ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΤΑ ΚΑΡΠΟΥΖΑΚΙΑ // GLI ANGURIOTTI


ΤΑ ΚΑΡΠΟΥΖΑΚΙΑ

Καλοκαιρινα μπισκοτακια, πεντανοστιμα, ακρως εντυπωσιακα και επιπλεον πανευκολα στην παρασκευη τους. Παρασκευαζονται με την ζυμη pasta frolla, οποτε γινονται τριφτα και λιωνουν στο στομα.
Η συνταγη κυκλοφορει στα ιταλικα blog και forum. Για τα σπορακια χρησιμοποιησα μαυρο σουσαμι. Αν δεν μπορεσετε να βρειτε, μπορειτε να χρησιμοποιησετε παπαρουνοσπορο ή σπορους γλυκανισου. 
Οπως ειπα, ειναι πολυ ευκολα στην παρασκευη τους, αν και αντιμετωπισα προβλημα στην συναρμολογηση των στρωματων της ζυμης, εξ'αιτιας της υπερβολικης ζεστης των ημερων (32°C μεσα στο σπιτι, καθως δεν εχω air-condition!).

Δοση : περιπου 40 κομματια
Βαθμος δυσκολιας : μετρια δυσκολο
Υλικα : 270 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
                150 gr βουτυρο σε θερμοκρασια δωματιου,
                120 gr ζαχαρη,
                1 αυγο,
                2 κουταλιες της σουπας λικερ της αρεσκειας σας,
                1 κοφτη κουταλια της σουπας baking powder,
                1 βανιλινη,
                2 πρεζες αλατι,
                χρωματα ζαχαροπλαστικης,
                μαυρο σουσαμι.
Προετοιμασια : 
Αναμειξτε ολα τα υλικα και δουλεψτε λιγο το μιγμα μεχρι να γινει ομοιογενες. Αν χρειαστει, προσθεστε λιγο αλευρι. 
Χωριστε την ζυμη πρωτα στα δυο και επειτα χωριστε το ενα μισο σε αλλα δυο μερη. 
Αναμειξτε το μεγαλυτερο κομματι με κοκκινο χρωμα ζαχαροπλαστικης, μεχρι να παρετε το επιθυμητο χρωμα. 
Αναμειξτε το ενα απο τα μικροτερα κομματια με πρασινο χωμα ζαχαροπλαστικης. 
Το τριτο κομματι δεν το χρωματιζετε.
Τυλιξτε καθε κομματι ζυμης σε διαφανη μεμβρανη και βαλτε τα στο ψυγειο για κανα δυωρο, ωστε να σφιξει η ζυμη. 
Για την "συναρμολογηση" της ζυμης θα χρειαστητε ενα ταπεττο σιλικονης ή ενα κομματι αντικολλητικο χαρτι φουρνου. 
Πλαστε την κοκκινη ζυμη σε ενα μπαστουνακι, διαμετρου 3,5 - 4 εκ. και μηκος περιπου 20εκ. 
Ανοιξτε την λευκη ζυμη, επανω στο ταπεττο της σιλικονης (ή σε αντικολλητικο χαρτι φουρνου), σε ενα παραλληλογραμμο μηκους 20 εκ, και φαρδους 9 εκ, περιπου. Τοποθετηστε το κοκκινο μπαστουνακι στην μια ακρη του λευκου φυλλου και, με την βοηθεια του ταπεττου της σιλικονης, τυλιξτε το γυρω του. 
Επαναλαβετε την διαδικασια, ανοιγοντας την πρασινη ζυμη σε φυλλο. 
Τυλιξτε το μπασουνακι της ζυμης σε πλαστικη μεμβρανη και βαλτε την στο ψυγειο, για κανα δυωρο, μεχρι να σκληρυνει. 
Με ενα κοφτερο μαχαιρι και με λεια λαμα, κοψτε την ζυμη σε φετουλες, παχους 0,5 εκ., τι οποιες θα κοψετε επειτα στη μεση, ωστε να σχηματισουν οι φετουλες του καρπουζιου. Διακοσμηστε με το μαυρο σουσαμι και τοποθετειστε τα μπισκοτακια επανω σε ενα ταψι φουρνου, στρωμενο με αντικολλητικο χαρτι. 
Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 170°C για 15 λεπτα περιπου. 
Βγαλτε τα καρπουζακια απο τον φουρνο και αφηστε τα να κρυωσουν. Να ξερετε, οτι μολις βγουν απο τον φουρνο, ειναι ακομη μαλακα, αλλα οταν κρυωσουν θα σκληρυνουν. 
Διατηρουνται για αρκετες ημερες σε καλα κλεισμενο γυαλινο ή μεταλλικο σκευος.


GLI ANGURIOTTI

Saporiti biscottini di frolla, che sono veramente molto impressionanti! Gli bambini impazzicono a vederli!
La ricetta per gli anguriotti, circola per i blog e forum italiani, da almeno un paio di anni. Per i semini ho utilizzato dei semi di sesamo nero. In mancanza, potete utilizzare dei semi di papavero, uvetta nera o semi di finocchio. 
Per la loro realizzazione sarà utile un tappetto di silicone o carta antiaderente. Anche se è facile prepararli, ho affontato parecchi problemi con il "montaggio" dell'impasto, siccome in questi giorni ha proprio esagerato con il caldo (32°C a casa, siccome non ho il climatizzatore...), e l'impasto mi si scioglieva tra le mani...

Dosi : ca 40 pezzi
Difficolta : media
Ingredienti : 270 gr di farina 00,
                           150 gr di burro a temperatura ambiente, 
                           120 gr di zucchero semolato,
                           1 uovo,
                           2 cucchiai di liquore a vostro piacimento,
                           1 cucchiaio raso di lievito per dolci in polvere,
                           1 vanillina,
                           2 pizzichi di sale,
                           coloranti alimentari rosso e verde,
                           semi di sesamo nero.
Preparazione : 
Mescolate tutti gli ingredienti, fino a prendere un impasto omogeneo. 
Dividetelo in due parti e dividete l'una parte di nuovo a meta. Mescolate la parte piu grossa con colore alimentare rosso, tanto da ottenere il colore desiderato. 
Colorate una dalle parti piu piccole con colore alimentare verde. 
Il terzo pezzo lasciatelo al naturale.
Avvoglete i tre pezzi dell'impasto in pellicola transparente e poneteli nel frigo, per un paio d'ore, fino ad indurure. 
Con l'impasto rosso, formate un bastoncino di ca 20cm di lunghezza e 3,5 - 4cm di diametro. 
Su un tappetto di silicone (o, in mancanza, su carta antiaderente), stendete l'impasto al colore naturale ad un rettangolo di 9x20cm ca. Ponete il bastoncino rosso ad un bordo, e con l'aiuto del tappetto, avvolgetelo nel foglio bianco. 
Fate lo stesso con l' impasto verde. 
Arrotolate il bastoncino formato in pellicola transparente e ponetelo nel frigo per un paio d'ore. 
Con un coltello affilato e la lama liscia, tagliate il bastoncino a fettine, spesse 0,5cm ca, e poi tagliate ogni fettina a meta. Decorate con i semini di sesamo nero. 
Diponete su una teglia, coperta di carta da forno antiaderente. 
Cuocete in forno preriscaldato a 170°C, per 15 minuti. 
Sfornate e lasciate raffreddare. I biscottini, appena sfornati, saranno molli, ma raffreddando induriscono. 
Si conservano per parecchi giorni, in un vassoio di vetro o di latta.

19 σχόλια:

  1. χαχααα

    Μου έφτιαξαν τη μέρα τα καρπούζια σου. Με την πρώτη δεν κατάλαβα καθόλου ότι επρόκειτω για φαγώσιμο. Νόμιζα ότι κάτι άλλο ήθελες να μας δείξεις..

    Τι να πω? Είναι μακράν το ποιο πρωτότυπο μπισκότο που έχω δει και το ποιο καλοκαιρινό επίσης!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Χρυσαυγη μου! Ειδες τι χαριτωμενα που ειναι? Και δεν μου πετυχαν και πολυ, ενεκα οι εξτριμ περιβαντολογικες συνθηκες...

      Διαγραφή
  2. πριν να διαβασω μου φανηκαν σαν marzapane.
    πολυ ομορφα και σιγουρα νοστιμα.
    καλο μηνα
    ειρηνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Ειρηνη μου! Τελικα η φωτογραφια μου ξεγελασε, κανενας δεν καταλβε οτι ηταν μπισκοτα!
      Οντως ηταν και νοστιμα! Πηρα μια ποσοτητα στο μαγαζι και κερασα τους πελατες και ξετρελλαθηκαν! Καποιοι μου ειπαν μαλιστα να φτιαχνω και να πουλαω! Βρε, λες ν'αλλαξω επαγγελμα?
      Καλο μηνα Ειρηνη μου
      Φιλια!

      Διαγραφή
  3. Καλά, έπαθα πλάκα μιλάμε!!!
    Τι φοβερά καρπουζομπισκοτάκια!!!! Τέλεια!!!!!
    Θέλω πολύ να τα φτιάξω, δεν ξέρω αν θα τα πετύχω τόσο όμορφα σαν τα δικά σου, αλλά θα το προσπαθήσω!
    Φιλιά, καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ειναι τελεια? Απο περισυ τα ειχα βαλει στο ματι, αλλα καπου τα ειχα ξεχασει, και θυμηθηκα να τα φτιαξω τωρα που ελιωνε η πετρα... Ελενα μου, περιμενε να εχει λιγο πιο φυσιολογικες θερμοκρασιες, ή βαλε το air-condition στο φουλ!
      Καλο μηνα!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  4. Δεν έχω λόγια! Είναι τελεια.
    Το μαύρο σουσάμι μιλάμε εχουν γινει τα τέλεια κουκούτσια για τα καρπουζάκια σου.

    Μπράβο σου. Είναι πολύ παιχνιδιάρικα και πολύ πρωτότυπα.

    Φιλιά & καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Μαριον! Κινησα γη και ουρανο για να βρω το μαυρο σουσαμι, αλλα το ατιμο, ειναι ιδιο με τα σπορια του καρπουζιου! Να φανταστεις εβαλα την φωτογραφια στο FB και ολοι νομισαν οτι ηταν φετες απο καρπουζι!
      Καλο μηνα!
      Πολλα φιλια

      Διαγραφή
  5. Πανέμορφα είναι, συγχαρητήρια! Χαίρομαι που σε βρήκα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Μαρια!
      Κι εγω χαιρομαι που σε βρηκα, περασα απο το blog σας και θα τα λεμε!
      Καλο μηνα!
      Φιλια!

      Διαγραφή
  6. Μαρίνα νομίζω, πως η φαντασία στην σύνθεση ξεπερνά κατά πολύ τα συνηθισμένα!
    Εύγε σου.
    Και όσο την διαβάζω μου φαίνεται σχετικά εύκολη διαδικασία, αλλά δεν θα πήγαινε ποτέ το μυαλό μου σε τέτοια σύνθεση :-))
    Πολλές καλημέρες και να έχεις έναν ωραίο Αύγουστο εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Πηνελοπη μου, χαιρομαι που σου αρεσαν!
      Ευκολα ειναι να γινουν, θελει λιγο προσοχη με το τυλιγμα της ζυμης.
      Καλο μηνα και σε σενα!
      Δυστυχως για μενα ο Αυγουστος δεν προβλεπεται τιποτα το ιδιατερο, καθως παλι στη δουλεια θα την βγαλω... :((

      Διαγραφή
  7. Τα μπισκότα σου Μαρίνα μου είναι αξιολάτρευτα και αξιοθαύμαστα!
    Εξαιρετικά πρωτότυπα και πολύ εμφανίσιμα!
    Πολλά μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Ερμιονη μου!
      Ειδες τι γλυκουλια? Επονται και αλλα σχεδια, αλλα να περιμενω λιγο πιο φυσιολογικες θερμοκρασιες, να μη λιωνει η ζυμη στα χερια μου!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  8. Sono simpatici e carini complimenti...e in più chissà che buoni! Bravissima!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Grazie Elena! Sono anche buoni! Il bello è che tutti prima gli annusano, aspettando di avere anche il profumo dell'anguria!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΧΙΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ!!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.