ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΧΛΙΑΡΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΧΤΑΠΟΔΙ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ // INSALATA TIEPIDA DI POLPO E PATATE


ΧΛΙΑΡΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΧΤΑΠΟΔΙ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ

Ακομη μια λιχουδια απο την Ιταλικη κουζινα. Μια ελαφρια και ιδιαιτερα νοστιμη σαλατα με το αρωμα της θαλασσας. Προτεινεται να σερβιριστει χλιαρη, αλλα κατα την ζεστη εποχη, μπορει να παρουσιαστει και κρυα.

Μεριδες : 4-6
Βαθμος δυσκολιας : ευκολο
Υλικα : 1 μετριο χταποδι (1 kg  περιπου),
                4-5 μετριες πατατες,
                1 κρεμμυδι,
                1-2 φυλλα δαφνης,
                3-4 κεδροκουκουτσα,
                μερικους κοκκους πιπερι,
                1 φλυτζανι του τσαγιου κοκκινο ξηρο κρασι,
                παρθενο ελαιολαδο,            
                ριγανη,
                χυμο λεμονιου, 
               ανθο αλατιου.
Προετοιμασια :
Καθαριστε το χταποδι και βαλτε το σε μια χυτρα με το κρασι, την δαφνη, τα κεδροκουκουτσα και μερικους κοκκους μαυρο πιπερι. Σκεπαστε την χυτρα και αφηστε το να βρασει για 25-30 λεπτα, μεχρι να μαλακωσει, χωρις να προσθεσετε νερο (10-13 λεπτα στην χυτρα ταχυτητας). Οταν ειναι ετοιμο, κοψτε το σε κομματια και διατηρηστε το ζεστο.
Στο εν τω μεταξυ, βραστε τις πατατες με την φλουδα τους, σε αλατισμενο νερο. Στραγγιστε τες, ξεφλουδιστε τες, κοψτε τες σε κυβους και διατηρηστε τες επισης ζεστες.
Βαλτε το χταποδι και τις πατατες σε ενα μπωλ σερβιρισματος. Κοψτε το κρεμμυδι σε φετουλες και προσθεστε το στην σαλατα. Αλατιστε με το ανθος αλατιου. Προσθεστε ελαιολαδο και χυμο λεμονιου κατα το γουστο σας. Τελος, πασπαλιστε με λιγο ριγανη και σερβιρετε αμεσως.

Προτεινομενο κρασι : ενα δροσερο λευκο ξηρο, εμεις δοκιμασαμε τον Αμεθυστο απο το Κτημα Λαζαριδη.



INSALATA TIEPIDA DI POLPO E PATATE

Un' insalata leggera e saporitissima. E ottima servita tiepida, ma durante la bella stagione, può essere presentata anche fredda.

Dose : per 4-6 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 1 polpo di media grandezza (1 kg ca),
                            4-5 patate medie e non farinose,
                            1 cipolla dorata,
                            1-2 foglie di alloro,
                            3-4 bacche di ginepro,
                            qualche grano di pepe nero,
                            1 tazza di vino rosso secco,
                            olio di oliva extra vergine,            
                            origano,
                            succo di limone, 
                            fior di sale.
Preparazione : 
Pulite il polpo, mettetelo in una pentola. Aggiungete le foglie di alloro, le bacche di ginepro, i grani di pepe ed il vino. Coprite la pentola con il suo coperchio e portate ad ebollizione. Lasciate cuocere a fuoco dolce, senza aggiungere acqua, per 25-30 minuti, fino a diventare tenero (10-13 minuti in pentola a pressione). Quando sarà pronto, scolatelo, tagliatelo a pezzetti e tenetelo in caldo. 
Nel frattempo fate cuocere le patate in acqua salata. Scolate, sbuciate e tagliatele a cubi. 
Mettete il polpo e le patate entro un piatto da portata. Aggiungete la cipolla, tagliata a fettine sottili. Cospargete con il fior di sale e condite con olio e succo di limone a piacere. Cospargete con qualche pizzico di origano tritato e servite l' insalata ancora calda.

Vino consigliato : è ottimo un bianco fresco e leggero, noi abbiamo assagiato l' Amethystos da Ktima Lazaridi.

7 σχόλια:

  1. polipo e patate sono un abbinamento azzeccatissimo.
    mi piace molto questa insalata.
    buona giornata

    irene

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η χταποδοσαλάτα δεν είναι πολύ συνηθισμένη εδώ είναι η αλήθεια, πιο πολύ σαν φαγάκι το κάνουμε το χταποδάκι με πατάτες!
    Είναι όμως μια πολύ όμορφη ιδέα.
    Θα την προτιμούσα δροσερή, ότι πρέπει για το καλοκαιράκι!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @grEat
    Κι εμενα μου αρεσε πολυ αυτη η σαλατα και ομολογω οτι δεν ειχα σκεφτει αυτον τον συνδυασμο. Την επομενη φορα θα βρασω τις πατατες μαζι με το χταποδι, οπως ειδα να προτεινουν σε διαφορα ιταλικα φορουμ...

    @ΕΛΕΝΑ
    Κι ομως ηταν πολυ ωραια χλιαρη! Γενικα, εμενα μου αρεσει γενικα η πατατοσαλατα να ειναι χλιαρη παρα κρυα. Βεβαια τωρα που καλοκαιριαζει μαλλον δεν λεει να ειναι ζεστη και θα ψηφισω κι εγω για την κρυα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σπάνιος συνδυασμός! Ευκαιρία να γευτούμε το νόστιμο χταποδάκι αλλιώς!

    Μαρίνα κεδροκούκουτσα που βρίσκεις; Τα ψάχνω εδώ και καιρό...

    Φιλιά σου πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Kitchen Stories
    Απλο και γευστικο! Ευχαριστω Ζαμπια μου!
    Κεδροκουκουτσα βρηκα σε ενα μαγαζι με βοτανα και μπαχαρικα στην κεντρικη αγορα της Θεσσαλονικης.
    Φιλια κι απο μενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Adoro questo piatto!! Il polipo mi piace molto sia con le patate che con il sedano bianco :-)
    Baci

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ornella
    Buona giornata cara!
    Io non lo conoscevo, tu lo sai che non e poi tanto diffuso in Grecia... Cercando pero un modo per cucinare i polipetti che man mano si accumulavano nel mio freezer (sono arrivati ad una 20ina, siccome Dimitri ogni finesettimana ne pescava 2 o 3!)ho scoperto questa ricetta che mi e piaciuto. Buona idea il sedano, ci provero la prossima volta!
    Baci!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.