ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΚΑΙ ΑΝΗΘΟ // SPAGHETTI AI GAMBERI CON TSIPURO E ANETO


ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ  ΜΕ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΚΑΙ ΑΝΗΘΟ

Αγαπημενα υλικα, δεμενα σε εναν υπεροχο συνδυασμο και μαγειρεμενα με εναν ασυνηθιστο τροπο.

Δοση : για 4 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : 3/5
Υλικα :  400 gr σπαγκεττι,
                 400 gr γαριδες φρεσκιες,
                 1 μικρο κιτρινο κρεμμυδι ή σκαλόνιο,
                 1 σκελιδα σκορδο,
                 1 καυτερο πιπερακι,
                 3 κουταλιες της σουπας ανηθο ψιλοκομμενο,
                 1 σφηνακι τσιπουρο,
                 1 φλυτζανι τσαγιου πασσατα ντοματας,
                 1 κουταλια της σουπας ντοματοπελτε,
                 ζωμο απο οστρακοδερμα (bisque) ζεστο,
                 7 κουταλιες της σουπας ελαιολαδο,
                 1 κουταλακι του γλυκου παπρικα γλυκεια,
                 αλατι και πιπερι.
Επι το εργον : 
Καθαριστε τις γαριδες απο το εντερακι τους, πλυντε τες και στραγγιστε τες. 
Ψιλοκοψτε το κρεμμυδι ή το σκαλόνιο (εσαλότ) και το σκορδο. 
Ζεστανετε τον ζωμο; θα χρειαστειτε περιπου 2 λιτρα. Οδηγίες γιά το πως να τον παρασκευάσετε θα βρείτε εδώ.
Βαλτε το λαδι σε μια ευρυχωρη σωτεζα ή στο γουωκ, και σωταρετε ελαφρα το κρεμμυδι, το σκορδο και το πιπερακι, ελαφρα τσακισμενο. Προσθεστε τις γαριδες και σωταρετε τες ελαφρα και απο τις δυο πλευρες, μεχρι απλως να αλλαξουν χρωμα. Σβυστε με το τσιπουρο. 
Περιμενετε να εξατμιστει το αλκοολ, αφαιρεστε τις γαριδες και προσθεστε τα σπαγκεττι. Σωταρετε τα για 2-3 λεπτα και προσθεστε 2 κουταλες ζεστο ζωμο. Προσθεστε την ντοματα και τον ντοματοπελτε, διαλυμενο σε λιγο ζωμο. Προσθεστε το αναλογο αλατι, λιγο φρεσκοτριμμενο πιπερι και την παπαρικα. Συνεχιστε το μαγειρεμα, προσθετοντας ζωμο μολις απορροφηθει, οπως κανουμε  με το ριζοτο. Τα μακαρονια με αυτον το τροπο, χρειαζονται λιγο παραπανω χρονο για να βρασουν, απο αυτον που προτεινει ο παρασκευαστης. 
Μολις τα μακαρονια μαλακωσουν, προσθεστε και παλι τις γαριδες. Λιγο πριν κατεβασετε το φαγητο απο την φωτια, προσθεστε και τον ψιλοκομμενο ανηθο. 
Κατεβαστε το φαγητο απο την φωτια και αφηστε το να σταθει 5 λεπτα. 
Σερβιρετε αμεσως.


SPAGHETTI AI GAMBERI CON TSIPURO E ANETO

Una spaghettata ricca di profumi, e di sapore singolare. Viene preparata in modo insolito : nella padella come il risotto.

Dose : per 4 persone
Difficolta : 3/5
Ingredienti : 400 gr di spaghetti,
                            400gr di gamberi,
                            1 cipolla dorata piccola o scalogno,
                            1 spicchio d'aglio,
                            1 peperoncino piccante,
                            3 cucchiai di aneto tritato,
                            1 biccherino di tsìpuro*,
                            1 tazza di passata di pomodoro,
                            1 cucchiaio di triplo-concentrato di pomodoro,
                            fumetto di crostaceri (bisque) caldo,
                            7 cucchiai di olio di oliva,
                            1 cucchiaino di paprica dolce,
                            sale e pepe macinato.
All'opera : 
Eliminate l' inestino dei gamberi, lavate e scolateli. 
Tritate la cipolla (o lo scalogno) e l'aglio. 
Riscaldate il brodo; occorono ca 2 litri. Istruzioni su come preparare il bisque troverete qui.
Mettete l'olio in una padella capiente e fate appassire la cipolla, l'aglio ed il peperoncino. Aggiungete i gamberi. Lasciateli soffrigere un pochino da entrambi i lati e sfumate con il tsipuro. Lasciate evaporare l'alcool, togliete i gamberi e teneteli da parte. 
Aggiungete i spaghetti, saltate per qualche minuto e aggiungete 2 mestoli di brodo. Aggiungete anche la passata, il tripolo-concentrato di pomodoro, stemperato in poco brodo, la paprica, sale e un pochino di pepe macinato. Continuate la cottura degli spaghetti, aggiungendo qualche mestolo di brodo, quando viene assorbito, come si fa con il risotto. A metà cottura, quando gli spaghetti cominicano a diventare molli, aggiungete anche i gamberi. Poco prima di ritirare dal fuoco, aggiungete anche l'aneto tritato. 
Ritirate dal fuoco e lasciate stare per 5 minuti. 
Servite subito.

* Lo tsìpuro rassomiglia al più noto aperitivo greco, l' uzo. Tutti e due vengono dalla distilazione dei residui di grappoli dell' uva, già utilizzati per la preparazione del vino, la differenza sta che per la preparazione del tsipuro si richiede maggiore percentuale di frutto. La sua gradazione alcolica è maggiore rispetto all' uzo, tra 35 e 45%, e spesso viene sottoposto a doppia distilazione. In effeti, lo tsipuro è una specie di grappa e può essere aromatizzato o no con i semi di anice. Quando lo tsipuro contiene anice, allora con l' aggiunta di acqua la soluzione divene lattea.

10 σχόλια:

  1. Τι ωραίες "μεθυσμένες" και αρωματικές γαριδούλες είναι αυτές; Μοσχομύρισε η μπλογκογειτονιά!! Ο ζωμός των οστρακόδερμων προσθέτει νοστιμιά στο φαγητό, η πάπρικα ωραίο χρώμα και ο άνηθος, εξαίσιο άρωμα! Όμορφο πιάτο.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα τι υπέροχη συνταγή και τι καταπληκτικό food styling είναι αυτο στις φωτογραφίες σου Μαρίνα! υπέροχο πιάτο, αχ κ να είχα ένα τσιπουράκι!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την γαριδομακαρονάδα την λατρεύω, συνήθως "κολλάω" με την υπέροχη γεύση της!
    Αυτή τη φορά όμως κόλλησα με τις υπέροχες καλλιτεχνικές φωτογραφίες σου, που κλέβουν την παράσταση!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όμορφο, εντυπωσιακό και νόστιμο!

    Καλό Σ/Κ.
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Ειρηνη Ε.
    Ευχαριστω Ειρηνη μου! Καλο Σ/Κ και σε σενα!

    @Eri
    Ευχαριστω Ερη μου, οταν εχω χρονο στη διαθεση μου, τοτε μπορω να επιμεληθω καλυτερα και τις φωτογραφιες και ολα. Το κακο ειναι οτι συνηθως δεν εχω! Τετοια πιατα που πρεπει να σερβιριστουν αμεσως, συνηθως τα φτιαχνω το Σαββατοκυριακο. Κι εμας μας αρεσει το τσιπουρακι και παντα εχουμε ενα μπουκαλι στο ψυγειο.

    @ΕΛΕΝΗ
    Να'σαι καλα Ελενη μου! Καλο Σ/Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πωπω τι μου κάνεις τώρα και πεινάω ένα απ΄τ΄αγαπημένα μου ή μάλλον τ΄αγαπημένο μου και με λίγο παγωμένο κρασάκι τέλειο!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Kitchen Stories
    Ευχαριστω Ζαμπια μου! Να εχεις ενα ομορφο σαββατοκυριακο!

    @Ροδανθη
    Κι εγω λατρευω τοσο την γαριδο- οσο και την καραβιδο- μακαροναδα! Το κρασακι νομιζω οτι ειναι απαραιτητο!
    Καλο σου βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπέροχο! Εξαιρετικό και πεντανόστιμο. Μακάρι να μπορούσα να το φάω!!! Μπράβο και για τις φωτογραφίες και την όλη παρουσίαση του πιάτου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Questi spaghetti sono una favola e che foto stupende, bravissima!!
    Ho fatto il tas kebab, eccellente!
    Baci

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Χρυσαυγη
    Ευχαριστω πολυ καλη μου, σου ευχομαι μια καλη εβδομαδα!

    @ornella
    Grazie cara!
    Sono contenta che ti e piacituo il tas kebab!
    Buona settimana!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.