.  Molto spesso vengono confusi coi frutti essiccati del carvi, con i quali rassomigliano e in molti popoli si crede che si tratta della stessa cosa. Questi semi vengono utilizzati sia interi che macinati e ridotti in polvere. Il suo sapore è amarognolo mentre gli oli essenziali contenuti conferiscono un profumo caldo e intenso, molto caratteristico. Viene utilizzato ampiamente nella cucina medioorientale, norafricana, brasiliana, cubanese e nord-messicana. E tra gli ingredienti principali del curry indiano, del garam masala e del baharat. Viene utilizzato in piatti di carne e in kebeb. Ancora aromatizza vari formaggi tradizionali della gastronomia ollandese, francese e valdostana. 
Fonte : Wikipedia


12 σχόλια:

  1. Αν με ρωτήσεις πιο είναι το πιο αγαπημένο μου μπαχαρικό θα σου έλεγα ανεπιφύλακτα το κύμινο! Οπότε αντιλαμβάνεσαι πόσο ενδιαφέρουσα βρήκα την ανάρτησή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρομαι που σου αρεσε! Κι εγω λατρευω την μυρωδια του κυμινου, καμμια φορα αφηνω μια ποσοτητα σε ενα μικρο σκευος μεσα στα ντουλαπια...

      Διαγραφή
  2. και γω το λατρεύω.... εξαιρετική ανάρητση και φωτογραφίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Il cumino o comino non è molto conosciuto in quanto viene anche confuso con i semi di finocchio che assomigliano anche se hanno odori completamente diversi. Purtroppo anche qui da noi molte volte se chiedi cumino ti danno l'altro.
    Io lo uso assieme ad altre spezie per creare il mio masala corrispondente del curry ma tutt'altra composizione.
    Grazie delle informazioni.
    Il formaggio olandese non l'ho mai trovato con questa spezia ma qui non è facile trovare. Ciaooo e buona serata.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ciao Edvige! In Grecia il cumino viene usato nelle polpettine di carne piccanti dette "Smirneika" che sono buonissime! Il cavi poi è praticamente sconosciuto...

      Διαγραφή
  4. Είναι ένα πραγματικά ιδιαίτερο μπαχαρικό που δίνει ξεχωριστή γεύση και άρωμα οπουδήποτε και αν προστεθεί!
    Τα φολκλορικά στοιχεία απίθανα, πολύ μου άρεσαν! :)
    Καλημέρα Μαρίνα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμενα μου αρεσει και δεν παραλειπω να το χρησιμοποιω.
      Υπαρχουν καποια εθιμα που ειναι οντως περιεργα για την σημερινη εποχη...
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  5. Πολυαγαπημένο μπαχαρικό Μαρίνα μου το κύμινο!Το χρησιμοποιώ κατά κόρον στους κιμάδες αλλά μ΄αρέσει ιδιαίτερα στις πατάτες.Οι πληροφορίες όπως πάντα πλήρεις με χαρακτηριστικά πολιτιστικά και εθιμοτυπικά στοιχεία.Καλό σου βράδυ Μαρίνα μου με φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγω το ιδιο Φωτεινη μου!
      Μου αρεσει να σκαλιζω λιγο και να μαθαινω καποια πραγματα, αν συναντησω κατι περιεργο ή ενδιαφερον το γραφω...
      Πολλα φιλακια!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.